Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Juronics Tamás Turandotja a Radnóti Színházban

Juronics Tamás Turandotja a Radnóti Színházban
Budapest, Szeged - Vasárnap mutatják be a budapesti Radnóti Miklós Színházban a Turandotot Juronics Tamás rendezésében.
Noha a Kossuth-díjas koreográfus nevét a Szegedi Kortárs Balett-tel kapcsoljuk össze, prózai darabokat is rendez már 2004 óta. A Radnóti Miklós Színházban tavaly tavasszal koreografálta a Spam operett című zenés produkciót, és a közös munka sikerességét látva meghívták rendezőnek is. Carlo Gozzi Turandotját Térey János új fordításában mutatják be, címszerepben Petrik Andreával.

A 18. századi darabot az ötvenes évek miliőjének megidézésével helyezi közel a nézőhöz a rendező, saját szavaival élve „lehántja róla a mesei elemeket". Az elnyomó rendszer izgalmas új értelmet ad a harcias Turandot és a jóképű Kalaf herceg alakjának, a császár se kedves bácsika, hanem egy diktatúra feje. A jelmez és a díszlet is az ötvenes évek katonai világát idézi, föld alatti bunkerben játszódik a dráma. A kérdésre, hogy mennyire rendez koreográfusaggyal, egyszerű a válasz.

– Amikor rendezek, nem vagyok hajlandó koreografálni – jelenti ki Juronics Tamás. Azonban a darabjai egészére jellemző az a harmónia és gördülékenység, amely a táncban is megjelenik. – Nem szeretem a döccenőket, inkább íveket szeretek látni. Az előadásnak legyen saját világa, amely rendszerben a felmerülő kérdések és szituációk következetesen oldódnak meg. A Turandot ilyen lesz.

Borítókép: Szatory Dávid Kalaf, Petrik Andrea Turandot és Bálint András Altoum szerepében a próbán. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzeléstechnikai cég költözik a pékség helyére

Tüzeléstechnikai cég költözik a pékség helyére
Az idén 26 éves szegedi családi cég, a Thermo Szerviz Kft. költözik a Németh Pékség elhagyatott, Szabadkai úti üzemébe. Békésiék több tízmillió forintot költenek a 985 Tovább olvasom