Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Jön a dugófigyelő csatorna a GPS-en

Szeged - Egyre népszerűbb a GPS, vagyis a műholdas navigációs rendszer. De a folyamatos térképfrissítés sem mutatja például az útlezárásokat. A „forgalmi információs csatorna" ezen próbál segíteni – augusztus 20-ától nekünk, szegedieknek is.
A szegediek körében is hódít a GPS. Egyre többen hívják segítségül a tájékozódásban a műholdas navigációt a hagyományos papírtérkép helyett. Az egyik olcsóbb, és könnyen elszakad, a másik drágább, és beszél, de mindkettőben közös az, hogy nem tudnak a dugókról vagy az útfelbontásokról.

A térkép esetében nincs mit tenni, félre kell állni az úton, és kitalálni, merre menjünk tovább, ha az előre tervezett útvonalunkon nem lehet.

Kipróbáltuk, mi a helyzet a GPS-szel. A Török utca 7. szám elől indultunk, ez az épület a Mérey utca sarkán van. A cél a Széchenyi utca 5., vagyis a bíróság épülete. A műholdas navigáció először a Kossuth Lajos sugárútra irányított minket, majd egyenesen végig a Széchenyi térig. Csakhogy az Anna-kúti kereszteződés le van zárva. Lekanyarodtunk a Püspök utcába. A rendszer újratervezett: Mérey utca–Kiss Ernő utca–Széchenyi tér. Valószínűleg a térkép alapján is erre jövünk. Ha viszont „tudta volna" a GPS a lezárást, talán rögtön a Méreyre küld minket, és nem teszünk egy felesleges kerülőt.

A fenti példánál nagyobb problémák is születhetnek egy-egy dugó vagy elterelés miatt – hiába a csodakütyü. Egy dugóból viszont nehéz „meglógni". Főleg ha az autópályán, vagy szegediként például Pesten vagyunk.

Behajtani tilos! Sem a térkép, sem a GPS nem jelöli az útlezárásokat. Fotó: Karnok Csaba
Behajtani tilos! Sem a térkép, sem a GPS nem jelöli az útlezárásokat.
Fotó: Karnok Csaba

– A GPS-térkép egy bizonyos állapotot tükröz. De bármikor előfordulhat, hogy egyirányúsítanak egy utcát, vagy elkészül egy új körforgalom – magyarázta Sulyok István, a Navi-Gate Kft. ügyvezetője. – A GPS-térképet frissíteni lehet a gyártók által az interneten közzétett programok segítségével.

Az útépítés vagy a dugó viszont másmilyen probléma. Augusztus elseje óta a TMC (Traffic Message Channel, azaz „forgalmi információs csatorna") segíthet ezek elkerülésében.

– A közutak forgalmáról nyújt valós idejű információkat – mondta Sulyok István. – Az adatok a rádióadások frekvenciáján, FM-sávon jutnak el a felhasználókhoz. Így érkeznek az utakra vonatkozó aktuális információk a TMC-vevővel ellátott GPS-ekhez is.

A szolgáltatások egyre bővülnek. Mindazonáltal akármilyen szuper készüléket használunk, mindig érdemes gondolkodni és tájékozódni.

Egyelőre csak a fővárosban működik

Jelenleg csak a budapestiek élvezhetik mindezt. Augusztus huszadikától azonban már akár Szegeden is kaphatunk információkat arról, hogy az országos úthálózaton hol nem lehet haladni. A TMC diszpécserszolgálat leginkább a Fővinform, az Útinform, valamint a forgalomfigyelő kamerák információit használja. A fontosabb tranzitútvonalakról, az autópályákról és az egy, kettő, illetve három számjegyű közutakról kapnak adatokat. Ha például az M5-ösön valahol útlezárás van, a GPS úgy tervez, hogy az autós kikerülje azt az autópálya-szakaszt.

Olvasóink írták

  • 1. Madzsar. 2008. augusztus 07. 07:47
    „Fontos megjegyezni, hogy nem elég TMC kompatibils navigációs kütyüt venni, mert arra is oda kell figyelni, hogy a térképszoftver is alkalmas legyen a TMC-re! Pl. az egyik legjobb és legnépszerűbb program az iGo, de sajnos a magyar térképük nem ismeri a TMC-t, ezért egyelőre a Garmin a nyerő...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat-nyolc magyar aranyat jósolnak

Szeged - Jelentős sportmúlttal rendelkező Csongrád megyeieket kérdeztünk a pekingi olimpiáról.… Tovább olvasom