Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Kiss István műlábbal tanul újra járni

Szeged - A hideg idő miatt egyre több beteg hajléktalan érkezik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat januárban nyílt szegedi „minikórházába". Itt a kezelés után kulturált körülmények között lábadozhatnak azok, akiknek nincs hová hazamenniük.
– Érszűkületem is volt, meg egy biciklibalesetben megsérült a bal lábam, és elfertőződött a seb. Nem tudtak mit csinálni az orvosok: le kellett vágni – magyarázta tegnap betegágyán fekve Kiss István, aki július közepe óta él a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktanok egészségügyi ellátásával foglalkozó szegedi centrumában.

A korábban az építőiparban dolgozó, 59 éves férfinak befuccsolt a vállalkozása, balesete után pedig nem tudta fizetni az albérletét, kirakták – így most nincs hol lábadoznia. István másfél hetes új lábával igyekszik megtanulni járni: először járókerettel, később majd mankóval is. Ha kikerül innen, rokkantnyugdíjából akadálymentesített albérletbe mehet – a máltaisok már intézik neki. Az a célja, hogy újra elhelyezkedhessen szakmájában, amit nagyon szeret.

A Moszkvai körút és a Kálvária sugárút sarkán idén januárban nyílt speciális „minikórházban" 3 kórterem 14 ágyán kapnak utógondozást a hasonló helyzetben lévők. Itt állandó orvosi és szociális gondozói felügyelet alatt, tiszta ágyban, meleg radiátorok és napi háromszori étkezés mellett lábadozhatnak, amíg meg nem gyógyulnak, vagy nem lesznek elég erősek az utcai léthez. Ottjártunkkor csak 3 ágyon feküdt beteg, de szinte mindegyiknek „volt gazdája" – erről árulkodtak az ágyakra akasztott törülközők, mosott holmik.

Napi 30 beteget vizsgálnak és látnak el a háziorvosi rendelőben. Fotó: Segesvári Csaba
Napi 30 beteget vizsgálnak és látnak el a háziorvosi rendelőben.
Fotó: Segesvári Csaba

– A hideg miatt már most sokkal többen vannak a betegeink, mint nyáron – mondta el Cibulya Oláh Tímea intézményvezető, aki szerint az egészségügyi központ híre mára az egész megyében ismert a hajléktalanok között. Aki nem jut el ide, ahhoz mozgó orvosi szolgálatuk is kimegy Szegeden 8 és 12 óra között. Háziorvosi rendelőt is működtetnek 8 és 16 óra között a máltaisok ugyanitt – az Indóház téri megszűnt –, ahol szintén folyamatosan nő a forgalom. Tegnap dél körül is tele volt a váró.

– Átlagosan napi 30 beteget látunk el. Közülük sok az alkoholbeteg, pszichiátriai kezelésre szoruló, de sok ízületi, reumás és bőrbetegséggel is találkozunk, és a hideg idő miatt egyre több a felső légúti megbetegedés is – mondta el Fekete Bernadett doktornő.

Férőhelyek

A szegedi hajléktalanszállók felkészültek a téli időszakra – mondta el Papp Istvánné, az SZKKT Humán Szolgáltató Központ vezetője. Az Indóház téri 92 férfiférőhely – és a térítési díjas 10 női, illetve 21 férfi – 9 ideiglenes női éjjeli szálláshellyel bővül novembertől. A Bajai úti állandó 41 férőhely mellett 12 ingyenes átmeneti is elérhető novembertől április 30-áig – plusz 20 főnek pedig havi 10 ezer 560 forintos térítési díjért. Novemberben nyílik az 50 férfi befogadására alkalmas Moszkvai körúti krízisszálló is, az egészségügyi központ szomszédságában.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. október 23. 20:00
    „műlábban építőiparban? okos.
    Láb nélkül már jár albérlet is, tiszta háváj :)”
  • 1. sörpocak 2009. október 20. 17:57
    „sajnos sokan fogják ezt igénybe venni. Jó lenne, ha a rendőrség is együttműködne a Máltaisokkal! Nem rajtuk múlik gondolom, hanem a rendőrségen! A fogalmazási hibáktól meg tekintsünk el, ne ez legyen a téma, mint szokott!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden újra Diagnózis

Szeged - Ma 19.30-kor új műsorral jelentkezik a Diagnózis című regionális egészségügyi magazin. Tovább olvasom