Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kezdenek a régészek az M43-as nyomvonalán

Szeged - 822 millió forintba kerül a leletmentés, amely a közgyűlés jóváhagyása után július 15-én kezdődhet, és április végéig tart.
Előkészítette az autópálya-régészeti szerződést aláírásra a megyei múzeumok igazgatósága. Az összeg nagyságrendje – bruttó 822 millió forint – miatt azonban meg kell várni a megyei közgyűlés jóváhagyását, csak utána kezdhetik el az M43-as nyomvonalának feltárását. A napokban emiatt rendkívüli közgyűlést kell összehívni, mert az idő sürget. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat összesen két évre bízta meg a megyei múzeumot, ez az intézmény koordinálja a leletmentést az autópálya-építő Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. felkérése alapján – tájékoztatta lapunkat Zombori István, a megyei múzeumok igazgatója.

A terepmunka július 15-én kezdődhet. Sok leletre számítanak. Archív fotó: Segesvári Csaba
A terepmunka július 15-én kezdődhet. Sok leletre számítanak. Archív fotó: Segesvári Csaba

A terepmunka július 15-én kezdődhet, addigra a mostani búzaföldeken is learatnak. A határidő jövő április vége. Mivel a „nagyüzemi" ásatás méretei és várható leletgazdagsága miatt eredetileg 12 hónap aktív terepmunkát terveztek, az igazgató elmondása szerint feszített tempóban a tervezettnél több emberrel és koncentrált munkával – bekalkulálva az enyhe telet és a zökkenőmentes haladást is – be tudják fejezni a feltárást. Így tehát a szatymazi autópálya-lehajtótól Marosleléig tartó 24 kilométeres és 70 méter széles sávon elhelyezkedő 22 kutatóhelyet a korábban kalkulált 7 helyett 9-10 megyei régészcsapat tárja fel, és az ELTE régészeti intézete is közreműködik.

– A 294 ezer négyzetméteren sok leletanyagra számítunk, mert az elmúlt mintegy hétezer év során folyamatosan lakott volt a terület. A feltárt lelőhelyek átadását követően számolunk el a pénzzel is – mondta el Lőrinczy Gábor régészeti osztályvezető, az M43-as vezető régésze. A szakszolgálat egységesen fizet az autópálya-ásatásért: 2000 forintot négyzetméterenként. A munkához a kevésbé látványos lelettisztítás, feldolgozás, restaurálás és raktározás is hozzátartozik.

Olvasóink írták

 • 4. Dini1 2008. július 01. 08:32
  „2: mondjuk ez az amiről leginkább maguk a közlekedők tehetnek, semmiképp se a régészek...”
 • 3. Antiserver 2008. július 01. 03:57
  „Egyrészt ez egy kötelező dolog, amit nem lehet megkerülni. Másrészt fontos is, hiszen a magyar történelem számára fontos dolgok kerülhetnek elő, amelyek a nemzeti örökség részeit képezik, és egyes elméletek bizonyításához/cáfolásához is hozzájárulhatnak. Ezt is figyelembe kell venni.

  Az már más kérdés, hogy az egészet nem most kellett volna elkezdeni, hanem jóval korábban, de ez meg nem a régészek hibája...”
 • 2. magyarok 2008. június 30. 21:26
  „Te jó Isten, hányan meghalnak addig az M43-ason amíg ezek a régi hullákat keresik elő....”
 • 1. gyerunk gyerunk 2008. június 30. 10:10
  „gyerunk gyerunk, kapirgaljatok gyorsabban... m43-al haladni kellene mar nagyon !!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bon-Bon, saslik, aratóünnep Mórahalmon

Mórahalom - Több mint négyezren látogattak Mórahalomra a homokháti sokadalom első két napján:… Tovább olvasom