Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Heller Ágnes: Legveszélyesebbek a szabadgondolkodók

Szeged - Hinni kell abban, hogy a dolgokat meg lehet változtatni. Minél kevesebb ember fél, annál kevésbé van mitől félni - mondja Heller Ágnes.
A világhírű filozófus A mai történelmi regény című kötetének bemutatójára szombaton zsúfolásig megtelt a Grand Café moziterme. Heller Ágnes lapunknak beszélt arról is, hogyan értékeli a liberális gondolkodókat támadó cikksorozatot, mit sejt a vádak hátterében, mi a véleménye a médiatörvényről.

Heller Ágnes
Heller Ágnes

Délmagyarország / Délvilág hírek A Délmagyarország és a Délvilág keddi számából kiderül az is, miről szól majd következő könyve. Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

 • 16. szilléri 2011. január 22. 08:19
  „Magvető : Lukács György Az ész trónfosztása 1978 (1954)
  ,,Heller Ágnest Lukács György kedvenc tanítványaként tartják számon."
  A dialektikus materializmustól elég hamar eljutott liberális kozmopolizmusig.
  Persze egy ,,gondolkodó" fejlődhet, de amikor a ,,nap keltében" rendszeresen le csöcselékezi a magyarokat, hát súlyos!!!!
  Legalább magyarul megtanulhatna.

  A JATE mindig is ,,Lukácsista" fellegvár volt. A mai napig is érezteti hatását az a régi szellem. Az alkalmazott nyelvtudomány és hasonló ,,műhelyek" termelik ki ezeket a ,,világpolgárokat".”
 • 15. thebb001 2011. január 21. 13:06
  „És a kétkezi munkáról írtakhoz. A régiót pont nem az ún. kétkezi munka fogja kihúzni a csávából, hanem az eladható szellem itermékek. Ahhoz meg GONDOLKODNI kell. Összefüggéseket látni, merni újítani, kísérletezni. Ezt meg az ún. "hellerfélék" pontosan tudják. Kétkezi munkásból van Kínában elég. Náluk drágábban kötve hinném, hogy kellene kézi erő. Agyakból van kevés.És örüljünk, hogy ilyen gondolkodók még mindig magyarnak vallják magukat és hozzájárulnak az amúgy egyre gyérebb jóhírünkhez.”
 • 14. thebb001 2011. január 21. 09:44
  „A magam részéről olvasok Hellert. Nem is olvasom, falom. Egy nagyon nagyműveltségű nő, akinek olyan széleskörű és átfogó ismeretei vannak mind irodalom, mind történelem, mind filozófia, művészettörténet terén. És az élni tudása, élni akarása is egy bátor, kurázsival ellátott harcost takar.Hibázott a Gyurcsány kormány, mert nem 500milliót kellett volna nekik adni, hanem 2x annyit. Ha ilyen lelkiismeretes, "produktív" tanárok lennének egyetemeken, egyáltalán iskolákban, akik amellett, hogy nagytudásúak, még karizmatikusak is és vonzzák a diákokat, akkor ma MAgyarországon nem lennének érdektelen fiatalok, akik nem ismernek alapvető műveket, ebből következően nem látnak összefüggéseket sem. A hölgy TANÁR. Nem véletlenül világszínvonalú. Mindenkit kérek, mielőtt ocsmányul kritizálná akár származása, akár politikai nézetei miatt - legalább 1 könyvét, tanulmányát OLVASSA EL! (ja. és hogy abszurd e, hogy "állalndóan" a holokausztról beszél?- csak a családját ölték meg , gyermekkori barátait. Kiürült körülötte 44-re a család. Ezt NEM LEHET ÉS NEM IS SZABAD ELFELEJTENI. Az ő vesztesége leírhatatlan! ÉN. SZERETEM HELLER ÁGNEST!”
 • 13. öregvegyész 2011. január 20. 15:23
  „Az utolsó szó jogán. A filozófiai kutatások fognak e bennünket kihúzni abból a mély szarból amibe süllyedtünk? Nem hiszem, A kétkézi munka amit Hellernek és társainak is ajánlok. Még akkor is ha kiválasztott népnek deklarálják magukat. Az a csúnya megnyilatkozást,a rikácsoló ordítást meg szégyellem. Mert,nem hiszem hogy normális embernek ma hazánkban erre szükség lenne, De elfogadom,mert idős és a a sors kegyeltje lévén nem bírja elviselni a kritikákat. Nagyon kevés ember élt hazánkban oly könnyedén,csak okosságait hintve,mint ők. Erről nagyon nehéz lemondani,de nem is kell,sőt félnie sem. Én kérem,hogy miattam meg különösen ne féljen,mert sem őt sem másokat senki sem fenyegette,de azért a Don-kanyarban elveszettek is megérdemelnének egy imát Szomorú jelensége ő és társai napjainknak”
 • 12. szilléri 2011. január 19. 07:12
  „Ez egy kultúr harc folytatása a liberális-baloldali-zsidó ,,urbánus" és a jobboldali-konzervatív-keresztény ,,népi"
  értelmiségi csoportok között.

  Azért arra szeretnék válasz kapni, hogy mi a franc került 83 millába a Nietzsche tanulmányba.

  Húsz -harminc éve kutatja Heller elvtársnő a klasszikust ! Szerintem nem tudja értelmezni :IM-IGYEN SZÓLA ZARATHUSTRA. IRTA NIETZSCHE FRIGYES. FORDÍTOTTA DR WILDNER ÖDÖN. 1908. GRILL KÁROLY KÖNYVKIADÓVÁLLALATA BUBAPEST, IV., VERES PÁLNÉ-UTCA 16. ...

  csak a végére kéne érni !”
 • 11. lidi 2011. január 18. 16:51
  „9: már hogy végzett volna? minden értelmiségi naplopó, vagy nem? a tanároktól kezdve, akik nyáron fizetett szabadságon lógatják a lábukat a filozófusokig, akik a köldöküket nézi jó pénzért.
  azon gondolkodom, honnan ismerős ez a hozzáállás?...”
 • 10. lidi 2011. január 18. 16:48
  „öregvegyész, azt hiszem, félreértettél.
  az első mondatomban arra céloztam, hogy a hetvenes években egyszer már indexre tették Hellert (és másokat is)
  és Vajna természetesen csak példa volt, egy éppen aktuális, amitől persze el lehet tekinteni
  de az talán mégsem véletlen, hogy van olyan jobboldali kötődésű filozófus, aki Hellerék mellé állt (hogy meddig maradhat így a posztján Debrecenben, mint intézményvezető, az persze kérdés), és nyilván az sem véletlen, hogy az ő nyílt levelét nem hozta le az "ügyet felgöngyölítő" újság (gondolom, a médiaegyensúly jegyében, vagy a szabad véleménynyilvánítás jegyében), ezért a facebookon tette közzé. Levelében azt írja: a Magyar Nemzet filozófusokat támadó cikkéről Friedrich Nietzsche aforizmája jutott eszébe, miszerint ,,a meggyőződés veszedelmesebb ellensége az igazságnak, mint a hazugság". Majd így fogalmaz: ,,Megkérdezhetném, vajon utánanéztek-e, hogy a kipellengérezett tudományos projektek keretében hány jelentős könyv jelent meg magyarul és idegen nyelven, de fölösleges lenne, mert tudom a választ. Nyilvánvaló, hogy önöket a kultúra, s azon belül a tudomány értékeinél, eredményeinél sokkal jobban izgatják a pártpolitikai csatározások, amit egyfajta háborúnak fognak fel. Én ebben a háborúban nem vagyok hajlandó részt vállalni." Szerinte a közpénzek felhasználásának ellenőrzése nemzeti érdek, de elfogadhatatlan, hogy az ellenőrzés alá vont személyek kiválasztását politikai alapon döntsék el. Véleményének nyilvánosságra hozatalát így indokolja: ,,szégyellném magam, ha most, amikor a másik oldalon lévő embereket ér pártpolitikai okokból szakmainak álcázott támadás, csendben maradnék. (...) ,,...Továbbra sem értek egyet például Radnóti Sándor politikai jegyzeteivel, de ettől függetlenül továbbra is nagyon sokra tartom az esztétikai tárgykörben született könyveit. Azt sem gondolom, hogy bárkit korlátozni kellene abban a szabadságában, hogy politikai véleményét a nyilvánosság elé tárja".
  Én nem vagyok filozófus, se ériintett pályázó, de ez elég fair hozzáállásnak tűnik, nem?”
 • 9. crowhorse 2011. január 18. 16:47
  „Öreganyám szép kis reklámot csinált önnön-tennen saját magának.
  Végzett valaha életében hasznos(!) munkát is?”
 • 8. öregvegyész 2011. január 18. 15:58
  „Kedves lidi! Lehet a témát tágítani értelmetlenül. Én azt gondolom az Andi Vajna körüli történések is megérnek egy misét,de jobb lenne külön kezelni: Beszéljünk csak Hellerről. Nem hiszem,hogy ujra valaki Hellert fog olvasni,de tegye. Sokkal inkább az jár a fejemben,hogy az-e a liberalizmus amit bizonyos emberek mondanak. Én ugy gondolom nem az és Heller és bizonyos mindenki által jól azonosítható emberek,szoros és kicsinyes önérdekekből deklarálják saját gondolataikat,mint a liberális gondolkodás megcáfolást nem tűrő eszméket és ezzel akadályozzák az igazi liberális kibontakozást.Ha megnézzük Heller multját megértem elkötelezettségét. DE.Én ugy gondolom,nagyon sok embert érintettek az akkori történések,nem csak a zsidókat és bár egy életre szólóan fáj ami történt,ahhoz folyamatosan visszatérni abszurd. Azért sem értem,mert utána az élete,tehetséges ember lévén bőségesen kárpótolta. Könnyen és gyorsan minősült,akadémiai tag lett,Széchenyi-díjas. Most pedig politikai vátész akar lenni és amint látszik ehhez a DM is tág teret biztosít,az az ujság aminek cikkei azért ,mondjuk meg a közepes szinvonalat néha elérik Én ujra mondanám: Kedves Heller Ágnes gondolkodjon és csillapodjon le. Ilyen hangvétellel nem illik beszélni érdemei birtokában sem,mert igy minden szavával,interjuinak hangvételével csak árt a liberalizmusnak. Az igazinak. Vagy ez a cél?”
 • 7. lidi 2011. január 18. 14:58
  „öregvegyész: én meg abban az időszakban jártam középiskolába-egyetemre, amikor az volt a különös, ha valaki Hellert, Kornait olvasott... gondolom, most majd megint ez jön

  egyébként milyen érdekes, hogy a filozófusok mennyire zavarják az elszámoltatót (illetve nyilván a főnökét), köztük az a Radnóti Sándor péel, aki novemberben (többed magával) nem csak lemondott a Kossuth- és Széchenyi-díjat odaítélő bizottsági tagságról, hanem meg is mondta, hogy azért, mert nem tetszett neki, hogy megüzenték, kinek kell kapnia...

  az nem zavarja vajon se a zembereket, se az elszámoltatót, hogy Andy Vajna kaszinó üzletrészét 245 millióért megveszi a Szerencsejáték zrt. (tehát egy állami cég) decemberben, majd januárban azt a kormányzati megbízást kapja, hogy kormánybiztosként ő ossza szét a magyar filmes támogatásokat? Ez, gondolom, rendben van az itt kommentelők szerint (hogy csak egy példát mondjak a jelenlegi, maximálisan nem korrupt kormányzati gyakorlatból)

  azt meg a moderátortól kérdezném, hogy az rendben van, hogy valaki a "természetesen magyar hírportálról" idézget? (4). Mert ha igen, ide másolnám a cikk másik felét is, hogy teljes legyen a kép:

  "Demeter Tamás, az MTA filozófiai intézetének igazgató-helyettese 2009-ben antiszemita kijelentéseket tett Gábor Györggyel kapcsolatban, egy karácsonyi intézeti összejövetelen. Demeter - a ma már jogerős ítélet szerint - részegen a zsidó összeesküvés-elméletet adott elő, azokat a filozófusokat emlegetve, akik most pellengérre vannak állítva - mondja Heller, és már kész is a történet. Mi vagyunk a szegény zsidók, akiknek csak az a bűne, hogy "beszélünk a sajtótörvény ellen, a magánvagyon államosítása ellen, Radnóti Sándor és én egy-egy mondatot mondtunk Orbán Viktorról, méghozzá azt, hogy Orbánnal diktatórikus hajlamai vannak. Most ezt ő nem fogja megbocsátani, nekem az a véleményem, hogy Orbán Viktor ezt örökké az emlékezetébe tartja. Az a véleményem - hangsúlyozom, hogy a véleményem és nem tényként állítom -, hogy Ő áll az egész mögött. Itt most gyűlölethadjárat folyik, csak azért mert más álláspontunk van".

  "A liberalizmus egy gúnyszóvá vált ma Magyarországon, rosszabb, mintha nácik lennénk. Ha azt mondják, hogy liberális filozófus - amit rólam és másokról is mondtak - az pfúj, pfúj. Ha a szabadelvűség, a szabad gondolkodás olyan mint a nácizmus, akkor nagyon-nagyon nagy a baj".

  "Itt arról van szó, hogy csak egyetlen eszme az igaz, csak az az abszolút igaz. Csak az az abszolút igazság, amit én mondok, és minden más, amiért mások sokkal többet áldoztak - mert ők nem áldoznak fel semmit, az állásukat védelmezik azzal, hogy rágalmaznak. Azok, akiket rágalmaznak, és akik a rágalmazás ellen felszólalnak, azok kockáztatnak, nem ők. Mindig az üldözött áll ki az eszméiért, nem az üldöző"."”
 • 6. theseus 2011. január 18. 13:48
  „Félni kellene? Vagy nem kellene? Kitől?”
 • 5. öregvegyész 2011. január 18. 11:51
  „Heller Ágnes az utóbbi időkben nagyon beindult. Emlékszem arra a füzetkéjére amiből az ötvenes évek végén kénytelenek voltunk a filozofiát tanulni,mert más nem volt.. Csak röviden: 60 oldalban az ókori görög filozofiát leírni,mondjuk azt szerényen nagy merészség és képtelenség. De csak ez volt. Most pedig tisztelettel kérdem: Kinek,hány embernek a nevében beszél,hogy több mint egész oldalt kap? (egyébként ez az akkori jegyzetének kb egy huszada).Ugy gondolja mindig igaza van?Nem beszélve arról a hangnemről, az arroganciáról ahogy az Este műsorában nyilatkozott.Tisztelettel kérem mint gondolkodót gondolkodjon és mérsékelje magát.Ha még tudja...”
 • 4. dodó 2011. január 18. 10:26
  „2011. január 18. : "Heller ....: Orbán áll a gyűlölethadjárat mögött

  Heller Ágnes szabadgondolkodó teleprüszköli a blibsi médiumokat. Elég rafkós már ... ahhoz, hogy ne holmi utcai fasisztákat említsen, hanem fejbe rúgja a halat. Ha most még nem lehet teljesen kifilézni, akkor legalább elnyúljon. Beszél, beszél, gyűlölködve és felsőbbrendűen. Egy a lényeg: ha valami mutyit olyanok követnek el, akik a világ szenvedőihez tartoznak, és ezt egyesek törvényeik alapján sérelmezik, az már gyűlölködés. Mert mi az, hogy bennünket bántani merészelnek holmi százmilliók miatt? Örüljön, s főleg fizessen a pusztafi, hogy egyáltalán megszólalunk a fasiszta bunkóföldön.

  A közpénzt kitalicskázó Heller "Nekünk Jár" Ágnessal készült beszélgetés szerkesztett változatát közli a nol.hu. Érdemes vizsgálni a .... megközelítésit, és nem is kell hozzá különösebb komment. Heller párhuzamot vonva azzal az időszakkal, amikor Kádár pribékjei gumibottal verték szét a márciusi megemlékezőket, (Hellerék őket még a jobban utálták, mint a magyar komcsit, hiszen nem a tanácsköztársaság mellett tüntettek, mint Demszky Degesz) úgy véli: a jelenlegi kormány és a antiszemiták "a filozófusok egy csoportját - de csak azt a csoportot, melynek liberális, baloldali nézetei vannak, és kritikusak a mai Fidesz kormánnyal, különösen Orbán Vikorral szemben - megpróbálják gazdasági bűncselekménnyel vádolni, anélkül, hogy annak bármiféle alapja lenne." <moderálva..>”
 • 3. szilléri 2011. január 18. 09:33
  „,,Újabb feljelentések várhatók a filozófusbotrányban, ezúttal pedig a Vajda Mihály, Heller Ágnes vagy Radnóti Sándor által elnyert pályázatok kerülhetnek a rendőrség elé.
  - Hamarosan végzünk az átfogó vizsgálattal, és nagy valószínűséggel átadom a rendőrségnek a dokumentumokat az összes, lapjuk által feltárt filozófiai pályázat kapcsán, mert a papírokból több visszaélésre is lehet következtetni - jelentette ki lapunknak Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. Leszögezte: mind az öt pályázat ügyében indokoltnak tűnik a feljelentés megtétele, csakúgy, mint a korábbi, Borbély Gábor témavezetésével lefolytatott, az MTA Filozófiai Kutató Intézete által elnyert pályázat ügyében. Példaként említette, hogy a Vajda Mihály témavezetésével zajlott, Az európai szellem és a totalitarizmus címet viselő filozófiai projekt keretében 800 ezer forintos szállodai számlát is elszámoltak, egy másik pályázat kapcsán pedig párizsi vonatjegyet írtak le költségként."”
 • 2. szilléri 2011. január 17. 23:54
  „Heller nem a liberalizmusa a baj, hanem az antimagyarság. Hónapokkal ezelőtt többször ,,lecsőcselékezte" a bennszülötteket.
  Az ő általa képviselt szociál liberális köröknek kicsúszott a hatalom és a velejáró pénz a kezükből.”
 • 1. dodó 2011. január 17. 21:48
  „"...Amijük csak van, az mind tőlünk van. Dolgozni nem dolgoznak, nem keresnek nálunk semmit, nem is adakozunk nekik. Ennek ellenére övék a pénzünk és javaink és ők az urak a mi országunkban, ahol ők menekültek..."
  /Luther Márton, 1543/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítások a Somogyi-könyvtárban Anno 1911 – Csáth Géza rajzai

Két kiállítás nyílt is a Somogyi-könyvtárban: az aulában az Anno 1911 – százéves történetek, míg a Csáth Géza-kiállítás a könyvtár első emeleti olvasótermében látható. Tovább olvasom