Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Javítanak is a játszótérellenőrök

Szeged - Megnézik a csúszdák, a mászókák állapotát, a rögzítőcsavarokat, a köteleket, és jegyzőkönyvet vezetnek a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. játszótérellenőrei. Télen-nyáron hetente végigjárják Szeged 129 játszóterét.
– A tavaly felújított játszótérrel teljesen elégedettek vagyunk. Az viszont nagy baj, hogy itt végzik a dolgukat a kutyák. Több gyerek már belenyúlkált a kakiba. Szóltunk a kutyasétáltatóknak, jó páran már átviszik máshová az ebeket, de egyesek tudomásul sem veszik a panaszunkat – halljuk egy édesanyától Szegeden, a Nemes takács utca és a Gyertyámos utca tömbbelsőjében lévő játszótéren. Hétvégén a fiatalok bandáznak, télen előfordult, hogy injekciós tűt is találtak a szülők a közeli ház falánál. Több kuka is van néhány méterre, a pad mégis szemetes, italosüvegek és cigarettásdoboz maradt rajta.

Pál Lajos munkában. A Selyem utcánál is jegyzőkönyvezett, bár ezt már bontani kéne. Fotó: Karnok Csaba
Pál Lajos munkában. A Selyem utcánál is jegyzőkönyvezett, bár ezt már bontani kéne. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. két dolgozója naponta 20-25 játszótér állapotát ellenőrzi. Általában robogóval, javítások idején gépkocsival járják be a tereket. A városban összesen 129 játszótér – ebből 99 az uniós szabványnak megfelelő – tartozik a kezelésükbe, ezeket télen-nyáron karbantartják.

– Volt már olyan, hogy egy nagy követ rádobtak a csúszdára, és beszakadt, sokszor pedig a kutyák rágják szét a hinták lapülőkéit. Előfordult, hogy valaki utánfutóval hordta el a homokozóból a homokot, míg a nyugdíjasok kis vödörrel viszik a macskák alá – mondja Pál Lajos, a köztéri építmények ügyintézője. – A homokozók tisztasága a decentrumokhoz tartozik, ezeket legkésőbb május végéig szokták kitisztítani, illetve pótolni a hiányzó homokot – fűzi hozzá. A homokozók közegészségügyileg fenntarthatatlanok, sterilitásukat nem lehet garantálni.

25 millió forint fejlesztésre

Az idei évre 25 millió forint játszótér-fejlesztési keret van, amelyről az ifjúsági és sportbizottság dönt – tudtuk meg Makrai Lászlótól. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte, játszótér-karbantartásra 20 millió forint az éves szükséglete a cégnek, azonban 2011 óta 3 millióval, 6,5 millió forintra csökkent az önkormányzat által nyújtott összeg.

– A kollégáim megnézik például a játékok rögzítéseit, állékonyságát, a csavarok fedéseit, a csúszdák állapotát, a köteleket, és megvizsgálják, hogy elkorhadt-e a faanyag – sorol néhány feladatot Nagy András csoportvezető. A szakemberek jegyzőkönyvet vezetnek, a kisebb javításokat rögtön elvégzik, ha alkatrész vagy faanyag kell, megrendelik, és kicserélik az adott eszközt. Rövid „játszótértúránkon" a Lechner téren mindent rendben találunk. A Selyem utca és a Kereszttöltés utca által határolt tömbnél egy több évtizede készült, bontásra váró játszóteret nézünk meg, ahol betonból van a csúszda, vasból az összes mászóka. Minden aszfaltozott, a homokozóban ágybetétet találunk, a balesetveszélyes hintákat már leszerelték. Az egész tömbbelső rekonstrukciójára lenne szükség – itt már nincs mit ellenőrizni.

Olvasóink írták

 • 6. buhamama 2013. május 01. 08:34
  „A NYITRA JÁTSZÓTÉRNÉL MEG A PADOK MELLET HAGYJÁK A SZEMETET, LENGŐ CSUZDA MEG NEM MEGY VISSZA. A HOMOKOT KI KELLENE CSERÉLNI.”
 • 5. kormoska 2013. április 30. 21:10
  „Alkalmanként a Bartók téren is szétnézhetnének az ellenőrök!”
 • 4. exdeus 2013. április 29. 21:14
  „Ametiszt, inkább az az elkeserítő, hogy így állnak a dolgokhoz.
  Volt egy játszótér nem messze onnan, ahol lakom, egyik napról a másikra eltűnt. Egy másiknál nagy csinnadrattával felújítás történt, lett 2-3 új játék, de kisebb méretűek, tehát nem tudom, mire volt a felhajtás. Amire pedig rálátok, az rendszerváltás előtti, de játszanak rajta a gyerekek, nem kell hozzá átmenni úttesten. Szerintem ez lenne egy fontos szempont...”
 • 3. ametiszt51 2013. április 29. 16:33
  „"A Selyem utca és a Kereszttöltés utca által határolt tömbnél egy több évtizede készült, bontásra váró játszóteret nézünk meg, ahol betonból van a csúszda, vasból az összes mászóka. Minden aszfaltozott, a homokozóban ágybetétet találunk, a balesetveszélyes hintákat már leszerelték. Az egész tömbbelső rekonstrukciójára lenne szükség - itt már nincs mit ellenőrizni."
  Nagyon jó szöveg!
  Itt nincs mit ellenőrizni. Nem baj, hogy balesetveszélye, nem baj, hogy egészségre ártalmas, nem baj, hogy nem felel meg a szabványoknak!!!!!!! Minden negatív, és mégsem történik semmi.
  Talán itt nem emberek élnek?? Olyan, mint egy csernobili enyészet! Halálra ítélt. Úgy látszik ezek az adófizető emberek, akik itt élnek, csak ezt érdemlik. Köszönjük szépen az ellenőröknek.”
 • 2. fema 2013. április 29. 13:16
  „Nem tudom, a lakótelepi focipálya játszótérnek számít-e? A Pille utcai focipálya miatt a a környező lakásokban nagy a por!
  Évek óta kértem a képviselőnket, legalább bokrokat, fákat ültessenek a kerítés mellé, de nem történt semmi. Jó lenne, ha leburkolnák rugalmas anyaggal ezt is úgy, ahogy a Zápor-tó mellett lévőt. Ott ugyan senkit nem zavar a por.”
 • 1. Nicky8404 2013. április 29. 10:30
  „A mostani szabályokat ismerve (amelyek egyébként minden évben változnak) csodálkozom hogy a legtöbb játszótér hogyan létezhet, amikor meg sem felel a szabványoknak...
  Egyébként ezek a szabályok röhejesek.... mi is felnőttünk "fejbeszorulás" nélkül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovisok - úthengerrel

Még úthengert is vezettem körbe-körbe – kezdte élménybeszámolóját a 6 éves Gera Sára a kiskőrösi kirándulásról. Tovább olvasom