Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 04. 01. szerda - Hugó

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Huszonkét év - egy négyes

Huszonkét év - egy négyes

Szeged - Huszonkét évnyi tanulása során csupán egyetlen négyes került bizonyítványaiba a szegedi Ambrus Gergelynek. Csütörtökön avatták doktorrá a fiatal matematikust, aki PhD-fokozata mellett a köztársasági gyűrűt is átvehette.

Timár Kriszta - Délmagyarország napilap - 2011.07.02. 06:41
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Köztársasági gyűrű átadásával kezdődött csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem doktoravatása. Ambrus Gergely matematikus vehette át a köztársasági elnök által adományozott kitüntető címet, amelyet azok kapnak, akiknek középiskolai bizonyítványaik, egyetemi zárójegyeik és doktori vizsgájuk is színötösre sikerül. A 28 éves szegedi fiatalember még az általános iskolában is végig kitűnő volt. Azaz: csak majdnem.

– Második osztályban volt egy négyesem testnevelésből – mosolygott a fiatalember, aki beszélgetésünk során többször hangsúlyozta: nem tartja olyan hatalmas dolognak azt, hogy tanulmányai alatt végig jeles tanuló volt. – Egy idő után természetesen már motivált, hogy ne rontsak a statisztikámon, de szerintem sokkal fontosabb, hogy valóban jó legyek abban, amit csinálok, mint az, hogy milyen a bizonyítványom.

Gergely Vámosmikolán járt általános iskolába. – Ott kaptam nagyon jó alapokat, igazi „békebeli" tanító nénim volt – mesélt a kezdetekről. Szegedre kerülve kezdte el a matematikai versenyzést, majd a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium hatosztályos matematika tagozatán folytatta tanulmányait, végül a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott és szerezte meg PhD-fokozatát. Egy évvel korábban a doktori fokozatot egyébként már a University College Londonon is megszerezte. Kiemelkedő tanulmányi eredménye szerinte jó adottság kérdése.

Ambrus Gergelyt csütörtökön avatták doktorrá. Azt mondja, sosem magolt – csak jó a memóriája. Fotó: Schmidt Andrea
Ambrus Gergelyt csütörtökön avatták doktorrá. Azt mondja, sosem magolt – csak jó a memóriája.
Fotó: Schmidt Andrea

– Sosem voltam magolós, egyszerűen jó a rövid távú memóriám – magyarázta. Érdeklődése is rendkívül sokrétű: a matematika mellett például szavalásban is jó volt, még versenyekre is járt. Emellett a mai napig hegedül, barlangászik és túrázik – nem otthon ülő tanulógép.

Gergely azt mondja: lehetőségek és ajánlatok terén soha nem származott előnye kitűnő bizonyítványaiból. – Ha megkerestek, a tudásom miatt tették – fogalmazott az elméleti matematikus fiatalember, aki tavasszal Cambridge-ben, néhány hónap múlva pedig Amerikában lesz vendégkutató. Londonban és a tengeren túl mindemellett tanított is.

Bár a legtöbb tehetséges fiatal egyértelműen külföldi karrierről álmodik, Gergely mindenképpen ragaszkodik egy magyar álláshoz. Ez a fővárosi Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben van. A külföldi lehetőségeket sem szívesen hagyja ki. – A magyar matematikusok szerencsére jó helyzetben vannak, tudásuk versenyképes a többi országban élőkével – mondta Gergely. – És ez független attól, hogy valaki aranygyűrűs vagy sem. Ez a díj sem lenne teljes értékű, ha egyébként nem lennék eredményes a matematikai kutatásban.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 15 hozzászólás
Moderálásra küldöm 15. Smerdis 2011.08.18. 20:48

8. Stif 2011.07.02. 17:21

él is, tagja a szegedi karszt és barlangkutató egyesületnek :)

Moderálásra küldöm 14. CsendEstiBor... 2011.07.03. 09:23

immanuel 2011.07.02. 18:15: Írok erről 1 TudósBlog bejegyzést.

Moderálásra küldöm 13. joy 2011.07.03. 05:19

Gratulálok!
Ritka tehetség, aki nem csupán szobatudós, de él is.
Érdekes, hogy akik a matekban jók, jó affinitásuk a zenéhez is.

A kiváló rövid távú memória különleges adomány. Nem kell magolni-bebiflázni, elég átolvasni az anyagot /ha jó a tanár-előadó még az is fölösleges. Azután felelésekkor, vizsgákon minden előugrik, majd kerül az emlékek süllyesztőjébe, de ha kell valami rögtön fölvillan a megoldás.

Tudását, tehetségét hasznosítsa a nagyvilágban mindenki és saját javára!
Kívánok sikeres, boldog életet!

Moderálásra küldöm 12. niemand 2011.07.02. 20:20

Szimpatikus fiatal ember, okos, szerény és érdeklődő. Remélem az életben is jól vizsgázik és bizonyít. Sok sikert kívánok neki.

Moderálásra küldöm 11. allegro 2011.07.02. 18:16

Szép dolog és gratulálok.

Érdeklődése is sokrétű. De mit dolgozott közben?

Mindazért persze nem jár köztársasági elnöki elismerés, ha halálra dolgozzuk magunkat munkahelyünkön, túlórák mellől járunk el vizsgázni és még a háztartásban is helytállunk, netán építkezünk vagy csak lakást felújítunk egyszerre, és ezzel együtt csak négyes átlagra vagyunk képesek egyetemi vizsgáinkon...

Moderálásra küldöm 10. immanuel 2011.07.02. 18:15

Elképesztő slendriánság, hogy a "cikkből" nem derül, ki mivel is foglalkozik pontosan a fiatalember. A matematika hatalmas tudomány, rengeteg ága van. Ő mivel foglalkozott.
Továbbá semmi említés arról, ki volt a témavezetője, kikkel dolgozott együtt; nekik is köszönheti a szép eredményeket.

Nem a trágárságtól kéne védeni a népet, hanem a hülyítéstől, amiben ez a cikk is tevőleges szerepet játszik.

Moderálásra küldöm 9. Agáta 2011.07.02. 17:50

Nagy kézfogás és gratuláció ennek a fiatalembernek. Ő is engem igazol, évtizedek óta mondom, hogy a készségtárgyakat osztályozni óriási hiba!

Moderálásra küldöm 8. Stif 2011.07.02. 17:21

Minden elismerésem, mert letett valami érdemit az asztalra.

Viszont az nagyon érdekelne, hogy volt egyáltalán élete ennek az embernek? Szép dolog mindenünket (szabadidő, kapcsolatok stb.) beleölni egy dologba, de mindez semmit sem fog érni, ha közben olyan magányos lesz mint a kisujjam. Azért nem kell aggódnia, hogy kap-e jó munkahelyet. Csakhogy ez nem minden. Amíg iskolatársai élték az életet, addig ő építgette a karrierjét. Mindenesetre én nem cserélnék vele, az tuti. Számomra ez nem lenne élet.

Moderálásra küldöm 7. amurvadász 2011.07.02. 15:45

Büszkék lehetünk,az iskoláinkra is itt szegeden. Gratulálok!

Moderálásra küldöm 6. banew 2011.07.02. 15:31

Gratula, nem csak tud, de szerény is. Sok sikert!


15 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...