Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Kevés fiatalt hozott a háziorvosi pályázat

Csongrád megye - Nem segített sokat a praxispályázat a megyében tartósan betöltetlen háziorvosi helyek csökkentésében: csupán egy településen nyit ki hosszú évek után újra a rendelő ennek köszönhetően. Működő praxist viszont többen is átvettek egy másik pályázat jóvoltából.
Hat-tízmillió forintos vissza nem térítendő, szabadon felhasználható támogatást kínált tavaly az állam azoknak a háziorvosoknak, akik tartósan betöltetlen háziorvosi körzetben vállalnak munkát, és ott legalább négy éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végeznek. Erre ugyanúgy pályázni kellett, mint az úgynevezett praxisvásárlási támogatásra, mely egy működő praxis megvételéhez adott 4 millió forint támogatást. A két kiírásra összesen nyolcvanegy pályázatot nyújtottak be az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP), a pályázók közül hatvannégyen pedig még tavaly év végén meg is kötötték a szerződést.
 
A tavaly szakvizsgázott Székács Annamária már rendel Szegeden, a Rókusi körúton. Fotó: Schmidt Andrea
A tavaly szakvizsgázott Székács Annamária már rendel Szegeden, a Rókusi körúton.
Fotó: Schmidt Andrea

Csongrád megyében összesen hat tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van. Nagylakon 2004, Mindszenten 2012, Székkutason 2013, Csanyteleken és Bakson 2014, Eperjesen pedig tavaly március óta nincs háziorvos. Az OEP-pályázatnak köszönhetően ezek közül mindössze egyet sikerült betölteni: Székkutason Urbán Eszter kezdhette meg a rendelést a Bem utcában.

A praxisjogvásárlási pályázaton – vagyis amikor egy működő praxist vesz meg valaki – négy megyei nyertes is volt, közülük azonban csak hárman kötöttek szerződést. Domaszéken, Tiszaszigeten és a szegedi Rókusi körúti praxisban azóta már dolgozik is az új háziorvos. Közülük a tiszaszigeti Mohos Andrást már lapunkban is bemutattuk (2015. december 8.: Negyven évre tervez Mohos doktor Tiszaszigeten). A 27 éves fiatal doktor, úgy tűnik, stabilitást hoz a Szeged melletti falu életébe. Elődjei alkalmazottak voltak, akik továbbálltak, amikor lehetőségük volt saját praxist kialakítani. Ő viszont úgy fogalmazott: negyven évre tervez. A
4 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból megvette a praxisjogot és a rendelő felszerelésének egy részét is.
 
Tiszaszigeten Mohos András vásárolt praxist. Fotó: Kuklis István
Tiszaszigeten Mohos András vásárolt praxist. Fotó: Kuklis István

Székács Annamária is rendel már Szegeden, a Rókusi körúton. Ő szintén fiatal, pályakezdő háziorvos, akinek nagy segítség volt a pályázat.

– Tavaly szakvizsgáztam, azóta kerestem eladó praxist. Szegeden azonban ez nem egyszerű, mert ugyan sok az idős háziorvos, de nehezen adják át a fiataloknak a helyet. Ráadásul nagyon drágák itt a praxisok, pályázat nélkül nem is tudtam volna kifizetni. Többszörösen szerencsés vagyok tehát: amellett, hogy kaptam támogatást a vásárláshoz, volt is mit megvennem, mert az előző doktornő, aki itt rendelt, megbetegedett, és gyorsan kellett a helyére valaki.

Csengelén is nyert egy orvos a praxisvásárlási pályázaton, ő azonban egyelőre még nem kötött szerződést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtenek, energiát termelnek és fürdőznek a termálvízzel

Fűtenek, energiát termelnek és fürdőznek a termálvízzel
A napokban cserélik ki az egyik mórahalmi termálkút búvárszivattyúját, ami idővel elhasználódik. Tovább olvasom