Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Kolbászolás és bélszínes káposzta: böllérverseny a Széchenyi téren

Szeged – Ínycsiklandó illatok, gyilkos pálinkák és vidám hangulat várta azokat, akik kinéztek szombaton a szegedi Széchenyi térre, a böllérek versenyére.
– Úgy egy órája lehetünk kint, mert egy liter pálinka hiányzik – gondolkoztak el az időn a Dorozsmai malackák csapatának tagjai szombat délelőtt a Széchenyi téren. A böllérek versenyére 11 csapat nevezett a 4. Toros Pálinkafesztiválon Szegeden. A dorozsmaiakat Ábrahám József vezette, aki elárulta, titkos fegyverük a házi főzésű sütőtök pálinka és persze az összeszokott csapat. A legtöbb környékbeli főzőversenyen évek óta részt vesznek.

Kolbászolás és bélszínes káposzta: böllérverseny a Széchenyi téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Polgármester Konyhájának csapata és Jobbik gárdája is ügyesnek bizonyult a malackodásban, nem sokkal 8 óra után mindkét asztalnál lehetett kóstolni a hagyományos reggeliből. A Fidesz brigádjához kissé késve érkezett a böllér, addig a korán kiosztott fél disznót az asztaluknál őrizték Gyimesi Lászlóék.

Rutinosnak számítottak a Pick Gyöngyszemei, itt az érdeklődők megismerkedhettek a sonkakötözés rejtelmeivel, frissen készül hagymás sült vért kóstolhattak az éhesek. Kora délelőttre átható kolbász illat lengte be a teret, a tetőfokára hágott a böllérnap. Ezúttal nem csak a vér, a pálinka is patakokban folyt.

Kolbászolás és bélszínes káposzta: böllérverseny a Széchenyi téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Tisza Pista csapatnál láttuk a legmegdöbbentőbbet, szalagfűrésszel csontozták a disznókat a szegediek. Kora délután láttunk olyan tányért, amibe bélszínes káposztát tettek. A csapatot azonban nem találtuk meg, ahol a kuriózumot mi is megkóstolhattuk volna. Ekkora a Fidesz asztalánál is belehúztak, behozták a lemaradást, majd addig kínáltak mindenkit káposztás pörkölttel, amíg ki nem ürült a hatalmas bogrács.

Délután megrendezték a TorosOlimpiát is, a Széchenyi téren a nevezők különböző versenyszámokban mérhették össze tudásukat. Ettek kolbászt hátra tett kézzel, egyensúlyoztak hagymát homlokkal, megnézték, ki tud többet guggolni egy fél disznóval a nyakában.

A böllérek versenyét a késő délutáni zsűrizés után a Kormányhivatal csapata nyerte. Másodiknak a Polgármester Konyhája futott be, harmadik a tápéi társaság lett.

Olvasóink írták

  • 15. jozko 2013. március 04. 22:25
    „Lehet kalkulálni.

    1500-2000Ft/kg ár alatt jó minőségű nyers sütni való kolbászt nem lehet előállítani.
    Szállítva, tárolva, hűtve, sütve /az ANTSZ követelményeinek megfelelően/ tálalható állapotban legalább már a duplájában van /kilónként 3-4000 Ft/.
    Megterheli ezt az árat a munkabér és járulékai, valamint a bérleti díj "aranyáron" -a kilónként kalkulálható ár máris legalább 4500 Ft ....
    Valami hasznot is látni szeretne a keserekedő, ha már dolgozik, befekteti a pénzét és kockáztat - és elértük a
    kb. 5000 Ftkilónkénti árat.
    Ezt még meg kell fejelni at állam markába csúszó adóval /közel 30 % / - és a jó minőségű ,az előírásoknak megfelelően forgalomba hozott /és adózott/ sültkolbász kilónkénti fogyasztói ára 6500 Ft-nál nemigen lesz kevesebb.
    Ha az alapanyag már az indulásnál drágább vagy a kesereskedő költségei magasabbak - a kilónkénti ár biztosan nem áll meg 8000 Ft alatt - és ekkor is csak az energiaszolgáltatók, a bérbeadó és az állam kaszál nagyobbat...
    Persze 30-40 %_ot is "megtakaíthat" a lacikonyhás, ha elfeledkezik arról a kis papírról /és itt nem a csomagolásra gondolok!/ -ha viszont megbukik, a bírságot százezrekben mérik!
    Tény, hogy az otthoni elkészítésű sütőkolbász megsütve / jó minőségű alapanyaggal és az energiaköltséggel is számolva/ kijönkilónként kb 2500 Ft-ból...
    Minimum 3-5 kilóval kezdve talán meg is éri a vesződség - de egy néhány adag igencsak macerás tud lenni - főleg ha az ember beszáll a konyhai munkába is...

    A kisebb húsboltok rendszerint kisebb vágóhidakról szerzik be a "sütnivalót" és a "kisipari" minőségek rendszerint finomak - így a házi elkészítés megspórolható.
    Ilyenkor szinte minden csak a sütésen múlik!
    A jó sütőreceptet gondolom a legtöbben ismeritek:
    Végy egy üveg bort - és öntsd a sütőbe! Bor helyett a gyengébb alkoholtartalmú sör is megteszi - egy kis rummal hígítva...
    Akár a lacikonyhában, akár otthon - jó étvágyat kívánok mindenkinek!”
  • 14. TELSTAR 2013. március 03. 18:01
    „Kipróbáltam a cigányos töltött káposztát - erősebb mint a miénk, de nagyon jó!”
  • 13. csupaszpisztoly 2013. március 03. 17:46
    „Á, nem 10.000 a kolbász, "csak" 5.000 - 5.500. A hurka pedig 4.000 - 4.500ft. volt. Egyébként finom volt. Na majd megnézem a Mars téri sütögetőknél, mennyibe kerül. Ha jó hurka -kolbászt akartok enni, vásárba menjetek! Ahol sokan állnak, na ott adják a finomat! Jó volt a pálinka választék is. Azt nem tudom, az aszalt gyümölcsös, marcipános meddig tud még árat emelni.”
  • 12. tavimaszlag 2013. március 03. 17:09
    „nekünk fizu előtt! :-)”
  • 11. IVY 2013. március 03. 16:24
    „Jó volt az időzítés! Így fizu után. :)”
  • 10. tavimaszlag 2013. március 03. 16:18
    „nagyon finom töltött káposztát és füstölt kolbászt vettünk, egyáltalán nem volt drága!”
  • 9. queenmargareth1 2013. március 03. 11:42
    „7, amiket volt szerencsém kóstolni kolbászokról írok az tuti házi volt”
  • 8. dezsi 2013. március 03. 11:37
    „Csütörtökön (nem tudom mindenkinél e) volt olyan stand ahol 50% engedmény volt. Na ugy baráti volt :)”
  • 7. pog 2013. március 03. 10:08
    „kételkedek némely "házias"eredetével kapcsolatban..”
  • 6. queenmargareth1 2013. március 03. 10:02
    „finom volt a kolbász és én nem láttam sok különbséget a bolti áraktól!”
  • 5. la-za 2013. március 03. 09:57
    „Mi megcsináljuk magunknak....füstöléssel együtt is olcsóbb :)”
  • 4. tom65 2013. március 03. 09:48
    „Kedves K.T.! Én kb 15e Ft-ot költöttem, mert olyan minőségű árut vehettem, amit nem kapok ennyiért máshol. Ez nem Tescos kolbász, meg olyan sonka, aminek a fele víz, meg bőrke. Ha ott ilyen minőségű árut keresel, többszörösébe kerül. Szerintem...”
  • 3. Horthyszobor 2013. március 03. 07:35
    „Isteni füstölt combot vettünk a jászberényiektől!!! Ilyen finomat még nem ettem, ja és 1600/ kg!!! No ez nem tecskó:)”
  • 2. Besenyő_Pistabácsi 2013. március 03. 06:45
    „Még szerencse, hogy az a megdöbbentő körfűrész az szalagfűrész a Tisza Pista csapatnál!”
  • 1. K.T. 2013. március 03. 00:23
    „5 000 Ft/kg-ért sült hurka, 10 000Ft/kg-ért sült kolbász? Kösz, nem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 400-an a Sziki teljesítménytúrán

Háromféle táv közül választhattak a szombati Sziki gyalogos teljesítménytúra résztvevői. Összesen több mint 400-an neveztek a különböző nehézségű távokra. Tovább olvasom