Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Hervay-hagyaték a Pinceszínházban

Szeged – A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) kedden 21 órától felolvasóestet tart Hervay Gizella Zuhanások című művéből. A tragikus sorsú erdélyi költőnő, Szilágyi Domokos feleségének hagyatéka ezen az egy estén megtekinthető lesz a Szegedi Pinceszínházban, mielőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumba kerülne.
Zuhanások – Oratórium három hangra címmel tart felolvasóestet a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) június 5-én, kedden 21 órától a Pinceszínházban. Az alkotó, Hervay Gizella tragikus sorsú, erdélyi magyar költőnőként él emlékezetünkben. Pályájára nagy hatással volt férje, Szilágyi Domokos munkássága, akit szintén határon túli nagy poétánkként ismerünk.

A Zuhanások is az ő emlékére íródott. Szilágyi öngyilkossága és fiuk halála a legsötétebb tónusú lírához vezette el Hervay Gizellát; olyan csúcsokhoz-mélységekhez, amelyek Vörösmarty, Vajda, Ady, vagy Juhász Gyula rokonává teszik.

A program különlegessége, hogy a Hervay-hagyaték egy része este megtekinthető lesz a Szegedi Pinceszínházban, még mielőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumba kerülne. Az örökség gondozója képeket, diákat és egyéb dokumentumokat bocsátott a társulat rendelkezésére. Így kedden 21 órától megtekinthetők lesznek Hervayról és Szilágyiról készült fotók, a költőnő magyar és román nyelven íródott végrendelete, utolsó kézzel írott, ám összetépett levele.

„Nagyon meglepett először a kapcsolatfelvétel, és rögtön nagyon meg is örültem neki. A kapott relikviákat a hátizsákomban megilletődötten cipeltem haza és aznap éjjel már nem mertem őket elővenni. A dokumentumok igen személyes voltukból adódóan meghatottak és elborzasztottak, de tudtam, hogy nagyon sok szeretettel és tisztelettel fogok bánni velük, amíg a kezem között tarthatom őket" – mondta el a lehetőségről Drubina Orsolya, a SZESZ tagja és a felolvasóest ötletgazdája, egyik hangja.

A keddi esemény ingyenesen látogatható a Szegedi Pinceszínházban, a Hervay-hagyatékkal egyetemben. Az örökség csak a felolvasóest időtartalma alatt lesz megtekinthető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új négycsillagos szálloda Szegeden

Mától fogad vendégeket a Gutenberg utcai négycsillagos Szent János Hotel. (galéria) Tovább olvasom