Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Kisbivalyok rezervátuma

Mórahalom - Kinőtték a Nagyszéksós-tavat a mórahalmi bivalyok, szeptembertől a Tanaszi-semlyékre költözik a fiatalabb generáció.
– Egy bivaly ideális élettere egy hektár. A Nagyszéksós-tavi rezervátumban már nem volt elég hely az állatoknak; ezért vágtunk bele a kisbivalyoknak szánt terület kialakításába – mondta Jánosi-Mózes Tibor projektmenedzser arról, hogy a Tanaszi-semlyéken újabb rezervátum épül Mórahalom mellett.

600-as klub

A XIX. század fordulóján körülbelül 150 ezer bivalyt tartottak számon Magyarországon, ma néhány rezervátumban mindössze 600-ról tudnak a szakemberek.

A Nagyszéksós-tónál már bizonyítottak a többmázsás állatok: ötéves dagonyázásuk megállította a terület további szikesedését, visszaszorult a nádas, visszaköltöztek a vizes élőhely madarai. Rómeó, a gulya bikája remek vezérnek bizonyult, duplájára nőtt a bivalyok létszáma, mostanra több mint százan dagonyáznak a sártengerben. Megjelent a védett tündérrózsa is, amely évtizedekkel ezelőtt eltűnt a területről. – A sikerek után indult el a program második üteme – számolt be Jánosi-Mózes Tibor, aki tavaly tanulmányt is írt az eddig elért eredményekről. – A mostani teleptől 4-5 kilométerre található az új terület, amely hasonló adottságokkal rendelkezik, jó helyük lesz a borjaknak, körülbelül 40 hektáron. A közelben egy közösségi házat is elkezdtünk építeni a fiatal kutatóknak. Szeptemberre készülünk el mindennel – számolt be a tervekről Bíró Mónika, a mórahalmi önkormányzat projektmenedzsere. A pályázat megvalósításában Mórahalom önkormányzata a vezető, partnere a Kiskunsági Nemzeti Park és a Pécskai Önkormányzat is. A homokháti városra jutó összeg a 95 százalékban uniós támogatásból megvalósuló projektből 65 millió forint.

Szeptembertől kitelepülnek a kicsik, de ma még jár a puszi. Fotó: Frank Yvette
Szeptembertől kitelepülnek a kicsik, de ma még jár a puszi.
Fotó: Frank Yvette

Olvasóink írták

 • 5. queenmargareth1 2013. május 22. 17:18
  „jaj, adjátok le, kijavítottam kérlek-kérlek...”
 • 4. queenmargareth1 2013. május 22. 17:11
  „3, úristen ez az én hibám!!!!!ráadásul én vagyok a legháklisabb, ha így hallom!!!
  komolyan szégyenlem magam, elnézést!”
 • 3. ugyanmé 2013. május 22. 16:25
  „2. ..lisa: futnÉk!!!!

  Kedves DM! Érdekelne ez az új rezervátum. Nagy kérés lenne, ha azt kérném, ha már online, akkor egy kis térképet be lehetne-e linkelni, ha meg kívánnánk látogatni?”
 • 2. queenmargareth1 2013. május 22. 11:14
  „:)aranyosak, de én futnák előlük:)”
 • 1. KPiri 2013. május 22. 10:00
  „Nagyon aranyosak a kis borjak és mindemellett az ökológiai egyensúlyt is sikerült "velük" visszaállítani. Szép eredmény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer porcelánbabával élnek együtt Virágh-ék

Nagyjából ezer porcelánbabával él együtt egy balástyai házaspár. Tovább olvasom