Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Harminc hulladékos cég kért támogatást, egy kapott

Csongrád megye - 1,3 milliárd forint támogatást kértek a megye önkormányzatai a hulladékkezelő cégük működésére. Csak Mórahalom nyert, mert eszközvásárlásra pályázott.
30 Csongrád megyei önkormányzat kért pénzt a Földművelésügyi Minisztérium pályázatán a hulladékkezelő cégének. Elsősorban a veszteségeiket akarták pótolni, és elkerülni a tömeges csődöt. Egy hónapja azt írtuk, a különadók, a közmű-, a tranzakciós adó és az energiaszolgáltatók különadója, a felügyeleti díj, a lerakási járulék, valamint a rezsicsökkentés miatt igényeltek kompenzációt a települések.

Hoppon maradtak

A megye 30 települése közül 29 maradt támogatás nélkül: Algyő, Apátfalva, Árpádhalom, Ásotthalom, Baks, Bordány, Csanádpalota, Csengele, Csongrád, Deszk, Forráskút, Földeák, Kiszombor, Kübekháza, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Nagymágocs, Pitvaros, Röszke, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Székkutas, Szentes, Tiszasziget, Újszentiván, Zákányszék, Zsombó.
A szaktárca pályázatán négy témában lehetett pénzt kérni: a szolgáltatási díj kompenzációjára, a szolgáltatás fejlesztéséhez szükséges eszközvásárlásra, tulajdonosi rész felvásárlására és hulladékhasznosításhoz szükséges beruházásra, fejlesztésre.

Információink szerint csak azok nyertek, akik eszközvásárlásra kértek.
Megyénkben egyedül Mórahalom kapott 45,6 millió forint támogatást, ennyit is kért. A többi települést, amelyek együtt 1 milliárd 252 millió forintot kértek, forráshiány miatt elutasította a szaktárca. Mivel nagyon sok igény érkezett be, a minisztérium megemelte az eredetileg 429 milliós keretét 1 milliárdra. De az sem volt elég, hiszen az ország 508 településének igénye nagyjából 16 milliárdra rúgott. Egyedül Szeged 837 milliót szeretett volna kapni; a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szolgáltatási területén lévő többi 12 település pedig további 181 millió kért. Ezzel Szeged és környéke az egész keretet kimerítette volna.

Nemcsak a sándorfalvi úti szeméthegy, a hulladékkezelő cégek gondjai is egyre nőnek. Fotó: Schmidt Andrea
Nemcsak a sándorfalvi úti szeméthegy, a hulladékkezelő cégek gondjai is egyre nőnek. Fotó: Schmidt Andrea

Az eredmény ismeretében szerettük volna megtudni a társaság igazgatójától, mi lesz a céggel. Makrai László szabadságát tölti. Korábban azt nyilatkozta: a cég állapota stabil. Jól jön, hogy a társaság három éve szigorú gazdálkodást vezetett be a csökkenő önkormányzati támogatás és a kirótt többletfeladatok szorítása miatt. Hatékonyságuk folyamatosan javuló tendenciát mutat, de a tartalékok kihasználása közelít a maximálishoz, és egyre nehezebb, mert véges. A cég működése és menedzselése már egy multinacionális társaságéra hasonlít, de a gépparkja nem. A korábban kiszervezett szolgáltatásokat visszaszervezik, mert úgy olcsóbb. Kijelentette: ragaszkodik a szolgáltatások színvonalának megtartásához.

– Mórahalmon a szelektívhulladék-gyűjtés hatékonyságát növeli a támogatásból jövő március végéig megvalósuló fejlesztés. Ezzel szeretnénk olcsóbbá tenni a szemétszállítási szolgáltatást – tájékoztatott Csányi László alpolgármester. Kisebb járművet vesznek, ami tömöríti és szállítja a szemetet. Gyűjtőedényeket is beszereznek, amelyeket az ipari övezetben lévő vállalkozásokhoz telepítenek. Olyan ágaprító gépet vásárolnak, ami helyben feldolgozza a közterületi fahulladékot. A feldolgozás során kisteherautó platójára felhordott hulladék beszállítható a városgazdálkodás telephelyére. A beszállított fanyesedék később újrahasznosítható.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább nyomoznak a felnőttképzőben: Somorjai a diákok felét sosem látta

Az iskola egykori tanára szerint a diákok csak papíron léteztek, a 44 fős csoportból jó, ha 7-8 járt az órákra. Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV. Tovább olvasom