Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Dobra vert szövetkezetek

Szeged - Tizenhat hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának nyolcvannegyedik állomása: 1993. Város környéki licitekről, az átalakulásról szólnak a hírek és a riportok Mert „nagy parcellán", a termőföldön és a termelőszövetkezeteken, meg az élelmiszeriparon megy az osztozkodás.

Ötszázért ment a föld

„A kárpótlási földárverések egyikén, a szegedi Felszabadulás Tsz. földjére lehetett licitálni. (...) Bíró Sándor árverési biztos két nagyobb, 40-50 hektáros szántót, valamint kisebb földrészeket, főként legelőt ajánlott azoknak, akik itt kívánták elkölteni jegyeiket, vagy azok egy részét. A tömegből 21-en költöztek az első két sorba, mint vevőjelöltek" – ad pillanatfelvételt január 20-án Tóth Szeles István.

„– Aki most visszakap egy 10 hektárnyi részt, lenni kell legalább százezrének, hogy elkezdje a művelését. Nem biztos, hogy az ősszel mindezt visszakapja" – mondja az egyik érdeklődő.

„Az idő előrehaladtával a kitűzött területek egyre nagyobb hányada, fele-harmada talál gazdára. Most a száz hektár körüli kínálat döntő része elkelt. (...) Az 50 hektáros, Sándorfalvi út melletti tábla megosztását profi módon elvégezték az érintettek, méghozzá úgy, hogy az 500 forintos licitárral stimmelt az aranykorona is."

1 borjú=2 tehén

„Zákányszékre azt mondta a meghívó, teljesen fölszámolják a szövetkezetet. Mindent eladnak, ami eladható. Volt, aki már bejelentette, az elnöki iroda bútorait venné meg legszívesebben. (...) A megvétel persze nem igazi pénzen történik, vagyonjegyben számolnak mindent. A milliókat érő gépeket is, meg az ezreket érő teheneket. (...) Senki se gondolhatta, hogy ennyire bagófüstöt se ér majd" – ajánlja a címlapon riportját Horváth Dezső.

Vagyonjegyben számolnak mindent. Senki se gondolhatta, hogy ennyire bagófüstöt se ér majd. Fotó: Gyenes Kálmán
Vagyonjegyben számolnak mindent. Senki se gondolhatta, hogy ennyire bagófüstöt se ér majd.
Fotó: Gyenes Kálmán

„Van, aki azt mondja, tragédia, ami ebben a faluban történik. Másvalaki meg azt, kész kabaré inkább. (...) Olyan is van, aki szégyelli magát. A mezőgazdasági államtitkár állítólag azt nyilatkozta a napokban, összesen tizenhét szövetkezet választotta csupán a teljes fölszámolást."
„A szakszerű becsléssel megállapított kikiáltási ár hat-hétszeresét is eléri egy-egy jószág végső ára. (...) Ennyire semmit nem ér a vagyonjegy! (...) A borjú mai árán tegnap még két tehenet lehetett volna venni, noha az is iszonyatosan drága volt."

„A szokványlicit itt teljesen megfordult. Mindenki megkapja a maga tábláját, de nem akkor emeli föl, amikor ráígér a kikiáltási árra, hanem fölemelve tartja. Akinek elfogyott a rávaló jegye, az leereszti és visszakapja az iratait. Akié tehát legtovább áll, az nyert."

„Nem így kellett volna ezt csinálni, hanem megegyezéssel" – mondja a törvényesség legfőbb őre, a közjegyző.

„A gazdagabbak elviszik a szegények orra elől nemcsak a javát, de az alját is" – bosszankodik az, aki az egyik licitből a leghamarabb száll ki. „Oda jutottam, mindig dolgoztam, de összes vagyonjegyemen egy fejőstehenet nem vehetek..."

Népparlament

„Tulajdonképpen a szerdai piacon kezdődött. Gyurász Gábor, Lajos József és Tóth Tamás csendben múlatták a napot, a kenyerükről beszélgettek. A téesz nem vetett egy szem gabonát sem. A hetipiac élénkebb volt a szokásosnál, gyűlést hirdettek a végeztére, a művelődés pusztaszeri házába. Mi másra, ha nem a földosztás dolgaira" – kezdi február 18-i riportját Majoros Tibor. „Megtelt a terem, bár második nekifutása nem volt a földkiadó bizottság választásának."

„Vitáztak egymással a hivatalok, irodák leveleztek, hogy minden a rendszerváltás kitalált szabályai szerint zajoljék."

Vizit az „éléskamrában"

„A köztársasági megbízott, dr. Farkas László államtitkár vendégeként tegnap, csütörtökön a régió több élelmiszeripari vállalatának vezetője találkozott a megyei önkormányzat épületében" – tudósít T. Sz. I.

„Schopper János, a megyei tejipar vezetője beszámolt arról, hogy a 85 millió liter itthon eladható tejmennyiséggel szemben az idei szerződésük a csökkenés ellenére is 115 millió liter. (...) A tejre alakítanak ki először garantált árat."

A gabonahiány nagyságát csak találgatni lehet, de tény: „a 19 megyei vállalatból 7 nem tudott biztonsággal készletezni. A betakarítást követő 400 ezer tonnás kivitellel szemben most zöld utat kapott az import. (...) A gazdasági érdek diktálja, hogy még a behozatal előtt előkerüljenek a jobb ár reményében elrejtett készletek".

„Dr. Zsíros Géza, a Békés Megyei Gabonaforgalmi Vállalat képviseletében" jelent meg, de politikusként szólt. Ebben a tulajdonlási átmenetben szerinte őszig a kárpótlás kétharmada rendezhető. (...) Nem kell félteni a magyar parasztot, mint a Whyskas-macska, tudja, mi kell neki."

Kronológia: 1993

Január 3.: George Bush és Borisz Jelcin elnök aláírja Moszkvában a START-II szerződést arról, hogy tovább csökkentik az amerikai és az orosz hadászati támadó fegyvereket az összes több-robbanófejes ICBM felszámolásával, és hadászati nukleáris készleteik kétharmaddal való csökkentésével. Január 31.: Habsburg Károly – Habsburg Ottó fia – és Francesca Thyssen–Bornemisza bárónő a stájerországi Mariazellben házasságot köt. Február 26.: Terroristák bombát robbantanak a New York-i Világkereskedelmi Központban. Április 3–4.: Vancouverben az első amerikai–orosz csúcsértekezleten találkozik Bill Clinton és Borisz Jelcin elnök. Április 30.: A CERN bejelenti, hogy a világháló mindenki számára szabad és ingyenes. Május 30.: II. János Pál pápa „Hungarorum gens" kezdetű bullájával megváltoztatja a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését. Június 9.: Narihito japán trónörökös – Akihito császár fia – házassága Masako Ovada diplomatával. Június 18.: Az ENSZ BT jóváhagyja, hogy a boszniai válság átterjedésének megelőzése érdekében 300 amerikai katonát vezényeljenek Macedóniába, hogy csatlakozzanak az ott lévő 700 fős ENSZ–erőkhöz. Szeptember 4–10.: A függetlenné vált balti köztársaságokba – Litvániába, Lettországba és Észtországba – látogat II. János Pál pápa. Szeptember 21.: Borisz Jelcin orosz elnök felfüggeszti a parlamentet, és december 11–12-ére új választásokat ír ki. November 1.: Életbe lép a maastrichti szerződés. November 3.: Fodor Gábor kilép a Fideszből, és lemond képviselői mandátumáról. November 8.: Horvát tüzérség lerombolja a 16. században épült Öreg-hidat Mostarban (Bosznia-Hercegovina). November 14.: A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága elfogadja a gazdaság gyorsított ütemű piacosításának programját, melynek következtében az országba megkezdődik a külföldi tőke beáramlása. November 18.: Elfogadják Dél-Afrikában az új alkotmányt, így több mint 300 évnyi fehér uralom után a feketék is megkapják az alapvető emberi jogokat. December 12.: Elhunyt Antall József, aki a politikai rendszerváltás óta az első felelős magyar miniszterelnök volt. December 30.: Izrael és a Vatikán elismerik egymást, felveszik a diplomáciai kapcsolatot.

Arcél: Gyenes Kálmán (1941–)

Kövegyen született 1941. július 14-én Gyenes Kálmán, aki Mezőhegyesen általános iskolásként ismerkedett meg a fényképezőgéppel és a főbb technikai fogásokkal. Később a vendéglátásban helyezkedett el, de 1972-től a fotópályázatok rendszeres résztvevője, még amatőr fotósként. Így került kapcsolatba a sajtóval is: a Csongrád Megyei Hírlap Mai Életünk című fölhívására küldte el képeit, így lett ott 1974-től külsős fotóriporter – „mikor Zelmann Feri elment a Hírlaptól. Így a sportfotóra szakosodhattam, részben kézilabdás múltam miatt is". Közben 1975-től a DÉLÉP műszaki fotósaként kereste kenyerét, 1984-ben fényképészeti szakvizsgát is tett. „Liebmann Béla bácsival sokat beszélgettem a fotózásról, sokat tanultam tőle, de pályázatai is segítettek – nála háromszor nyertem díjat." 1991-től a Délmagyarország napilap hivatalos munkatársa. „A sport és Erdély – e kettőre tudom fölkenni magam" – fogalmaz Gyenes Kálmán, akinek képeit körülbelül 60 nemzetközi pályázaton értékelték, itthon legalább 300 fotóját minősítették. Büszke a Csongrád Megye sportjáért (1997) díjra, az AFIAP fotóművész (2002) elismerésre, az E-MAFOSZ-G aranydiplomára (2005), a Csongrád Megye sajtódíjra (2007). Állandó kiállítást rendeztek neki Sopronban (Pannónia MED. Hotel), illetve Gyimesfelsőlokon (a gimnáziumban), miközben 1976 óta folyamatosan rendez egyéni kiállításokat. Gyenes Kálmán a sajtófotó lényegéről azt vallja: „Fontos a napi dokumentálás, a jelenlét, a tények rögzítése és a gyorsaság". „A sportnak köszönhetem, hogy Izlandtól Izraelig bebarangolhattam a világot. De a legfontosabb felfedezésem mégis: Erdély." A művészi fotóról azt mondja, hogy „körül kell járni a témát, meg kell mutatni az emberi érzéseket – a szívem-lelkem beleteszem, mint most megjelent albumomba, amelynek címe: „Erdély – Szép föld..."

Kisgazdavita

Csongrád megye. „Új kisgazdaszervezet működik Szegeden, a Petőfi Sándor sugárút 5. szám alatt" – írja meg a „fülesét" február 10-én Pataki Sándor. Kérdésére Szigeti Ferenc megyei elnök elmondja: „Az FKGP alapszabálya szerint 50 tag új szervezetet hozhat létre. A mi irodánk a megyei szervezet központja, egyúttal Alsóváros, Móraváros és Belváros kisgazdáit tömörítjük. (...) Teleki utca 3., az FKGP szegedi szervezetének ismert központja. Hatvani Zoltán elnök, önkormányzati képviselő (...) felvázolja a kisgazda-vita lényegét.

– Ide, a Teleki utcába befogadtuk Szigeti Ferencet és társait, bár Hódmezővásárhelyen a Zrínyi utcában kijelölt iroda várta őket. Itt négy hónapig használtak villanyt, telefonvonalat (...). Sajnos a megyei szervezet a Csongrádban működő kisgazdáktól megvonja a támogatást, holott a tagnyilvántartás alapján fölveszik a pénzt. Soha nem számoltak el vele. (...) A Csongrád megyében nyilvántartott 51 alapszervezetből jó ha tíz leadja a tagsági nyilvántartást nekik; ez körülbelül 300-400 embert jelent a mintegy 2800 bejegyzett tagból. A Szeged I. az ország legnagyobb szervezete, pillanatnyilag több mint 520 tagról tudok beszámolni. (...)" Munkájukat jellemezve mondja azt is: „Siklósi András, a szervezet titkára is keményen dolgozik: a IV. Nagy Szittya Történelmi Világkongresszus június 26-án és 27-én Szegeden, valamint Ópusztaszeren tartandó ünnepséget készíti elő."

Ölre is mentek

Súlyos ellentétek osztják több szervezetre a kisgazdákat. Fotó: Gyenes Kálmán
Súlyos ellentétek osztják több szervezetre a kisgazdákat.
Fotó: Gyenes Kálmán

Kivezették az edzőt, lefújták a meccset

Botrány a sportcsarnokban. Semmi különös nem történt az újszegedi sportcsarnokban negyven percig. Aztán elszabadult a pokol! Kólásdobozok repültek, pénzérmék csörrentek a parkettán, s még petárda is robbant a dráma kellékeként. Mindez azért, mert a közönség úgy vélte, a Pick Szeged edzője, Kővári Árpád – Gyenes Kálmán fotóján segítője, Pártos István próbálja elrángatni a játékvezető mellől – „jogosan reklamál, hiszen apróbb szabálytalanságok meg nem ítélésével izgatták a fekete ruhások a Tisza-parti játékosokat. Mindennek ártatlan szemlélője volt a Fotex-Veszprém együttese, amely megelégedéssel nyugtázta, hogy az idő előtt véget ért mérkőzést 8–10-re megnyerte" – tudósít a Cs. G. L.–Gy. E. páros.

Fotó: Gyenes Kálmán
Fotó: Gyenes Kálmán

Kommandósok a Gyöngyvirág utcában

Dunai olajszőkítőket kerestek? „A Gyöngyvirág utca egyik nyolcadik emeleti lakásában tegnap reggel hat óra után néhány perccel a következő jelent zajlott le: kopogtak az ajtón. A férfi élettársa – álmából ébredve – kiment, s megkérdezte, ki az. Egy férfihang válaszolt, s valami ismeretlen nevű embert keresett. Az asszony résnyire kinyitotta az ajtót. (...) A bejárati ajtót váratlanul belökték, s négy fekete álarcos férfi nyomult be a lakásba. Az asszony sikoltozni kezdett, s megpróbált ellenállni. (...) A zajra a férfi is felébredt, s kilépett a hálószobából. Azonnal a falhoz lökték" – Gyenes Kálmán fotóján „szegedi kommandósok – gyakorlat közben".

Fotó: Gyenes Kálmán
Fotó: Gyenes Kálmán

Napi hírek

Nézőtér. „Két várostörténeti eseményt ígér az a pályázati bemutatósorozat, amelyet a szabadtéri nézőterének kicserélésére írt ki a város. (...) Egyet, mert a hat pályázó cég közül a nyertes új, leszerelhető nézőteret hoz Szegedre, és egy másikat, mert a város polgárai még idén nézőtér nélkül, a maga tágasságában láthatják viszont a Dóm teret (január 6., szerda).

Rotary-tánc. „A Rotary Klub estélyével kezdetét vette Szegeden az idei báli szezon. A Forrás Szálló nagytermében 330 vendég jelent meg, hozzájárulva ezzel a klub jószolgálati tevékenységéhez" (január 18., hétfő).

Biotechnológia. „Még tavaly októberben kelt híre, hogy a kormány az országos műszaki fejlesztési bizottság elnökét, Pungor Ernő akadémikust, tárca nélküli minisztert bízta meg egy 'egyetemi bázisú alkalmazott kutatás-fejlesztési alapítvány' megszervezésével. Tegnap délelőtt Szegedre jött Pungor Ernő, hogy a JATE, az SZBK és az önkormányzat vezetőivel tárgyaljon az időközben létrehívott és Bay Zoltánról elnevezett alapítvány itt létesítendő biotechnológiai intézetéről" (január 21., csütörtök).

1 éves négyes ikrek. „Egyévesek a makói négyes ikrek. (...) Niki, Nóri és Mesike négykézláb, barátságos gagyogással fogadja az ismeretlen jövevényeket, Dani viszont álltában gurgulázza el babanyelven az 'isten hozott'-at" (február 2., kedd).

Blokád. „A göttingeni Társaság a Veszélyeztetett Népekért szervezet, valamint a nürnbergi székhelyű Német Szakszervezeti Szövetség 22 tagja érkezett Szegedre avégett, hogy a vajdasági magyarok, a boszniai muzulmánok és a koszovói albánok védelmében tüntessen" (február 8., hétfő).

Sztrájk. „Az SZKV Munkástanácsa és Nemes László igazgató közötti tárgyalások tegnap este már adtak okot némi optimizmusra. A vállalatigazgató az előző évi 223 milliós bérkeretet hajlandónak mutatkozott 240 millióra bővíteni, a Munkástanács pedig 273 milliós követelését 263-ra mérsékelni." Az eredményről lapzártáig semmi biztosat sem tudni. „Mindenki a saját szemével győződhet meg arról, van-e sztrájk" (február 18., csütörtök).

Pick-per. „A Szeged Városi Bíróságon dr. Szeghő Katalin tanácsa tárgyalta tegnap az ügyet, amelynek felperesei az egykori gyártulajdonos gyermekei, az alperes pedig a szalámigyár. (...) Időközben a perbe beavatkozott az Állami Vagyonügynökség is. Szerinte a személy- és a kereskedelmi név különválasztandó" (március 9., kedd).

Halálugrás. „Az ANA-Konda Kalandsport-egyesület tagjai ugrottak le néhányszor vasárnap a szegedi új hídról" (március 22., hétfő).

Örökös tag. Az „Örökös tag címmel már kitüntetett Mentes József, Berdál Valéria" jelenlétében Bányász Ilona „születésnapján, ünnepélyes külsőségek között vette át Kormos Tibortól a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagságáról szóló díszoklevelet és plakettet. (...) Ott volt a család, Markovits Tibor, a férj, nyugdíjas korában is újságíró, s Markovits Bori, aki színésznő ugyanabban a színházban, ahol az édesanyja játszott több mint három évtizedig" (április 10., szombat).

Gyerekkereskedelem. „Szegedről perlik a News magazint. Az osztrák News című hetilap nemrégiben riportot közölt a szegedi gyermekkereskedelmi botrányról. (...) Súlyos vádak hangzottak el a szegedi szülészeti klinikáról, illetve a szegedi Tisza Szállóról" (április 24., szombat).

Freskó. „Hogy készen lehet-e 1996-ra, még csak találgatni lehet. Becslések szerint Aba Novák Vilmos freskójának helyreállítása mintegy 20 millió forintba kerül, és újabb 26 millióba jönne a Hősök kapuja és a kapu fölötti épület homlokzati és tetőfelújítása" (május 4., kedd).

Első sörfeszt. „Az I. Szegedi Sörfesztivál látogatottsága minden várakozást felülmúlt. Tízezrekben lehetne 'mérni' azok számát, akik egyszer vagy többször kilátogattak a Mars téri rendezvényre – péntekről vasárnapig" (május 17., hétfő).

Tornádó. „A szombat esti, fél óráig tomboló, orkánerejű szél 160 kilométer/órás sebességgel söpört végig Csongrád megyében, de a legnagyobb károkat Szegeden és környékén okozta. A hurrikánt 7 percig tartó kiadós jégeső kísérte. A (...) tornádószerű vihar derékvastagságú fákat csavart ki tövestől. (...) Emiatt egy időre megbénult a város közlekedése. (...) Szünetelt az áram- és telefonszolgálat is. A mentők mintegy 20 sebesültet részesítettek elsősegélyben" (június 14., hétfő).

Havi bruttó. „Csongrád megyében a havi bruttó keresetet 20 ezer 433 forintban átlagolták. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a májusban 'bejelentett' országos havi bruttó kereseti átlag 25 ezer forint – mondhatjuk, szűkebb pátriánkban szegényednek az emberek" (június 17., csütörtök).

Szőkítők. „Tanyai tárolók földbe ásva. Tesztelték a HTO-t. Szentesi és majói szőkítők. A Csongrád megyében kirobbant olajhamisítási botrány újabb fejezetéhez érkeztünk. A bűnszövetkezetek egymásba fonódása feltételez egy 'középréteget', amely a 'piszkos munkát' végzi. E leosztás szerint a fehérgallérosok intézik a beszerzést, a papírmunkát, a fiktív kft.-k révén való behozatalt és értékesítést, következnek a 'szőkítők', akik a HTO-t tanyai vagy egykori orosz tartályokban átalakítják motorikus gázolajjá, s a lánc utolsó szemeit a benzinkutasok képezik" (október 2., szombat).

Közbiztonság. „Koha Róbert, a szegedi önkormányzat közbiztonsági tanácsnoka tegnap a városháza dísztermében Szeged közbiztonsága címmel nyílt fórumot szervezett. (...) Dr. Túrós András vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója európai kitekintés keretébe helyezte a magyarországi bűnözés fontosabb adatait. (...) 1982–92 között 140 ezerről 440 ezerre nőtt az ismert bűncselekmények száma" (október 8., péntek).

Bombariadó. „Tegnap este 19 óra 38 perckor, épp, amikor a My Fair Lady első felvonásának végén az Elisát alakító Csarnóy Zsuzsa befejezte a dalát, csörgött a telefon a Szegedi Nemzeti Színház portáján. Egy férfihang csupán annyit közölt: 15 perc múlva bomba fog robbanni" (október 28., csütörtök).

Bálnabemutató. „A nagyáruház előtt napok óta bálnabemutató tartja izgalomban a gyerekeket. A mintegy 22 méter hosszú, jobb napokat is látott emlőst egy olasz társulat hordja körbe a nagyvilágban. Az ötvenéves, gigantikus példány 68 ezer 200 kilogramm súlyú (volt élőben)" (november 11., csütörtök).

Kisebbségek. „A közép-európai kezdeményezés parlamenti bizottsága következő ülése és a kisebbségek. Kilenc ország Szegeden (...) a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában" (november 20., szombat).

Feszty-körkép. „Tegnap délelőtt az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark Feszty-körkép számára állított emlékcsarnokában helyére emelték a festmény tizennegyedik, s egyben utolsó képszeletét is" (december 3., péntek).

Déli autópálya. „Ha hinni lehet dr. László Andrásnak, a Co-Nexus nevű hazai befektetési nagyvállalkozás vezetőjének, akkor a kétezredik évtől, azaz mindössze hét év múlva Magyarországon egy új autópálya segíti majd a közlekedést a déli országrészben" (december 23., csütörtök).

Olvasóink írták

  • 2. mattil 2010. január 24. 23:25
    „Így utólag visszaolvasva is szörnyű az mi akkor a valóság volt, hogy akkor egyik napról a másikra el lett kótyavetyélve az összes TSZ vagyona, velük együtt a vidékiek munkahelye, a földek, a gépek, minden.
    Ma már visszasírnánk, akkor meg csak az öregek sírtak amikor a kulákok felvásároltak mindent szarér-hugyér kárpótlási jegyért, egy életre szolgasorba taszítva a vidéki emberek tízezreit. Mai napig nincs megoldás Ormánságban, Szabolcsban, és még sorolhatnánk tovább a húsz éve lemaradott vidékeket.
    A következő évek meg egyébként arról szóltak, hogy azon szövetkezeteket, ahol a tagság úgy döntött tovább folytatja azokat minden lehető módszerrel, leginkább a törvény és a jogszabályok segítségével kinyírták, ellehetetlenítették. A legjobb példa erre talán Bábolna története. A településl elmult 20 évi történetét feldolgozó dokumentumfilm minden díjat megnyert amit csak megnyerhetett. Nemrég vetítette pl. a HírTV is”
  • 1. lila 2010. január 23. 17:45
    „A Gyenes Kálmánról szóló rész értékes gondolatokat ébresztett bennem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi segítség Haitinek

Továbbra is lehet felajánlásokat tenni a január 12-i haiti földrengés áldozatainak. A közép-amerikai szigeten a helyzetet tovább súlyosbította a szerdai erős utórengés. Tovább olvasom