Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Hetven százalékkal drágulhat a menzakoszt

Csongrád megye - Hetven százalékkal drágulhat a menzakoszt januártól a szigorú előírások miatt – állítja a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. Csongrád megye legnagyobb ellátója szerint ez túlzás, az azonban biztos: a jelenlegi összegből nem gazdálkodható ki annyi gyümölcs, zöldség és tej, amennyit a törvény elvár.

Havi több mint 8000 forint: egyre több család számára jelent megterhelést a gyerek menzájának kifizetése. Pedig ha a napi háromszori étkezést visszaosztjuk napi költségre, belátható, hogy alig 300 forintból még egy egyfogásos ebédet is művészet lenne kihozni, nemhogy komplett menüsort. Eddig ez valahogy mégis működött. A jövő januárban életbe lépő rendelet viszont nehéz helyzetbe hozza a közétkeztetéssel foglalkozó cégeket. Ha a jelenleg ismert tervezet szerint kell összeállítaniuk a menüt, az jelentősen megdrágítja az ételeket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának elképzelése szerint személyenként naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, illetve négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt kell biztosítani a menzákon. „A rendelettervezetből adódó többletköltségeket a közétkeztető cégek már nem tudják magukra vállalni. A változás gyermekenként átlagosan havi 5000 forinttal növelheti a szülők terheit" – áll a Magyar Közétkeztetők Szövetsége sajtóközleményében.

Ízlés kérdése: most sem eszi meg mindenki az ebédet. Fotó: Schmidt Andrea
Ízlés kérdése: most sem eszi meg mindenki az ebédet.
Fotó: Schmidt Andrea

– A rendelettervezethez több mint száz módosító javaslat érkezett. Bízunk abban, hogy a törvényalkotók bölcsek lesznek, és nem rónak ilyen terhet a szülőkre – fogalmazott Török Gábor, a Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatója. Ő is úgy gondolja, hogy a minőségi javulás a családok terhe lenne, hiszen általánosságban az a szabály, hogy az önkormányzat az ételek elkészítésének költségét vállalja magára, az anyagköltséget fizetik a szülők. Ráadásul szerinte nem csak a mennyiséggel van probléma.

– Mivel a változatosságot is biztosítani kell, alma és narancs, gyümölcsjoghurt és kakaó, illetve a szezonális zöldségek már nem lesznek elegendők. Hozzá kell nyúlnunk a drágább termékekhez, és kell a kreativitás is, hiszen napi fél liter tejet vagy annak megfelelő tejterméket például nagyon nehéz beépíteni a mindennapokba. És akkor még ott van a kérdés, vajon megeszik-e a gyerekek? Készíthetünk zöldséges túrót vagy friss salátát, de ha csak kidobják, semmi értelme.

Több kritika érte a rendelettervezetet amiatt is, hogy a szabályok betartásával klasszikus és a gyerekek által kedvelt ételek tűnnének el az étlapról – nem lenne például rántott hús, szalámi vagy túrógombóc. Török Gábor ezt nem érzi problémának. Cége jó ideje kísérletezik olyan elkészítési módokkal, amelyeknek köszönhetően ezek is megfelelhetnek az elvárásoknak. – Minden hozzávalót le lehet cserélni, ez csupán fantázia kérdése.

A szegedi Rókusvárosi II. számú általános iskola diákjai is szeretik a rántott húst – jövőre ez is eltűnne a menüből. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi Rókusvárosi II. számú általános iskola diákjai is szeretik a rántott húst – jövőre ez is eltűnne a menüből.
Fotó: Schmidt Andrea

Arra a kérdésre, hogy a havonta akár jóval 10 ezer forint feletti összegbe kerülő menzakoszton a szülők érzik-e majd, hogy minőségi ételért fizetnek, az ügyvezető nem tudott egyértelműen válaszolni.

– A minőség nem csupán azon múlik, hogy biztosított az egészséges anyagbevitel. Ha azt hallják a gyerektől, hogy nem ette meg, nem lesznek elégedettek. Ez azonban alapvetően szemlélet kérdése. A jelenlegi étkeztetési kultúra a 60-as, 70-es évek óta létezik, a szülők is ebben nőttek fel. Amit otthon főznek, azt eszi szívesen a gyerek is. Hiába adunk a befőtt helyett salátát vagy gyümölcsjoghurt helyett kefirt, nem fogadják el. Mi is az év elején kicsit nagy lendülettel vágtunk bele a reformba, vissza is kellett vennünk belőle az ellenállás miatt. Vélhetően a rendeletben leírtakat is fokozatosan lenne szabad bevezetni, azt is inkább a kicsik körében. Egy felső tagozatos diáknak már annyira kialakult az ízlése, hogy azt egészséges menüvel nem lehet befolyásolni.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. alfa258 2013. június 06. 12:59
  „Csak azoknak akik megint a nyugdíjasok 13. haviját fájlalja: nem kapnak (megkérdeztem párat) mióta kedvesvekkerviktor gondoskodik rólatok! De nem értem miért azokra acsarogtok akik egy életet ledolgoztak? Ők tehetnek arról, hogy a 2/3 agyhalott megszavazta ezt a minidiktátort???? Igen pofátlanság, amit csinálnak, és gyanítom aki ennek haszonélvezője nem 47 e-ből él, mint ahogy a korábbi gyermekétkeztetés nyertese sem!!!!”
 • 67. X_Y 2013. június 06. 08:45
  „60.vári 2013.06.05. 00:21
  vakanyad
  "Kivéve, ha magyar nyit hamburgerezőt, mert akkor mindjárt népnemzeti hűdeegészséges étel lesz belőle."

  A Nemzeti Dohánymutyiban megvett cigi is sokkal egészségesebb mint a "rohadtkapitalistamultinál" megvett:)”
 • 66. X_Y 2013. június 06. 08:43
  „52.Bans 2013.06.04. 07:58

  Én kellemes távolságből szórakozom rajtad meg a hozzdá hasonló Nemzeti Törpéken :)
  Akik "nagynemzetinagyonmagyarként" csapnivaló helyesírással büfizgettek :)

  "Ja, hogy van még mit eladni az országból ! Értem."

  Van bizony: Kedves Vezetőd éppen erre készül: privatizációs "bevételből" akarja csökkenteni az államháztatási hiányt.”
 • 65. hagymi 2013. június 06. 07:11
  „Munka mellett is lehet főzni. Sokan meg is teszik. A napközi sem kötelező. Nem is szerettem sose. Az otthon melege, a házi koszt mindennél többet ér. (a házi kosztba nem fér bele a mirelit panírozott kutyafülék) Igaz, ez áldozatokkal jár, pihenőidő megszűnése, esetleges csóróság vállalása (anyuka, vagy apuka otthon maradása). Sajnos ebben a pénz centrikus, pénz hajhászó, fogyasztói társadalomban ez nehezen megvalósítható, de megvalósítható. Ha a szülő fáradtan, kiégve ér haza a munkából, nincs türelme a családhoz, nyugalomra vágyik, ez később meghozza gyümölcsét, nehezebben kezelhető konfliktusok a családi élet minden területén. A gyakoribb közös étkezések, beszélgetések, közös programok nagyban javítják a család, a gyermek, gyermekek boldog kiegyensúlyozott életét. Sokan úgy gondolják, nem mondanak le az új autóról , külföldi nyaralásról, a nyugalomról, a pár órás gyerekmentes időről.”
 • 64. vári 2013. június 05. 12:57
  „pukedli
  Középiskolás koromban sokszor (szinte minden nap) volt hetedik óránk, ami (ha jól emlékszem) fél 3-ig tartott.
  Ez már eleve kizárja, hogy a gyerek otthon egyen, kivéve ha az iskolához kimondottan közel lakik. Szóval, én sem értem a felvetett ötleteket.”
 • 63. pukedli 2013. június 05. 08:33
  „Egyetértek azzal, hogy a menzán az étel sokszor olyan, amit mi, felnőttek sem ennénk meg. Én például nem eszek kelkáposzta főzeléket. Lehet, hogy most ki leszek kiáltva finnyásnak, de nálam a finnyás nem itt kezdődik... Igen, az én gyerekem is éhesen jön haza. Uzsonnát minden nap csomagolok neki, így legalább nem éhezik egész nap. Nagyon szívesen főznék itthon minden nap, de DOLGOZOM. Nem tudom, itt mások nem dolgoznak, akik ilyen ötleteket vetnek fel? Egy alsós gyerek helye a suliban van du. 4-ig, ha nem napközis, egy csomó programról lemarad, és a szakkörök is délután vannak. Felsősként már meg lehet oldani, hogy az előző nap elkészített ételt másnap megmelegíti magának. Valószínűleg ezt a módszert fogom én is választani, ha nem változik a menza óriásit. Drága, igen. Főleg úgy, hogy a gyermek az ételek többségét nem is eszi meg.”
 • 62. vári 2013. június 05. 00:31
  „140
  Már megint az anyák a hibásak mindenért... Nem tudom, mi volna az elérendő cél, a gasztronómiai kultúra, amellyel állítólag nem rendelkezünk. Mert ha a tipikus magyar konyhára gondolunk, nos, nem lehet azt mondani, hogy a mai életmód mellett ez az egészség záloga. Minden erénye mellett...
  Nem mondanám egészségtelennek sem, de nem a mai átlagemberre jellemző fizikai aktivitáshoz szabták.
  Szóval, nem igaz, ha valaki tud főzni, az automatikusan egészséges ételeket jelent. (Bár az agyonfinomított-feldolgozott vackoknál nyilván egészségesebb.)”
 • 61. vári 2013. június 05. 00:22
  „notebook
  Ki főz rájuk? A bébiszitter?”
 • 60. vári 2013. június 05. 00:21
  „vakanyad
  Kivéve, ha magyar nyit hamburgerezőt, mert akkor mindjárt népnemzeti hűdeegészséges étel lesz belőle.”
 • 59. vári 2013. június 05. 00:13
  „geza
  "Havi 10.000 Ft ból egy főnek szerintem meg lehet az étkezését oldani ha otthon főznek."
  Na de a gyerekek többsége nem tud otthon ebédelni, az otthonról hozott étel megmelegítésére pedig nincs eszköz, lehetőség.
  Ez nem járható út.”
 • 58. Gombika70 2013. június 04. 21:37
  „Valamelyik nap még azt olvastam,hogy 30 százalékkal emelik.Most meg már 70%???Ez igen!
  Így is nagyon sok gyerek éhezik már,sajnos lehetséges,hogy ez az arány még nagyobb lesz!
  De a "NAGYURAKAT" ez nem érdekli,mert ők kitudják fizetni a gyerekeik menzáját.
  Na ennyit a rezsicsökkentésről,amit persze első pillanattól gondoltam,hogy kamu.Mert sejtettem,hogy többszörösét visszalopják,máshonnan!
  Borzasztó ez az ország,tiszta szégyen!!!!”
 • 57. spiler 2013. június 04. 13:46
  „ennyiért normális menű jár.........A PARLAMENTBE A BÜFÉBE”
 • 56. Dr.Tonyk 2013. június 04. 12:39
  „55. hős 2013.06.04. 10:07
  A "hadjuk"-helyesen: hagyjuk.......

  Annyira gáz egy fórumon a helyesírásba (jobb híján) belekötni.”
 • 55. hős 2013. június 04. 10:07
  „53 Szandokán!

  A "hadjuk"-helyesen: hagyjuk.......”
 • 54. hős 2013. június 04. 10:02
  „140!

  Kevés embert ismersz.”
 • 53. szandokán 2013. június 04. 08:19
  „A rezsicsökkentés csak duma,minden nap emelnek valamit,1000 forinttal olcsóbb a villany másnap ugyanannyival drágább a Máv,a menza,meg a jóisten tudja még mi.De hát tür a nép,hadjuk az agyunk mindennapos átmosását,ezek a <moderálva> meg jót röhögnek a Parlamentbe. <moderálva>”
 • 52. Bans 2013. június 04. 07:58
  „51.X_Y
  Akkor mit keresel még mindig itt? Te <moderálva>. (csak miattad ez a stílus).
  Meg mondta szeretett Ferenced "el lehet innen menni" .
  Ja, hogy van még mit eladni az országból ! Értem.”
 • 51. X_Y 2013. június 04. 06:41
  „48. Sandman 2013.06.03. 21:08

  Szórakoztatóak vagytok ti fideszdroidok. Főleg az a vidám hogy te, a gyereked de talán még az unokád is Tündérországban fog rohadni élete végéig. Mi meg jól szórakozunk rajtatok a hanyatló nyugaton...”
 • 50. la-za 2013. június 03. 22:26
  „13. lukrecia 2013.06.03. 10:14

  Megmondom én, hogy miért közlekednek nagy táskákkal: a gyerek nem eszi meg az ebédet, mert válogat (nem olyan rossz a helyzet most sem, mint ahogy sokan állítják) és így rengeteg megmarad. Az eu-s szabályozás miatt a maradékot nem lehet újrahasznosítani (pl komposzt vagy moslék), hanem veszélyes hulladékként meg kell semmisíteni. Én is hazavinném a maradékot, hogy ne a kukába kössön ki...”
 • 49. 140 2013. június 03. 21:48
  „Épp most olvastam egy másik cikket arról, hogy magyarországon a gasztronómia a béka popsijával van egy szinten.
  Nekem úgy tűnik, hogy ez sajnos igaz.
  A gyerekek azért nem eszik meg az egészséges ételeket, mert nem ismerik, és mert otthon a szülők fikázzák ezeket.
  Mert az anyukák nem tudnak és nem is akarnak főzni. Tisztelet a kivételnek. Mert egyszerűbb megvenni egy csomag spagettit, meg fél kiló darált húst és készen kapható alapból 10 perc alatt "milánóit" rittyenteni, aztán levágódni a tv elé.
  Nincs magyarországon étkezési kultúra.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset buszon, villamoson: aki jegyet vesz, kártérítést is kap

Egy hónap leforgása alatt két utast is súlyos baleset ért buszon, villamoson Szegeden. Mindkétszer egy autós volt a hibás, de a kártérítést csak a legritkább esetekben terhelik rájuk. Tovább olvasom