Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Havas járdákért figyelmeztet a hatóság

Szeged - Napok óta nem esik a hó, mégis sok helyen még mindig járhatatlanok a járdák. A közterület-felügyelet akár 50 ezer forintra is bírságolhatja a hanyag háztulajdonosokat.

– Hát ezen tényleg meglepődtünk. A hótól napokig mozdulni sem lehetett a városban, most meg felszólítást kapunk: három napon belül takarítsuk el a ház elől a havat, különben köztisztasági szabálysértésért megbüntetnek minket – mutatta olvasónk a közterület-felügyelettől kapott értesítést. Kiderült: a Debreceni utca–Hóbiárt Basa utca sarkán épült, többemeletes társasház közel 70 méternyi járdájából 10 méter havas maradt. Megtudtuk, a hatóság ellenőrzött, és első körben figyelmeztetett. Többször megírtuk: a hóeltakarítást szabályzó városi rendelet szerint „az ingatlan előtti járdaszakaszok hóeltakarításáról az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia".

50 ezer forintra is bírságolhatja a hanyag háztulajdonosokat a közterület-felügyelet, ha még mindig havas, csúszós a járda az ingatlan előtt. Fotó: Segesvári Csaba
50 ezer forintra is bírságolhatja a hanyag háztulajdonosokat a közterület-felügyelet, ha még mindig havas, csúszós a járda az ingatlan előtt. Fotó: Segesvári Csaba

A közterület-felügyelet lépése akár megoldást is jelentene a hatóságért kiáltó polgároknak: 13 nappal az elmúlt 20 év legnagyobb hóesése után még mindig fehérek Szeged járdái. Legnagyobb meglepetés a Berlini körúton ért bennünket, annál az épületnél melyben többedmagával a katasztrófavédelem is megtalálható. Járdájuk ugyanolyan havas, mint a hóeltakarításra figyelmeztetett Debreceni utcai házé.

Szintén sok a hó a panelok között megbúvó óvodák környékén, az Űrhajós utcai Weöres Sándor Általános Iskola előtt. Utóbbinál szerdán délelőtt féltucatnyi hómunkás vágta és lapátolta a jéggé fagyott havat. Megtudtuk: a Szeged Városi Közterület-felügyelet a közintézményeket is figyelmezteti, ha elmarad a hókotrás.

A katasztrófavédelem szegedi székhelye előtt is akad még takarítanivaló. Fotó: Segesvári Csaba
A katasztrófavédelem szegedi székhelye előtt is akad még takarítanivaló.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nem a bírságolás, hanem az együttélés elfogadott szabályainak betartatása a cél. Munkatársaink azokon a helyeken figyelmeztetnek, ahol nyoma sincs a hókotrásnak, balesetveszélyes, vagy éppen síkos a járda. Aki a figyelmeztetés ellenére sem hajlandó a háza előtti járdát megtisztítani, 3–20 ezer forint közötti helyszíni, szabálysértési eljárásnál legfeljebb 50 ezer forintos bírságra számíthat – tudtuk meg Kósa Jánostól, a városüzemeltetési iroda munkatársától. Elárulta: a közterület-felügyelők a február 4-i havazás után négy nappal kezdték az utcákat ellenőrizni. – Eddig 50 írásbeli felszólítás született, ennél jóval több háztulajdonost szóban figyelmeztettek. Az ingatlantulajdonosok együttműködők, eddig bírságolni sem kellett – fogalmazott Kósa János.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. dodoni 2012. február 17. 15:42
  „"Az lenne a jó, ha ötmillióra fogynánk. Annyival több jutna mindenkire a javakból."

  Meg a télvíz idején havas járdaszakaszokból is. Haladunk-haladunk erre felé.”
 • 86. Wacky 2012. február 17. 11:09
  „70. Queenmargareth 2012.02.16. 18:03
  saját szememmel láttam, hogy nincs sok ész, ő csak takarít a megadottak szerint, de a realitás már meghaladja egyesek képességeit...tisztelet a kivételnek

  a cikkhez:
  ...amúgy ajánlom hogy Szegeden is bevezessék amit Kisteleken, hogy van egy művezető, aki felügyeli koordinálja, és vállalja a felelősséget a gyors és élhető takarításért...
  ...megjegyezném, oké hogy mindenki a maga portája előtt takarítson el, DE akkor ne lássak még mindig takarítatlan megállót... (1 hete volt a nagy mennyiségű hó hullása!!)... A Mars tér pedig napokig katasztrofális volt, hogy csak 1 nagyon frekventált helyet említsek!
  Szégyen!! :((”
 • 85. csera 2012. február 17. 09:21
  „Ne akkor legyenek együttműködők a háztulajdonosok a hatóságokkal amikor a felszólítást megkapják, hanem amikor leesik a hó érjék fel ésszel hogy vannak kötelezettségeik. Például, ha az újságkihordó nem ér oda időben a friss hírekkel, akkor gondoljon arra, hogy ő sem tett érte semmit. Az " egymásra is odafigyelni" szabály már régen nem működik. Én gondolkodás nélkül büntetnék! Ha rossz helyen parkolok nem felszólítást kapok. A helytelen parkolás miatt még nem törte "nyakát" senki, de a csúszós havas járdától igen.
  Csera”
 • 84. qrumpli 2012. február 17. 08:39
  „Úgy látom sok itt a "Hóhányó" mégis megmarad A HÓ
  Nembaj! !! nyárára egy csepp se marad.
  Egyébként igaz az utca most közterület vagy nem?”
 • 83. öregvegyész 2012. február 17. 08:27
  „Javasolnám a volán , vagy a Váosgazdálkodás megbírságolását azért mert a Védőnőképzőnéll a Népkert-sori 71-es buszmegálló minden irányból megközelíthetetlen!!!!”
 • 82. skid 2012. február 17. 07:26
  „Ahova én járok Ausztriában, ott szinte senki sem söpör havat a járdáról. Leszórják kis apró kaviccsal, és kész. Viszont az utakat takarítja a város.
  Akkor most mi van?”
 • 81. Teo 2012. február 16. 22:39
  „Ha a házad elött építési anyag van, akkor közterület foglalásért fizetned kell, ha viszont a hó esik rá, már a tied. Hogy is van ez???”
 • 80. Rick4 2012. február 16. 21:57
  „Itt a mondás:
  Mindenki először a maga portája körül söpörjön. A hatóságnak és a városnak se ártana a saját dolgát megcsinálni, életemben először Szegeden láttam városban hólánccal közlekedő autóst. Szégyen.”
 • 79. atomboy 2012. február 16. 20:51
  „47. kisistvan.hu
  Nem keverem ossze. Barhol is latom, hogy felreinformaljak, javitatom, mivel egyiknek balesetveszelyes, masik nem. Kb olyan tevedes, mint soval megkavarni a reggeli kavet cukor helyett.”
 • 78. igazságkereső 2012. február 16. 19:53
  „A Sportuszodával szembeni buszmegállóban a hó vastagsága féllábszárig ért, közterület, ott kit bírságol meg a közterület-felügyelet? De ilyen alapon az egész városban járhatatlanok voltak a közterületi járdák és átkelők! Mi ez a negatív diszkrimináció a lakossággal szemben a város javára?!!”
 • 77. Manstein 2012. február 16. 19:47
  „Majd ha elhányja a hatóság a közterületi részen a havat, és nem lesz baleset a közlekedés járművel, akkor beszélhetünk a járdáról. A pofátlanság csúcsa ez azért.”
 • 76. gabocac 2012. február 16. 19:34
  „A Tápai utcán a Sparral szemben is csak a házak előtt van eltakarítva mert ugye a lakóknak kötelességük ,viszont a füves rész mellett délelőtt majdnem dobtam egy hátast!!Az a közterületesek dolga lenne és vastag hóréteg van még mindig.Tegnap a Keresztöltés utcán is így jártam.”
 • 75. JABBA 2012. február 16. 19:14
  „Ha ha ha. Ezen jót nevettem. (A címe illeti).

  Akkor menjenek ki a panelok között húzódó járdákra és büntesség meg a jz adott járdaszakaszhoz tartozó tulajdonosokat.

  Míg én a házam előtt szárazra takarítom, addig máshol sz**nak az egészre.”
 • 74. Vikawa 2012. február 16. 19:10
  „Akinek valszeg van itt ideje irkálni..... akkor talán havat lapátolni nem lenne ideje??????

  VICC!!!!!!!!!!!!!! (LUSTA BANDA)”
 • 73. buhamama 2012. február 16. 18:58
  „Igen a magán ház tulajdonos tudja hogy mi a kötelessége ,el is durta a hót de az intézmények többsége nem tett eleget és a KÖZTISZTASÁGI KFT. MOST MA LÁTTAM HOGY KEZDIK AZ ÁTJÁRÓKAT TAKARÍTANI,és ha mutatjuk meg csinálják, na meg vegyék fel a közmunkásokat ,hogy meglegyen a 30 nap munka.Meg köszönhető hogy olvad.”
 • 72. Sütti 2012. február 16. 18:30
  „Télen sem maradhatnak a közteresek "munka" nélkül, hát kiküldték őket... Lehet ezen bosszankodni, városi példákkal dobálózni, de lássuk már meg a lényeget. Mindenki lapátolja vagy lapátoltassa el a havat onnan, ahonnan el kellene neki (ingatlanja körüli, előtti, mögötti, melletti stb. járdákat). Utána lehet majd a városgazdálkodást melegebb éghajlatra küldeni, akkor már legalább az erkölcsi alap meglesz rá, különös tekintettel a társasházban lakókra, akik becsukják maguk után az ajtót és meg is szűnt a viszonyuk a téllel. Nekik üzenem, télen bizony nem rendkívüli dolog a hóesés...”
 • 71. ojack 2012. február 16. 18:16
  „Először a saját területüket takarítsák el.Szégyelje magát az önkormányzat,hogy így néz ki a város!Ha birságolni akarnak elöször nézzenek már tükörbe és akkor rájönnek,hogy példát kellene mutatni a lakosság felé és saját magukat több millió forintra birságolják meg.”
 • 70. Queenmargareth 2012. február 16. 18:03
  „továbbra is írom. ma délután 4-ig biztos takarította 2 ember a megállók környékét, mert ügyesek voltak, megálló letakarítva, csak az oda és visszavezető részt nem:)”
 • 69. macs 2012. február 16. 18:02
  „56. DobóI,
  "Csak ha meghallgattad volna a híreket akkor tudnád hogy ez város élén pöffeszkedő albínó gorilla nem biztosít elég pénzt a város takarítására."
  Nem is tudtam, hogy szegediek a város vezetését egy gorillára bizták. A város takarítása egyébként a Környezetgazda dolga. A járdákat pedig a tulajdonosoknak kellene tisztán tartani, vagy tévedek?”
 • 68. kipe 2012. február 16. 17:46
  „52. sandorhaz 2012.02.16. 13:23

  "A tanácselnöknek, polgármesternek, sem a múltban sem a mostani rezsimben semmiköze nem volt a hósepréshez."

  Na kérem szépen! Ez itt a lényeg! Ez szépen meg lett fogalmazva!
  Semmi közük nincs a hósepréshez, mert egyfelől ennyi havat már lapátolni kell, másrészt nem is ismerik mi az a hólapát!
  Megcsinálja más helyettük! Pl.: a sokat emlegetett környezetgazdák.
  Lefogadom, hogy a Tölgyfa utca eleje szépen a betonig le van dúrva (pár éve ez volt), de még az is lehet, hogy onnan el is vitték a havat!
  Ja és még annyit, hogy a "munkát, kenyeret" embereknek miért nem adnak a kezükbe egy lapátot és lehetne menni dolgozni és máris meg lenne oldva a probléma?! Na jó egy időre csak, de legalább ennyivel kevesebb lenne a hó és több a pénzük!”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább drágultak az élelmiszerek

Durva az áremelés az alapvető élelmiszereknél, a statisztikát az olcsóbb műszaki cikkek javítják. Az ok: a forint gyengülése, valamint az áfakulcs emelése.
Tovább olvasom