Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Iskolák orvos nélkül?

Számos iskolaorvos abbahagyná a munkáját, mert elterjedt, hogy annyiért kell megújítaniuk a működési engedélyüket novemberig, amennyit egy faluban évente kapnak ezért a feladatért. Bár a megújításért mégsem kell fizetni, több iskola így is orvos nélkül maradhat.
Közel 100 Csongrád megyei iskolaorvosnak és iskola-egészségügyi szolgáltatónak kell jeleznie hétfőig az ÁNTSZ-nek, hogy módosítaná a működési engedélyét. Erre azért van szükség, mert csak azok dolgozhatnak tovább iskolaorvosként, akik megfelelnek a szaktárca által előírt új minimumfeltételeknek. Ezek között olyan „lényeges" előírások vannak, mint hogy legyen kullancscsipeszük, hűtőtáskájuk a védőoltások és zárható szekrényük a legfontosabb láz-, fájdalomcsillapító és görcsoldó szerek tárolására. Ezek egyébként eddig is megvoltak.

Botrány abból kerekedett pár napja, hogy egyes regionális ÁNTSZ-ek a módosításért 20 ezer 700 forintos díjat kértek – közel annyit, amennyit egy kis falu iskolaorvosa egy évben ezzel a munkával keres. Nem csoda, hogy a megkérdezett szakemberek azt mondták: nem újítják meg az engedélyüket. Viszont ha nincs iskolaorvos, átmenetileg bezárhatják az intézményt.

Tegnap ugyan az Országos Tiszti-főorvosi Hivatal úgy foglalt állást, hogy nem kell fizetni az engedélyek megújításáért – a probléma ezzel mégsem oldódott meg. A Csongrád megyében dolgozó közel 100 iskolaorvosnak és iskola-egészségügyi szolgáltatónak ugyanis tegnapig mindössze 40 százaléka jelezte, hogy megújítaná az engedélyét.

Úgy tudjuk, a szeged–mórahalmi kistérségben szinte minden érintett beadta a módosítási kérelmet, a makó–vásárhelyi és a szentes–csongrádiból viszont alig volt visszajelzés. Aki ezt hétfőig nem teszi meg, annak megszűnik a működési engedélye – az új kiváltása 30 ezer forint –, azaz nem dolgozhat tovább iskolaorvosként. Így pedig számos iskola, óvoda maradhat orvos nélkül. Ennek hiányában viszont nem működhetnek.

Mit csinál az iskolaorvos?

Az iskolaorvos feladata az óvodások, általános és középiskolások szűrővizsgálatainak elvégzése, a védőoltások beadása, vagy például kisebb iskolai balesetek, rosszullétek sürgősségi ellátása. Csongrád megyében az iskolaorvosok többségének van házi gyermekorvosi vagy házi felnőtt- és gyermekorvosi praxisa is, elenyésző a főállású iskolaorvosok aránya.

Kübeken nem lesz

Kátai Tibor kübekházi iskolaorvos – egyben a falu háziorvosa – már jelezte: nem vállalja tovább a rengeteg adminisztrációval járó feladatot, amiért havi 2 ezer forintot kap – tudtuk meg Molnár Róbert polgármestertől. Kátai doktor annak ellenére is megválik az iskolaorvosi feladattól, hogy a polgármester felajánlotta: kifizetik helyette a működési engedély meghosszabbítását. A polgármester tegnap nem tudta, mit tegyen, kényszeríteni ugyanis senkit nem lehet erre a feladatra. Kátai doktor 50 óvodás iskolaorvosi ellátását végezte eddig, fejenként havi 40 forintért.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2009. november 01. 10:35
  „huha, na és? Az én engedélyem a duplája, sírjak? :D”
 • 2. klj_54 2009. október 30. 20:06
  „Úgy vicc az egész ahogy van!
  Csak egy állás a dokinak semmi más:(”
 • 1. macs 2009. október 30. 18:36
  „Akkor, ha jól értem az iskolaorvos tanítási/óvoda idő alatt az iskolában/óvodában van? Ha egy faluban van iskola is, óvoda is, akor két orvos van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portások őrzik a városházát

Sehol nincs komoly ellenőrzés a polgármesteri hivatalok bejáratánál a megye nagyobb városaiban… Tovább olvasom