Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Katasztrófavédők irtják a szúnyogot

Szeged - A kormány döntése alapján mostantól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felel a szúnyogirtásért az országban. A kübekházi polgármester üdvözli a döntést – szúnyogügyben nemrég Orbán Viktornak írt levelet. Várja a központi költségvetésből felszálló gyérítő repülőket a kübeki égbolton.
Molnár Róbert kübekházi polgármester a Szeged környéki kistelepülések nevében írt levelet májusban Orbán Viktornak, amelyben a miniszterelnöktől a tarthatatlan szúnyoghelyzet kezelésére kért megoldást. „A gyerekek 3 perc után puklis fejjel jönnek be, ennyi idő elég ahhoz, hogy szétmarják őket a szúnyogok. Egy kör repülőgéppel 250-300 ezer forintba kerül, és legalább 6 kell belőle, hogy az irtás érjen valamit. Képtelenek vagyunk ekkora összeget kigazdálkodni. Szóltam már a katasztrófavédelemnek, amely nem érzi kompetensnek magát" – nyilatkozta akkor a kübeki vezető.

Szúnyogirtás Deszk felett. Archív fotó: Karnok Csaba
A sok szúnyog miatt a repülőgépeket is be kellett vetni idén Szeged felett. Mostantól az állam feladata a gyérítés.
Fotó: Karnok Csaba

Hogy Molnár Róbert levelének hatására vagy sem, de a kormány keddi ülésén arról döntött, hogy a jövőben a szúnyogirtási teendőket központilag, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányítása alatt oldja meg.

Közadakozásból is akartak irtani

Jani János ferencszállási polgármester – ahogy megírtuk – nem Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hanem Bodó Imre és Bohács Zsolt országgyűlési képviselőhöz fordult szúnyogügyben. A ferencszállási újságban pedig a következő közlemény jelent meg: „Az elmúlt időszak alatt községünk több lakója is kijelentette, hogy hajlandó anyagi áldozatot is vállalni az esetleges sűrűbb védekezés érdekében. Ezt önkormányzatunk tisztelettel elfogadja. A befizetésekhez szükséges csekkek a községházán szerezhetők be". Jani János most azt mondta, hogy mintegy 20 ferencszállási vitt magával csekket a hivatalból az elmúlt 1 hónapban, de a hűvös, jégesős időjárásban befizetések nélkül is megnyerték a harcot a vérszívókkal szemben.

– Nem érzem személyes sikernek a dolgot, nem számít, kinek vagy minek a hatására született meg a döntés, a lényeg, hogy közösen tudjunk munkálkodni az ország jobbításáért. Korábban azért háborodtam fel, mert szúnyoginváziókor, amely katasztrófa, nem számíthattam a katsztrófavédelemre. Örülök ennek a döntésnek, de nyugtával dicsérjük a napot! Sok jó döntést hozott a kormány az elmúlt időszakban, de a kivitelezés nem mindig volt helyes. Majd ha érzem a kübekházi levegőben a szúnyogirtó szagát, és hallom a központi költségvetésből szálló repülőgépek hangját, akkor leszek maradéktalanul elégedett. Nálunk a jó idő beköszöntével most kezdenek újraéledni a szúnyogok, a kasszánk viszont teljesen kiürült – magyarázta Molnár Róbert.

Makrai László biológus, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is üdvözli a kormánydöntést. – Ez hatalmas segítség, hiszen évekkel ezelőtt a nagy tiszai árvizeknél Szegednek 130 millió forintot is költenie kellett a gyérítésre. Ezt szorítottuk le 30-35 millióra a sokkal olcsóbb biológiai gyérítés segítségével, amelyet 110 szegedi víztestnél végzünk. Idén azonban be kellett vetni a kémiai gyérítést alkalmazó repülőgépet is, ami két nap alatt 3-3 géppel számolva 5-6 millió forint kiadást jelentett. Eddig 25 millió forintot költöttünk gyérítésre, a csípésszám, amelyet minden héten 2 napon, 20 helyszínen végzünk, mostanra nagyon lecsökkent. A kormánydöntés tehát üdvözlendő, a megvalósítására leszek kíváncsi. Szerintem be fognak minket vonni az irtásba, hiszen a szakértők nálunk dolgoznak, külön stábunk is van erre. Valószínűleg a dunai árvízhelyzet is közrejátszott a döntésben, hiszen az ár levonulása után súlyos szúnyoghelyzetre kell felkészülni. Néhány éve volt hasonló Gemencen, ahol már az állatokat kellett menteni a vérszívóktól. Olyan nagy volt a baj, hogy az egyébként védett területen engedélyezték a repülőgépes szúnyogirtást – mondta Makrai László.

Szúnyogirtás Deszk felett. Archív fotó: Karnok Csaba
Szúnyogirtás Deszk felett.
Archív fotó: Karnok Csaba

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóosztályán elmondták: a kormánydöntést kedd délután kapták kézhez, este már elkezdték a részletek kidolgozását. Hogy egészen pontosan mit jelent majd a gyakorlatban a katasztrófavédelem részvétele a gyérítésben, azt csak az alapvető feladatok meghatározása után tudják megmondani: a konkrétumokat néhány napon belül honlapukon is olvasni lehet.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. kormoska 2013. június 16. 00:08
  „Remélem,hogy szeretett vezérünk és Bakondi tábornok itt is ugyanúgy"helytáll"mint a gátakon.
  De nagyobb az esély,hogy itt is csak parancsolgatnak és nyilatkozgatnak majd.
  Kezdődhet a NEMZETI ÍRTÁS!”
 • 24. Luckylaci 2013. június 15. 21:32
  „Ubi! Aztán mire mennek vele? Ugyanúgy titkosítják a nyertesek nevét, a nyertes árajánlatot 90 évre és ezzel az ügy megoldódott! Lehet itt öszödi Böszmézni, <moderálva>bajnaizni, stb, de az már világosan körvonalazódik, hogy ezek pont ugyanúgy lopnak és rabolnak (csak fokozottabban és gátlástalanabban!)mint az eeemúúttnyócév!!!
  Csak egy friss példa: Komárom térségébe egy Miskolci telephelyű, és Debrecenben megpakolt készregyártott homokzsákos kamionokat idítottak útnak( azonnali segítségképpen, kötelező átvétellel!) a számlát majd a helyi önkormányzatok fizetik ki!- a kötelező ajánlást a <moderálva> báttya nevében adták ki. Azt tudjuk kinek az unokaöccsének van kamionos cége Miskolcon, és azt is tudjuk melyik polgármester/ogy.-i képviselő privatizált nemrégiben homokbányát Debrecen mellett. Miről beszélsz? Ez egy újabb trafikmutyi, egy újabb erőszakos piacfelosztás a nemzeti vagyonból.”
 • 23. uborka 2013. június 15. 18:29
  „Nem 2 ft-os dolog ez a munka. Megint a csókosok kerültek szerződés kötéshez, még hallgatnak róla, mert repüléssel a pártok nem foglalkoznak egyenlőre, de ha netán egy repülő emberük nem kapott munkát, lesz botrány mindjárt, lesz mutogatás a FIDESZ-re.”
 • 22. booo 2013. június 15. 06:02
  „Vajon ki, kinek a valakije?”
 • 21. JeromosGabaly 2013. június 14. 20:23
  „Nekem ebből megint az a gondolat jutott eszembe, hogy aki azt hiszi,hogy mindenhez ért, az általában semmihez sem!
  Bekebelezték a kéményseprőket,az ADR ellenőrzést,a veszélyes üzemek feletti kontrollt, lenyúlták a vízügy felét, úgy, hogy azt kettéosztották,/ így szükséges lett egy (az eddig egységes szerv!) két fele között egy koordináló minisztérium létrehozása!/ bedarálták a tűzoltószerek gyártóit, /és gyártunk minden eddiginél drágábban rosszabbat mint a konkurensek !/ egy alig beállt egyenruha és védőruha rendszert semmisítettek meg és adtak el újat milliárdokért.....stb. Most meg a szúnyogirtás:-))) Most fel kell venni újabb tiszteket akik vállalják a továbbképzést a búbosfejű,a gyötrő, az afrikai és az európai fajok biológiájából,szaporodási szokásaiból???Lesz szúnyogirtási és darázsbefogási főosztály is kérem? Mi lesz az amerikai pöttyös katicák alattomos inváziójával???? Katasztrófavédelmi bombázóhadosztály?? Hö?”
 • 20. _csutak_ 2013. június 14. 18:53
  „@. kowalsky:
  Ha valaki én biztosan nem szívlelem ezt a kormányt!
  Mégsem akarom előre megvádolni olyan ostobasággal, mint amire reagáltam!

  "Újabb lehetőség a kormány kezében, hogy a neki nem tetsző városokat regulázza. Kb. nem látunk már idén szúnyogozó repülőt Szeged felett..."”
 • 19. történész 2013. június 14. 18:39
  „A végén úgyis az lesz ,hogy minden szál az inkvizíció kezében lesz.”
 • 18. kowalsky 2013. június 14. 18:19
  „13. _csutak_ 2013.06.14. 14:13
  Ember, az másfél hónapja volt, a KV meg mostantól veszi át. Légyszi értelmezd is azt, amit olvasol és ne koptasd fölöslegesen a billentyűzetet, vagy mennyiségre fizetnek?”
 • 17. Jockey1 2013. június 14. 17:29
  „Hát akkor nemsokára bizonyára ellátogat a környékünkre Bakondi altábornagy és a főnöke, hogy saját maguk is - a bőrükön...:)) - megtapasztalják a szúnyog-helyzetet... Vagy ez nem akkora média esemény? Majd meglátjuk, én mindenesetre kíváncsian várom! (de azért vettem füstölős szúnyogirtót, spray-t, elektromos ultrahangos kütyüt, hátha mégsem jönnek a katasztrófások!) Nem lehetne egyszer az életben, hogy megkérdezzünk biológusokat - akik ehhez értenek, hogy mondják el mikor, hol, mivel, mennyi ideig, hányszor kell repülőről szórni és mennyit. Erre egy röpülős szakember árazza be, hogy ez mennyibe kerül. Az önkormányozás mondja meg, mennyi pénze van erre, a többit pótolják ki központilag. Lehet tankolni az "Ancsákat" és kész, haladjunk. A katasztrófásoknak mi köze ehhez a problémához?? Ez egy speciális szakmai ügy, nem pedig politikai!! A szúnyog sem válogat, csíp jobbró és balról is!!”
 • 16. történész 2013. június 14. 17:21
  „Nos innen kezdve biztos lehetünk benne,hogy kis falvainkban nem lesz szúnyog irtás...mert első Szeged, második Szeged, harmadik Hódmező,,aztán elfogyott...”
 • 15. queenmargareth1 2013. június 14. 16:10
  „magyar Nemzeti szúnyogirtás.”
 • 14. é-home 2013. június 14. 15:23
  „Már a szúnyogokat is államosították?
  Ebből csak még több szúnyog lesz, a permetezés díját viszont vastagon ki fogják számlázni a közbeszerzésen nyertes, újonnan alapított cégek. Mi pedig majd vakaródzhatunk ezután.
  Az az összeg, ami a választási propaganda-alapba fog ebből kerülni, 90 évre lesz titkosítva, így emiatt is csak vakaródzhatunk.”
 • 13. _csutak_ 2013. június 14. 14:13
  „@kowalsky:
  2013.04.30 -19.46 órakor ment el a házunk felett egy szép sárga Ancsa!
  12 képpel és három rövid videóval tudom számodra igazolni állításomat.
  Tehát nem árt ha maradunk a száraz tényeknél.”
 • 12. Mike3 2013. június 14. 14:11
  „6: Miért kellene nekik repülőgép? A városnak és a kht-nak sincs. Most a szempair repüli ezeket a melókat. Ők repülnek, te meg bubogsz. Kafa :)”
 • 11. imre57 2013. június 14. 12:56
  „Gyertek el falura majd itt megtudjátok milyen az a szúnyoginvázió.”
 • 10. hős 2013. június 14. 12:52
  „Járvány idején is átveszik az irányítást a katasztrófa védők?"Kíváncsian "várom!”
 • 9. X_Y 2013. június 14. 12:23
  „Eddig is katasztrófa volt .. most meg is védik :)”
 • 8. kokorcsin 2013. június 14. 12:13
  „Jó volna, ha tennének már valamit a szúnyogok ellen, mert nem lehet a szabadban tartózkodni. Gyanítom azonban, hogy nem lesz rá pénz. Az idén egyszer volt irtás, annak sem volt hatása. Szerintem nem hajnalban kellene irtani, hanem este, mert akkor van több szúnyog. Abban sem vagyok biztos, hogy szórnak is valamit és nemcsak tesz egy-két kört a gép. Különben csak elpusztulnának a vérszívók. Pedig a viszketésen kívül betegséget is okozhatnak. Amilyen nagy a baj az árvíz miatt, nem hiszem, hogy lesz erre forrás. Ne legyen igazam.”
 • 7. tótkomlósi 2013. június 14. 11:50
  „Még jó, hogy nem a TEK írtja a szúnyogot!

  Nem is átlátszó ez se, és senki nem tiltakozik, nem tesz keresztbe.”
 • 6. szunyi 2013. június 14. 11:42
  „Mike3
  Akkor mesélj.
  Van a Katasztrófa védelemnek szúnyogírtásra megfelelő repülője?
  Vannak a KV-nek szakemberi, akik tudják mikor és hol kell írtani, hogy kölséghatékony legyen?
  Mitől lesz jobb mint a mostani renszer?
  Egyáltalán van valami hogyanfog müködni, cagy csak egy parancs, hogy közponilag?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Imrére emlékeznek

Nagy Imre és társai 1958. június 16-i kivégzésének 55. évfordulójára emlékezve koszorút helyeznek el a mártír miniszterelnök szobránál. Tovább olvasom