Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Űrhajósok látogattak Szegedre

Szeged - Huszonkilenc hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának hetvenegyedik állomása: 1980.

„Szovjet–magyar űrpáros a kozmoszban. A Szojuz–36 fedélzetén Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan. A kozmonauták közérzete jó – Készülnek a találkozóra az űrállomással" – olvasható az öles betűs címrendszer a május 27-i címlapon a két asztronautát ábrázoló első fotón.

„Egyhetes űrutazás után visszatér a Földre Farkas Bertalan magyar asztronauta" – emeljük ki a kronológiából is a június 3-i jeles eseményt. Alig több mint két hónap múlva a kozmosz hősei már Szegedre kirándulnak: az augusztus 19-i címlap fele az övék: „Farkas Bertalan és szovjet űrhajósok látogatása Szegeden". A jeles eseményről „Pillanatok, percek, órák" címmel egykolumnás összeállításban számolunk be.

Családi körben

„Vasárnap Farkas Bertalan magyar űrhajós és a szovjet űrhajósok egy csoportja – Alekszej Jeliszejev űrhajós mérnök, aki a magyar–szovjet űrvállalkozás földi repülésirányító parancsnok volt, Valerij Kubászov, a Szojuz–36 parancsnoka és Vlagyimir Dzsanibekov űrhajós – családjával Szegedre látogatott. A szovjet űrhajósok hazánkban, a Balatonnál töltik szabadságukat, és magyar űrhajós társukkal, Farkas Bertalannal a hétvégén felkeresték Szegedet, hogy megismerjék vidékünket, s megtekintsék a Szegedi Szabadtéri Játékok előadását.

Farkas Bertalan és szovjet űrhajósok látogattak Szegedre. A kozmosz hőseit családtagjaik is elkísérték – itt párt és állami vezetők fogadták őket. Fotó: Enyedi Zoltán
Farkas Bertalan és szovjet űrhajósok látogattak Szegedre. A kozmosz hőseit családtagjaik is elkísérték – itt párt és állami vezetők fogadták őket. Fotó: Enyedi Zoltán

A kedves vendégeket vasárnap délután (...) a DÉLÉP újszegedi vendégházában dr. Koncz János, az MSZMP Csongrád megyei bizottságának titkára és dr. Székely Sándor, a szegedi városi pártbizottság titkára fogadta. Az esti órákban lezajlott baráti találkozón részt vett dr. Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, a KB külügyi osztályának vezetője, dr. Komócsin Mihály, az MSZMP KB tagja, a megyei pártbizottság első titkára és Török József, a városi pártbizottság első titkára is. (...)"

Taps Berciéknek

„Csodálatos ország, csodálatos emberek" – így összegezte tapasztalataikat „Valerij Kubaszov. Farkas Bertalan, akit szovjet űrhajós kollégái is Bercinek szólítanak, közvetlenségével, szerénységével, barátságos magatartásával hamar megnyerte a baráti találkozó minden résztvevőjének rokonszenvét. Mosolyogva szólt arról, hogy sok levelet kap az ország minden részéből fiataloktól, gyerekektől, de idősebbektől is. (...) Sok levelet csak így címeznek meg: Farkas Bertalan űrhajósnak – és ezek is eljutnak hozzá, ami érthető is, hiszen csak egyedül ő magyar űrhajós.

Taps Berciéknek. Fotó: Enyedi Zoltán
Taps Berciéknek.
Fotó: Enyedi Zoltán

A szabadtéri előadására látogató űrhajósokat „a Dóm téren a nézők, akik felismerték őket, spontán tapssal üdvözölték, és sokan kezet is szorítottak velük. A tévé képernyőjéről jól ismert, mosolygós, bajuszos Farkas Bertalant autogramkérők rohanták meg, akit az előadás megkezdéséig 'fogságban' tartották".

„A vendégek megtekintették a Magyar Állami Népi Együttes előadását. (...) A fogadáson részt vett dr. Márta Ferenc akadémikus, az MTA Interkozmosz Tanácsának elnöke is."

Városnézők

„Reggeli után azonnal autóbuszba ültek, megnézték Újszegedet, Fölsővárost, Tarjánt, az olajmezőt, a belvárost – néhány percre megálltak nézelődni és fényképezni az Árvízi emlékműnél – egy kukkantás Alsóvárosra, és máris a szalámigyár dolgozói között találták magukat. Itt már nehéz lett volna eldönteni, hogy ők érdeklődtek-e többet, vagy a gyárbeliek kíváncsiskodtak jobban."

„Délután a KISZ megyei bizottságának vezetőképző táborába látogattak a vendégek. (...) Aláírásokért rohamoztak a tábor lakói." Kérdéseikre „csöndes, kedves hangon először Farkas Bertalan felelgetett. Elmondta, a két magyar űrhajósnak további tanulmányi tervei vannak, az egyetemet szeretnék elvégezni, közben a Honvédelmi Minisztériumban dolgoznak, és természetesen tartják a kapcsolatot Csillagvárossal is."

„Igazi pihenésre késő délután maradt egy kis idő. A Szőke Tiszán fogadta Papp Gyula, a városi tanács elnöke és Dékány László, a vendéglátó vállalat igazgatója, és tiszai hajózásra hívta az űrhajósokat, családtagjaikkal együtt. Szeged kedves vendégei ma reggel utaznak vissza Budapestre."

Kronológia: 1980

Április 5.: Jugoszláv együttműködési egyezmény a Közös Piaccal. Április 18.: Rodézia elnyeri függetlenségét Zimbabwe néven. Május 4.: 88 éves korában meghal Josip Broz Tito jugoszláv szövetségi elnök. Július 19.: Megkezdődik a XXII. olimpiai játékok Moszkvában. Augusztus 14–31.: Sztrájk Gdańskban, a hajógyárban Lech Walesa vezetésével. Október 29.: Budapesten, az Örs vezér terén felavatják az ország első, nyugati stílusú üzletközpontját, a Sugárt. November 4.: Ronald Reagan győz az amerikai elnökválasztáson. November 18.: A Magyar Televízió új kulturális műsort indít Stúdió '80 címmel. November 28.: Megjelenik a Bibó-emlékkönyv, amelyet Bibó István 1945–1948 között írt meg.

Arcél: Ladányi Zsuzsa (1949– )

Gyönkön, 1949. február 25-én született Ladányi Zsuzsanna. Újságírói pályájáról azt meséli: „Az egyetem elvégzése után, magyar–francia szakos tanári diplomával a zsebemben, a véletlen sodort a bölcsész karról a sajtó világába. Hosszas próbálkozás után sem tudtam a szakmámban elhelyezkedni, egyik barátom ötlete volt, hogy próbáljak szerencsét a Délmagyarországnál. 1973-ban, huszonnégy évesen a kulturális rovatban kezdtem – Nikolényi Istvánnál –, aztán átkerültem a várospolitikához, ahol Halász Miklós volt a rovatvezető. Közben oklevelet szereztem a Magyar Újságíró Szövetség iskolájában. Tíz évet töltöttem a szerkesztőségben, foglalkoztam kultúrával, színházzal, filmmel, könyvtárakkal és oktatással, bűnügyi tudósítóként ott voltam minden fontos tárgyaláson, egy ideig a szegedi nagyberuházásokat is figyelemmel kísérhettem. A Délmagyarországnál szerzett gyakorlatból sok erőt merítettem, amikor a tollat felcseréletem a mikrofonnal: 1983-ban a Magyar Rádió Csongrád és Bács-Kiskun megyei tudósítója lettem, s az elkövetkező húsz évet állandó utazással töltöttem, a sport kivételével foglalkoztam mindennel. 2003-ban intettem búcsút a Rádiónak, ekkor nyílt lehetőség arra, hogy minden alkotó energiámat képzőművészeti kiadványok írásának, könyvtervezésnek és szerkesztésnek szenteljem. Így lettem Schéner Mihály, Kossuth-díjas képzőművész írásainak gondozója, sajtó alá rendezője, felkérésére közel tucatnyi könyv megjelenésénél bábáskodtam, közben összeállítottam az egykori kolléga és barát előtt tisztelgő Halász Miklós-emlékkönyvet..."

Arcél: Ladányi Zsuzsa (1934– )
Arcél: Ladányi Zsuzsa (1934– )

"A Sajtóház legfiatalabb dolgozója voltam, amikor a szegedi napilaphoz kerültem, most pedig hatvan évesen, egy időutazás harminc évvel ezelőtti szereplőjeként térek vissza – például a hídépítésről szóló beszámolókkal a Délmagyarországba. Frissen él bennem a szerkesztőségben töltött idő, ezért is oly fájó, hogy az akkori idők újságírói panoptikumába már csak kevesen pillanthatunk vissza, mint élő szereplők. Emlékeimet áthatja a szeretetteljes, derűs, baráti légkör, a legrövidebb hír megfogalmazásánál is kötelező szakmai igényesség, a műveltség állandó gyarapításának követelménye. Az olvasókkal közvetlen kapcsolatot ápoltunk, sokan rendszeresen bejártak a szerkesztőségbe, vitatkoztak írásainkkal, vagy éppen ötletet adtak, minek kellene utánanézni. F. Nagy István, főszerkesztő maga is a mindennapi életben való elmerülésre bíztatott bennünket: 'Menjetek, a szerkesztőség nem kocsma, hogy folyton itt üldögéljetek!' A Délmagyarország alkotóműhelyében szerzett tudással azok is magabiztosan boldogultak, akik országos lapokhoz, tévéhez igazoltak. Délmagyaros korszakom utolsó éveiben már erősen érződött a rendszerváltozás előszele. Ezért is okozott jókora botrányt, amikor a következő címmel jelent meg az árvízvédelem fokozásáról, a szegedi partfal megerősítéséről szóló írás: 'Robbantják a pártfalat'. Már nem emlékszem, hogy a vizsgálat kinek a felelősségét állapította meg, de az tény, hogy az ékezetet az a-ra láthatólag utólag, a nyomdában tették fel..."

Új áruházak a szegedi belvárosban

„Idén már a Domusban és a nagyáruházban vásárolhatunk" – örül január 13-i olvasóinkkal együtt Ladányi Zsuzsanna. „Az alapok lerakásától kezdve, rendszeresen tájékoztatjuk olvasóinkat a Kis-Dugonics tér – Dáni János utca sarkán épülő Domus lakberendezési áruház és a Jókai utcán magasodó Szeged nagyáruház építkezéséről. (...) Mostani híradásunkat már így vezethetjük be: idén két, nagy alapterületű áruházzal gazdagodik Szeged kereskedelmi hálózata."

Új áruházak a szegedi belvárosban. Fotó: Enyedi Zoltán
Új áruházak a szegedi belvárosban.
Fotó: Enyedi Zoltán

Az Enyedi Zoltán fotóján látható Domust a kitűzött határidő előtt átadják, „tavasszal már itt vásárolhatunk. (...) Az áruház őszi megnyitására javában készül a Szeged és Vidéke ÁFÉSZ, a Komplett Ruházati Vállalat és a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat. Az árualap biztosítása érdekében már elküldték a megrendeléseket."

Könyvtár, levéltár

„Hamarosan befejeződik a Dóm téri könyvtár és levéltár alapozása. A földmunkákkal már jórészt végeztek a DÉLÉP dolgozói, részben kialakították a leendő, 18 tonnás tartópillérek helyét. Rövidesen hozzákezdhetnek az előre gyártott vasbeton vázszerkezet szereléséhez" – látható július 10-én Somogyi Károlyné felvételén, amelyet fotóriporterünk „az építkezéssel szomszédos Apáthy-kollégium legfelső" szintjére kapaszkodva készített.

Könyvtár, levéltár. Fotó: Somogyi Károlyné
Könyvtár, levéltár.
Fotó: Somogyi Károlyné

Napi hírek

Hármas ikrek. „1980 első órájában 29 gyermek – 17 lány, 12 fiú – született hazánkban, a fővárosban hatan, vidéken 23-an jöttek a világra." ÁB-bébik közül – „ritka esemény, a vidéki 'első' ezúttal trió lett: a hármas leányikrek, Deák Emese, Hilda és Dóra 0 óra 30 másodperctől két perc alatt születtek meg Szegeden. Őket a pestihez hasonló ajándékkal, s ugyancsak 20 ezer – 20 ezer forintos kötvénnyel köszöntötte Benák László, a biztosító Csongrád megyei igazgatóságának képviselője" (január 3., csütörtök).

Tisza-híd. „Tisza-híd épül Szentes és Csongrád között. (...) A Szentes felőli medencepillér mögött katamaránra helyezve szerelték össze a zsaluzókocsikat. A jeges Tisza a partra irányítja a vasszerelőket. (...) A 245 millió forintos költségvetéssel épülő, s csaknem fél kilométer hosszú hidat ugyanis 2 és fél kilométeres új úton lehet majd megközelíteni" (január 31., péntek).

Kolozsvári színház. „A Magyarországon vendégszereplő Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata tegnap, kedden a kora délutáni órákban Szegedre érkezett. (...) Szegedi vendégszereplésük két estjén Paul Everac román író és Sütő András romániai magyar író egy-egy drámája kerül színre" (február 6., szerda).

Gasztrofol. Ételbárt, „gasztrofol bisztrónak nevezett" üzletet nyitott meg „tegnap a Deák Ferenc" utcában az „Alföldi Vendéglátó Vállalat, amelynek Szegeden több mint 16 ezer, a megyében majdnem 20 ezer kosztosa van" (február 13., szerda).

Gondviselés. „Ismét új szoborral gazdagodott Szeged. Algyőn, a néhány évvel ezelőtt épült egészségügyi kombinát előtti parkban a közelmúltban állították fel Kligl Sándor Hódmezővásárhelyen élő szobrászművész háromalakos, lírai megfogalmazású mészkő-kompozícióját, a Gondviselés című szobrot" (március 2., vasárnap).

Happening. „Mi az a happening? Angolból magyarra fordítva annyit tesz: történés. S hogy mi történik, 'mi a történés', amikor happeninget hirdetnek? Hát némi rajzolás az Aradi vértanúk terén: az épülő áruház területét határoló palánkra fölerősített hosszú, fehér lapra ki mit tud 'földobni' a falra, rajzkészségének megcsillogtatásával. Közben zene, jó hangulat, népes nézősereg. A 'történés' történt pedig tegnap délután, a SZOTE és a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola által közösen rendezett egyetemi-főiskolai művészeti napok programjaként" (március 6., csütörtök).

Nyári időszámítás. „Az idén április 6-án, pontban éjfélkor hatvan perccel előreigazítjuk az órákat, és ezzel életbe lép a nyári időszámítás. (...) Szeptember 28-án éjjel 1 órakor 0, azaz éjfélre igazítjuk vissza a kronométereket" (március 20., csütörtök).

Márka. „Tavasztól tavaszig ismét gyűjtse a MÁRKA-kupakot. Ha 50 db, bármilyen MÁRKA-kupakot összegyűjt, és 1981. március 1-jéig beküldi vagy beviszi azokat a MÁRKA-kupak-központba (1061 Budapest, Hegedű u. 9.), sorsjegyet kap, amellyel részt vesz a nyereménysorsoláson. Főnyeremény: egy Lada személygépkocsi" (április 10., csütörtök).

Gázkitörés. „Gázkitörés Üllésen. (...) Az 52-es számú gázkútnál az előfúráskor a hidrosztatikus nyomású rétegek elnyelték a nagy nyomású gáz ellensúlyozásához szükséges magas fajsúlyú iszaposzlopot, s ennek következtében tegnap, április 23-án, reggel 5 óra 05 perckor robbanásszerűen felszínre tört a gáz." „Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy 20 óra 50 perckor, a gázkutat a második kísérletre sikerült elzárni" (április 24., csütörtök).

Lakótelep Rókuson. „Távolról, lustán mozgó daruk között állnak már a zölderkélyes ötszintes épületek, az I/A, azaz a Rókus I. ütem első szakaszában megépülő házak" (május 8., csütörtök).

70 éves lap. „Az 1910. május 22-én született Délmagyarország létének első pillanatában érett ésszel, felnőtt beszélni tudással lépett be Szeged város világába, ahol napilaptestvérei, az 51 éves Szegedi Híradó élt, a 32 éves Szegedi Napló virult, a 10 éves Szegedi Friss Újság harsonázott, a 8. életévében topogó Szeged és Vidéke trombitázott, az egyéves Friss Hírek gőgicsélt. Így a Délmagyarország volt a város hatodik (...) lapgyermeke" (május 13., kedd).

Szavazás. „A képviselő-választások Csongrád megyei végeredménye. 1. Apró Antal" – A választójogosultak száma 17 922; a szavazáson részt vevők százaléka: 95,8; az érvényes szavazatok száma: 17116; az érvénytelen szavazatok száma: 47; az érvényes szavazatokból a jelöltre leadott szavazatok százaléka: 99,8 (június 10., kedd).

Pónifogaton. „Világjárók – pónifogaton. (...) Egy stockholmi házaspár (...) fakordé elé pónilovakat fogott, a szekérre felpakolták két kisgyereküket, így vágtak az útnak. A mesébe illő történet szereplői a napokban a szegedi kempingben is elidőztek" (június 13., péntek).

Irakban. „Szegedi olajbányászok Irakban." Plaukity Ferenc, Magyar József és Koszów István is dolgozott Irakban. „Kiküldetésük decemberben zárul" (július 2., szerda).

Sétahajó. „A Tiszavirág és az Odessza sétahajó kapitányai nem panaszkodhatnak a tétlenség miatt, a járatok szinte óránként indulnak a rakparti 'kikötő'-ből" (július 27., vasárnap).

Képmagnóval. „A 10-es számú Volán forgalombiztonsági csoportja képmagnót is használ a vállalat gépjárművezetőinek ellenőrzésekor. A felvétel megmarad a számonkérésig, segíti a továbbképzések vezetőinek munkáját, s a veszélyes szituációkról készült képsorok tanulsággal szolgálhatnak másoknak" (augusztus 1., péntek).

Áradás. „A vízügyi előrejelzések ellenére sok szegedi hétvégi üdülőház tulajdonosát érte meglepetés, amikor a Sárgára, a Tisza jobb parti üdülőterületére indult: már csak csónakkal közelíthette meg a hétvégi házat. Ablakok maradtak nyitva, függönyöket, bútorokat áztat a megáradt folyó" (augusztus 7., csütörtök).

Maratoni. „A XXIV. nemzetközi maraton verseny" mezőnyében „a legjobb Csongrád megyei maratonista Rónyi József (SZVSE)" (szeptember 9., kedd).

Északi körút. „Rajzos-szöveges választ adunk olvasóink kérdésére: milyen lesz Szegeden az Északi körút. Még az ötödik ötéves terv előkészítésekor, 1975-ben elkészült az út kiviteli terve a Kossuth Lajos sugárút és a József Attila sugárút közötti szakaszra. (...)" (szeptember 14., vasárnap).

Kommunista műszak. „A Magyar Kábelművek szegedi gyárában és kisteleki gyáregységében több mint 650-en dolgoztak tegnap, szabad szombatjukon. Az összes munka értéke meghaladja a 2 millió forintot. A vállalat a munkabért a társadalmi kölcsönalaphoz használja fel, a dolgozók lakásépítését segíti ezzel" (október 5., vasárnap).

Testnevelés. „Szeged harminchat alsó- és 18 középfokú iskolájában célul tűzték ki, hogy a tanulóifjúság mozgásszegény, fizikailag passzív életmódját váltsa föl a rendszeres testedzés, az egészséges életvitel. (...) Az általános iskolai tanulóknak mindössze 12 százaléka, a középiskolásoknak 17 százaléka igazolt versenyző a város 32 sportegyesületében" (október 23., csütörtök).

NOSZF. „Szegeden és a szegedi járásban is megemlékeznek a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 63. évfordulójáról. Szegeden az MSZMP megyei, Szeged városi és járási bizottsága, a megyei és a városi tanács, a népfront megyei és városi bizottsága koszorúzást és emlékünnepséget rendez holnap, november 6-án, csütörtökön" (november 5., szerda).

Patyolat. „A Szegedi Patyolat Vállalat (...) kitartott 1975-ös elhatározása mellett, amely szerint a családok ellátását könnyítő szolgáltatásokat kell fejleszteni. (...) A vállalat Fonógyári úti központi telepén olasz ARIETE programvezérlésű automata gép végzi a ruhanemű vegytisztítását" (november 19., szerda).

Falugyűlések. „Csökken a falun és a városban lakók életformája közti különbség. Ez derült ki az elmúlt hónapokban, hetekben tartott falugyűléseken" (december 5., péntek).

Lézer. „A szegedi járás két gazdaságában, a szatymazi Finn–Magyar Barátság Tsz-ben és a bordányi Előre Szakszövetkezetben az idén csövezik a a barackosok alját. (...) Dréneznek a homokon. A talaj egyengetése, fölösleges vizeinek lecsapolása nem új eljárás. (...) Lézer irányítja az árokásó és csőfektető gépet" (december 21., vasárnap).

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2009. október 22. 14:08
    „Az "én" jelöltem Prof Petri Gábor volt. Jelentem - akkori barátnőmmel összeesküdve - a szavazólapot lenyúltuk, azaz a borítékot üresen dobtuk be. A szavazókör a mai Bálint Sándor Műv. Házban volt. (Nem Petri ellen volt kifogásunk.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most a terelést is terelik a Pulz utcánál

A két hónapja majdnem teljesen lezárt rókusi csomópontot a jövő hét elejéig a Rókusi körút–Szatymazi utca–Búvártó utca–Kossuth Lajos sugárút útvonalon lehet elkerülni. Tovább olvasom