Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Konkoly Béla a parlamentben is téma volt - Szabó Sándor kérdezte Rétvári Bencét

Konkoly Béla volt a téma a parlamentben, ahol Rétvári Bence KDNP-s államtitkár feketeinges tiltakozó diákokról és tanárokról is beszélt a szegedi Fodor-kollégium újonnan kinevezett igazgatója kapcsán.
Szabó Sándor szegedi szocialista országgyűlési képviselő „Miért hagyta teljesen figyelmen kívül a KLIK a szegedi Fodor-kollégium igazgatóválasztásánál a tantestület egybehangzó véleményét? Mikor szüntetik meg a KLIK-et?" címmel kérdezte hétfőn a parlamentben Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárát.


Szabó: Ön szerint az normális?

Szabó felszólalásában elmondta, „a Fodor-kollégium élére a korábbi igazgatónő – aki 13 évig vezette a kollégiumot – és egy volt fideszes polgármesterjelölt pályázott, aki alulmaradt a legutóbbi önkormányzati választáson." (Konkoly Béla Deszken indult 2014-ben, ahol Király László lett a polgármester 62 százalékkal, 944 vokssal, Konkoly 20 százalékot, 307 szavazatot szerzett – a szerk.).

A képviselő végeredményben azt mondta el, amit a magyar sajtóban először mi írtunk meg, hogy Konkoly Béla 40-0 arányban alulmaradt Kuzma Évával szemben, mert minden kollégiumi közösség a korábbi igazgatónőt támogatta. „Ennek ellenére a volt fideszes polgármesterjelöltet nevezte ki a tankerületi igazgató, aki nem adott indoklást. Mikor értik már meg, hogy ezért van elegük az embereknek a KLIK-ből? Ön szerin normális az, hogy valaki egyetlenegy szavazatot sem kap, mégis ő lehet az intézmény vezetője? Ön szerint elfogadható az, hogy semmiféle indoklás nincs az igazgatói kinevezési döntésnek?" – kérdezte a képviselő az államtitkártól.
 

Becsöngetett az ellenzék az államtitkárnak


Mielőtt Rétvári Bence választ adhatott volna, ellenzéki oldalról becsöngettek az államtitkárnak. Ezen a felvételek tanúsága szerint Hiller István levezető elnök is meglepődött a pulpituson, és kérte, mindenki tartsa be a házszabályt.

Rétvári: Korábban az önkormányzat, most a KLIK

Rétvári válaszában elmondta, a KLIK előtt is véleményeztek a különböző iskolai testületek igazgatóválasztáskor, de akkor az önkormányzat döntött. Most pedig a KLIK. Szerinte a szisztéma nem változott. Az önkormányzati döntési időszakról, tehát a KLIK előtti időkről szólva elmondta, „emlékszünk akkortájt is adott esetben diákok vagy tanárok tiltakoztak egy-egy iskolaigazgató kinevezése ellen, akit nem támogattak helyben, akár fekete ingben, akár más módon." Szerinte a rendszerben annyi változott, hogy most nem az önkormányzat, hanem a KLIK mondja meg, ki legyen az igazgató-

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konkoly Béla: Mindenkivel együtt tudtam dolgozni

Konkoly Béla: Mindenkivel együtt tudtam dolgozni
Konkoly Béla kiegészítette lapunknak adott válaszát. A Szegedi Városi Kollégium nevelőtanárai olvasói levélben reagáltak Konkoly nyilatkozatára. Tovább olvasom