Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ingyenes lesz a HPV-oltás, kötelező a pneumococcus

Szeged - Bekerül jövőre a kötelező védőoltások közé a pneumococcus, a HPV elleni vakcina pedig kötelezően ajánlott lesz. Előbbit gyakorlatilag már most is mindenki ingyenesen megkapja, ha kéri, utóbbit viszont magas költségei miatt csak néhány tízezren adatták be maguknak.
A jövő évi költségvetésben 1 milliárd forinttal megnövelték a kötelező védőoltásokra szánt keretet. A pneumococcus elleni szérumot beemelik a kötelező védőoltások közé, a humán papilloma vírus elleni oltást pedig kötelezően ajánlottá teszik felmenő rendszerben a hatodik osztályos lányok számára. Ez azt jelenti, hogy aki kéri, ingyen kaphatja meg az iskolában a méhnyakrák megelőzését szolgáló injekciósorozatot – jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke.

A pneumococcus baktérium egyebek mellett tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. Néhány éve már ingyen beadható ellene a három részből álló védőoltás-sorozat két hónapostól kétéves korig, kötelezően fel is kellett ajánlani ennek lehetőségét a szülőknek.

Bővül a kötelező védőoltások köre. Fotó: Schmidt Andrea
Bővül a kötelező védőoltások köre.
Fotó: Schmidt Andrea

– Gyakorlatilag mindenki kéri – mondta el Rósa Ágnes, a Csongrád megyei házi gyermekorvosok megyei szakfelügyelője. Hozzátette: látványosan csökkent ennek hatására a csecsemőkori fülgyulladás, amely korábban nagyon gyakori volt. – Ez a hurut leggyakoribb szövődménye. Természetesen egy vírusfertőzés miatt továbbra is előfordulhat ilyen betegség, de a pneumococcus miatti esetek eltűntek.

Vásárhely, Szentes

Magyarországon mintegy 1000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente, és a betegek közel fele, több mint 400 nő bele is hal a súlyos kórba. A többieknek szintén nagy áldozatokat kell hozniuk az életben maradáshoz. A 45 év alatti korosztályban ez a második leggyakoribb halálok. A megelőzés azonban eddig főleg anyagi kérdés volt – kivéve abban a néhány városban, ahol bizonyos korosztályban az önkormányzat megszervezte az ingyenes oltást. A hódmezővásárhelyi például 2008 őszétől biztosítja alanyi jogon minden ötödikes lány számára a méhnyakrák elleni védőoltást. Szentesen pedig idén vállalta át a város képviselő-testülete a 13 éves lányok oltássorozatának költségeit.

Mivel a költségvetésben tervezett oltás volt, a szülők többsége pedig igényelte is, kötelezővé tétele nem igényel többletpénzt. Nem úgy a HPV-oltásé, amely jelenleg is több tízezer forintba kerül, néhány éve pedig még a duplája volt. Az oltóanyag most akciósan 16 ezer forint, amelyből 3 szükséges a teljes védettséghez. Mivel pedig általában magánrendelésen lehet beadatni az oltást, további pluszköltséget jelenthet az orvosi konzultáció és az injekció beadása is. Több mint ötvenezer forintot viszont még azok sem feltétlenül tudnak áldozni magukra, akik fontosnak tartják a megelőzést.

– Nagyon kevesen kérik. Bár nincs regisztrálva az oltások száma, országosan néhány tízezernél biztosan nem volt még több – mondta el Mészáros Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főorvosa. Éppen ezért nagy előrelépésnek tekintené, ha bekerülne a kötelező oltások közé – a kötelezően ajánlott státusz ennek az előszobáját jelenti. – A HPV-oltás nemcsak a méhnyakrák, hanem a nemi szervi szemölcs ellen is véd. Ausztráliában, miután bevezették, hat év alatt 90 százalékkal csökkent ez a fertőzés, vagyis gyakorlatilag eltűnt. De nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy most először kínálkozik arra mód, hogy a rákot védőoltással megelőzzük.

Megjöttek az ingyenes influenza elleni oltások

A hét második felére minden kistérség háziorvosi rendelőibe kiszállították a rizikócsoportba tartozók számára ingyenes influenza elleni oltóanyagot – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az idei influenzaszezonban – az előző évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes oltóanyagot biztosítanak az időseknek, a krónikus betegeknek, a várandós nőknek és az egészségügyi intézményben dolgozóknak.

Olvasóink írták

 • 14. kispacni 2013. november 10. 12:51
  „8. ugbkbnikl
  Ne keverd össze a szezont a fazonnal. Bár vannak általános "kötelező védoltás" ellenesek, de szerintem mots em erről van szó. Mint a cikk is kiemeli a pneumococcus elleni védőoltás maga a gyermeokrovosi szakma is támogatja, mi még néhány évvel ezelptt keméynek perkáltunk is, mert akkor nem volt ingyenes.

  DE a HPV elleni védőoltás javaslata korántsem egyértelmű, sőt, nagyon, de nagyon konfúz a kép.
  Nem új vád, hogy bizonyos gyógyszereket azért fejlesztettek ki egyes gyógyszergyárak, hogy úgymont "betegséget" gyártsanak, majd adnak rá gyógyszert is. Ez a vád sok esetben baromság volt, de nem egy esetben azért bizonyítható volt a gyárakna a finoman szólva sem tisztességes hozzáálása, pl ilyen volt a Tamiflu történet a H1N´ és H5N1 történetekben.

  De nézzük a HPV vakcina esetét. Konkrétan ebben az esetben igenis felmerül, hoy ezúttal ez az oltás gyógyszergyári maffia történet. abszolut feltünő, hogy Onkológia szakma nem állz oltás mellé. Szerined azért mert félnek, hogy nem lesz betegük ? Semmi értelme nincs ennek, mert csak egy konkrét ráktípusról van szó, amelyől finoman szólva sem bizonyított a HPV vírusok kapcsolata.

  Kereshetnék Neked konkrét szaklap cikket, de inkább csak javaslom, olvasd el ezt a laikusok számára készült összefoglalást. Elég korrekt. Benne van ami TÉNY, ami biztos, a HPV oltás hasznáról, de mi az ami biztos, hogy igaz, hogy nem jó. Pl egyenlőre teljesen biztos, hogy nem ellenőrzött, hogy érdemes már gyermekkorban beadni, ugyanis még nem készült teszt erről a korosztályról. vagyis ha te most beadatod a 9 éves lányodnak, akkor lányod része a majdani tesztnek, amelynek kb 25-30 év mulv ava eredménye. A felnőtt korosztályon végzett tesztek előzetes eredménye alapján, még az sem kizárt, hogy nem emelei a méhnyarák kockázatát, ugyanis csak két HPV vírus ellen véd, másrészt bizonyított, hogy a HPV történő fertőzés korántsem csak szexuális uton tejed, hanem bör-bör érintkezéssel is. Bizonyított, hogy van aki anya révén már HPV vírussal fertőzötten születik, és ez esetben a felüloltás nem véd, de nem kizárható, hogy ez esetben a felüloltottság nem túlérzékenyít. Olvashatod, hogy nagyon nehezen kapta meg mindkét létező oltóanyag az FDA (amerikai gyógyszerhatóság, amely ma a világ vezető engedélyező gyógyszerhatósága) forgalomba vételi engedélyét, ráadásul az engedély kiemeli, hogy nem tudják feltétlenül javasolni a gyermek korosztályra vonatkozó oltottsági ajánlásokat. .
  Különösen a második linket ajánlom figyelmedbe. A világ vezető orvosi napilapjának a cikke, tehát nem ujságiró munka. Tartalmazza a két nemzetközi vizsgálat eredményét, amely szerint

  "az oltások a FUTURE I vizsgálatban a vakcináció mindössze 1.1%-al csökkentették a fertőzés (de nem a rák), előfordulását. A FUTURE II vizsgálatban a súlyosabb (rák előtti, és rákos) állapotok gyakoriságát a vakcináció 0.8%-al csökkentette. Mi lehet ennek a csekély hatékonyságnak az oka? , kérdezik a szerzők. Az egyik nyilván a fertőzöttség: aki már fertőzött, annál az oltásnak semmilyen pozitív hatása nincs. A másik fontos faktor, írják a szerzők, hogy kb. 15-féle rákkeltő HPV-t ismerünk, ezekből kettőt megcélozni a vakcinációval nem túl nagy eredménnyel kecsegtet. Mi több, az oltottak körében a rákos elfajulások száma nőtt. Ennek oka az lehet, következtetnek a szerzők, hogy az oltással "kiütött" két HPV vírus miatt felszabaduló helyre benyomultak más rákkeltő HPV vírusok.

  http://www.tenyek-tevhitek.hu/fiatalkori-human-papiloma-virus-elleni-oltas-kritikaja.htm

  http://www.tenyek-tevhitek.hu/hpv-mehnyakrak-oltas-kerdesei.htm”
 • 13. pEtya 2013. november 10. 10:11
  „Én olyat hallottam , hogy néhány gyermek vhogy kimaradt a védőoltásból és közülük volt aki meghalt diftériában.”
 • 12. szöszi 2013. november 09. 22:45
  „8. ugbkbnikl 2013.11.09. 16:34
  ... egyébként pedig hogy jön ez ide a HPV olstáshoz? Van róla fogalmad mi az? Mert annak nem sok köze van a felfázáshoz, a méhnyakrák kialakulásához annál inkább. Tanulj tinó.....!”
 • 11. szöszi 2013. november 09. 22:41
  „8. ugbkbnikl 2013.11.09. 16:34
  Az a "jó pár éve divat az olyan ruházat, amiből kivan a csíp és derék télen..." már divat úgy egy 40-50 éve, csak sztem elkerülte a figyelmedet. Nem tudom hány éves vagy, de kérdezd meg anyukádat, milyen popóvillantós miniszoknyában jártak, szó szerint ki volt a fenekük, az volt a divat, és ahogy anyu meséte, majd befagyott a valaguk, de akkor is felvették. Minibb szoknyákba jártak mint a mostani fiatalok! És ugyan úgy rövid derekú felsők voltak, ráadásul full műszál, ami csúszott-mászott és cseppet sem melegített, sehol. Elárulom, nem kell egyáltaln ehhez így öltözni, aki hajlamos a felfázásra, az öltözhet bundbugyiba is. De ahhoz hogy megfázzon a derekad, elég ha ülsz egy alulfűtött irodában napi 8-10 órát, mert a céged spórol a fűtéssel, körmeid már lilák, fázik a lábad. És ezek a csodálatos kínai cipők amiben kilépünk az utcára, hát azok sem arra vannak kitalálva hogy meleg legyen, hanem fő cél hogy divatos legyen..... Valóban, az emberi butaság határtalan. Gondolkozz mielőtt írsz.”
 • 10. mirjam 2013. november 09. 21:40
  „8. ugbkbnikl 2013.11.09. 16:34
  Szerinted miért diktálták és szoktatták erre a divatra a fiatalokat?Szerintem pont ezért.”
 • 9. allampolgar 2013. november 09. 17:20
  „Gyógyszergyártás - marketing... a jövőre nézve készítik elő a megélhetésüket, kell a következő beteg nemzedék is :-(”
 • 8. ugbkbnikl 2013. november 09. 16:34
  „Kedves paranoiások,
  ilyen alapon kár volt belétek a gyerekbénulás, kanyaró, diphtheria stb. védőoltások és a gyerekeiteknek se adassátok.
  Mirjam a mai korosztályt nem kell meddővé tenni, megteszik ők saját maguk avval hogy jó pár éve divat az olyan ruházat amiből ki van a csípő és a derék télen mínusz fokokban is, felfáznak hegesedík a petevezetékjük stb. és utána legjobb esetben a lombikbébi programban bízhatnak majd. Vesszek is részvényt ilyen intézményben is:P
  Az emberi hülyeség és butaság határtalan nem kell ide összeesküvés csak ilyen emberek...”
 • 7. vip007 2013. november 09. 16:33
  „Kösz a választ.”
 • 6. mirjam 2013. november 09. 14:38
  „5. kukachuszar 2013.11.09. 13:40
  Köszönöm,hogy helyettem is válaszoltál.”
 • 5. kukachuszar 2013. november 09. 13:40
  „Nagyon keveset tudunk az oltóanyag összetételéről, és amit tudunk bár ne tudnánk.
  1. alumíniumhoz köt?d? rekombináns HPV DNS - növeli a rák kockázatát.
  2.poliszorbát - laboratóriumi teszteken a patkányoknál meddőséget okozott.
  3.nátrium borát - élelmiszer adalék mit keres benne?
  Ezeken kívül egy sor kérdést vet fel bennem: milyen klinikai vizsgálatokat végeztek az oltással kapcsolatban? Mely korcsoport vett részt a vizsgálatokban? Milyen kritérium alapján választották ki őket? Hány fő vett részt ezeken a vizsgálatokon? És legfőképpen most hányadik évében tart az után követés?
  Legalább egy generációnak fel kell nőnie ahhoz hogy megállapítsuk valamiről és kimondhatjuk tiszta szívből kevesebbet árt mint használ. Mindenkinek mérlegelnie kell pro és kontra.”
 • 4. vip007 2013. november 09. 12:32
  „1. mirjam 2013.11.09. 10:50

  Ezt a te véleményedet mire alapozod?”
 • 3. cumania 2013. november 09. 12:03
  „Mekkora hiszti volt pár éve a tyúkinfluenza (vagy mi) ellen! Most mindenki hallgat, mint car a fűben! :)
  Ezt biztos a jobb kézbe adják, így már értem! :)”
 • 2. Roxy08 2013. november 09. 11:34
  „mirjam
  Ha nem is ennyire konkrétan, de hasonló a véleményem. Védőoltás ellenes vagyok, maximálisan.”
 • 1. mirjam 2013. november 09. 10:50
  „Igen,valamivel meddővé kell tenni a mostani korosztályt.Ez az én véleményem erről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béremelés, villanyszámla, felújítás 250 millióból

5 milliót költ az SZKT a Zrínyi utcai székházának felújítására a nyáron kapott 250 milliós állami támogatásból. Tovább olvasom