Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Hónapokig tart a költözés az új klinikai tömbbe

Szeged - Nyár óta folyamatosan népesül be az újonnan felépült klinikai tömb. Mostanra nagyjából a fél házat lakták be, de az új klinika felújítása miatt lesznek osztályok, amelyek csak jövőre foglalhatják el helyüket. A 410 ágyas tömbből ugyanis átmenetileg szintén ide költöztetik be a részlegeket.
Bár hivatalosan még nem adták át, már működik az új klinikai tömb. A Semmelweis utcában felépült modern kórházi szárny felét már be is lakták az ide kerülő osztályok: itt működik a stroke, a hematológiai és a csontvelő-transzplantációs osztály, valamint ideiglenesen beköltöztették az akut belgyógyászatot és a kardiológiát is, illetve a már itt lévő szakmák ambulanciáit. A hétvégén az invazív és általános kardiológiai osztályok is megérkeznek. Ezen felül ebben az épületben zajlik jelenleg minden operáció, hiszen az új klinikán lévő műtőblokkot felújítják.

– Az eredeti költözési tervet jelentősen módosítani kellett, hiszen a beruházás nagyprojektté bővült annak köszönhetően, hogy a teljes új klinikát felújíthatjuk. Így viszont gondoskodni kellett arról, hogy a munkálatok idején is legyen helyük az érintett osztályoknak – mondta el Tapasztó Sándor projektmenedzser. Éppen ezért vannak olyan osztályok – például a sebészet –, amelyek egyelőre nem költöznek be az új klinikai tömbbe, hanem a jelenlegi helyen, külön épületben dolgoznak. Helyüket ideiglenesen más osztályok kapják majd meg, hogy a felújítás idején is legyen hol fogadni a betegeket.

Az új klinikáról is szakaszosan jönnek majd át a szakmák, ahogyan a felújítás ütemezhető. Számukra a harmadik emeletet teljesen üresen hagyták – forgó rendszerben költözködnek majd ki-be, ahogy a munkákkal a szomszéd épületben haladnak. Egyszerre azonban mindig csak egy osztály mozog és az is hétvégén, hogy lehetőleg ne okozzon fennakadást az ellátási rendben.

A már működő osztályokon modern, európai környezetben gyógyítják a betegeket. Fotó: Frank Yvette
A már működő osztályokon modern, európai környezetben gyógyítják a betegeket. Fotó: Frank Yvette

Az új klinikai tömb tehát még kissé üresnek hat – főleg úgy, hogy a hatalmas terek egy részében bútor sincs. Ezért kong például a minden oldalról napfénnyel elárasztott aulatér is. – Ez eredetileg nem volt része a projektnek, anyagi forrásának biztosítására a nagyprojektesítés adott lehetőséget. Jelenleg a közbeszerzés tart – mondta el Tapasztó Sándor.

Az azonban már most is látszik, hogy teljesen más környezetben gyógyulhatnak, akiket itt kezelnek: a külön vizesblokkal felszerelt, színes, matricával ellátott szobákban jóval komfortosabb elhelyezést kapnak a betegek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őzgida esett egy fedetlen aknába Szegeden

Csütörtök késő délután megmentettek egy szorult helyzetbe került őzet a szegedi tűzoltók. Tovább olvasom