Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Himnusz - vissza a Trianon előttihez?

Szeged - Bizonytalanság támadt a Himnusz körül: a január 1-jén hatályba lépő alaptörvényből kivették a kottát, így nem lehet tudni, Erkel zenéjét melyik változatban kell megszólaltatni. A mai a "szomorkásabb" verzió, a Trianon előtti eredeti gyorsabb.
Kotta nélkül szerepel a Himnusz a január elsején hatályba lépő alaptörvényben, amely csak azt rögzíti, hogy nemzeti imánk Kölcsey Ferenc verse Erkel Ferenc zenéjével. A Duna Híradó információi szerint a partitúrát az egyeztetések után, az utolsó pillanatban vették ki a tervezetből; a jogszabályból ezért nem derül ki, hogy Erkel zenéjének melyik hangszerelése a hivatalos változat. Január 1-jétől papíron így a Himnusz eredeti verziója válhat hivatalossá. Kevesen tudják: ez gyorsabb, mint amilyen az utóbbi évtizedekben használt változat, amely Trianon után lett szomorkásabb. Erkel zenéjét ugyanis az akkori közhangulatnak megfelelően Dohnányi Ernő hangszerelte lassabbra, romantikusabbra. Jelenleg ez a hivatalos, és ma már mindenki csak ezt ismeri és használja.

– Egy 1939-es vallás- és közoktatásügyi miniszteri rendelet szabályozta a Himnusz előadását; az akkor közreadott zongorakivonat rögzítette, hogyan kell énekelni. A kotta persze sohasem fejez ki pontosan mindent egy zeneműből. Magyarországon sokkal inkább a hagyomány határozza meg, hogy milyen tempóban, milyen dinamikával, hogyan adjuk elő a Himnuszt. Ez nem változna meg attól sem, ha az alaptörvényben hiteles formájaként más kottát tennének közzé. Amikor világversenyek díjátadóin halljuk győztes sportolóink tiszteletére a Himnuszt, akkor egész másfajta karakterrel is meg tudják szólaltatni a kottából, mint ahogy azt itthon megszoktuk. Biztos vagyok benne, hogy mi ugyanúgy játsszuk és énekeljük ezután is, ahogyan az utóbbi évtizedekben megszoktuk – mondja Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a szimfonikusok művészeti vezetője, aki nem hallotta még az „eredeti verziót", így nem tudja, mekkora a különbség a kettő között. – A hangszerelés nem határozza meg a karaktert; ugyanazt a művet anélkül is sokféleképpen meg lehet szólaltatni. Ez elsősorban előadásmód és hagyomány kérdése. Azért sincs nagy jelentősége annak, hogy melyik verziót tekintjük hivatalosnak, mert ma is többféle hangszerelésben játsszuk. Számomra sokkal fontosabb az a gyakorlati szakmai kérdés, hogy milyen hangnemben szólaltatjuk meg a Himnuszt. Ha azt akarjuk, hogy a dallam mélységeivel és magasságaival végigénekelhető legyen a nép számára, akkor B-dúrban kell játszanunk. Rádióban, televízióban a műsorzáráskor a vegyes kari feldolgozás Esz-dúrban szólal meg. Ez azonban nem jelenti a karakter megváltozását.

Olvasóink írták

 • 5. Besenyő_Pistabácsi 2012. november 22. 18:10
  „Szép a mi Himnuszunk, hallatára az ember egyből a fegyvere után kapkod, de nem azért mert annyira fel lelkesítette, hogy azonnal rárontson az ellenségre, hanem, hogy leöngyilkolja magát!”
 • 4. saturnus 2012. január 03. 10:27
  „Lopakodó Trianon bujik meg mögötte.Magyarok százezreit vitték a háborús vágó hídra mások életével játszó politikusok. Erre megy most is ki a játék. Majd akkor szembesülnek az emberek amikor szembesűlnek a véres háború tényével de akkor már késő lessz. Ez is lelép mint Kossuth és itt hagyja az országot vérbe pusztulva.”
 • 3. saturnus 2011. december 31. 17:06
  „Tudjuk ezek”
 • 2. szentmiki 2011. december 31. 15:46
  „így igaz! B.U.É.K.!!!!”
 • 1. Linka11 2011. december 31. 13:21
  „Egy himnusz legyen lelkesítő ,én az eredeti gyorsabbra szavaznék ,ha népszavazás lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43-as: jöhetnek az útépítők

A régészeken nem múlik az M43-as továbbépítése. Mostanáig 370 ezer négyzetmétert tártak föl az út nyomvonalán. Tovább olvasom