Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Harc a szakok megmaradásáért

Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár volt a vendége ma Szegedi Tudományegyetemnek.
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, az Oktatói Hálózat és az SZTE BTK Hallgatói Önkormányzata által közösen szervezett, a bölcsészkar Auditorium Maximumában tartott fórumon, amely a Kihívások 2.1 címet kapta, elsősorban oktatók érveltek a megszüntetendő szakok létjogosultsága mellett. Ismert, a kormány átalakítja a szakjegyzéket, hogy a párhuzamosságokat csökkentse – erről beszélt az államtitkár is a kérdések előtt.

Felsőoktatási fórum Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

Füzi Izabella, a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék vezetője a szabad bölcsészet film szakirány és az országosan egyedülálló vizuáliskultúra-tudomány mesterszak mellett érvelt. Farkas Éva egyetemi docens az andragógia alap- és mesterszak megmaradásáért küzdött egy citromsárga, andragógus feliratú láthatósági mellényben. Mint mondta, egy egész szakmáért, a felnőttképzésért aggódik.

Amikor a helyettes államtitkár azt mondta, sokan csak töltelékszaknak tekintik az andragógiát, Farkas Éva válaszolt: az ilyen kijelentésekkel azokat a hallgatókat veszik semmibe, akik elkötelezetten, szorgalmasan tanulnak.
Máté-Tóth András professzor kifejtette: a vallástudomány szakra továbbra is szükség van, hiszen más szak nem képes a vallás jelenéhez értő embereket képezni.

Felsőoktatási fórum Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

Maruzsa Zoltán többször megismételte, „egyedi szemléletmódunk van", utalva arra, hogy minden egyes szakot egyedileg megvizsgáltak. Úgy véli, a fenntarthatatlanság felé robogott a felsőoktatás a sok kis létszámú szak miatt. Balog József egyetemi oktató egyebek mellett az egyetemi autonómiát kérte számon, és elmondta, hogy a szegedi kancellár hetek óta nem ír alá semmit, mert „fosik".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesznek állami iskolák a szegedi gyakorlók

Néhány egyetemi gyakorló iskolát is bekebelezne a KLIK - az ország több intézménye is kapott már erről értesítést. Tovább olvasom