Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Hírös halbicska a tárlaton

Szeged - 130 kilós fogas hengert és 3 centis – egykoron hajóácsok által használt – hajlított szöget is bemutat, a szegedi papucsnak, a halbicskának és az ö-ző nyelvjárásnak is emléket állít a „Szöged hirös város" című néprajzi állandó kiállítás, amely tegnap nyílt a Móra Ferenc Múzeumban.
Februárban bontották el a 19 éve látható tárlatot, hogy felfrissülve térjen vissza: negyed év alatt készültek el az izgalmas, élénk színű installációk. – A beruházás költsége meghaladja a 40 millió forintot, a forrást a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat, a kulturális tárca és az Európai Unió biztosította – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

 A részben még mindig élő szegedi hagyományokat mutatja be az új tárlat: a képen látható fogas hengerrel egykor a szalmát forgatták a talajba, hogy így kössék meg a futóhomokot. Fotó: Schmidt Andrea
A részben még mindig élő szegedi hagyományokat mutatja be az új tárlat: a képen látható fogas hengerrel egykor a szalmát forgatták a talajba, hogy így kössék meg a futóhomokot.
Fotó: Schmidt Andrea

Közel 4 tonnányi anyagot, vasat, fémet, fát mozgattak meg, és 160 liter festéket használtak fel a technikai munkatársak – tájékoztatott Bárkányi Ildikó néprajzkutató, a kiállítás kurátora.

Negyven archív fotó és közel kétszáz régi tárgy segítségével ábrázolják a szegedi népélet változásait, bemutatva a paprikatermesztést, a papucsos mesterséget, a halászatot, az Alföld déli vidékének paraszti világát, az alsóvárosi búcsú áhítatát. Egy rackasubát akár fel is próbálhatnak a látogatók.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Troli a Víztorony téren

Egy csuklós és egy szóló trolibusz tesztelte a felsővezetéket a tarjáni Víztorony téren szerda hajnalban. Tovább olvasom