Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Jekyll és Hyde: maratoni nyitány - tucatmusicallel

Szeged - Az eső megzavarta, ezért szombatra virradó éjjel 2 órakor ért véget a Szegedi Szabadtéri Játékok idei szezonnyitó bemutatója. Sok musicalrajongó lelkesen ünnepelte a Jekyll és Hyde szereplőgárdáját – mások inkább annak örültek: végre vége.
Pokoli kánikulában végigdolgozott hét után könnyed péntek esti relaxáció is lehetett volna a Szegedi Szabadtéri Játékok szezonnyitó premierje. Az időjárás azonban közbeszólt: ötórás türelemjátékká változtatta Frank Wildhorn thriller-musicaljének bemutatóját. A nézők közül többen már akkor kezdték elveszteni a türelmüket, amikor az eső után negyed 11-kor felsorakoztak a színpadon a zászlóvivő huszárok, megszólalt a Himnusz, és a polgármester elmondta az ilyenkor szokásos köszöntőjét. Alig indult el az előadás, máris újra szemerkélni kezdett az eső, és hiába erőltették a folytatást, negyedóra múltán mégis le kellett állni. Az újabb kényszerpihenő rányomta bélyegét az egész estére.

Molnár László (dr. Jekyll) és Janza Kata (Lucy) a szabadtéri színpadán. Fotó: Schmidt Andrea
Molnár László (dr. Jekyll) és Janza Kata (Lucy) a szabadtéri színpadán. Fotó: Schmidt Andrea


Erről a Jekyll és Hyde-produkcióját Szegeden tesztelő Győri Nemzeti Színház társulata nem tehetett. A musical magyarországi játszási jogaival rendelkező énekes-színész-rendező-producer Molnár László több mint egy évtizede járja az országot eladhatónak bizonyuló portékájával, és most sem kellett csalódnia: majdnem telt házat vonzott a darab. Kentaur rafinált díszletet talált ki, bár kicsit zavart, hogy piros keret jelezte a produkció igazi otthonának szánt győri teátrum színpadnyílását, és ebben a szűk „dobozban" játszották a musicalt. Kísérletet sem tettek arra, hogy az ország legnagyobb színházához „kinyissák" a produkciót. Illetve mégis: a színpad szélén két-két, funkció nélküli fekete ajtóval egészítették ki a díszletet – ezt különösen azok élvezhették, akik az oldalsó Párizs és Bécs szektorba váltottak jegyet.

A kisebb kőszínházi térben biztosan jobban működik majd Kentaur Hyde Parkot és a tűzvészben elpusztult, legendás Crystal Palace-t is felidéző invenciózus színpadképe. A forgatható középső díszletelem falán a Szent Pál-székesegyház kupoláját is látni, belsejében pedig gyorsan változik a szalon laboratóriummá. A színpadot határoló fémkazettás „kristályfalon" hatásosak a vetített londoni utcaképek, a Temzén ringó hajók és az esőeffektek. Jól illenek az összképhez Tordai Hajnal 1880-as évek londoni divatját idéző, korhű, elegáns, ahol szükséges, kellően harsány jelmezei is.

A kettős címszerepet – több mint száz előadással a háta mögött – maga a rendező, Molnár László alakította. Játéka kissé gépiesnek, lélektelennek hatott: kimódolt hatásszünetek, hatásvadász éneklés, modoros, leegyszerűsített gesztusok. Az Emmát egyébként rokonszenvesen megformáló Tunyogi Bernadett professzionális énekléséből is ugyanez a kiszámított kockázatmentesség és a vele társuló unalom áradt. Egészen más eset Janza Kata: amikor Lucy szerepében megjelent a színpadon, mindjárt izgalmasabbá, frissebbé vált az előadás. Dögösen, már-már dzsesszes lazasággal énekelt, igazából miatta volt érdemes megnézni a produkciót. Különösen jól sikerült a mellékszereplő lányokkal közös dala, továbbá a slágerré lett Új lét és Tunyogi Bernadettel közös duettje.

A népes gárdából Forgács Péter Uttersonja tűnt ki; Poole szerepében pedig Bede Fazekas Csaba néhány gesztussal, egy-két mondattal is képes volt megmutatni: formátumos művész. Rácz Márton dirigálásával stílusosan muzsikált a győri zenekar, bár az is igaz, a nem túl átütően hangszerelt melódiák megszólaltatása nem jelenthetett nagy kihívást. Venekei Mariann kevés eredeti ötletet tartalmazó, egyszerű koreográfiáját lelkesen, korrektül adta elő a tánckar. A rendezőnek a címszerep mellett nyilván kevesebb energiája maradt a részletekre; sok volt a tempóingadozás – feszesebbre szabva hatásosabb lehetett volna az előadás.

Hiába írt bele Wildhorn két-három slágert is, a Jekyll és Hyde összességében nem egy izgalmas, talányos remekmű; inkább nevezhetnénk idegesítően primitíven pszichologizáló, erőltetett humorú, borzongató-ijesztgető tucatmusicalnek.

Olvasóink írták

 • 11. kitty333 2012. július 10. 15:53
  „Én nagy rajongója vagyok a musical-nek. Viszont azt kell h mondjam h a csapat eléggé kiöregedett. Egyet értek a kritikával. Bár nekem Janza se tetszett. Elég csalódás volt.”
 • 10. bambulla 2012. július 10. 09:22
  „vasárnap láttuk az előadást
  nekünk tetszett és mi a közönség vagyunk
  nem értem miért húzzák le ennyire a darabot
  hát Hollósi lelki világába se szeretnék belelátni”
 • 9. Jeti00 2012. július 09. 17:33
  „nekem nagyon tetszett, sajnos csak tegnap láttam és így már nem lehet újranézni :/”
 • 8. SzitaKötő 2012. július 09. 15:32
  „végre egyetértek Hollósival valamiben: ritka fölösleges időtöltés volt ez a Jekyll, és hát az meg kifejezetten szégyen, hogy Molnár László tíz éve ebből a hakniból él, ez is csak ebben az országban történhet meg. Janza Kata viszont isteni volt.”
 • 7. megnincs 2012. július 09. 15:00
  „Javaslom a kedves 6. hozzászólónak, hogy látogasson el a Budapesti Operettszínházba, és próbáljon meg jegyet vásárolni a Szentivánéji álomra... megsúgom, nehéz lesz!!!
  Egyébként soha nem fogom megérteni, hogy miért nem lehet elfogadni, hogy kinek ez, kinek az tetszik?!
  A Jekyll és Hyde is egy jó produkció volt, sok munka van mögötte, én örülök, hogy ezt is láthattam.”
 • 6. megyszi 2012. július 09. 14:40
  „Bezzeg évekkel ezelőtt a Délmagyar ódákat zengett a Szentiván éji álomról, amiről pedig tényleg sikítozva menekült a közönség. Hát azóta se hallani róla, nem játszák telt házzal, de még csak félházzal sem sehol. A Jekyll és Hyde évek óta vonzza a szórakozni vágyó közönséget. Hát ennyire hiteles egy kritika.”
 • 5. Ágiii 2012. július 09. 14:30
  „Na látom sikerült kijavítani a nevet”
 • 4. roxper 2012. július 09. 13:08
  „Teljesen rendben volt ez a musical, kicsit durva hogy ennyire lehúzták!”
 • 3. alfoldi 2012. július 09. 12:47
  „"a Jekyll és Hyde összességében nem egy izgalmas, talányos remekmű; inkább nevezhetnénk idegesítően primitíven pszichologizáló, erőltetett humorú, borzongató-ijesztgető tucatmusicalnek"

  Ezt adják el nekünk szabadtéri címen.

  Meddig még?”
 • 2. Ágiii 2012. július 09. 12:12
  „Forgács Péter... Legalább a neveket illene eltalálni, mert így aztán még nehezebb komolyan venni a cikket és nem csak azért, mert eltérő a véleményem...”
 • 1. PetiSzgd 2012. július 09. 11:24
  „Szerintem meg igenis egy jó musical....!!!! jó zenékkel és látvánnyal!!! elég érdekes cikk...!!! :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kilométernyi akadálypálya Algyőn

Két éve halasztódik két kilométernyi tönkrevágott út felújítása Rákóczi-telepen, az M43-as közelében. Tovább olvasom