Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Haitit segíti majd az árverés bevétele

Szeged - A Szög-Art Egyesület képzőművészei és barátaik összesen másfél millió forint eszmei értékű alkotást ajánlottak fel a haiti katasztrófa károsultjai javára. A 22 képet pénteken 17.30-tól a Szegedi Nemzeti Színházban árverésen értékesítik.
– Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója keresett meg az ötlettel, hogy a Szög-Art Egyesület is csatlakozzon a Requiem Haitiért címmel megrendezett jótékonysági koncerthez, ajánljuk fel egy-egy munkánkat a földrengés károsultjai javára. Mivel rövid volt a határidő a munkák beadására, csak festő- és grafikusművész kollégáimat kerestem meg. Mind a huszonkét művész első szóra a kezdeményezés mellé állt, így már a koncert közönsége is láthatta felajánlott alkotásaikat a nagyszínházban – mondja az egyesület elnöke, Aranyi Sándor festőművész. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- és Művészettörténet Tanszék vezetője azt is hangsúlyozza, nemcsak a Szög-Art tagjai, hanem azok a művészbarátaik is adtak képeket, akiket rendszeresen meghívnak csoportos kiállításaikra.

A felajánló alkotók

Aranyi Sándor, Berkecz Éva, Darázs József, Deák Zoltán, Eszik Alajos, Gál Lehel, Henn László, ifj. Holler László, Huszár Imre, Kereszty Zsolt, Kovács Keve, Lóránt János, Marosi Kata, Novák András, Papp György, Pataki Ferenc, Sejben Lajos, Sinkó János, Szabó Tamás, Szekeres Ferenc és Zombori László. A Szög-Art 2007-ben elhunyt tagja, Lázár Pál festőművész egyik munkáját özvegye bocsátotta az árverés szervezőinek rendelkezésére.

A Szög-Art alkotói nem először jótékonykodnak, már többször ajánlottak fel képeket a Lions Club szervezésében különböző célokra. Ám míg korábban az alkotások eszmei értékének fele vagy 100 százaléka volt az ár, most az árverést levezénylő művészettörténész, Nátyi Róbert javaslatára minden kép jelképesnek tekinthető 10 ezer forintos kikiáltási árról indul. A játékkedv növelése érdekében az árverésen ezer forintonként lehet emelni a licitet. A felajánlott 22 kép közül a legkisebbnek is 30 ezer az eszmei értéke, de akad olyan is, amelyért legalább 150 ezret kérnének a műtárgypiacon. Mivel a képek eszmei értéke meghaladja a másfél millió forintot, Aranyi abban bízik, az árverésen akár a jótékonysági koncert egymilliós bevételénél is több gyűlhet össze.

– Ha eljut hozzájuk a hír, biztosan sok gyűjtő eljön licitálni. Az árverés teljes bevételét átadjuk a Vöröskeresztnek. Kísérlet is az árverés, mert ha beválik, a jövőben más célra is rendezhetünk hasonlót. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, ha csak egyszerűen kiállítjuk a képeket, és a reális árat kérjük, akkor sokkal kisebb az érdeklődés, mint akkor, ha licitálni, játszani is lehet – fogalmaz Aranyi Sándor.

Az árverés pénteken 17.30-kor kezdődik a nagyszínház első emeleti kerengőjében. A kalapács alá kerülő alkotásokat meg lehet nézni a helyszínen és az interneten a http://kep.tar.hu/aukcio-haitiert címen.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. február 19. 20:26
    „moderálva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzt adott volna a jogosítványáért az ittas sofőr

Szeged - Meg akarta vesztegetni a vele szemben intézkedő rendőröket egy ittas sofőr azért, hogy ne… Tovább olvasom