Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kultúrcsempészek a Restiben - galériával

Szeged - Szombat délelőtt a szegedi vasútállomás Restijének teraszán, szikrázó napütésben a sínbuszozók erőteljes, és az utasok diszkrét érdeklődése mellett kezdődött a több napos Szeged–Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál utazós programja.
Fiatal költők – például Deres Kornélia és Terék Anna – olvasták fel verseiket, majd a Tudósok koncertezett. DrMáriás, a zenekar frontembere a MÁV hangosbemondóját a zenekar negyedik tagjaként mutatta be. Játszották a Kelet-európai zombi, a Ne vágd le a farkadat című számukat, a Ne barátkozz című dalt pedig drMáriás úgy vezette föl, hogy már embert is ölt, de azért barátságos. A koncertre a MÁV-Start Zrt. ügyfelei közül is többen csatlakoztak a fesztiválozókhoz. A résztvevők délben vonatra szálltak, és ott folytatták.

Sínbuszfesztivál: a szombati megnyitó hangulatai. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

– Ez a motorkocsi a 40 kilométert két és fél óra alatt teszi meg. A fesztivál magját az képezi, hogy kortárs irodalmárok a Vajdaságból és Magyarországról felolvasnak a sínbuszon. Ők azok, akik szórakoztatóvá teszik ezt az utat – mondta a fesztivál egyik szervezője, Farkas Tamás. Hozzátette: a felolvasás a fesztivál magja, de a kultúra más ágait is bevonták, így az idén kiegészült a rendezvény nemcsak zenei és képzőművészet programokkal, de két filmhéttel is. Szabadkán Jeles András-, Szegeden Zelimir Zilnik-filmhetet rendeztek.

Tudósok - Kelet-európai zombi

– Próbáljuk közel hozni az emberekhez a kultúrát azon túl, hogy a kultúrák kapcsolatát is próbáljuk elősegíteni. Mert annak ellenére, hogy fizikailag közel van egymáshoz a két régió, nincs köztük áramlás. A sínbusz szimbolikus módján próbáljuk ezt intenzívebbé tenni – fogalmazott.

Sínbuszfesztivál: a szombati megnyitó hangulatai. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

A kérdésre, hogy magyar vagy szerb oldalon nagyobb-e az érdeklődés, Farkas Tamás elmondta, a rendezvény legnagyobb gondja, hogy szerb oldalon sokkal kevésbé sikerül megfogni a programjaikkal az embereket.
Szegedről viszont egyre nagyobb az érdeklődés, a sínbuszozók nem is férnek be mindannyian abba a kocsiba, ahová igazán érdemes: ahol a felolvasásokat, koncertet tartják. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy központi magnak meghagyják ezt a programot, de próbálják a többi rendezvényüket is hangsúlyossá tenni.

Tudósok - Ne barátkozz!

Szabadkán szombaton többek között filmvetítéssel, kiállítással és bulival folytatódott a sínbusz fesztivál. Vasárnap 13 órakor kezdődnek a programok a szabadkai vasútállomáson, Szegeden pedig 16.20-tól lesz felolvasás. 20 órakor a Jazz Kocsmában Médeia fiai, valamint Mondom neked – experimentális artbeatbox jazz kvartett koncert várja az érdeklődőket.

Olvasóink írták

 • 5. szatyi 2011. október 02. 19:15
  „...És egy kis korrepetálás sem ártana a kommentelőnek, főleg, hogy kultúrális témában szólt hozzá!”
 • 4. KissEmília 2011. október 02. 14:32
  „zoltanszabo, a semmitmondó egybeírandó, olyan szó nincs, hogy "butyuta", bugyuta annál inkább. a sínbusz nem gasztronómiai fesztivál, és nem egy település találta ki magának, bár Szeged támogatja, ahogy még többek között az NKA, Szerbia Kulturális Minisztériuma, a Szegedért Alapítvány, a Magyar Írószövetség, a Szegedi Szerb Helyi Közösség. te meg totál nem vagy képben.”
 • 3. zoltanszabo 2011. október 02. 12:54
  „T.2.
  Párt független "fesztiválokról " beszélek. Minden település kitalál magának valamit, csak hogy megmozzgassa a település lakosságát. pl. káposzta főző fesztivál, rétes fesztivál, hagyma fesztivál --ahol kb. ha voltak v. 20 an.
  Kaja-pija erről szól ,meg a gagyi fellépőkről.
  Ezek a " kúltúrális " fesztiválok olyan silány szervezések, szinvonaltalan ,rendezvények.
  Fesztivál = piaci kirakodó vásár, butyuta--programokkal. /semmit mondó, ötlettelen, gyerekes /”
 • 2. bakosandras 2011. október 02. 12:15
  „Tisztelt Zoltánszabó!
  Kérem, árulja már el nekem, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy ön szerint kik rendezi ezt a fesztivált?
  A fidesz vagy a szocialisták? Ez fontos lehet.
  Kik azok, ön szerint, akik "az emberek figyelmét" elterelik a problémákról?
  És mit jelent az hogy "butyuta?"”
 • 1. zoltanszabo 2011. október 02. 11:23
  „Minden baroságot kitalálnak , csak hogy az emberek figyelmét eltereljék a problémákról !
  Olyan butyuta " fesztiválokat " csinálnak , van ember akit ezek érdekelnek ???
  Sok helyen csak pia--kaja giga áron, csak a népet húzzák le a magas árakkal---de ha fizet a sok bírka --miért ne ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtották a szemetet a körtöltés túloldalán

Egy autógumi és egyéb más háztartási hulladék ég Szegeden a körtöltés túloldalán a Vértói útnál. Tovább olvasom