Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Háry János, a szabadtéris Superman

Szeged - Béres Attila vezetésével megtartották a Háry János olvasópróbáját Budapesten. A Napóleont alakító Gerard Depardieu csak Szegedre jön. A magyar sztárok, Bodrogi Gyula, Gálvölgyi János, a címszerepet alakító Homonnay Zsolt és a többiek megtudhatták: szürreális produkció készül.
Az elmúlt hónapokban bejárt a Kodály-múzeumba, és végigolvasta a zeneszerző Háry Jánossal kapcsolatos levelezését, ami fölért egy színháztörténeti kurzussal, sokat tanult belőle – mondta el Béres Attila a hétfői olvasópróbán Budapesten, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Háry-produkciójának rendezője azt is elárulta: a nagyabonyi kocsma helyett egy mai metróaluljáróban játszódik majd a daljáték nyitójelenete, az öt kaland pedig öt megálló lesz. A metrótakarítók ultiznak majd, erről az alapról rugaszkodik el a mese, amelynek fő színtere egy 16 méter magas, óriási kártyavár 2,5 méteres kártyalapokkal. Béres Attila hangsúlyozta: jobb egyetlen határozott jelet mutatni a színpadon. Bizonyság erre, hogy elég az óriási, piros körömcipőt megemlíteni, és mindenki emlékszik, aki látta, hogy Eszenyi Enikő Dóm téri Marica grófnő előadásáról van szó.

Megtartották a Kodály-daljáték olvasópróbáját Budapesten. Fotó: DM (galéria)

Tihanyi Ildi jelmezvilága is hasonul Cziegler Balázs díszletéhez, igazi, modern mesevilág lesz, amelyben Háry János időnként Supermanként tűnik fel, a metrót felemelve menti meg Mária Lujzát. A huszárokat „mérhetetlen mennyiségű" bajusz, a hölgyeket ugyanennyi haj jellemzi majd. Az orosz silbakok jégcsapszerű matrjoskababaként sorakoznak, Szabó Győző pedig magyar silbakként saját nevén szerepel a darabban. Napóleont divatdiktátornak ábrázolják, és három keze lesz. A francia császárt alakító Gerard Depardieu azt mondta az ötletre: „Jó, de majd meglátjuk!"

A francia világsztár kivételével minden főszereplő ott volt az olvasópróbán, ahol Béres Attila alaposan kivesézte a darabot, szerinte Háry János hazugságai nem igaziak, hanem olyan, a magyarokra jellemző kegyes hazugságok, amelyektől kisüt a nap, amelyekkel sírva vigadva próbálunk a történelmi sorscsapások ellenére is tovább élni. A Ferenc császárt alakító Bodrogi Gyula, az Ebelasztinként színre lépő Gálvölgyi János, az öreg Háryt megformáló Király Levente, a címszereplő Homonnay Zsolt, az Örzsét éneklő Bordás Barbara és a többi színész jókat kacagva hallgatta a rendezőt, aki a díszlet- és jelmezterveket is bemutatta.

Herczeg Tamás fesztiváligazgató úgy fogalmazott: bár sok színházból kérték fel a szereplőket, abban bíznak, hogy augusztus elején a Dóm téren egységes, jó produkció születhet, amit legendás előadásként emlegetnek majd. Harangozó Gyula művészeti vezető azt hangsúlyozta: olyan nagyszabású fesztivál-előadást szeretnének létrehozni, amit már önmagában a látványért is megéri megnézni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálákkal együtt égett el a pótkocsi Kisteleknél

Defektet kapott, majd kigyulladt egy körbálákat szállító traktor pótkocsija hétfő délután Kistelek… Tovább olvasom