Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Gyurcsány: Az autópálya csak az első fontos lépés

Reptér, vasút, híd, tudásipar – sorolta a következő lépéseket a miniszterelnök, és a vásárhelyi utat is hozzáértette Szeged és a régió vonzerejének összetevőihez. Az utaktól a brit miniszterelnök vacsoráltatásán át jutottunk Gyurcsány Ferencék karácsonyi különleges bolgár–magyar menüjéig – a kormányfő a szegedi önkormányzat útavatási fogadásán adott interjút lapunknak.
Fotó: Karnok Csaba
– Az út mellett a jövendő, százmillárdos helyi fejlesztésekről is esett szó az átadáskor, de engem – és alighanem sokakat itt – leginkább az foglalkoztat, hogy a kényszerűen Pestre költözött gyerekeim mikor jöhetnek haza dolgozni. Mit gondol?

– Ha holnap nem is, de holnapután talán igen. Az autópálya szükséges, de nem elégséges. Kellett egy ipari park – ezt a város vezetése nagy tempóban fejleszti. Kellett egy repülőtér, ennek a következő fejlesztési fázisa tavasszal indul. Kell egy harmadik híd. Kell egy teljes vasútfejlesztés – ez 2007-től indul. Mindeközben kell adnunk különleges kedvezményeket azoknak az iparágaknak, amelyek meghúzhatják a gazdaságot. Ilyen például az információtechnológia. Arról tárgyalunk most, hogy a koncepcióban, amit biopolisznak ismernek a szegediek, egészen pontosan milyen szerepe lesz a hazai gyógyszeripari fejlesztésnek – Magyarország kíván lenni Európa harmadik legnagyobb gyógyszergyártó központja. A kis- és középvállalkozásokat kell továbbra is fejleszteni. Mindebből tud összeállni egy olyan környezet, amiért érdemes lesz Szegedre jönni.

– A mi környezetünkhöz a 47-es út is hozzátartozik.

– Az egyik utat először be kellett fejezni, hogy aztán a másikat lehessen elkezdeni építeni. A legfontosabb az volt, hogy az M5-öst végre befejezzük. A 47-es építéséhez európai pénzt is szeretnénk bevonni. Azt remélem, hogy az EU befogadja ezt a projektet, és akkor azonnal kiírjuk a közbeszerzési pályázatot, és kezdődhet az építkezés.

– Föltéve, ha lesz költségvetése az uniónak.

– Ó, dehogynem lesz, persze, hogy lesz.

– Akkor mégsem volt hiábavaló Blair miniszterelnök urat megvacsoráltatni? És – a rossz nyelvek szerint – még a Budapest Airportot is föltálalni neki?

– Nem lenne az sem ördögtől való, ha egy ilyen nagy ügyben valamelyik miniszterelnök tárgyalást kezdeményezett volna. Én szoktam ilyesfajta ügyekről külföldön tárgyalni. Nem sértődtem volna meg, ha Blair miniszterelnök úr szóba hozza a témát, mert a politikusok egyik legfontosabb dolgának tekintem, hogy országuk vállalatainak az érdekeit is képviseljék más országokban. De mi most a költségvetésről tárgyaltunk.

– Miért nem tudtak megállapodni?

– Mert az a javaslat, amit Blair miniszterelnök úr letett az asztalra Magyarországnak nem jó. A legnagyobb problémám nem a költségvetés nagysága. Hanem, hogy ami pénz van, azt mire lehet fordítani. Ez a költségvetés a fejlettebb országok szükségleteit veszi figyelembe és nem azt, amire a most csatlakozott országoknak van szükségük. Ebben a témában akarom megvívni a meccset. És abban, hogy a huszonötök rangsorában Magyarország az első három között legyen, azok között, amelyek egy főre vetítve a legtöbb pénzt kapják.

– A történész MSZP-elnök szerint az ókori Rómában bér-szitokmondókat foglalkoztattak, odaküldték őket az ellenfél házához, hogy bekiabálják az akkor legnagyobb sértést: apád öszvérhajcsár! Most itt más a divat. Van mentalitásstratégiája a kampányra?

– Naponta futni kell tíz kilométert, vagy intenzíven úszni legalább fél órát. Egy héten négyszer futok, háromszor úszom. És amikor látom, hogy csak azért bántanak, mert ki akarnak hozni a sodromból, akkor magamban nagyokat nevetek, és azt mondom: úgyse tudtok kihozni a sodromból!

– Egyetért azokkal, akik szerint Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc között választunk nemsokára?

– Nem, ezzel így nem értek egyet. Azzal igen, hogy Orbán Viktor és én fogom elsősorban megjeleníteni a két politikai alternatívát, mi fogjuk elmondani, hogy melyikünk pártja mit képvisel. Nagyon különböző politikák, stílusok és kultúrák közötti választás lesz.

– Egy profi dizájner szerint ön a legjobban öltözött férfi a magyar parlamentben. Ki öltözteti?

– Én. Minden inget, öltönyt, nyakkendőt magam veszek. Becsületszavamra!

– És Klára asszony kikészíti a megfelelő nyakkendőt az öltönyhöz?

– Nem. Én készítem ki a feleségemnek, mit vegyen föl.

– Legutóbb a tévében azt a mályvaszín pulcsit a kék-fehér csíkos blúzhoz...

– ... én javasoltam neki.

– Milyen a karácsony Gyurcsányéknál?

– Földönülős. Hatalmas fa, utolsó percig titokban tartott ajándékok. A mézeskalácson és a kenyéren kívül mindent én sütök, a mézeskalácsot meg a kenyeret Klára, a kenyérben el van dugva egy nagyon régi pénz, a kenyeret törjük, és akinek a falatjában lesz a pénz, annak szerencsés lesz a következő éve. Tavaly Anna lányomé volt a pénz, és eddig rendben is van Anna. Klára nagyszülei – akik bolgárok voltak – által hozott szokás szerint az alapétel bolgár, és valóban a földön, szőnyegre terített asztalterítőn vacsorázunk – teljesen szokatlan módon.

– Megtanulta megcsinálni a bolgár ételt?

– Hát persze! Sütni és főzni is kell, van egy sajátosan ízesített hús nélküli bableves és egy savanyított káposztalevélbe töltött édes-mazsolás rizs. Hát, hogy' mondjam... Sajátos az íze.

– A gyerekek szeretik?

– Nemcsak a gyerekek nem nagyon rajonganak érte, én sem, de hát ennél nagyobb áldozatot is hoz az ember egy házasságért. Annyi a kompromisszum, hogy van normál magyar étel is: van hal, egészen biztosan van töltött káposzta, amit már pár nappal korábban megfőzök.

– Most kampányol, vagy tényleg tud töltött káposztát is főzni?

– Hát mért ne tudnék? Szoba-konyhás lakásban nevelkedtem, a konyhában éltünk, a szobába csak aludni mentünk be, én a mamának a kedvenc gyereke voltam, mindig a szoknyája szélén ücsörögtem, és ahogy a mamám főzött, én ott voltam mellette, és megtanultam. És aztán tízéves koromtól már én főztem magamnak. Nagyon jó vagyok például madártejben és máglyarakásban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kártérítést ítéltek egy horgosi családnak

A kértnél jóval kevesebbet, de még így is több millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság egy… Tovább olvasom