Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Különleges helyszínek: a Csillag börtön beszélőhelyisége

Szeged - Havi 60 percet engedélyeznek a legtöbb elítéltnek arra, hogy találkozhasson és beszélgethessen szeretteivel a szegedi Csillag börtönben. A beszélős percekért megéri jófiúnak lenni.

– Megéri jónak lenni – jelentette ki János, akivel a Csillag börtön földszinti, asztali beszélőjében találkoztunk. Az L alakú terembe egyszerre 12 elítélt fér be, velük szemben 4-4 hozzátartozójuk vagy ismerősük foglalhat helyet. A hosszú asztalt középen két részre választották. Az elítélteket havonta egyszer, minimum 60 percre látogathatják. Jó magaviselettel az időtartam meghosszabbítható, a családosoknak pedig külön engedmény járhat.

A 32 éves fogvatartottat minden második hónapban látogatja meg húga, sógora és gyerekeik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfi 14 éves lánya a távolság és anyagi okok miatt még nem járt apjánál: a börtönélet szabályait mindenben betartó elítélt kérvényezheti, hogy a találkára őt szállítsák el egy olyan BV-intézetbe, ami földrajzilag közelebb helyezkedik el szeretteihez. Ezzel a lehetőséggel János már többször élhetett.Havonta egyszer fogadhatnak látogatót az elítéltek.

Az asztali beszélőben az elítélt egyszerre akár 4 hozzátartozójával vagy ismerősével találkozhat. Fotó: Frank Yvette
Az asztali beszélőben az elítélt egyszerre akár 4 hozzátartozójával vagy ismerősével találkozhat.
Fotó: Frank Yvette

– Ha mindenben követem az intézmény szabályait, 2 órásra is felhízhat egy ilyen beszélő. A látogatás előtti napon már számtalan kérdés fogalmazódik meg bennem az otthonnal kapcsolatban. Felpörög az ember, ami nagyon jó érzés – magyarázta. Neki különösen sokat jelentenek ezek az órák, hiszen már 11 éve ül rácsok mögött.

Család és plexifal

A börtönben havonta kétszer családi látogatófogadást is tartanak, ami főleg a gyerekekkel való kapcsolattartást erősíti. Itt egy asztalt körülülve beszélgethet az elítélt szeretteivel, ahol eltűnnek a fizikai korlátozások. Létezik a filmekben látott plexifalas beszélő is, ahol a felek biztonsági okokból telefonon keresztül kommunikálnak egymással.

– Még egész kicsi volt a lányom, amikor 30 évre ítéltek. A beszélőkön találkoztunk, így láttam felnőni őt – mondta. A családdal való diskurzusokon a legkülönfélébb témák kerülnek elő: a férfi sokat érdeklődik falujáról, amelyre rokonai szerint már rá sem ismerne a hatalmas fejlődés miatt.

– Nehéz megállni, hogy ne öleljük meg egymást többször, de nem érdemes kockáztatni egy megrovást – magyarázta a férfi. A családi beszélő igazi kis zsibongóvá válik, ha az elítéltek mindegyikéhez gyerek látogató is érkezik.

– A legkisebbek még nem nagyon tudják felfogni, hogy börtönben vannak. A nagyobbak már sokkal csendesebbek – mesélte János. Azt mondja: ha látogatói érkeznek, a külvilág tér vissza a fegyház falai közé, és néhány órára újra szabadnak érzi magát.

Volford Róbert BV-osztályvezető őrnagy elmondta: a legtöbb elítélt a főépületben lévő látogatóhelyiségben találkozik hozzátartozóival. – A nevelők előző hónapban ismertetik velük a látogatási időpontokat, amelyekből a fogvatartott választhat: percre pontosan kell megadni az időpontot. Az írásos látogatási engedélyt minimum 10 nappal a találkozó előtt az elítélt megküldi hozzátartozójának – magyarázott egy asztali beszélő előkészületeiről az őrnagy. A látogatásnak igen szigorú szabályai vannak.

– Az asztali beszélő ideje alatt régebben semmilyen testi kontaktus nem történhetett – mondta Volford Róbert. – Manapság egy kézfogás és egy puszi már megengedett.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Vörcsi 2011. május 12. 22:40
  „138%-os ma Magyarországon a börtönök "kihasználtsága Jó üzlet lenne maszek börtönöket építeni.”
 • 23. Zsoltee0716 2011. május 12. 20:14
  „Vissza kell állítani a halál büntetést. Azt majd csökken a bűncselekmények száma. Szigorítani kell még jobban. lopásért már börtön járhatna.”
 • 22. Zsoltee0716 2011. május 12. 20:08
  „Ez lehetne egy sorozat is.
  Különleges helyszínek, van pár hely ahová nem juthat be az ember.”
 • 21. deszkás 2011. május 12. 16:38
  „UNTOUCHABLE! (Nem UNTACS ha már csak erre futotta) Rossznak cimezted a kérdést .Majd KGB válaszol. Sorry.”
 • 20. varadipal 2011. május 12. 11:19
  „14., Kussolnikene...: Nagyon meg vagyok rémülve. Én előbb lövök, aztán kérdezek.A gyerekem nem is kérdez, csak rajzol. Körbe. A véleményem nemcsak fenntartom, meg is erősítem. Az én nyugdíjamból egy gyilkos se zabáljon.”
 • 19. untouchable 2011. május 12. 08:28
  „Deszka!!!

  Ugyan mennyit voltál köztük? Ültél vagy dolgoztál ott? Melyik törvény szabályozza a hétvégenkénti video vetítést az ilyen ill. hasonló intézetekben? Ha már minden zárkában van tv készülék, a video vetítés szerintem valamilyen szinten egyfajta jutalom lehet... Világosíts fel kérlek! :)”
 • 18. Dushbag 2011. május 12. 08:15
  „Nota bene nem szakértőként, csak két megjegyzést
  szeretnék tenni, a BV-ben kupakolásra, mint ötletre.
  1. Egyenlőre irgalmatlan pénzbe kerül egy elítélt napi
  költsége.
  2. A kupakolás "eredményét" bentről János nem tudom,
  hogyan tudná finanszírozni, bár jó ötletnek tartanám,
  hogy ezt is állami pénzből fizessük:-)”
 • 17. deszkás 2011. május 11. 23:28
  „KGB696! 1. A lehülyézésed téged minősit 2. Többet voltam köztük min te valaha is leszel 3. A száraz tény hogy szabálytalanul működik (működött) a videolánc ha hallottál már a szerzői jogokról te jogot szolgáló analfabéta ? 4. a bekiabálást én is tapasztaltam mert ha ott dolgozol akkor nem láthatod ha pedig nem akkor ezért nem mész oda (bár kivételesen az ilyen lihegők megteszik akik rosszabbak a legrosszabb fogvatartottnál. 5.ha már csak hétvégeken van videóvetités mint irtad akkor az is törvénysértő. Azon már nem csodálkoznák ha éppen a te rendre utasitásod nem e felkeltette az Artisjus érdeklődését.És megköszönheted magadnak az értékes szakmai hozzászólásod!”
 • 16. kgb696 2011. május 11. 22:11
  „1 csak elárulom, Volford úr nem új darab régi és osztályvezető, és még normális is, úgy, hogy nem kéne beszólni!
  2 lehet, hogy van különbség de az ami le van írva az a valóság, te meg csak feltételezel ....
  4, Ki kell ábrándítsalak, János magyar, olyan mint te meg a szüleid, meg az a nép akit tisztelsz, igaz nincs miért, de élj így :)
  6, 12, valóban régen kiabáltak de újabban nem divat mert van a rendőrök kezében egy új fegyver ez pedig a 100.000ft-os büntetés, azóta kuss van :)
  <moderálva..>
  Nincs videó, nincs dvd, egy központi láncon hétvégénként van vetítés de külön dvd vagy videó nincs, tv van ellenben :) De kíváncsi lennék ha nem foglalnád le őket, neked volna e bátorságod bemenni 10-12 rab közé akiknek összesen van 300 évük hátra :)
  sok az okos itt, de ha szakmai szemmel nézünk, akkor ti civil buták vagytok, akiknek fogalmuk sincs mitől megy gondatlanul az élet, és mitől nincs lázadás nap mint nap :)”
 • 15. deszkás 2011. május 11. 17:47
  „MIGNON! Igen. Meg harminc éve a szines TV a cellákban persze videóval.Anno szalagos videomagnó gondolom most DVD. Ajánlom figyelmedbe mi volt ill van a videók első oldalán.(...nem játszható le fúrótornyokon,börtönökben ....)”
 • 14. kussolnikenedeennemfogok 2011. május 11. 17:31
  „5. varadipal 2011.05.11. 11:56

  mindenkinek van ám egy téglája odabent.. ezt ne feledd amikor ilyeneket írsz. Lehet nem neked de mondjuk a gyerekednek, stb..”
 • 13. Mignon 2011. május 11. 17:05
  „OK.

  Tudom, hogy hogy gondolod.

  De, a bünelkövetö megkapja bünteteset, hogy (mint pl. itt) 30-evre kivonjak a forgalombol.
  Ahogy Te fogalmazol,
  a "dugas-megvonasa", mint mellekbüntetes, egy orszag jogalkotasaban sincs törvenybe foglalva.

  Különben, ha belegondol az ember,
  szerintem jo ötlet!”
 • 12. amurvadász 2011. május 11. 17:01
  „A dorozsmai úti kaptár előtt minden nap van "beszélő.Esti órákban menjetek arra,láthatjátok ti is.Sőt hallhatjátok is.”
 • 11. zeuszka 2011. május 11. 16:59
  „Aki büntetve van az ne is dugjon úgy gondolom. A másik, hogy tudta hová fog bekerülni ha valamit elkövet és azt is, hogy esetleg megcélozzák szűz fenekét ez már benne van a pakliban.”
 • 10. Mignon 2011. május 11. 16:43
  „9.

  Mexikoban is van ilyen...

  2-hetente jöhet az asszony, baratnö vagy egy megrendelt prostitualt...
  Igy, elkerülve a börtönön belüli eröszakot.

  Ez komoly, erröl olvastam!
  Es, nem is tartom hülyesegnek.”
 • 9. geysa1 2011. május 11. 16:31
  „Hamarosan meg a holland mintára jön az ágyas beszélő! Akkor aztán tarthatja a gyertyát a smasszer a fegyencnek! És mind ezt az adófizetők finanszírozzák. Szerintem a TV-ben be kellene mutatni egy életfogytos és egy Stohl Buci egy teljes hónapját. Tudtommal kamera van felszerelve a tényleges fogytosok körletében. Hadd lássa az ország világ, milyen is egy valóság show élőben!”
 • 8. zeuszka 2011. május 11. 14:34
  „Ez mind az adófizetők pénzéből van ((( vagyis a mi pénzünkből. Annyi a bűnöző, hogy sorba kell állni a büntetést letőlteni.”
 • 7. deszkás 2011. május 11. 13:52
  „Kolompár Orbán is itt "vendégeskedett"(belül).”
 • 6. bo 2011. május 11. 12:18
  „A többit meg bekiabálják az utcáról.”
 • 5. varadipal 2011. május 11. 11:56
  „Bolivia jobb hely lenne azoknak akik idekerültek.Ott nem a társadalom zabáltaja őket, fűt és mos rájuk, ad fedelet a fejük fölé.A kézfogást csákánnyal végzik a kőbányában. Itt már rég be kellett volna vezetni a kényszermunkát, olcsóbbak lennének a sztrádák, meg a bérlakások.És a sz.rháziak legalább azt megkeresnék az államnak, amit rájuk kell költeni.20%-kal lenne magasabb az átlagjövedelem, meg a nyugdíj a kirekesztett ingyenélők nélkül.”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis Snoopy a reklámhéten

Szeged - Hamis Snoopy, felrobbanó telefonakkumulátor, másolt lemezek. Néhány olyan tárgy, amely a… Tovább olvasom