Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hogyan spóroljunk a benzinnel?

Nem kell feltétlenül alternatív üzemanyagot választani. Ha megfogadja Nagy Gábor, a szegedi Dorozsmai úti TAN-DEM Autókereskedés ügyvezetőjének tippjeit, akár 30 százalékkal is csökkentheti autója fogyasztását.
Nagy Gábor autókereskedő sokat tud a járművek fogyasztásáról. Fotó: Karnok Csaba
Nagy Gábor autókereskedő sokat tud a járművek fogyasztásáról.
Fotó: Karnok Csaba

1. Tervezzük meg jól az utunkat! Aki a dugóban áll, nemcsak időt, hanem üzemanyagot is pazarol. Ilyenkor egész idő alatt jár a motor anélkül, hogy haladna. A modern navigációs berendezések már figyelik a dugókat, és jobb útvonalakat ajánlanak. Ha időben elindulunk, van esélyünk alternatív útvonalat keresni.

2. Figyeljünk a légnyomásra! Veszélyes lehet, ha túl alacsony a nyomás a kerekekben, ráadásul a költségeket is megemeli. Ilyenkor gyorsabban kopnak a gumik, illetve magasabb lesz a gördülési ellenállás. Minél nagyobb a nyomás, annál könnyebben gurulnak a kerekek. Kényelmes és takarékos megoldás, ha a gyártó ajánlásától 0,3 bar nyomással többet tesz a kerekekbe.

3. Állítsuk le a motort! Amelyik gép nincs bekapcsolva, az nem fogyaszt üzemanyagot. Ha az autóban nincs stop/start rendszer, minden piros lámpánál, vasúti  sorompónál vagy dugóban le kell állítani a motort. Az autónak, az önindítónak, a gyújtáskapcsolónak nem ártunk vele.

4. Az autó nem raktár. Sokan a csomagtartóban hagyják a hóláncot, az üdítős rekeszeket, vagy a tetőcsomagtartót is fent hagyják, ha nincs is rá szükségük. A felesleges súly vagy légellenállás azonban növeli a fogyasztást.

5. Nem mindegy, hogyan adunk gázt. Aki majdnem padlóig nyomja a gázpedált, benzint spórolhat. Ilyenkor ugyanis a fojtószelep nyitva van, és a motor jobban „szív". Fontos, hogy ne pörgessük túl az autót, hanem közepes fordulatszámnál váltsunk felsőbb fokozatba.

6. Kerüljük a rövid utakat! Drága hobbinak számít, ha valaki az 500 méterre lévő pékségbe is autóval megy. A motor ugyanis jóval többet fogyaszt addig, míg be nem melegszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadikról ugrott ki egy nő a Bécsi körúton

Harmadikról ugrott ki egy nő a Bécsi körúton
Tragédia történt kedd késő délután a Bécsi körúton. Információink szerint egy nő ugrott ki egy… Tovább olvasom