Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kétszintű érettségi: megbukott a négyéves rendszer

Csongrád megye - A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi nem érte el célját – sokan ezért értelmetlennek tartják.
23 ezer 960 érettségi vizsgából csupán 1300 volt emelt szintű idén Csongrád megyében. A magyar tanulók mindössze 3 százaléka választotta az utóbbit. 2005-ben vezették be a kétszintű érettségi rendszert.

– Az emelt szintű matúra nem váltotta ki a felsőoktatási felvételit. Színvonala a középszint miatt formalitássá vált, néhány tantárgy feladatlapja inkább intelligenciatesztre hasonlított – mondja Eitler József, a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Széchenyi István Tagintézményének igazgatója.

A rektori konferencia nemrég megválasztott elnöke, az SZTE-t vezető Szabó Gábor több interjúban kifejtette: szerinte sem jó a jelenlegi helyzet, ő az egyszintű, kemény próbatételt jelentő érettségi híve.

A jelenlegi, 480 pontos felvételi rendszerben 80 pluszpontot lehet szerezni. Egy emelt szintű érettségi 40 többletpontot ér – de csak akkor, ha legalább 30 százalékosra sikerül. Egy nyelvvizsga pedig, ha középfokú, C típusú, akkor 35; ha felsőfokú, C típusú, akkor 50 pontot. Vagyis a bejutásért két emelt szintű vizsgát nem éri meg letenni. A legtöbben pedig eggyel sem próbálkoznak. Hiszen a magyar felsőoktatási intézmények nem várják el a felvételizőktől a magasabb szintű matúrát. Az országos tendenciához hasonlóan az SZTE-n is csupán 3 alapképzési szakon kötelező az emelt szintű vizsga. Mégpedig a modern filológiai képzésben, az anglisztikán, a germanisztikán és a romanisztikán, az adott nyelvből. Az orvosegyetemek arról állapodtak meg: jövőre legalább egy emelt szintű vizsgát követelnek.

A fejkvótás finanszírozás miatt az egyetemek nem engedhetik meg maguknak, hogy lemondjanak hallgatókról. Ha az egyik intézmény követeli az emelt szintet, azzal a másik kerülhet lépéselőnybe: inkább ide jelentkeznek a diákok.

Ponthatárok: csütörtökön

Az idei felvételi ponthatárokat csütörtökön határozzák meg. 2008-ban egy átlagos felvételiző 343 pontot ért el, és egy szakon sem kellett a maximumot, 480 pontot teljesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baktériumok telephelye lehet a légkondi

Szeged - A kánikula idején aki csak teheti, bekapcsolja légkondicionálóját, a látszólag ártalmatlan… Tovább olvasom