Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Inasokká válhattak a látogatók Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Falusi szüretbe, paprikatörésbe és hordókészítésbe is bekapcsolódhattak a történeti park látogatói. Szemük előtt készült a szappan, és azt is megtudhatták, hogy készül a gyapjúfonal.
Ritka, már-már elfeledett népi mesterségekkel ismerkedhettek meg azok, aki Borszűrő Szent Mihály ünnepéhez közeledve szombaton ellátogattak a szüretre és az iparosok napjára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A kosárfonástól a szappanfőzésen, szőlődaráláson és préselésen át, a hordókészítés mellett még a paprikaőrlésre is rácsodálkoztak a városlakók.

Falusi szüret Borszűrő Szent Mihály ünnepén Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Szárítjuk, kézzel összetörjük a paprikát, majd a lábmozsárral „őröljük" finomra. Ezt követi a szitázás, és már meg is lehet kóstolni – mutatták a röszkei paprika molnárok a frissen őrölt alföldi különleges paprikát. Azok is megnyugodhattak, akik eddig még csak a boltok polcán láttak őrölt paprikát, szombaton akár maguk is megtörhették a pörköltbe valót. Alig pár házzal odébb, a történeti park Skanzenjében a Szegedi Tanyavilágban avas zsírból főztek szappant Szekeresék. – 5 óráig főzzük, 10 kiló zsírhoz 16 liter víz és 2 kiló szóda kerül. Forrás után egy bélelt kádban hűtjük, utána lesz szappan formája – árulta el Szekeres Irén. Hozzátette, édesanyja a mai napig főzi a szappant, van rá kereslet, ugyanis kitűnő folteltávolító. – Addig nem is adtak férjhez, amíg nem tudtunk szappant főzni, kenyeret sütni – emlékeztetett a régi időkre a makói Szekeres Józsefné.

Falusi szüret Borszűrő Szent Mihály ünnepén Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Nincsen szüret hordó nélkül – jól tudta ezt a Kallai Pál. A látogatók legnagyobb örömére, a nézők közreműködésével készítette legújabb 50 literes hordóját. – Nem csak a barique-olt bornak, hanem a pálinkának is kiváló lesz ez a tölgyfahordó. A hozzávaló fát két teljes évig szárítottuk – mondta a kádár családba született hordómester. Kallai Pár elárulta, hiába az automatizálás, ők a mai napig kézzel is készítik a hordókat. – Aki gondos gazdája a hordónak, az 80-100 évig is használhatja – tette hozzá. A szürettel vált teljessé az ópusztaszeri iparosok napja: a kiskertben termett szőlőből először must, majd Mihály József irányításával bor készült. – Kövidinka és kadarka is került bele, az alsóvárosi ház pincéjében érik majd borrá – mondta a férfi. Az alkalmi szüretelők is bekapcsolódhattak a „parasztmotor" hajtotta darálásba, többen még nem láttak igazi szüretet. – Nővéreméknél volt régebben szüret, de már az sincs. Élvezzük, hogy mindenbe bekapcsolódhatunk – mondta a gyerekeivel kilátogató gádorosi Kun Zoltán. A Nomád parkban a középkori ötvösmesterek műhelyébe is bepillanthattak az érdeklődők és kiderült az is, hogyan készül a gyapjúfonal.

Borszűrő Szent Mihály napja a gazdasági év őszi fordulója, egyben behajtási ünnep is. Erről magyar pásztorkutyák látványos terelési bemutatójával és rackakörmöléssel emlékeztek meg a parkban.

Olvasóink írták

  • 1. ikszy 2013. szeptember 23. 00:27
    „Aki dolgozik az csak inas lehet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veteránok átutazóban Szegeden

Míg a Huszár Mátyás rakparton versenyautó bemutatót rendeztek, a Tisza másik oldalán folyamatosan érkeztek a Hunguest Hotel Forrás parkolójába az egyik holland autósklub tagjai. Tovább olvasom