Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Harminc év a törvény szolgálatában

Szeged - Amatőr pingpongos, és a tárgyalóteremben is sok parázs csatát látott már az ügyvédek és az ügyészek között Hegedűs István büntetőbíró. A Szegedi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője számos kemény ítéletet osztott ki: véleménye szerint a tész is megfelel az uniós normáknak. Vezetett már „kurvás tanácsot", a falusi életet pedig jobban értékeli a városinál. Vérre menő sörmeccseket játszik asztaliteniszben, és mostanában az amerikaifoci is érdekli.
– A jogászszakma sok családban apáról fiúra száll: ez önöknél is így volt?
– Nálunk én vagyok az első jogász a családban: bölcsész akartam lenni, de a jelentkezés előtt 1 hónappal valami belső sugallatra mégis a jogra adtam be a felvételimet. Nem sok fogalmam volt a jogászkodásról, de a jogi karon már elég hamar eldöntöttem, hogy bíró akarok lenni. Akkoriban még a mostaninál is jobban el volt nőiesedve a pálya, a bírósági vezetők úgy vélték, nem túl szerencsés, ha a büntetőbírók szinte mindegyike nő. Ezért az évfolyamunkból 4 fiúnak felajánlották, hogy névre szóló pályázatot írnak ki számukra. Ennek feltétele mindössze annyi volt, hogy nyáron 2 hetet kellett eltöltenünk különböző bíróságokon. A négyből mégis csak ketten fogadtuk el ezt a felkérést.

– Miért pont a büntetőjogot választotta?
– Az egyetemen a büntetőjogi tárgyakat szerettem a legjobban. Indultam is egy tudományos diákköri konferencián, de ott nagyon lelombozódtam: arra figyeltek a rendezők, hogy az elismerések megoszlása a különböző karok között egyenletes legyen. Ezt zokon vettem, és elhatároztam, azzal büntetem a büntetőjogot, hogy a továbbiakban nem foglalkozom vele. A bíróságra is polgári ügyszakba kerültem először. Már mindenki elkönyvelt, hogy polgári bíró leszek, amikor a második évemben átkerültem a büntető ügyszakba Maráz Vilmosnéhoz. Nem úgy tárgyalt, mint sok más bíró: a legnehezebb ügyeket osztotta magára az orvosi műhibaperektől kezdve a kemény politikai bűnesetekig. Nála vezettem jegyzőkönyvet, és itt el is dőlt a sorsom: Marázné Magdi csábított el a büntetőjog területére. Bírói pályafutásomat Szentesen kezdtem, de rövid időn belül már Szegeden dolgoztam a Csongrád Megyei Bíróságon. Jövőre lesz 30 éve, hogy bíróként dolgozom.

Hegedűs István
Hegedűs István
– Emlékszik az első büntetőügyére?

– Orgazdaság vétsége miatt állt az illető a bíróság elé. A büntetésre már nem igazán emlékszem, de nem küldtem börtönbe a vádlottat: próbára bocsátottam, de az is lehet, hogy pénzbüntetést szabtam ki rá. Az első igazán komoly ügyem a szegedi Cuki presszó ügye volt 1985-ben: a presszóban mindig lehetett kapni Kőbányai sört, ami akkor kuriózumnak számított Magyarországon. A tulajdonos azonban rájött, hogy vendégei körében nem csak a sörre van igény: egy nagyon komoly prostituálthálózatot épített ki. 25 vádlott volt az ügyben a futtatóktól kezdve a sofőrökön keresztül a valutaváltókon át az örömlányokig. Nem születtek olyan súlyos ítéletek, talán 4 év volt a legtöbb, de az volt a nagy eredmény, hogy mindenkit sikerült lecsuknunk. A lányoknak is legalább 1 évre börtönbe kellett vonulniuk. Később Újszegeden is felszámoltak egy prostituáltakat foglalkoztató panziót: azt az ügyet is az én tanácsom kapta. Azért szignálták ránk az ügyet, mert a Cuki presszónak köszönhetően már gyakorlatunk volt, tisztában voltunk az egész menetével és az árfolyamokkal: innentől kezdve kaptuk a „kurvás tanács" becenevet a kollégáktól. A 8-as tanács volt a miénk, rajtam kívül két nyugdíjas ülnökkel.

– Legemlékezetesebb tárgyalásai?
– Másodfokon tárgyaltam a balástyai rémnek az ügyét, és egy szegedi piramisjátékkal kapcsolatban is én tartottam másodfokon a tárgyalást akkor, amikor a Btk.-ban még nem is létezett a piramisjáték fogalma. Emlékszem, a fürdőkádban jöttem rá az ügy megoldására, hogy az miért is minősül csalásnak, és hogyan lehet ezt mindenki előtt könnyen és érthetően megmutatni a tárgyaláson. Hazahordós típus vagyok, egy többvádlottas ügyre hetekbe telik a felkészülés.

A héten annak a tanácsnak a tagja volt, amelyben egy 29 éves nőt férje brutális meggyilkolásáért életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtottak. Az asszony leghamarabb 35 év múlva bocsátható feltételesen szabadságra. Magánemberként mi a véleménye a hosszú idős büntetésekről, valamint a tényleges életfogytiglanról, amit sok jogvédő szervezet annyira támad?
– Magyarországon is megvan a lehetősége a tényleges életfogytiglanra ítéltnek arra, hogy kegyelemmel szabaduljon: a tész ezért véleményem szerint nem ütközik az európai uniós normákba. Persze ezek a szabályok még rövid ideje vannak hatályban, nem tudjuk, hogy egy tészes 30 vagy 40 év múlva kijöhet-e, de az elvi lehetősége megvan ennek. A legsúlyosabb emberölési ügyekben muszáj kiszabni hosszú idős ítéleteket: ezeket a bűnelkövetőket ki kell venni a társadalomból. Az általam kiosztott éveket nem számolom.

Többször tesz lazábbnak tűnő megjegyzéseket a tárgyalásokon, ami a hallgatóság körében derűt vált ki.
– Tanítok joghallgatókat, ott is szóba került, hogy egy büntetőtárgyaláson lehet-e például nevetni. Ez ugyebár nem egy kabaré műfaj, de vannak olyan helyzetek vagy beszólások, amikor a bíró elnevetheti magát. Én a megjegyzéseimmel szívesen részt vállalok olyan pillanatokban is, amikor az ügyvéd és az ügyész cseszteti egymást.

– Újszentivánon lakik: miért költözött ki Szegedről egy faluba?
– Csengelén születtem 1956 novemberében, így a falusi környezet, a kutya- és a macskatartás nem idegen tőlem, amit egy panellakásban nem feltétlenül lehet megvalósítani. 10 éve élünk már kint, és életünk egyik legjobb döntése volt a város elhagyása.

– Hogyan kapcsolódik ki egy büntetőbíró?
– 3 nő, az édesanyám, a feleségem és a lányom tölti ki a mindennapjaimat. A sport áll a legközelebb szívemhez: teniszezni és pingpongozni szeretek legjobban. Amikor 20 éve újraélesztették Szegeden a pingpongot, az első amatőr bajnokságot a mi egyesületünk, a Justicia PSK nyerte. Ez az egyesület a mai napig létezik, hetente játszunk egymás között nagyon komoly sörmeccseket, amelyeken én vagyok a könyvelő. Éppen egy nagy versenyre készülünk: április 26-án Győrben az ország 5 ítélőtáblájának 3 fős csapatai mérik össze tudásukat. A debreceniek nagyon jók, de lelkesen készülünk a megmérettetésre: a Szegedi Ítélőtábla pincéjében saját pingpongasztalunk is van. Nemcsak űzni, nézni is szeretem a sportot, a lányommal mostanában az amerikaifocit nézzük legszívesebben. Ha kedvenc csapatunk, a Green Bay Packers a döntőbe jut, az élő közvetítés kedvéért hajnalig is fennmaradunk.

A borbarát underground rajongó
Hegedűs István 1956. november 3-án született Csengelén. Az általános iskolát és a gimnáziumot Kisteleken végezte, diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Jogi Karán szerzett. Jelenleg a Szegedi Ítélőtábla büntetőkollégiumát vezeti. Nős, 1 lánya van. Kedvenc étele a töltött káposzta, a vadételek és a birkapörkölt. Ő maga barátainak kerti partikon tárcsás húst készít legszívesebben. Szereti a sört, de kedvenc itala a száraz vörösbor. Főként a villányi és a szekszárdi borvidéket kedveli, számos bortúrán vett már részt. Szeret Magyarországon élni, nyaralni viszont a tenger mellé megy. A görögök lazább életfelfogása közel áll a szívéhez. Kedvenc városa Szeged, kedvenc filmje a Szegénylegények és a Gyilkos mezők. Zenében a könnyűzene áll hozzá közelebb. Régi kedvence Mike Oldfield, a Beatles és Bruce Springsteen, de nagyon kedveli a hazai underground zenekarokat is, mint például a Magashegyi Undergroundot.

A hét embere
Sorozatunkban olyan közismert vagy épp ismeretlen embereket mutatunk be, akik köztünk élnek, és sokat tesznek környezetükért, életükkel, történetükkel példát mutatnak a közösségnek. Olvasóink segítségét is várjuk ehhez: arra kérjük önöket, javasoljanak szerkesztőségünknek interjúalanyt – a szomszédból, a másik faluból –, ha úgy látják, az illető megfelel ezeknek a kritériumoknak. Javaslataikat e-mailben a szerkesztoseg@delmagyar.hu címre, postai úton a Délmagyarország Kiadó, 6729 Szeged, Szabadkai út 20. címre várjuk.

Olvasóink írták

 • 4. NP1 2013. április 15. 13:15
  „2. grafit01 2013.04.14. 18:01

  Már általánosban is "Jacek" volt ... tudnám miért?”
 • 3. Conquer 2013. április 15. 10:40
  „Nekem is két dolog jut eszembe róla.

  Az egyik az általad is említett videó, amin bemutatta a tisztelt bíró úr, hogy hogyan kell rendet tartani a bíróságon és hogyan kell az időhúzó ügyvédi magatartást kivédeni. :D

  A másik már kellemetlenebb esetem tavalyról van, amikor is jogi szakvizsgán büntetőből volt az elnököm és hát őszintén megmondva gyorsan ki is szavazott, nem kissé alázós stílusban. Ez volt az uccsó vizsgám és kissé rosszul esett, de aztán az ismétlés jeles lett, így akár hálás is lehetek neki. Az ítéletein pedig látszik, hogy Marázné tanítványa, előszeretettel adja a Thcibo-t (a legtöbb, mi adható). Szerintem Hegedűs Úr az a bíró, aki ha lenne halálbüntetés, minden lelkiismeret furdalás nélkül kiosztaná a súlyosabb ügyekben.

  Ilyen bírók kellenek az országnak. Jó egészséget és sok sikert kívánok a működéséhez.”
 • 2. grafit01 2013. április 14. 18:01
  „Még vagy 30 évet kívánok a pályán,te megmaradtál olyannak ,amilyen jó fej voltál a gimiben is "Jacek". Szeretettel üdvözöllek. Kovács Mari”
 • 1. Commander-V2 2013. április 14. 12:06
  „Nekem egy dolog jut róla eszembe, a híres videó felvétel: "Kérem, fáradjon hátra!" :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vályogtégláira robbant szét Makra Antal háza

Felrobbant egy 60 éves férfi háza Sándorfalván. Szomszédja mutatta meg a tűzoltóknak, melyik szobában alszik. (képgaléria) Tovább olvasom