Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Hogy kell önállóan megélni tanyán?

Ásotthalom - Hogy kell önállóan megélni tanyán? – ezt mutatta meg az ásotthalmi tanyagazda, Fackelmann István. Egyedülálló programját munkanélkülieknek és a kiköltözőknek hirdette meg.
– Kiköltöztem anyámhoz egy Ruzsa melletti tanyára, nincs közöm a gazdálkodáshoz, mégis szeretném, ha a föld megélhetést adna. Most figyelek, tudni akarom, miből mi lehet, például hogy kell a vegyszereket kezelni. Alapvetően mindenhez pénz kell, látom, kitől érdemes kérdezni – mondta a szegedi Róbert (36), miért vágott bele az ásotthalmi Tanyasuliba. Korábban próbálkozott spárgatermesztéssel, de azt mondja, a multik annyira leszorították az árakat, hogy a felvásárló ki se megy a terményért, eladhatatlanná vált. Lépnie kell. Ottjártunkkor szénát rakodott. Társai metszettek, trágyát hordtak, karámot építettek. Munkanélküliek, van földjük, jószágot is tartanak, tehát nem új nekik, amit a tanyagazda mutatott, mégis hasznosnak ítélik a képzést. Nimcsovics Attila (41) szerint tapasztalatszerzésnek sem utolsó, mert látják, hogy csinálják mások, nagyban. Turcsik Dániel (43) hozzátette, fontos, hogy elfogadják az itt töltött 4 napjukat munkának, vagyis a segély folyósításához előírt minimum 30 napból megint teljesítettek valamit.

Tanyasuli kiköltözőknek és munkanélkülieknek. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Munka kellene, hiába ajánlja a családgondozó a Tanyasulit, mégis munkanélküliek maradunk; a srácok november óta nyögik, de én már 15 éve. Tönkrement minden, nincs helyette semmi, csak a segély. Vagy legfeljebb feketén dolgoztat valaki – vette át a szót Turcsik Sándor.

– A Tanyasuli az önellátás lehetőségét akarja megadni, és hogy visszaadjuk az önállóságba vetett hitet. Ott a sok holt föld, nem tévézni meg hamburgerezni kell. Nem pár csirkéről, konyhakertről beszélek, hanem rendes háztájiról, amit mostanában olyan sokat emleget a kormányzat. Mindenhez pénz kell? Pályázatokon az is előteremthető – foglalja össze kezdeményezése lényegét Fackelmann István ásotthalmi tanyagazda. Az országban egyedülálló programját két turnusban egy ásotthalmi és a ruzsai 10 fős brigáddal próbálta ki előbb a saját tanyáján, majd Gyömbér Péternél. A képzést a Nemzeti Művelődési Intézettel indította be, egy elméleti napot három gyakorlati követett. Volt abban kertészkedés, gyümölcstermesztés, állattenyésztés, erdő- és vadgazdálkodás, termékfeldolgozás, hogy a résztvevők elhiggyék, képesek jó minőségű élelmet előállítani, ha megfelelő szakmai ismeretekkel segítik őket. Többen kérték a folytatást is a horgászat, vadászat, gasztronómia témakörében. És ez csak a kezdet, a Tanyasuli-programot a szülőatyja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában mutatja be októberben.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. öreganyó 2013. október 05. 12:22
  „A kiokító cikk ugyebár úgy kezdődik, hogy kiköltözött az anyjához. Továbbiakban is ott a sok föld,
  a munkanélkülieké? Tehát alapból föld van, és talán valami felszereltség. A cikk hozzáértésre tanításról szól.
  Arra is ad tanácsot, hogy amit megtermelnek hova vigyék értékesítésre? Mindenki áruját biztos nem vásárolja
  fel a helyi bolt, ha mindenki termel, akkor kinek adja el? Nincs helyismeretem, nem tudom milyen üzlet van.
  Örök mondás, pénzt csak pénzzel lehet csinálni!! A semmiből nem lehet várat építeni!! Alapból van amire
  szükség van. Lehet pályázni, igen de ahhoz kell valami ismeret, vagy segítség, hogy hova kinek mit kell írni.
  Különben lesheti mikor milyen pénzzel fogják megdobni. Nem olyan régen volt a TV-ben pont az ásotthalmi
  összefogásról előadás. Bemutatták az édes burgonya termelőit is. Beszélgettek a termelőkkel, akik elmondták
  milyen jól jártak, hogy belefogtak. A hátsó gondolat az, hogy az ára, és az új íz miatt nem lesz közkedvelt
  élelmiszer. Amennyiben bedugul a piac, mit fognak termelni, vagy van már új terv? Sikeres gazdálkodást az
  újonnan kezdőknek!”
 • 23. Roxy08 2013. október 04. 05:50
  „Hát....! A cikk pozitív üzenetét leszámítva, legalizált munkásokat látok, egy évek óta működő tanyagazdaságban.
  Sokan jól fogalmaztak. Nem olyan egyszerű profilt váltani, pláne pénz - megalapozott háttér - nélkül.
  Ez a kérdés sokkal összetettebb.”
 • 22. polo 2013. október 03. 13:08
  „Igaz ezért kéne sokkal jobban odafigyelni az oktatásukra minek mia következménye”
 • 21. myletter@yahoo.com 2013. október 03. 10:17
  „Nem feltétlen a gazdáknak kell megtanítani a modern technikákat. Főként nem azt, hogy kiszipolyozzák a földet műtrágyával, vegyszerekkel, és beltartalom nélküli mű-zöldségeket termeljenek. Persze, utóbbi az olcsóbb, ezért is tudják a nagyüzemek tönkretenni a kis gazdálkodókat. Az embereket kellene megtanítani arra, hogy a vásárlás után hetekig egészséges, paradicsomnak, paprikának, stb-nek látszó tárgy valójában nem rendelkezik beltartalommal, csak egy műzöldség. Ezért olcsóbb. Utána meg csodálkoznak, hogy 16-18 éveseknek izületi panaszaik vannak, mindenki allergiás, asztmás. Ajánlom végigolvasni ezt a cikket is: http://www.szabadfold.hu/csalad/marai_geza_sok_itt_a_minosegi_ehezo”
 • 20. polo 2013. október 03. 07:24
  „A földből meg lehet élni, csak ha eladásra szeretne valaki termelni kéne egy kis piackutatás egy kis hozzáértés nem beleugrani valamibe aztán meg csődbe megy. Sok gazda azért vág bele felelőtlenül egy két dologba lásd spárga mert a másiknak milyen jól megy, ez lehet de azt soha nem nézik mennyi szellemi munkát is bele kel fektetni.
  Jó ötletnek tartom, de meg kéne tanítani a gazdákat az internet és a számítástechnikát, is és a modern öntözési termesztési módokat hogyan leket könnyeben és gazdaságosan előálitani azt a bizonyos élelmiszert.”
 • 19. dodoni 2013. október 02. 20:42
  „17. macs

  Nem, kérlek, nem azokról beszélek, akik pluszként termelnek ezt azt. Hanem arról, hogy helyes, amit Fackelmann úr mond és csinál. Igenis meg lehet élni a földből.”
 • 18. lukrecia 2013. október 02. 19:16
  „11 mackopajtassal azt hiszem nagyon egyet lehet erteni. Mondja mar meg valaki a csillag miert van a varos kozepen???? Reges reg, ki kellett volna vinni az egeszet videkre, es gazdasagban dolgoztatni , tanittatni az embereket. Lehet a tragyaval is sulyzozni. Meg akkor is hasznosabb lenne a Csillag , ha csak a sandorfalvi uton levo szemettelepen valogatnak, szelektalnak a rabok a hulladekot. !00 kulonbozo ertelmes munkat llehetne adni raboknak, hontalanoknak----DE NINCS AKI MEGSZERVEZZE; OSSZEFOGJA
  Hiszek a tanyasi elet realitasaban, igaz valoban penz kell ehhez is. No es kesesben vagyunk ismet, mert a nyugati , osztrak gazdak maskepp csinaljak.”
 • 17. macs 2013. október 02. 17:57
  „16. dodoni,
  "Tudod, régen se a piacra termeltek az emberek, hanem elősorban önellátásra és ami maradt, az ment a piacra."
  Bocs, de szerintem két malomban őrlünk. Te azokról beszélsz, akik valamilyen egyéb forrásból származó jövedelemmel rendelkeznek és ezt egészítik ki a mezőgazdasági terményekkel. Én azokról, akiknek nincs vagy alig van egyéb jövedelme, és igazában a földből kéne megélniük. Azért nem mindegy. :-)”
 • 16. dodoni 2013. október 02. 17:02
  „15. macs

  Nem kell nekem annyi. A felesleget értékesítem. De nem tudod, mert nem látod, hogy amikor el kezded szedni, akkor csak ámulsz, hogy te Atyaisten, ennyit? És ezt nekem a boltban ott kínálják dupla áron. Tudod, régen se a piacra termeltek az emberek, hanem elősorban önellátásra és ami maradt, az ment a piacra. Ma, Pénzisten korában, mindez megfordult. Ma elsősorban a piacra termel, aki termel. És mivel ráállnak általában egy-két dologra, ami nem kel el, az ott van kiöntve az árokpartra, meg a kuka mellé. Gyönyörű. Holott, ha a tanya ma is olyan összetett módon működne, ahogy még nagyapám idejében, akkor semmi nem menne veszendőbe. Igen, sokat kell dolgozni. No, én azt látom, hogy itt a gond. Nagyon sokan nem szeretnek dolgozni. Illetve csak lehetőleg minél kevesebbet, de persze azt fizessék meg jól.

  Csak ismételni tudom. Pénz Isten a fejünkre nőtt. Ma kimentem és söprögettem. El kezdhetném számolgatni, hogy nem éri meg. Mert mi hasznom van rajta? Hogy ha nem csinálom meg, akkor rendetlennek néz ki a ház környéke? Kit érdekel? Nos, így áll ehhez az országhoz a népe.”
 • 15. macs 2013. október 02. 16:22
  „12. dodoni,
  OK!, idén lesz 60 kiló vajbabod, ezzel ki tudod egészíteni a konyhapénzedet, DE! Próbáld azt is végig gondolni, hogy ahhoz, hogy egy család meg tudjon élni a földből, ahhoz nem kevés pénz is kell már indulásnál is, mert kell a vetőmag, a szerszám, aszály esetén az öntözővíz, kellenek pl. kiscsirkék, malacok, esetleg kecskék. Szóval, szerinted ezeket vatikáni valutáért tudják megvenni? Jó később már a szaporulatból fejleszthető az állomány, de a növénytermesztéshez kell minden évben a vetőmag.
  Az a család, akikről írtam, hajnaltól éjfélig dolgozik. Kecskéik is vannak, a feleség sajtot készít a tejből, amit eladnak. A fóliában télen saláta és retek van, majd paprika, paradicsom. A szabadföldön részben kukoricát termesztenek és van egy kisebb kaszálójuk, az állatoknak ugyanis meg kell termelni a takarmányt, mert venni drága.
  És igen, kell a pénz, mert a gyerekeknek kell a ruha és a cipő, a szülőknek szintén. A kocsit is fenn kell tartani, mert anélkül, gyalogolhatnának kilométereket.
  Hidd el, nem egyszerű!”
 • 14. ferooo1 2013. október 02. 15:42
  „tanyasuli csak szegedi robrtnek buli ingyen melo + eus pénz és ad érte egy nagy rakás semmit ez folyik ma ebbe az átkozott országba a lenyúlás
  -kell termőföld also hangon 1 millio ftr
  -öntözés nélkül nem terem semmi 300 eft kut+ szivattyu
  -gépek nélkül nincs termelés 1 robikapa 100 eft
  -szerszámok ,permetező stb 100e ft
  ez csak a minimum határ a csillagos ég a vetőmag,pétisó stb stb

  HÁZTÁJI MA LUXUS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. állatbarát3 2013. október 02. 15:21
  „Tanyán megélni önállóan, ez így nagyon szépen hangzik, de mint előttem is írták páran,ehhez is pénz kell, illetve ha van is pénzem az induláshoz és belefogok, dolgozom a családommal, kertet,földet művelek (ez utóbbi az állatneveléshez szükséges),csirkét, disznót, stb gondozok.
  Lehet több időm elmegy,mint egy munkahelyen, de a családomnak biztosítom a megélhetést.
  Ez idáig nagyon szépen hangzik, de mi van az időjárás viszontagságaival. Jöhet nagy szárazság,vagy nagyon csapadékos, amikor minden kirohad, vagy ami még rosszabb mindent elver a jég. Akkor se élelem, se pénz.
  Egyszóval szépen hangzik ez az önálló élet,de félnék belevágni,és nem azért mert nem szeretnék dolgozni.”
 • 12. dodoni 2013. október 02. 15:13
  „7- macs

  Eddig egy negyven négyzetméres területről leszedtem 40 kilonyi vajbabot. Még cikra húsz kilonyi le fog jönni.

  Egyet mondhatok csak. Rettentő rossz az alapállás, amiből kiindulunk. A pénzhez igazítjuk, sőt, ettől tesszük függővé a létezésünket.

  Nem tudom, hogy az említett család mit termel, de egészen biztos vagyok benne, hogy csak egy-két félére álltak rá.

  Pénzisten a földre, a mezőgazdasági termelésre is rátelepeett és ha ez a hatalom ural el mindent, az élet kipusztul.”
 • 11. mackópajtás 2013. október 02. 14:15
  „Pontosan hasonló elven kellene a börtönöket is működtetni. Kihelyezni őket a semmi közepére, körülvenni őket bőséges szántóval és ott a rabok saját magukat el tudnák látni, és nem mi adófizetők tartanánk el őket...”
 • 10. queenmargareth1 2013. október 02. 14:10
  „nehéz, de szép, tudni kell sokat, tapasztalni még többet.De úgy kimenni a tanyavilágba egy családnak, hogy semmi tőke az egyenlő az éhenhalással, megfagyással...”
 • 9. csonakos 2013. október 02. 14:08
  „Aki ezt gyerekkorától nem tanulta meg annak igen nehéz lesz már maga a tanyasi élet megszokása is! Télen, bizony nem dúrják a havat az utakon! A sár egy külön fogalom! Nem azt mondom, hogy lehetetlen de pénz és kitartás kell hozzá rendesen. Úri huncuttság lett a tanyán élni!”
 • 8. ötös 2013. október 02. 13:34
  „Marhaság az egész! Pénzkidobás. Csak ennek a gazdának tiszta a bevétel. Így is lehet közpénzt szórni!”
 • 7. macs 2013. október 02. 12:28
  „Igazatok van, aki nem akar, az nem is fog dolgozni, CSAK azt meséljétek el, hogy hogyan induljon el az, aki tanyán akar élni, pontosabban meg akar élni abból, amit megtermel?
  Mondjuk egy család 2 iskoláskorú gyerekkel, hogy fogjon hozzá? Akiket én ismerek, azok nem hogy napi 24, de 48 órát dolgoznak. A férj dolgozik, a feleség a tanyán tevékenykedik, van 2 gyerekük. Reggelente 4-kor kelnek, állatokat látják el. A férj mielőtt bemegy a munkahelyére elviszi a terményeket a zöldségeshez, aki átveszi tőlük. A feleség, miután a gyerekeket kiteszi a sulinál, bevásárol, mert mindent azért nem tudnak megtermelni, majd megy haza. Főz, mos, csinálja azt, ami kell, majd dolgozik a fóliában és a szabadföldön. A gyerekeket hol az apa, hol az anya hozza haza. Az állatokat este is el kell még látni, a gyerekekkel tanulni. Jó ha éjfélkor ágyba kerülnek.
  Lehet 2 végén égetni a gyertyát, de nagyon nem jutnak egyről a kettőre. Igazad van dodoni, aranybánya a föld!”
 • 6. Horthyszobor 2013. október 02. 11:41
  „Az a baj senki nem akar dolgozni. Úgy gondolja neki minden jár.”
 • 5. dodoni 2013. október 02. 11:34
  „3. pachakuti

  Apám egyik jó mondása. "Az az ember, aki dolgozni akar, az az alkalmat keresni, aki nem, az meg a kifogásokat."”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid a zöld az Aradi térnél

Nincs olyan ember, aki normál tempóban átérne a zöld jelzésen a Tiszához közelebb eső zebrán az Aradi vértanúk terén. Tovább olvasom