Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Közös hobbi köti össze az Év Tehetsége Díj győzteseit

Szeged - Teljesen más tudományterületen sikeresek Év Tehetsége díjazottai: Bencsik Orsolya az irodalomtudományokban, Kutus Bence a kémiában a legjobb.
– Nagyon szerettem már gyerekként is olvasni. Mindig szenvedtem a fogalmazások megírásával, és rossz helyesírásom volt. De ezek valahogy eltűntek, lehet, hogy a sok olvasásnak köszönhetően. Középiskolás koromban kezdtem aktívabban foglalkozni az írással. Az első nagyobb sikerem elsős gimis koromban volt. A Vajdaságban jártam középiskolába, egy művészeti vetélkedőn második lettem a verseimmel. Aztán majdnem minden évben elhoztam az első díjat – tekint vissza Bencsik Orsolya a diákévekre.

Bencsik Orsolya lett az idén az év tehetsége az SZTE-n. Fotók: Karnok Csaba
Bencsik Orsolya író kisregényén dolgozik. Fotók: Karnok Csaba

Május 16-án megkapta az Év Tehetsége Díjat, ami azért érte meglepetésként, mert a tudományos munkái még igen frissek. Az SZTE Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója azt mondja, „egyszerű és unalmas" életet él: csak ír és olvas, a munkája a hobbija. Szeret színházba, moziba, kiállításokra járni, de ezt is a munka részének tekinti.

– Görög szövegekből inspirálódom, nagyon sok vendégmotívumot emelek be a műveimbe. A korábbi kötetemben a vidék problémája érdekelt. Úgy gondolom, attól, hogy az ember nagyvárosi, még lehet vidéki gondolkodású. A készülő kisregényemben is jelen lesz a vidékiség, de nem váltam népi íróvá. A mindennapi társas kapcsolatok is inspirálnak. Az általában női irodalomnak nevezett, tipikus témákat szeretném ironikus keretbe ágyazva megírni, például a nőiséget, a testiséget, a gyerekvállalást és a társkeresést – mondja a fiatal író, aki lektorként, újságíróként és tanárként is tevékenykedett már. Új kisregénye, a Kis va(j)dmagyar témája a disznó, és várhatóan jövőre jelenik meg.

Három éve pályázik az SZTE Szegedi Tehetségpont ösztöndíjára Kutus Bence, aki nem számított rá, hogy idén a kiválósági lista élére kerül. Ráadásul a 200 ezer forint pénzösszeggel járó Sófi-ösztöndíjat is elnyerte az idén. – Még az általános iskola hetedik osztályában tetszett meg a kémia. A tankönyvben láttam képeket a kísérletezésről, később az elméleti rész is egyre jobban érdekelt – mondja Bence, aki végzős mesterképzéses hallgató gyógyszerkutató vegyész szakirányon.

Kutus Bence lett az idén az év tehetsége az SZTE-n. Fotók: Karnok Csaba
Kutus Bence vegyészhallgató mostantól nyomtatott újságot is olvas. Fotók: Karnok Csaba

– Azért jöttem annak idején a szegedi egyetemre, mert középiskolában két alkalommal jártam itt országos versenyen, és megtetszett a város hangulata. Nagyon jó a csapatmunka az Anyag- és Oldatszerkezeti Kutatócsoportban. PhD-képzésre fogok jelentkezni az SZTE-n, utána szívesen töltenék külföldön néhány évet, de végleg nem maradnék kint – mesél terveiről.

Bence szívesen olvas szabadidejében, a hírekről eddig főleg az interneten tájékozódott. Díja mellé egyéves Délmagyarország-előfizetést nyert, így már lapunk olvasóbázisát erősíti. Érdeklik a filmek is, és amikor ideje engedi, ír. Egy alkalommal elnyerte az egyetemi drámapályázat különdíját. Az SZTE Eötvös Loránd Kollégiumban két éve szenior, tagja a kollégiumi bizottságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a súlyos balesetek száma

A jó idő is közrejátszhatott abban, hogy az idei év első öt hónapjában az előzetes adatok szerint mintegy 21 százalékkal emelkedett a személyi sérüléssel járó balesetek száma Csongrád megyében. Tovább olvasom