Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Helyesírási top 3: Egy U-val kevesebb, egy B-vel több

Helyesírási top 3: Egy U-val kevesebb, egy B-vel több
A top 3 rovatunkban a közterületeken található helyesírási bakikat gyűjtöttük össze. A szegedi partfalon az idézetet és a vásárhelyi népkerti megállót már kijavították, de a szentesi Kurca-hídon lassan 3 éve szerepel helytelenül az augusztus szó.
– Nyáron lesz három éve, hogy átadták Szentesen a városközpontban felújított Kurca-hidat – írta Gabriella nevű olvasónk. – Sokan már akkor is észrevették, hogy az egyik márványtáblán helytelenül, egy u-val kevesebbel írták le a nyár utolsó hónapjának nevét. Az is ciki, hogy így átvette a város, az meg még inkább, hogy azóta sem javíttatták ki a készítőjével.
Így a helyes: kötőjel nélkül.
Így a helyes: kötőjel nélkül.

A tavaly felújított szegedi partfal zárókövén Juhász Gyula A Tisza című verséből idéztek, hibásan: „Kinek törtetése / A Duna öblébe / Sietve visz?" A költeményben viszont a Duna öléről van szó. A záróelemet nem kellett újraönteni, elég volt kicsiszolni, és a többi betűt összébb húzni.
A szegedi partfalon viszont korrigálták az elírást.
A szegedi partfalon viszont korrigálták az elírást.

A vásárhelyi népkerti vasútállomáson is helytelenül írták egy időben a megálló nevét, amely hivatalosan: Hódmezővásárhelyi Népkert. Az állomás 2013-as felújítása előtt a táblára egy kötőjel is került, ezt a rekonstrukció után megváltoztatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a hűbéresek kapnak földet?

Évente 25 millió forintot kell hiteltörlesztésre fordítania a Lázár családnak, ha az eddig… Tovább olvasom