Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hajléktalanok követik a víztorony árnyékát

Szeged - Egyre több a hajléktalan a szegedi Szent István téri víztorony körül. Szinte az egész napjukat itt töltik, a nap járásától függően vándorolnak padról padra a hűvösebb helyek felé. Folyó ügyeiket az Osztróvszky utca végén és a piac fizetős vécéje mellett végzik, ahol a nagy melegben gyomorforgató bűz terjeng.
„Nem nyilvános vécé" – olvasható a felirat egy fa törzsére kiragasztott íráson Szegeden, az Osztróvszky utca végén. A fa körül emberi ürülék és használt vécépapírok hevernek. A környékbeliek a Szent István téri víztorony köré beköltözött hajléktalanokat teszik felelőssé az áldatlan állapotokért. Korábban mi is szemtanúi voltunk annak, amint egyikük fényes nappal a fa tövébe leguggolva végezte el nagydolgát.

– Mindenhol vizelet- és ürülékszag terjeng, ami a nagy melegben különösen gyomorforgató. Ablakot se lehet nyitni, mert egyből bejön a lakásba a bűz. Nem tudom, hogy ki tette ki a feliratot, amelynek a tartalmával egyetértek, bár nem hinném, hogy ez bárkit is visszatartana folyó ügyeinek elvégzésében – mondta az utca végén lakó asszony.

A gyönyörű téren valóban egyre több hajléktalan ver tanyát. Van, amikor csak ketten-hárman, máskor akár tízen is diskurálnak a víztorony árnyékában. Péntek délben kilencen beszélgettek egymással, nők és férfiak vegyesen. Szombaton ebéd után viszont csak négyen sziesztáztak a hőségben. Hárman a padon trécseltek, míg egyikük a fűben hevert. Az egyik padot teljesen elfoglalja a holmijuk, míg a ők követik az árnyékot.

A környékbeliek ˝napóráknak˝ nevezik a jövevényeket. Fotó: Karnok Csaba
A környékbeliek ˝napóráknak˝ nevezik a jövevényeket.
Fotó: Karnok Csaba

– Ezért hívjuk őket napóráknak – mondta Kovács János kereskedő. – Állandóan cserélődnek, három-négy hónapja a mostaniaknál sokkal veszélyesebb emberek töltötték itt napjaikat, akik a lopástól sem riadtak vissza. Amint megitták a műanyag flakonos boraikat, azonnal elkezdtek ordítozni egymással. A régiek közül kettő még most is ide jár, de a többségük új. A piac vécéjének felhajtóján alszanak este. A környéken élők többségét és a piac látogatóit nagyon zavarja a jelenlétük. Amíg a fedett piacon nem volt biztonsági őr, esténként ide is behúzódtak, és reggelre nagy szemetet hagytak maguk után. Amióta jár az éjjeliőr, ez szerencsére nem történik meg.

A kereskedő sokszor látta, hogy a rendőrök igazoltatják a hajléktalanokat, de ennél többet nem tudnak velük kezdeni.

Haág Zalán, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: a Szent István tér és környéke visszatérő problémája a hajléktalankérdés. Korábban a helyi Coop Áruházzal szemközti építési telken még ágyuk is volt, amit a képviselő közbenjárásával megszüntettek, bekerítették a területet, ahonnan azóta újra eltűnt a kerítés. – Mivel a bevásárlóközpontok mellől a biztonsági őrök elküldik ezeket az embereket, más hely után kellett nézniük. Felveszem a kapcsolatot a közterület-felügyelettel és a rendőrökkel, hogy intézkedjenek az ügyben – mondta a képviselő.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. eternette 2013. augusztus 13. 21:43
  „Erre a szintre már nem érdemes lemennem...Soha nem találtam egyetlen kommentelőt sem ezen az oldalon, aki mar gittunk véleményével osztozott volna. A kötözködés nem azonos a vitával. Javaslom, hogy munkával kösse le magát mindenki, ne semmittevéssel. Ugyanez a gond a hajléktalanokkal is.”
 • 61. queenmargareth1 2013. augusztus 13. 20:47
  „Áh ez jó:Viszont tuskó az vagy.”
 • 60. queenmargareth1 2013. augusztus 13. 20:46
  „De te nem vagy élő.”
 • 59. eternette 2013. augusztus 13. 20:34
  „58. queenmargareth1 --jaj, ha az ostobaság, butaság fájna...lehet, ezért nem engednek dolgozni az orvosok? Neked ugyanazt jelenti a sörös doboz gyűjtögetése, mint az ürülék és annak a szaga? Szánalmas vagy margóka, belekötsz az élő fába is...”
 • 58. queenmargareth1 2013. augusztus 13. 20:10
  „56, jaj, ha a hülyeség fájna...tuti te vagy aki a SZIN idején is rinyálni fog, mert hangos a zene, a tűzijáték túl fényes és zajos stb...Itt ahol én lakom minden hajnalban pontosabban éjszaka szedi össze egy ember a pet palackokat, sörös dobozokat és össze is tapossa.Tud zajjal járni, de egyikünknek sem jutott az eszébe, hogy odamenjen és elhajtsa, éjszaka szedte össze, ennyi, mert nappal 40 fok van.Még miért szekálnánk?Van elég gondja.”
 • 57. kormoska 2013. augusztus 13. 20:07
  „54.alfa258

  Az első(hosszú) mondatodban ott az igazság!Ezzel lehet legjobban jellemezni a mostani helyzetet és lezárni ezt a kérdést.
  Amúgy ebben a poshadt melegben még jobban felerősödnek a szagok,ugyanis nem mossa le az eső a ragadós-kiöntött piát és a vizeletet!
  Ez a kevert szag nappal rátelepszik a belváros egy részére és a házak között megreked....,tovább erősítve Szeged balkáni jellegét.”
 • 56. eternette 2013. augusztus 13. 18:36
  „55. Bogárka67--rosszindulat??? Gonoszság???Mutass példát, vegyél pártfogásba 4-5-öt. Engedd meg, hogy az ablakod alatt, vagy a házatok bejárata mellett végezzék a szükségüket. Mit szólnál ahhoz, ha minden ablaknyitáskor beáramlana a szobádba a bűz? Hangoskodhassanak, dohányozhassanak a te lakásod közelében. Képzeld, nagyon sokszor adtam nekik ételt, ruhát, igaz, nem itt a téren, hanem távolabb tőlünk. Tudomásom szerint van elegendő férőhely Szegeden a számukra, de ott be kellene tartani az alapvető együttélési szabályokat. Menj ki egyszer a térre, nézzél ott szét, szaglásszál meg 1-2 padot, és utána ítélkezz felettem.”
 • 55. Bogárka67 2013. augusztus 13. 15:44
  „eternette

  A gonoszság és a rosszindulat sokkal gyorsabban terjed és súlyosabb! Képzeld csak magad továbbra is Istennek, gondolj amit akarsz! Véleményed, utasításaid, megnyilvánulásaid mindent elmondanak rólad!”
 • 54. alfa258 2013. augusztus 13. 13:25
  „Igen azt nem tudni ki mikor kerülhet ilyen szörnyű helyzetbe, mégis azt gondolom, hogy ez mégsem azt jelenti, hogy törvényen kívüliek lettek, hogy bárhol hangoskodhatnának, és undorító módon állat módjára végzik bárhol szükségletüket! 46. Ebgondolat véleményével teljesen egyetértek! Sajnos nagyon szemtelem és pofátlan többségük, a múltkor az egyik Peny üzlet bejáratától 2 m-re vizelt, nappal az egyik jeles képviselőjük, amikor rászóltam csak vigyorgott és elrakta a bránert! Még arra sem veszi a fáradságot a <moderálva>, hogy félrehúzódjon ahol nem, vagy kevésbé látják! Ha naponta elzavarnák őket a rendőrök előbb utóbb elhúznának! De azoknak egyszerűbb trafizni, a hajléktalant nem tudja büntetni, mert az röhög rajta! Igenis felháborító, hogy bűzlik a város tőlük!!!”
 • 53. eternette 2013. augusztus 13. 11:55
  „50. vélemény -- sajnos nincs túl sok ötletem a megoldásra. De nem engem fizetnek a rendeletek, törvények megalkotásáért, betartatásáért. Viszont ugye jogos a felháborodásom, hogy miért nem üldögélhetek én is a lakásom közeli Szent István téren? Miért csak a hajléktalanoknak van ehhez joga? Miért foglalhatják el 24 órán át az ottani padokat? Az, hogy rápisálnak padra és mellé, az rongálás. Lemarja a vizeletük a festéket stb...És miért kötelesek szagolni a bűzüket a tér körüli lakók? Kell megoldást találni. De nem az én feladatom...Leírtam korábban, hogy a szűk családom 6 felnőtt tagja több millió adót fizet évente, emiatt jogosan várom a megoldást.”
 • 52. Vazeratti 2013. augusztus 13. 11:18
  „#51, talán nem jogosan? Mire tartjuk el a sok <moderálva> a Kossuth téri kupola alatt, ha nem azért, hogy segítsenek a rászorultakon?
  Nem az a megoldás, hogy "mindenki fogadjon örökbe egy hajléktalant!" Ahhoz sajnos túl sokan vannak és igazából ezzel csak a tünetet kezelnénk, a problémát (ha nem lenne világos: ne kelljen senkinek arra kényszerülnie, hogy az utcán éljen) nem oldjuk meg vele.
  A tiltások úgy szintén értelmetlenek. Adót csalni is tilos mégis széjjel lopják ezt az országot. Azonkívül ez is csak egy tüneti kezelés. Azért mert tilos a padon aludni még a rászorulónak nem lesz jobb az élete, nem lesz munkája, csak épp mi nem látjuk, mert kénytelen lesz ott meghúzódni ahol nem tilos v. nem látják.
  Elborzasztó ez az emberi gonoszság és aljasság, amit egyesek (sajnos a többség) tanúsít.”
 • 51. vélemény 2013. augusztus 13. 10:57
  „48. Ebgondolat 2013.08.13. 09:16 4. paris12 2013.08.12. 12:21
  Ha annyira segíteni akarsz rajtuk, nyugodtan vigyél haza belőlük!
  - Nem Ő akar segíteni. Másoktól várja el.”
 • 50. vélemény 2013. augusztus 13. 10:56
  „40. eternette
  Legyen tilos ..
  Legyen tilos ...
  Legyen tilos ...
  Legyen tilos ..
  ... Legyen tilos ittasan közterületen tartózkodni, illetve közterületen aludni.
  - Ennek a sok tiltásnak hogy szereznél érvényt???”
 • 49. vélemény 2013. augusztus 13. 10:49
  „Nem régen gurultam arra.
  Annak ellenére, hogy követik az árnyékot némelyikük szépen lebarnult. :)”
 • 48. Ebgondolat 2013. augusztus 13. 09:16
  „4. paris12 2013.08.12. 12:21
  Ha annyira segíteni akarsz rajtuk, nyugodtan vigyél haza belőlük! Hidd el, senki nem fog haragudni. Amúgy korábban volt egy cikk, amikor egy szentesi asszony vitt haza magával egy hajléktalant. Azóta is veri a fejét a falba, hogy lehetett ennyire ostoba.”
 • 47. Ebgondolat 2013. augusztus 13. 09:13
  „A Szt István téren a bőrgyógyász és egy népnemzeti dohánybolt között van egy lepusztult krimó. Na, azt se ártana bezáratni, mert mágnesként vonzza ezeket a hajéktalanokat!”
 • 46. Ebgondolat 2013. augusztus 13. 09:08
  „Pár napja este két rendőr andalgott el a Szt István téri piacnál épp megágyazó hajléktalanok mellett a nélkül, hogy egyáltalán rájuk néztek volna! Felháborító ez a fajta rendőri közöny! Persze, lehet tovább vegzálni a hétköznapi embereket, indokolatlan motozásnak alávetni az autósokat, traffipaxozni. Az nagyon megy. De a rendet fenntartani, durván szabálytalankodó autósokat, kerékpárosokat, gyalogosokat kiszűrni már kevésbé. Kíváncsi lennék rá, rendőrkapitány úr háza előtt hány percig lakhatnának hajléktalanok.
  A tereket, utcákat milliárdokért felújítani teljesen felesleges, hiszen azok percek alatt a hajléktalanok otthona lesz (Szt István tér, Dugonics tér, Gutenberg utca) a városi hatóságok és a rendőrség asszisztálása mellett. Elképesztő, ami ebben a városban folyik! Ráadásul a turistaszezon kellős közepén...”
 • 45. eternette 2013. augusztus 13. 09:07
  „44. Bogárka67--rengetegen ledolgoztak ennyi-annyi évet, netalán minimálbérért. Mégsem megy mindenki az utcára. Vannak hajléktalan szállók, ingyen ebéd naponta, ingyen ruhacsomag stb..Biztos vagyok abban, hogy bizonyos % hajléktalan nem egyedül felelős a sorsáért, de legalább fele igen. És nincs joguk közterületen inni, piszkítani, nyáron akár tisztálkodni is tudnának, pl a Tisza sekélyebb részén. Vagy vihetnének kannában meleg Anna-vizet, és azzal lemoshatnák magukat valahol (ne a kútnál). De csak isznak, hangoskodnak, magukat sem képesek rendbe tenni. Fertőzéseknek vagyunk kitéve általuk. Fogadj be egyet-kettőt a lakásodba, vagy az udvarotokba, vagy a lépcsőházatokba, senki nem tiltja, hogy segíts rajtuk.”
 • 44. Bogárka67 2013. augusztus 13. 07:52
  „Borzasztó olvasni ezt a sok megalázó, megvető írást! Tisztelet annak a néhány kivételnek! Bárki-bármikor utcára kerülhet! Természetesen van, aki saját hibájából kerül ki, de legtöbben nem. Család nélkül, munkahely nélkül, jövedelem nélkül hová menjen, mit kezdjen egy ember, aki ledolgozott x évet becsülettel!? Arra legyen mindenki büszke, amit önmaga ért el, nem apuci-anyuci vette, vagy örökölte! Senkinek nincs joga ítélkezni a másik felett; annál inkább lehajolni és segítséget nyújtani nekik! Persze erre kevesen képesek, nem úgy mint beléjük rúgni, mocskolni őket!”
 • 43. nobody13 2013. augusztus 13. 07:02
  „Két napja olvastam a Facebookon egy szegedi család kétségbeesett segítségkérését. Egy hónap haladékot kaptak, aztán négy gyerekkel (kettő nagykorú) az utcára kerülnek. Egyre szaporodnak az ilyen szerencsétlenek, és sajnos senki nem védi őket. Pedig minden demokráciában (emberi társadalomban) alanyi jog, az hogy mindenkinek legyen fedél a feje felett. A Dunaferr most küld el 1500 dolgozót, máshonnan ennyit-annyit, mégis, munkabér híján miből fizessen valaki rezsit, tartson fenn lakhatást? A munkanélküliség növekedése egyenes arányban húzza magával a hajléktalanok számának növekedését. Ma ők, holnap lehet, hogy mi.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok az illegális szemetelő - kamerával figyelik a gyűjtőszigeteket

Négy szelektív gyűjtősziget szűnt meg Szegeden az illegális szemetelők miatt. Tovább olvasom