Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Három a dudás: Szeged, Temesvár, Újvidék

Szeged - Szeged, Temesvár és Újvidék, az eurorégió három nagyvárosa versenyez a térségbeli vezető szerepért, holott a méretek, adottságok alapján már néhány kérdés eldőlni látszik Temesvár javára. Szakértőnk szerint azonban nem a főváros szerepre kellene törekedni, hanem a többközpontúságra.
Az Osztrák–Magyar Monarchiára jellemző többközpontúságra, és nem a városok közötti, a vezető szerepért folyó versenyre kellene koncentrálni – állítja Nagy Gábor, a MTA Regionális Kutatások Központja békéscsabai kutatóintézetének főmunkatársa. Szerinte nem helyes, hogy a térség nagyvárosai féltékenyen figyelik egymást, ki milyen szempontok alapján nevezheti magát a három ország találkozási pontján régióközpontnak.


Amennyiben a méretek döntenének ebben a kérdésben, Újvidék akár az élre is kerülhetne, hiszen lakosságát már ma félmilliósra becsülik. Szerbia második legnagyobb városa amellett, hogy a Vajdaság közigazgatási központja, egyre erőteljesebb ipart is a magáénak tudhat. De mégsem olyan jelentőset, mint amilyennel Temesvár, Bukarest után a második legjelentősebb gazdasági központ dicsekedhet: a romániai városba eddig 80 ország befektetői 550 millió eurós tőkét vittek. Mindkét konkurens város az olcsó munkaerővel is vonzza a befektetőket, a minimálbér ugyanis a fele-kétharmada a magyarországinak.

Szeged előnyei

Mivel Magyarország korábban csatlakozott az unióhoz, a befektetők itt tiszta jogi helyzetet találtak, találnak. Vonzó, hogy egyetemi város, nagy hírű műhelyekkel, tudásközpontokkal, biológiai-biotechnológia kutatóhelyekkel. Közlekedési csomópont jellegét az épülő M43-as tovább erősíti.

Ezzel az olcsó munkaerővel végképp nem versenghet Szeged, és mintegy 164 ezres lélekszámával is kisebb felvevőpiacnak számít a másik két városhoz képest. Nagy Gábor azt mondja, újra kellene fogalmazni a Monarchia korabeli funkciókat: akkor Temesvár az iparával, Szeged a szolgáltatásaival, Újvidék a kereskedelmével emelkedett ki a többi város körül. Szerinte Temesvár egyértelműen abba az irányba tart, mint egy évszázaddal ezelőtt. A szakember szerint az unió sem az egy nagyváros másokat háttérbe szorító erősödését szeretné, hanem inkább azt, hogy együtt pályázó középvárosok alakuljanak ki, és maga a régió többközpontúvá váljon.

Olvasóink írták

 • 7. Sz_Balázs 2008. február 20. 09:06
  „Tisztelt F.Klára!
  Kedves Józsi!
  Nem először közölnek esztelen adatokat, a cikk írója főleg. (ha az adatközlő adott téves adatot (intézményi) az még nagyobb gáz.

  Újvidéknek soha sem volt fél millió lakosa.
  A városnak 1990-ben kb. 185000. lakosa volt. Az utolsó népszámlálás szerint kb. 240000. (Péterváraddaal, Futokkal és Veternikkel együtt). Kb. 50000-e becsülik a újjonan betelepültek, menekültek számát.

  Az Újvidéki járásnak van kb. 400000 lakosa, de a járás majdnem akkora területileg is mint Csongrád megye.
  Több és jobb munkát tisztelt újságírók !”
 • 6. Peter 2008. február 19. 14:35
  „Kedves G!
  Nem osztom a Temesvárral kapcsolatos nézeteid, és Arad esete ebben is megerősít. Az is kirakatváros? Mekkora területű az ipari parkja? Szerintem még Pécskának is nagyobb, mint Szegednek...”
 • 5. G 2008. február 18. 21:29
  „bobca: rosszul tudod, sejted. A lakosság száma az elmúlt években nem csökkent, hanem stagnál. Ebből még ne következtessünk egyenesen arra, hogy a város fejlődése is megáll, sőt a napokban megtudtunk néhány fejlesztési tervről némi infromációt, ez már önmagában jó. Temesvár kirakatváros, a belső része fejlődik, a külső részein pedig még aszfaltozott utcák sincsenek, úgyhogy ne essünk túlzásokba. Annyival nem fejlettebb arányaiban, mint Szeged, plusz jóval többen is lakják. A másik dolog pedig, hogy Temesvár kedvelt célpontja lett a háborúból erősen meggazdagodott román rétegek otthonteremtési elképzeléseinek. Meg kell csak nézni milyen villák épülnek, milyen autókkal járnak, és hogy mennyien!! Ez pedig nem jellemző egész romániára.”
 • 4. bobca 2008. február 18. 20:33
  „Nem tudom mi ebben az újdonság, aki figyeli az eseményeket vagy az elmúlt pár évben járt Temesváron magától is tudja, hogy messze leelőzte Porlódót. Öt év múlva már csak egy határszéli kisváros leszünk. Nem érdekel ez a város már senkit, ha jól tudom a lakossága is fogy.”
 • 3. Peter 2008. február 18. 19:32
  „Újvidék mióta félmilliós? Nemcsak Péterváradot, hanem Indiját és Szenttamást is hozzászámolták? Egyébként Aradra is el lehetne menni... Szeged lemaradt, a sztráda meg 12 évet késett minimum!”
 • 2. Jozsi 2008. február 18. 18:07
  „Jó lenne, ha ezt a monarchiás marhaságot végre elfelejtenék a t. szakértők, és észrevennék, hogy a gazdasági környezet azóta kicsit megváltozott (Unió). Hogy milyen szolgáltatásokkal tűnhetett ki Szeged Temesvárhoz képest, el se tudom képzelni? A boszorkánypörökkel? A térség egyébként fogalmam sincs, milyen értelemben működik régióként, példaképpen Szeged és Temesvár közt nincs se vonat, se buszjárat. Amúgy meg Aradot is meg lehetne említeni, az is nagyobb, mint Szeged. Újvidék egyébként hivatalosan 300 ezres, de az is a környező településekkel együtt, hogy ki álmodhatta meg ezt a félmilliót?”
 • 1. Schuller Aladár 2008. február 18. 10:00
  „Akár tetszik, akár nem Temesvár, Arad ( Románia) leelőzte hazánkat!
  Ha megfordulna a Parlament épületében egyetlenegy honatya, honanya vagy 3. nemű , aki akarna is a térség sorsáért is cselekedni az már jó lenne. De az ilyen kihalt, vagy meg sem született.
  Appendiksz”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakácskönyvünk a közéleti kávéházban

Szeged - Ahogy tavaly az első, most a második – a Délmagyarország és a Délvilág olvasóinak… Tovább olvasom