Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Kamarai regisztráció - 5000 forintot is behajthat januártól a NAV

Csongrád megye - Az adóhatóság köztartozásként hajthatja be januártól az 5000 forintos kamarai regisztrációs díjat. Ezt a vállalkozásoknak idén már ki kellett volna fizetniük. A határidő március végén járt le.
Mindmáig nem érte különösebb hátrány azt a céget, amelyik elmulasztotta a kötelező iparkamarai regisztrációt, vagy a díjat nem fizette be. Januártól viszont az adótörvények változása miatt már az 5000 forint köztartozást is adók módjára lehet behajtani, és amelyik céggel szemben az adóhatóság eljárást indít, az a hitelfelvételtől kezdve az uniós pályázatokon való részvételig sok mindenből kizárja magát. Ráadásul a jövőben az összes hatóság kérheti a vállalkozások regisztrációs számát.

Csongrád megyében körülbelül 33 ezer nyilvántartásba vételre kötelezett vállalkozás működik – tudtuk meg Lászlóné Tanács Edinától, a CSMKIK szolgáltatási igazgatójától. Elmondta: eddig a vállalkozások 60 százaléka, közel 19 ezer gazdálkodó szervezet töltött ki regisztrációs adatlapot és fizette be kamarai hozzájárulást a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

vvv
Csongrád megyében 19 ezren jelentkeztek a 33 ezerből

Magyarország: kiadó helyek

Eddig 608 ezer vállalkozás regisztrálta magát a kamaráknál, az 5000 forintos hozzájárulási díjat pedig 440 ezren fizették be – nyilatkozta a Népszabadságnak Ay János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) koordinációs és marketingigazgatója. A KSH szerint mintegy 1 millió 600 ezer vállalkozás volt az országban 2011 végén, vagyis még 1 millióan „bujkálnak".  

Megírtuk: idén március 1-jei határidővel, törvényváltozást követően minden vállalkozásnak regisztrálnia kellett a helyi kamaránál, az 5000 forintos hozzájárulási díjat pedig március végéig lehetett befizetni. Az újabb vállalkozói teher nem aratott osztatlan elismerést. – A nyilvántartás célja, hogy létrejöjjön a Magyarországon működő vállalkozások teljes körű adatbázisa – mondta Lászlóné Tanács Edina. – A nyilvántartásba vett vállalkozások tájékoztatására a kamarák szolgáltatási csomagot alakítottak ki ingyenes tájékoztató rendezvényekkel, üzletipartner-kereséssel, pályázatfigyelő hírlevéllel. Nem a kamarai hozzájárulás behajtása, hanem a vállalkozásokról való információszerzés a cél. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ösztönözni szeretné a vállalkozásokat, hogy a kötelező nyilvántartásba vétel elérje a törvényben foglalt célokat, így csak végső esetben él majd a díj adók módjára történő behajtásával – magyarázta a vezető.

Információink szerint többen értelmezték úgy a jogszabályt, hogy a törvény csak a kötelező regisztrációt írja elő, a díjfizetést nem. Ráadásul eddig 10 ezer forintos értékhatárig nem lehetett adók módjára behajtani a köztartozásokat: azaz legkorábban csak 2014-re gyűlt volna össze annyi hátralék – kétszer 5000 forinttal számolva –, amennyire már rámozdult volna az adóhatóság.

Agrárkamara: kötelező tagság
Az iparkamaráknál a kötelező regisztráció nem azonos a tagsággal, a kamarai tagság továbbra is önkéntes. A 120 éves CSMKIK-nak például 2000 előtt, a kötelező kamarai tagság 6 esztendejében 28–29 ezer tagja volt. 2000. november 1-je óta önkéntes a tagság, tavaly 1800 volt a tagok száma – mondta el a Délmagyarországnak Nemesi Pál elnök. Más a helyzet az agrárkamaráknál: az agrárium szereplőinek, köztük az őrstermelőknek, valamint az élelmiszeripari cégeknek előírták a kötelező tagságot. Nekik november 30-áig regisztrálniuk, és fizetniük is kell.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. prester 2012. november 08. 08:40
  „murphyka: a legtöbb embernek a könyvelője csinálta meg a regisztrációt. Tőlük hallottam, hogy sokan saját e-mail címüket adták meg, hogy a "vállalkozót ne zavarja a kamara". Így viszont a rendezvény- és szolgáltatási értesítők hozzá érkeznek, amit kizárt, hogy továbbküldözgessen a vállalkozásnak (van, aki több tucat céget jelentett be). Az online felületen (www.kamreg.hu) lehet módosítani az adatokat, ehhez mondjuk jelszó kell, amit a regisztráció alkalmával adott meg a kitöltő. A kamarát fel lehet hívni, ha ezzel gond van. A regisztrált vállalkozásokat a https://www.kamreg.hu/mkkir/kereso.html oldalon lehet keresni, aki ebben nincs benne, annak valamilyen elmaradását jelzi a rendszer, vagy a pénz, és/vagy az adatlap nem érkezett meg. Az ingyenes rendezvényekről, programokról a helyi kamara weboldalán lehet tájékozódni, ha különben érdekelné a vállalkozót. (www.csmkik.hu)”
 • 20. murphyka 2012. november 07. 18:33
  „A Kamara nekem még 1 e-mailt sem küldött. A pénzünkért nem kapunk semmit.Semmiféle segítséget nem nyújtanak. A regisztráció egy nagy humbuk. Ugyan hány helyen kell még regisztrálnia egy kényszervállalkozásnak.”
 • 19. majorosjános 2012. november 06. 15:09
  „Kedves Fekete Klára! Cikkét jónak, tárgyilagosnak, informatívnak tartom.Cégem megalapítása (1990) óta tagja a Csm-i Kamarának és azóta tart vita a tagság kötelező vagy nem kötelező előírását illetően. A kötelező a német, az önkéntes pedig az angol minta. Magyarország jelenlegi gazdasági berendezkedésében nem vált be az önkéntes változat, mert túszaporodtak a fantomvállalkozások, virul a feketegazdaság, mindet elöntenek a lánctartozások, alacsony a bizalmi szint! A regisztráció csak félmegoldás ezekre! A fizetőkőrbe bevontak jogosan méltatlankodnak azonban a kamarai szolgáltatásokkal kapcsolatban. A vállalkozói adatbázis megszületése még nem hozza magával piaci helyzetük javulását! Viszont egy igazi pezsgő kamarai élet feltétele az aktív, érdeklődő tagság most, októberben is hiányzott a választásokon. Volt olyan kamarai osztály, ahol a 113 tagból 7 jelent meg és a szabályok szerint ez a hét választotta meg a tisztségviselőket. A Kamara "ömkormányzat" , minden országban szigorú - gyakran íratlan - etikai szabályok léteznek, melyeket nem törvények, hanem maguk a szakmák és tagjaik szabályoznak! A tagdíj és a regisztrációs díj "ellenértékének" kialakítása, kikövetelése valamennyiünk közös feladata - nem pedig csak a kamarai adminisztrációé! Nyugodtan írhatják saját nevük alatt javaslataikat!Köszönöm!”
 • 18. klj-54 2012. november 05. 22:58
  „Mert ugye csak a fidesz!
  Persze ma szépen elszólta magát Őhibbantsága, mert azt mondta, hogy az volt a gondja, nem ő ült Jani bátyó székében:)
  Végre életében először igazat szólott ...”
 • 17. DMagóg 2012. november 05. 21:09
  „Birkanyírók!”
 • 16. spéci71 2012. november 05. 19:44
  „meg az <moderálva> hajtsák be!!! az egyszerű emberből mindent kisajtolnak,aki milliárdokat lop,annak a <moderálva>it se merik szagulni!!!!itt van a Győzi dolog is,enyje-benyjével megúszták,pedig mekkorát sikkasztottak!!!!”
 • 15. roxper 2012. november 05. 16:39
  „Ez a kedvenc részem:

  Felhívom tisztelt figyelmét, hogy a Gktv. 8/A. § (2) bekezdése alapján a kamarai hozzájárulás összegét évente a tárgyév március 31-ig külön felhívás nélkül a ... számú bankszámlájára megfizetni szíveskedjék.”
 • 14. dodeka 2012. november 05. 16:15
  „benzol: na ezt én is kaptam, de valamit félreértettél, mert leírták, hogy nem leszünk tagok, mert az önkéntes, hanem csak kötelezően regisztrálni kell, meg persze kifizetni az 5000 pénzt, és utána adnak térítésmentes izéket, ami valójában nem térítésmentes, mert már kifizetted az ötezret.”
 • 13. benzol 2012. november 05. 15:36
  „én is kaptam tőlük levelet. Röviden tömören arról szól, hogy én köteles vagyok belépni, cserébe ők kötelesek a törvényben meghatározott szolgáltatásokat TÉRÍTÉSMENTESEN nyújtani. Csak kár hogy van tagdíj.”
 • 12. dodeka 2012. november 05. 14:36
  „Na, rokonom (ott dolgozott gyakornokként) révén ismerem a kamarát, legalábbis a szegedit, illetve csongrád megyeit. Az 5000 ftos tételt most hagyjuk, bár az fáj mindenkinek (nekem is), inkább a többire írnék. Illetve annyit mégis, hogy a rokonom szerint ennek ők sem örültek annyira, mert ők az önkéntes tagok kiszolgálására, tanácsadására működtek, meg az oktatási állami kötelezettségeiket látták el, az eddigi munkájukat nekik is keresztbehúzta a felülről jövő kötelező regisztráció. Na, igazából azt akartam elmondani, hogy én is rákérdeztem, hogy kik azok akik ott dolgoznak és mit csinálnak. Kiderült, hogy mondjuk pont politikai pályán (eddig) senki oda nem került, a havi egyszázért, amit a többség kap, nem is igen akarnák pártjaink az ejtőernyősöket bepotyogtatni. A dolgozók nagyrésze közgazdasági végzettségű, jogi ügyekben szerintem nincs is kifejezetten emberük, amikor egyszer fogyasztóvédelmes ügyben jártam ott, akkor is egy külső ügyvéd jött be. Az ismerősöm szerint a kamarások jó része szintén egyetemi gyakornokként, került oda, mert csak azoknak vonzó ennyi pénz, max a főnökök idősebbek. Szóval ugyannyian dolgoznak, mint régen, kiszolgálják a tagokat, csinálják a külföldi kereskedéshez szükséges eus papírokat, meg a szakképzéses szerződéseket, konferenciát szerveznek, ilyesmi. A kötelezősöknek is tartanak rendezvényeket, mondjuk ez nem sok. Egyszer be is szóltam a rokonynak, hogy semmit se kaptam még tőlük, akkor megkérdezte, hogy mikor voltam benn egyeztetni, hogy semmiben se tudtak segíteni. Akkor igazából befogtam, mert tényleg én se mentem utána sohase, hogy mit adnak...”
 • 11. keletaru 2012. november 05. 14:29
  „Értünk? Miattunk ? Nekünk ?????!!!! Üdv Kuci”
 • 10. papika56 2012. november 05. 12:13
  „Szégyen és gyalázat ! kis 5000.- okat behajtják --DE a TÖBB tízmilliókat MIÉRT NEM ????
  INKÁBB azokat kéne beszedni akik évek óta tíz--száz milliókkal tartoznak !”
 • 9. roxper 2012. november 05. 11:57
  „"Ha érdemi munkát végeznek a vállalkozások javára, azért szívesen fizet mindenki, de a semmiért egy forint is sok!"

  Az eltelt közel 9 hónapban egy, azaz egy e-mailt küldtek, hogy lesz vmi hitelfelvételről szóló tájékoztató nap. Emellett természetesen jött még egy másik e-mail, hogy el ne felejtsem, hogy jövő évben is ugyanúgy ki kell csengetnem az 5000 Ft-ot különben ejnye-bejnye lesz... :(”
 • 8. waterbear 2012. november 05. 11:48
  „Élősködők eltartása, kormányrendelettel.... a vége az lesz, hogy a vállalkozók fizessék ki a bugyuta, tolvaj politikusok közüzemi számláit is... ha már nem így van...
  "Nem a kamarai hozzájárulás behajtása, hanem a vállalkozásokról való információszerzés a cél."
  Érdekes, akkor mit mit is hajt be a NAV?????

  És létezik olyan is, hogy üzleti titok.... mi köze is ehhez a kamarának???

  Ha érdemi munkát végeznek a vállalkozások javára, azért szívesen fizet mindenki, de a semmiért egy forint is sok!”
 • 7. WSS 2012. november 05. 09:52
  „Na így kell munka nélkül 5 ezret keresni! Naplopó banda!”
 • 6. pog 2012. november 05. 09:29
  „kormány közeli sleppnek újabb szavtos munkahely ahol nem kell dolgozni csak a napot lopni..”
 • 5. aas 2012. november 05. 08:57
  „Olyan jó az ilyen ostoba fenyegetés. Én mint ügyvezető és tulajdonos egy kanyi hivatalos levelet (tértivevény, hivatalos igazolás) nem kaptam. Sem csekket, akkor mire is fizessünk? Számlát hogyan kapunk róla. Vagy azt majd a befizetés után kérdezzem az Apeh revizortól???”
 • 4. KamuNeni 2012. november 05. 08:12
  „Szerintem ennek a kenyszer sarcnak az ev utoljan kellene a befizetese legyen mikor egy vallakozas legalabb egy evig businessben van. Maskepp ugye nem kapjak vissza a penzt ha mondjuk februarban bezarjak a ceget.

  Zsarolas ez nem ceg nyilvantartas. Az egyeduli oka ennek az hogy utannuk tudjanak menni mindenfele buntetesekkel es bezarni oket eroszakosan. Nem az emberek vedelme a celja. Ha az lenne akkor nem lenne ez a torveny.”
 • 3. roxper 2012. november 05. 08:04
  „Úgy örülök hogy mostantól mi tartjuk el a kamaránál semmittevő, túlfizetett, jellemzően jogi végzettségű szolgákat! :(”
 • 2. szatyi 2012. november 05. 07:28
  „Hányadik bőr ez, amit lehúznak a vállalkozóról?”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat és fél játszótér balesetveszélyes Felsővároson Fodor-kertben

Pénz híján egyelőre maradnak a Kónya Gábor körzetében lévő elavult játszóterek vasjátékai. Tovább olvasom