Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

˝Kollaboráns jobbikos tolja Simicska szekerét Szegeden˝

Szeged – Miközben zöld tollakkal ékeskedik a Jobbik a parlamentben, Szegeden a Tiszába engedné a termálvizet – mondja az LMP. A zöldpárt szerint a Bohács-terv sem Szeged, sem pedig a városlakók érdekeit nem szolgálja.
Mást mond a Jobbik a termálvíz visszasajtolásról a parlamentben, mint amit tesz a szegedi közgyűlésben, amikor a Bohács-tervet támogatja – hangzott el ma az LMP Kollaboráns jobbikos pénzember tolja Simicska szekerét Szegeden címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján.

Jobbik a parlamentben

Bohács Zsolt előterjesztése alapján biomassza-erőművet építenének a rókusi lakótelepen és használati melegvízként hasznosítanák a szegedi termálvizet. Szabó Dániel, az LMP megyei szóvivője elmondta, hogy Zakó László jobbikos országgyűlési képviselő a vízgazdálkodási törvény parlamenti vitájában a múlt héten azt állította: a visszasajtolás megoldható. Szavai szerint a termálvíz hasznosításának terén már most is pazarlás folyik. Képviselőtársa, Kepli Lajos hiányolta a kormány előterjesztésének tudományos megalapozottságát, valamint a fenntarthatósági szempontok érvényesítését. (A kormány úgy módosítaná a vízgazdálkodásról szóló törvényt, hogy eltörölné a visszasajtolási kötelezettséget – a szerk.) Kepli azt mondta Szabó Dániel szerint, hogy ha a javaslatot elfogadják, hosszú távon sérülnek a nemzeti érdekek, és valójában háttérérdekek vezérlik a jogszabály elfogadását. – A Jobbik keményen szembement a kormány álláspontjával a parlamentben, és egy, a zöldekéhez hasonló véleménnyel állt elő – mondta Szabó Dániel.

Jobbik a szegedi közgyűlésben

– Ezzel szemben a szegedi közgyűlés jobbikos képviselője, Keresztúri Farkas Csaba szavazatával a helyi Fidesz tervét támogatja, amely a szegedi termálvizet 27 ezer 250 lakás használati melegvíz- szolgáltatására venné igénybe, és nem sajtolná vissza azt, tehát elpocsékolná – hangsúlyozta Szabó Dániel. Hozzátette: Keresztúri szavazata nélkül a fideszes javaslat nem ment volna át a múlt heti közgyűlésen, és a polgármester vétója miatt megtartandó április 26-i közgyűlésen is csak az ő igenjével kaphat többséget ismét ez az LMP szerint a város természeti erőforrásait felelőtlen módon eltékozló, erkölcsileg vállalhatatlan projekt.

LMP: A Fidesz megvásárolta a helyi Jobbik támogatását

Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselő szerint mást mond és mást tesz a Jobbik a termálvíz kérdésében. A városatya szerint azokat azonban, akik figyelmesen nyomon követik a Jobbik közéleti tevékenységét Szegeden, nem lepheti meg különösebben a párt kétszínűsége, hiszen pontosan tudhatják, hogy a Jobbik, amint lehetősége adódik rá, fideszes gazdasági érdekek zsoldjába szegődik. Lehetősége pedig akkor adódik rá, ha a Fidesznek szüksége van rájuk, hogy hatalmát és gazdasági érdekeinek érvényesülését biztosítsa.

– Ilyen lehetőség adódott Szegeden a 2010-es önkormányzati választások után, amikor a bebizonyosodott, hogy a Fidesznek saját, 14 fős frakciója nem lesz elég közgyűlési többségének (15 fő) biztosításához, és ezért lényegében megvásárolta a helyi Jobbik támogatását. Ekkor jött létre a szegedi Fidesz–Jobbik koalíció. Az önkormányzati választásokon 5 százalékos eredményt elért párt így közgyűlési bizottsági helyek, felügyelőbizottsági helyek sokaságát és városi cégek irányítását kaparinthatta meg azért, hogy azok többségére a Fidesz rátehesse a kezét – hangsúlyozta a képviselő. Keresztúri Farkas Csaba tagja lett az IKV Zrt. és a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. felügyelőbizottságának, továbbá a közgyűlés három legfontosabb, vagyongazdálkodási, pénzügyi és jogi bizottságának is.

Egyetemi példa

– A Fidesz-Jobbik koalíció politikai tevékenysége azóta gyakorlatilag ki is merül abban, hogy közösen megszerzett zsákmányukat védelmezzék, és a városi cégek – általuk delegált – menedzsmentjének érdekeit kiszolgálják, például értelmetlenül magas prémiumok kifizetésének megszavazásával – mondta Szentistványi István. Hangsúlyozta: a telepítendő termálkutak rendszere lehetetlenné teszi azt, hogy akár most, akár később fűtésre használhassák fel a termálvizet, majd visszasajtolják azt. – Teszik ezt akkor, amikor éppen elindul a szegedi egyetem geotermia-projektje, amelyben a szegedi termálvizet épületek fűtésére használják fel, majd visszasajtolják, tehát megújuló energiaként hasznosítják. Ezzel 30 százalékos energiamegtakarítást fognak elérni. Kézenfekvő és teljesen logikus lenne, hogy a város az egyetemhez hasonlóan cselekedjen, és úgy, ahogy azt a szegedi LMP már 2010-ben is javasolta, a város távhőszolgáltató-rendszerét is geotermiára állítsa át – hangsúlyozta a politikus.

LMP: A Jobbik a fideszes rablóprivatizáció zsoldosa?

– Kepli Lajos jobbikos képviselő a parlamentben nagyon lényegre törően fogalmazott, amikor azt mondta: a termálvíz elpazarlásával hosszú távú nemzeti érdek sérül. Jól látta azt is, hogy a visszasajtolási kötelezettség megszüntetése mögött háttérdekek állnak – vette vissza a szót Szabó Dániel. Szerinte ilyen háttérérdek Szegeden a dunaújvárosi, fideszes kötődésű Pomázi Csabáé, Simicska Lajos üzlettársáé, aki egyrészt a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. kisebbségi, 49 százalékos tulajdonosának, az Alfa Novának a tulajdonosa, másrészt pedig a mostani projektcégé, a SZENERGOTT Kft-é. – Keresztúri Farkas Csaba felügyelőbizottsági tag a távhőszolgáltató cégnél, és a kisebbségi tulajdonos delegáltja, másrészt pedig az a képviselő, aki szavazatával a szegedi közgyűlésben biztosítja, hogy a SZENERGOTT projektje többséget kaphasson – hangsúlyozta Szentistványi István, aki feltette a kérdést a sajtótájékoztató végén: ellenzéki vagy kormánypárti a Jobbik? Az igazság kérlelhetetlen bajnoka, az elmúlt húsz év elitjének könyörtelen kritikusa vagy inkább háttérérdekek képviselője, a bújtatott, fideszes rablóprivatizáció zsoldosa? A Jobbik szavazatával áll vakvágányra Szeged – hangsúlyozta Szentistványi, aki szerint sem a város, sem pedig a lakói érdekeit nem szolgálja a Bohács-terv.

* * *

Keresztúri Farkas Csaba közleménye

Az LMP legfőbb baja ebben a kérdésben az, hogy az egyetem hasonló projektje konkurál ezzel, és a párt megyei szóvivője, Málovics György már korábban is bebizonyította, hogy harcosan kiáll az SZTE gazdasági érdekei mellett, mint például mikor saját LMP-s országos politikusának Szegeden tartott sajtótájékoztatóját megcáfolva, az LMP-vel szemben megvédte a Közgépet – ellenzékiként az országban egyedül – aki finoman szólva is vitatható körülmények között elnyert egy egyetemi beruházást.

Talán most is érdekelt az egyetemi beruházásban valamilyen formában?
A Jobbik termálvíz-visszasajtolással kapcsolatos véleményével országos szinten egyetértek, de az nem mehet az emberek rovására, mint például a mezőgazdaságban, ahol a melegházakba épített fűtőrendszereknél, szinte megoldhatatlan feladat lenne a gazdának egy visszasajtoló felépítése most, vagy itt az Alföldön, ahol a talajszerkezet miatt erre még nincsen megfelelő technológia, nem beszélve arról, hogy az Alföld alatt becslések szerint egy millió évre elegendő vízkészlet fekszik.

Azt mondom várjuk meg, mit mondanak majd az országos hatóságok erről a projektről, nézzük meg milyen feltételekkel akarnak szerződést kötni. Leszögezem, hogy én Szeged érdekében politizálok, és ebben a kérdésben elindulhatnánk olyan irányba is, hogy ne csak veszteséget termeljen a távhőszolgáltató.

A bizottsági helyekkel kapcsolatban pedig azért érdekes az LMP felvetése, mert még a közgyűlés alakulásakor megbeszéltem Szentistványi úrral, és támogattam, hogy alakuljon külön környezetvédelmi bizottság és annak legyen LMP-s elnöke.

Keresztúri Farkas Csaba
önkormányzati képviselő

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. pala1964 2013. április 20. 13:29
  „35, a gondolat alapjaiban jó, csak annyiban sántít, hogy a nonprofit elv az üzleti szférában nem működik, így azt önkormányzati vagy direkt-állami forrásokból kellene megépíteni... na most a jelenlegi "nagyjaink" (nincs még olvasható, de kellően kicsi betűtípus a fideszjobbik koala méltó megjelenítésére) ide egy kanyit sem tudnak belobbizni (csak kifele bírnának, lásd a jelen projekt) .

  amúgy kiragadva a profitból való részesedést, az sem rossz - erre mondják, hogy tulajdoni részesedésszerzés tárgyi apport fejében:) nagyot nem tévedhet az önkormányzat, mert a bohács gazduramék csakis olyan projektet nyomnak, ami majd idővel (persze másnak) szépen jövedelmezik...”
 • 45. macs 2013. április 20. 12:47
  „42. GondaIstván,
  "De talán még mindig jobb egymás között veszekedni, mint hogy a politikusok a mi érdekeinket hangoztatva újra és újra megtömjék a saját zsebüket, mi meg bambán nézzük ezt."
  Nos, cinikus leszek: ahogy vetsz, úgy aratsz. :-) Nem tudom, miért, de eszembe jutott az egyik ismerősöm esete. Hosszas viták és veszekedések után belevágtak a panelfelújításba és megbíztak valakit a lebonyolítással. Menet közben látszott, hogy nem a legjobban mennek a dolgok, és ezt néhányan szóvá is tették, de a többiek lehurrogták őket, ne avatkozzanak a szakemberek dolgába. Nos, most azok morognak a leghangosabban, akik korábban leintették a többieket. :-)”
 • 44. alfa258 2013. április 20. 12:11
  „Valamikor már varázsoltak a termálvízzel, mondván jaj de jó olcsó lesz a víz. Hát nem lett olcsó, viszont randa sárga és nagyon büdös vizünk lett. Sárga iszapos lerakodás kádban mosogépben. Az ilyen "olcsóság" nem kevés többletkiadást jelentene a lakóknak, ahol így is egyre többen válnak hátralékosokká. Lehet utána kilakoltatni, híd alá költözni ugye politikus urak!!?? Sebaj mi örülünk, hogy valakinek több millióval gyarapodik a vagyona.........”
 • 43. david75 2013. április 20. 11:45
  „A külön-külön háztömbök egyetlen távhőszolgáltató rendszertől függenek. Néhány esetben valós alternatíva lehet, hogy erről leválnak, és saját maguk döntenek arról, hogyan oldják meg a fűtést. De a nagy többség esetében ez szóba sem kerülhet, mert maga a leválás is olyan terhekkel jár, amit az ott lakók nem tudnak vállalni (az azért elég egyértelmű, hogy a panelben a szegényebbek laknak, ha van jelentősebb megtakarításuk, akkor elköltöznek, pl. már csak a távhőszámlák miatt is)”
 • 42. GondaIstván 2013. április 20. 07:05
  „41. macs:
  - Értem a nehézségeket: a közös gazdálkodást, a kooperációt is tanulni kell. De talán még mindig jobb egymás között veszekedni, mint hogy a politikusok a mi érdekeinket hangoztatva újra és újra megtömjék a saját zsebüket, mi meg bambán nézzük ezt.
  - Napelem: ez egy kicsit más, mert az áramnak van piaca, van konkurencia, van árverseny.”
 • 41. macs 2013. április 19. 22:49
  „40. GondaIstván,
  szép amit leírsz, de amikor 14 lakás tulajdonosa a biciklitároló ajtajának a színében sem tud megegyezni, hát...........
  Az egyik 10 emeletes ház tetején már fenn vannak a napelemek, és egy 4 emeletes szalagházra most szerelik fel őket.”
 • 40. GondaIstván 2013. április 19. 21:56
  „39. macs: "OK! legyen non-profit, de ez alatt mit értesz?"
  A fűtés és melegvíz szolgáltatás az érintett 27.250 lakás elválaszthatatlan része és értéke, és ezen kívül senkit sem érint. Ezért a legjobb talán az volna, ha ez a lakóközösség birtokolná a céget és hozná meg az őt (és csak őt) érintő döntéseket az üzemeltetéstől kezdve a szükséges fejlesztésekig. Így nincs külső fél, nincs kockázat, maguk intézik a maguk ügyeit. Mert ez nem városi ügy, hanem egy sokkal szűkebb lakástulajdonosi köré. Az unió egyik alapelve a szubszidiaritás, amily szerint a döntéseket arra a lehető legalacsonyabb szintre kell levinni, ahol még lehet dönteni az adott ügyről. Ebben az esetben ez a szint a tulajdonosok szintje.”
 • 39. macs 2013. április 19. 21:36
  „35. GondaIstván,
  OK! legyen non-profit, de ez alatt mit értesz? Az ár és a költség különbözete 0? A költségek tartalmazzák az eszközök értékcsökkenését, a berendezések felújításának költségeit, vagy ezektől pillanatnyilag eltekintünk, mert az árakat minél alacsonyabb szinten akarjuk tartani?”
 • 38. malovics 2013. április 19. 20:58
  „Kedves István!

  Ha igényt tart rá, akkor szívesen adok Önnek szakmai anyagot, az erről rendezett fórum anyaga megvan dvd-n.

  Elér a malovics@gmail.com e-mailcímen egyeztetésre.

  Üdv.

  M.Gy.”
 • 37. NP1 2013. április 19. 20:32
  „35. GondaIstván 2013.04.19. 18:55

  "Én legszívesebben azt látnám, ha nem piaci, hanem nonprofit alapon működne a távhő szolgáltatás a városban. " - miért is lenne az jobb?”
 • 36. david75 2013. április 19. 19:37
  „Szép elképzelés az, hogy az ilyen kérdésekben döntsenek a szakértők, akik objektíven, politikamentesen (olyan nincs, hogy egy sokakat érintő ügy politikamentes lenne, bármennyire sokan is szeretnék elhinni ezt azért, mert megutálták a politikusokat. A politika arról kéne, hogy szóljon, mi a köz érdeke, amit sokféle nézőpontból lehet meghatározni) meg tudják mondani mi a jó.De.
  Először is: ki mondja meg, hogy ki a szakértő?
  Másodszor: sok szakértő van, és egy adott ügyben többféle szakmai álláspont lehetséges (csak sajnos az ALFA NOVÁét senki sem ismeri). Ezek közt pedig választani kell.
  Harmadrészt: olyan, hogy független szakértő, nincs, hiszen a szakértő a szakértelméből él, ezért vki megfizeti (vagy ha senki, akkor értelemszerűen a szakértő arra törekszik, hogy vki megfizesse), és függ attól, aki megfizeti.
  Szóval Gondával értek egyet, a biomassza erőműről, a termálvíz felhasználásáról a szegedi polgároknak kell dönteniük.
  Én személy szerint - és egyébként az LMP is - egyet tudok érteni Solymos módosítójával, miszerint a geotermikus energiát fűtésre kell felhasználni, visszasajtolással (ezt az LMP egyébként 2010 óta mondja). De a magam részéről tennék egy lényeges kiegészítést. Nem elég, hogy törvényes közbeszerzési eljárással válasszuk ki a projektet és a befektetőt. Legyen teljesen nyílt pályáztatás! A beérkező pályázatok tartalma beérkezésük pillanatától legyen nyilvános! Így lenne esélyük a szegedieknek abba, hogy tudják, miről kell(ene) dönteniük nekik!
  Máskülönben úgy járhatunk, mint az egyetem. A projekt műszaki tartalma jó, a megoldást magát támogatom, de az árát sokallom! 3milliárd 300millió két termálkörért sok, a megbízott cég a CBA érdekkörébe tartozik, szóval ez is fideszes, nyilván ezért lett kissé túlfizetve, meg azért, mert felülről rákényszerítették az egyetemre.”
 • 35. GondaIstván 2013. április 19. 18:55
  „33. Ebgondolat: "Méghogy azért épül(ne) a biomassza erőmű, hogy tovább csökkenjenek a rezsiterhek."
  Miért engednénk be a városba egy olyan erőművet, ami nem hoz hasznot a lakosságnak?
  34. macs: "és mondjuk feltételként szabni a profit egy részének kötelező átengedését"
  Én legszívesebben azt látnám, ha nem piaci, hanem nonprofit alapon működne a távhő szolgáltatás a városban. Hiszen annyira speciális szegmens (fix vevőkör, konkurencia kiépíthetőségének hiánya, hosszútávú megtérülések, stb.)”
 • 34. macs 2013. április 19. 16:47
  „32. GondaIstván,
  amit a tarifáról mondasz, szerintem sántít. Itt nem az önkormányzat pályázik, itt egy cég pályázik, és ha jól értettem a közgyűlésen elhangzottakat, akkor a beleegyezésre azért volt szükség, hogy az erőmű kapjon területet. És szerintem most, még az aláírás előtt kéne többek között ezt is tisztázni, és mondjuk feltételként szabni a profit egy részének kötelező átengedését. Különösen annak fényében, hogy a tulajdonos kérésére, miszerint egyes önkormányzati cégek a nyereségükből fizessenek osztalékot a tulajdonosnak, a menedzsment nemet mondott. A távfűtés mostanság veszteséges, legalábbis abból lehet erre következtetni, hogy a 10%-os árcsökkentés hatását az állam kompenzálja, kompenzálni fogja.”
 • 33. Ebgondolat 2013. április 19. 16:36
  „29. GondaIstván 2013.04.19. 14:31
  "Szülessen meg a legoptimálisabb megoldás, döntsenek a szegedi polgárok! Hiszen elvileg azért épülne mindkettő, hogy az ő rezsiterheiken könnyítsen."

  Muhahaha! Te se idén kaptál <moderálva>! Méghogy azért épül(ne) a biomassza erőmű, hogy tovább csökkenjenek a rezsiterhek. Én elhiszem, hogy vannak olyanok, akik ezt megkajálják, de azok épp olyan <moderálva>, mint te!”
 • 32. GondaIstván 2013. április 19. 16:12
  „31. macs: Jól érted! Zsákbamacskát semmiképpen sem, és nagyon alaposan meg kellene tárgyalni a lakossággal is.
  A tarifáról: Nem ismerem a jogszabályt, de nekem úgy lenne logikus, ha csak maximumot határoznának meg, hiszen pl. amelyik önkormányzat uniós pályázatból energetikai korszerűsítést csinált (és így olcsóbban termeli a hőt, melegvizet), azt már csak nem fogják eltiltani az árcsökkentéstől. Ha meg mégis így lenne, akkor az önkormányzat kifizetheti kompenzációban a lakosoknak a megspórolt pénzt, vagy visszaforgatja újabb rezsicsökkentésbe, hőszigetelésbe, stb.
  30. NP1: "közepes vastagságú borítékkal vagy némi politikai kedvezménnyel aggály nélkül semlegesíteni lehet"
  Nézd, engem még nem környékeztek meg borítékkal (csak zsaroltak a családommal, de az még az átkosban volt). Mindenki, így én is azt mondom, hogy nem lehetne megvesztegetni, de majd beszámolok róla, hogy hű maradtam-e az eskümhöz, ha már bepróbálkozott valaki nálam.
  A "némi politikai kedvezmény", az már kissé más kategória, hiszen a politikában lehet és kell is kompromisszumot kötni. A kérdés mindig az, hogy az mennyire hasznos vagy elvtelen. De hála Istennek, mindannyian a választók kezében vagyunk, és nemsokára eljő az ő ítéletük napja, amikor mi közszereplők mindannyian megmérettetünk. Én már várom.”
 • 31. macs 2013. április 19. 15:39
  „29. GondaIstván,
  jól értelek, azt mondod Te is, amit jó néhányan mondunk, nem kéne megszavazni így "zsákbamacska" módra az előterjesztést?
  "Hiszen elvileg azért épülne mindkettő, hogy az ő rezsiterheiken könnyítsen." Ha már a rezsit felvetetted, vannak infoid a megoldásról? Számomra ez azért is izgalmas, mert tudtommal a tarifát az állam határozza meg.”
 • 30. NP1 2013. április 19. 14:53
  „29. GondaIstván 2013.04.19. 14:31

  Köszönöm!
  Ez igazán kimerítő és a lényeget érintő válasz - pontosan olyan színvonalú mint KFCS reagálása a másik portálon.”
 • 29. GondaIstván 2013. április 19. 14:31
  „20. NP1: "Az életre szóló eskütöket Szent Koronára, Csodaszarvasra, Szárnyaló Turulra ezek szerint egy közepes vastagságú borítékkal vagy némi politikai kedvezménnyel aggály nélkül semlegesíteni lehet. Gratulálok!"
  Majd meglátjuk. Mit is írtak Kádár sírjára: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat"
  14. malovics: "Ha jól értem, akkor Ön is úgy látja: a Jobbiknak helyben nem szabadna megszavaznia a Bohács-féle előterjesztést"
  Nem láttam egyetlen szakmai anyagot sem, így nehéz lenne véleményt mondani. De nem hajt minket a tatár. Legyen szakmai és lakossági vita róla, nyissanak egy honlapot, ahová felteszik a dokumentumokat, legyen internetes szavazás, vagy helyi népszavazás. Szülessen meg a legoptimálisabb megoldás, döntsenek a szegedi polgárok! Hiszen elvileg azért épülne mindkettő, hogy az ő rezsiterheiken könnyítsen.
  15. dondongó: "Szegeden koalíció van a fidesz és a jobbik között."
  De jure nincs, ezt biztosan nem szavazná meg a Jobbik alapszervezet, és nem engedné az országos elnökség sem, mert ez annyira szembemenne a párt minden elvével és dokumentumával.
  De facto sem igaz a dolog, mert KFCS sok mindenben a Fidesszel szavaz, más kérdésekben meg nem. Persze ha kizáró értelemben érted a koalíciót, tehát azt hiányolod, hogy nem szövetkezik inkább az MSZP-vel, akkor azt bizony várhatod. A választóknak azt kellene végre felismerniük, hogy mind az MSZP, mind a Fidesz a múlthoz tartozik, a város jövőjét már nem érdemes rájuk bízni, új erők, új energiák, új arcok kellenek Szegednek.”
 • 28. macs 2013. április 19. 13:46
  „Bocsi fiúk, lányok, de ebben a kérdésben nagyon félre kéne tenni a politikát, és csak és kizárólag az erőműre, a termálvízre, a VÁROS ÉRDEKEIRE kéne koncentrálni.
  Sok minden elhangzott és elhangzik, de sajna ebből kevés a konkrétum. Nagyon sok kérdés maradt/marad megválaszolatlanul, inkább csak ötletelés folyik, hiszen a tények nem ismertek. Nagyon félek, hogy a közgyűlésben erőből át fogják nyomni a javaslatot, aztán lesz, ami lesz.
  És, hogy én se szakadjak el a politikától, :-D, nagyon érdekesnek tartom, miközben több párt képviselője felháborodottan beszél arról, hogy idegenek el akarják venni nemzeti kincseinket, többek között a vizet, most, amikor ennek a kincsnek a hosszú távú érdekeket sértő felhasználásáról van szó, akkor valamiért nagyon nagyvonalúan viselkednek. Miért?”
 • 27. Esovaro 2013. április 19. 13:27
  „Szamomra az a megdobbento,hogy egy kimondottan szakmai kerdesben laikus poilitikusok akarnak es sajnos dontenek is.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vince világgá akart menni, az erdőig jutott

Polgárőrök találták meg a félmeztelen fiút: az erdőben bujdosott a 13 éves Vince. Tovább olvasom