Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Kevesebb földgázt tárolnak majd Algyőn

Szeged, Algyő - Hatósági ára lesz az úgynevezett lakossági földgáznak, a jelenlegi 1,2 milliárd köbméter helyett pedig 600 millióra csökkenhet az a biztonsági földgáztartalék, amelyet Algyőn, a föld alatt őriznek.
Idén nyáron ármoratóriumot vezetett be a kormány a lakossági földgáz árára, s azt ígérte, hogy ez addig tart, ameddig az új ármechanizmust kidolgozzák. Módosítják a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvényt is: az indoklás szerint azért, hogy ez legyen az új földgázár-szabályozás bevezetésének első lépése.

A már megszavazott törvényben kimondják: hatósági áras termék lesz a lakossági ellátás mértékéig beszerzett, itthon kitermelt, vagy import földgáz. Emellett a felére csökkenhet az ország biztonsági gáztartaléka: az eddigi 1,4 milliárd köbméter helyett csupán 600–700 milliót tárolnak be. Az algyői vésztározónak 1,2 milliárd köbméter a kapacitása, az E.ON zsanai tározójában pedig – lapunk úgy tudja – 200 millió az úgynevezett stratégiai tartalék.

A két dolog összefügg: a készletek felszabadításával lehet ugyanis – átmenetileg – csökkenteni a lakossági gázárat. Ezzel a lépéssel ugyanakkor csökken az ellátás biztonsága is. A szegediek emlékezhetnek rá, hogy amikor egy évvel ezelőtt, 2009 októberében átadták az algyői olajmezőn a hatalmas – gyakran az országban egyetlenként emlegetett – stratégiai gáztárolót, pont azt hangsúlyozták: ez védi meg az országot olyan helyzetektől, mint amilyen 2006, 2009 év elején az orosz–ukrán gázvitában kialakult. Akkor az oroszok elzárták a gázcsapot, akadozott a magyarországi gázellátás is. A vésztárolásra minden magyar gázfogyasztó áldoz: a gázárba köbméterenként 2,33 forint készletezési díjat építettek be.

Félig kiürül a tavaly átadott vésztározó? Archív fotó: Karnok Csaba
Félig kiürül a tavaly átadott vésztározó?
Archív fotó: Karnok Csaba

A vésztározóval kapcsolatban választ vártunk az egyik tulajdonostól, a Mol Nyrt.-től, de az lapzártánkig nem érkezett meg. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, Bártfai Béla a következőket írta: „A szövetség az ország kőolaj- és származékai, illetve gáz biztonsági készleteinek a tárolására, tároltatására a vonatkozó törvényekben kijelölt szervezet, s mint ilyen, az ugyanezen törvényekben meghatározott feladatokat látja el. A módosuló törvényi szabályozás alapján a biztonsági gázkészlet adott évre meghatározott mértékét az energiapolitikáért felelős miniszter minden év január 15-éig állapítja meg. Szövetségünk e miniszteri rendelet megjelenését követően, az abban foglalt mennyiség tároltatásáról fog gondoskodni."

Mire képes az algyői tározó?

1,9 milliárd köbméter földgáz fér el a 150 milliárd forintból megépült algyői stratégiai földgáztárolóban, ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági készlet, a fennmaradó 700 millió köbméter kereskedelmi célú. Az 1,2 milliárd köbméternyi fűtőanyag 45 napra elegendő. Átlagos télben napi 60 millió köbméter gázt használ fel az ország, nagy hidegekben napi 90 milliót. A magyarországi gázkutak mintegy 9 millió köbméter földgázt termelnek naponta, ebből Algyő átlaga önmagában 4 millió. Az ország gázszükséglete évente 13–14 milliárd köbméter, a hazai termelés pedig mindössze 3 milliárd. Hazánkban az algyői, Szőreg–1 nevű vésztárolón kívül az E.ON üzemeltet kereskedelmi gáztározókat, ezek kapacitása összesen több mint 4 milliárd köbméter.

Olvasóink írták

 • 18. petrov 2010. december 03. 23:18
  „Kolontár után nekem csak egy kérdésem van. Mennyire biztonságos ez a tározó ? Ne adj Isten egy robbanás fél Csongrád megyét letarolná ??”
 • 17. emese03 2010. december 03. 20:44
  „Ekkora parasztságot ! ÉN fideszes vagyok de ez már nekem is sok : amit Bajnai kilyukasztott azt Orbán ledugaszolja- a pénzünket amit elköltöttek a Régiek azt az Újak nem becsülik sőt kísérleteznek rajtunk...hogy lehet , hogy mindig köpködik az előző kabinet munkáját és viszont (így volt ez Gyurcsiéknál is) LEADER , üdülési csekk -minek az(soha nem üdültem volna ha Gyurcsányék nem adnak ü.cs-t, merthogy a cégem az ne ad az biztos)...FIDESZ kádereket mindenhova -hánynom kell!!!!!”
 • 16. Morpheus_RexXx 2010. december 03. 19:56
  „8. almaszósz 2010.12.03. 09:55
  "Vili te nagyon..." :)
  Nem a te gondod hát. Pont azért fizetsz, hogy ne is a te gondod legyen. Ha annyira zavar az a m3-kénti hatalmas 2,33 huf készletezési díj, akkor nosza, építs magadnak saját gáztározót. :)

  És ha annyira okos lennél a témában mint amit próbálsz itt vetíteni nekünk, akkor tudnád, hogy amit te elfogyasztasz gázt 1év alatt, azt a szolgáltatódnak kutya kötelessége előre megvennie egész évre és tárolni amíg el nem óhajtod fogyasztani...”
 • 15. Mizujs 2010. december 03. 19:20
  „Miután Orbán NEM egyezett meg semmiben Putyinnal, lehet, hogy nem kapunk gázt. De azért lecsökkentjük a tartalékot! Nehogymár nekünk legyen tartalékunk! Nehogymár előrelátóak legyünk! Minek? Majd lkegfeljebb eltüzeljük a NENYI-t!!!”
 • 14. napfenyfurdo_mutyi 2010. december 03. 17:26
  „- Ezt a címet nem lehet összehasonlítani egy első hellyel. Nagyon komoly elismerés, rettentően örülök neki - hallottuk a fiatalembertől. Elárulta, ha elindul egy versenyen, ott nyerni is szeretne, ennek ellenére a pályázatokat és megmérettetéseket, s az ezekkel járó kitüntető címeket nem a fotózás ,,céljának", hanem velejárójának tekinti.

  Eredményeiből csak néhány: öt egymást követő évben választották meg az év ifjú természetfotósának, háromszor tarolt ugyanezen verseny felnőtt kategóriájában, a természetfotózás Oscar-díját, a Wildlife Photographer of the Year című pályázatot pedig a verseny 26 éves történetében első magyarként nyerte meg idén. Lenyűgöző teljesítménye ellenére nem szívesen tart előadásokat. Mint mondja: a terepen érzi igazán hasznosnak magát.

  Kedvenc helyszíne

  Bármerre járjon a világban, Bence mindig jót derül azon, ahogy az ő és szülőfaluja nevét ejtik a külföldiek. A Mátét általában a ,,mate" szóról (magyarul társat, barátot jelent) jegyzik meg, Pusztaszer kiejtésébe pedig beletörik a nyelvük. Bár Bence Costa Ricától kezdve Svédországon keresztül Texasig rengeteg helyen fotózott már, mégis a Kiskunsági Nemzeti Park területeit emeli ki kedvenc helyszíneként. Örül annak, hogy a természetvédelemhez is hozzájárul képeivel, amelyeken bemutatja az itteni természeti értékeket.”
 • 13. SP 2010. december 03. 15:51
  „Régióban
  Román, Szerb fogyasztók céljaira is szolgál a tározó.”
 • 12. Agyalapi 2010. december 03. 13:38
  „A nyugdíjpénztárak kapcsán is láthatjuk, hogy nem kell ide tartalék! Jobb ma egy túzok, mint holnap egy veréb...”
 • 11. unknown 2010. december 03. 10:30
  „9. sziszka1 2010.12.03. 10:13

  Te sem veszel új télikabátot abból a megfontolásból, hogy mi lesz, ha a meglévőt ellopják. Az államháztartás hasonlóan működik, mint a családi gazdálkodás: azt veszed meg tartaléknak akár, amit - mérlegelés, átgondolás alapján - szükségesnek tartasz. Nyilvánvaló, hogy a kormány döntései előkészítésében szereplő energetikai, közgazdasági intézmények megfelelő módon tettek javaslatot.”
 • 10. zsú0608 2010. december 03. 10:26
  „Nehogy Magyarországnak legyen már egy kis tartaléka. Minek az majd a Magyar ember megfagy nem számít. Miért kell a kitermelt gázunkat eladni és nekünk máshonnan hozatni mikor elég lenne nekünk az 30 évig és olcsóbb is lenne.Jha de akkor az állam nem keres rajta annyit. Mi marad a magyar embereknek? A nagy kupac sz.r!!Az marad”
 • 9. sziszka1 2010. december 03. 10:13
  „építettünk egy k.rva nagy tározót, hogy ne fagyjunk meg, ha az oroszok elzárják a csapot! erre viktorka kiüríti a felét, hogy ......... miért is???? orbán takarodj!”
 • 8. almaszósz 2010. december 03. 09:55
  „Ez a pár forintos "készletezési díj" engem nagyon felháborít! Több oknál fogva nem korrekt!
  Ha egy szolgáltató céggel szerződést kötök neki kutya kötelessége az általa kínált terméket hozzám szállítania! Az már nem az én gondom hogy x embert kell alkalmaznia, tárolnia kell hiány esetére, vagy hogy milyen csövön jön a gáz. Én csupán a szolgáltatásért fizetnék. Azt hogy a szolgáltató milyen logisztikai feladatokat hajt végre az engem NEM érdekel!
  A másik hogy ezt a díjat beszedik, letárolják a gázt. Hirtelen válság van és megsegítjük pl a Szerbeket ebből a letárolt mennyiségből. (Mert erre volt többször példa!) A fogyasztók által kifizetett, letárolt gázt ELADTÁK a fogyasztók által befizetett tárolási költséggel együtt ki tudja milyen árral!
  Na már ehhez is arc kell!
  Lehet hogy rosszul látom a kérdést de engem zavar a kirészletezett számla. Illetve nem csak zavar, egyenesen felháborít! A szolgáltató államilag garantált nyereségét az egyéb sarcokkal NEKÜNK kell megfizetni!
  Sajnos CSAK erre volt jó a külföldieknek történő privatizáció!
  -Nem idekapcsolódó de:-
  Ugyanez a helyzet a MAGYAR TERMŐFÖLDEKKEL! Most még zsebszerződések alapján bitorolják a külföldiek az ősi magyar földet, de ha legális lesz 3 év múlva, akkor mindenki meg fog döbbenni és rájönnek az emberek arra hogy saját magunk alól eladtuk még a termőföldeket IS !

  Az állami szabott ár nem garancia a gázár csökkenésre. Az eladott külföldi tulajdonos ÁLLAMILAG GARANTÁLT HASZNÁT akkor is mi fizetjük meg!
  Szerintem nincs ez igy rendjén!”
 • 7. klj_54 2010. december 03. 09:52
  „Egy populista lépést tett Orbán azért, hogy egy csap elzárásakor a lakosság megfagyjon!
  Átgondolatlan, veszélyes demagóg amit kormányunk tesz jelenleg.
  Piacgazdaságban nem kellene Orbánnak a jóságos Cár atyuskát játszani, mert igen gyorsan jöhet a hideg valóság.”
 • 6. unknown 2010. december 03. 09:42
  „Feltételezem arról lehet szó, hogy most - az átmeneti állami kiadáscsökkentés sorába illeszkedve - nem vásárolunk a szükségesnél több gázt a tároló feltöltésére. 600-700 millió köbméter gáz is pénz. Gondolom az is állhat a számítások között, hogy európa és a velünk szomszédos államok is tanulva a korábbi problémás helyzetekből már tettek lépéseket az esetleg ismétlődő hasonló helyzet kezelése. Nyilvánvaló, hogy most az is közrejátszik, hogy nem érzékelhető feszültség Oroszország és Ukrajna között sem gázügyben.”
 • 5. gubanc 2010. december 03. 09:25
  „Na menjünk rőzsét gyűjteni a hullámtérbe. Vezénylő tábornokunk nem tudta elfoglalni Moszkvát. Elvesztette a
  borogyinói ütközetet,”
 • 4. Fremen1 2010. december 03. 08:45
  „Sokközül, a díjak csak akkor fognak csökkeni, ha Orbán fajtársait eltakarítjuk az országból.”
 • 3. SP 2010. december 03. 07:54
  „Most volt Putyin Orbán (sikeres?) találkozó. Putyinnak nem tetszik a MOL.”
 • 2. dühös 2010. december 03. 07:46
  „Ez már megint kinek az érdeke???”
 • 1. ValakiaSOKKözül 2010. december 03. 06:50
  „"A vésztárolásra minden magyar gázfogyasztó áldoz: a gázárba köbméterenként 2,33 forint készletezési díjat építettek be...."

  akkor most ha felére csökkentik a tartalékot, akkor felére csökkenek ezek a díjak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombat: technikai okok miatt zárva a Somogyi-könyvtár

Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy december 4-én, szombaton a Somogyi-könyvtár Dóm téri épülete… Tovább olvasom