Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Kutyapiszok és csikk bújt elő a hó alól

Szeged - A tavaszira forduló időjárásnak köszönhetően az olvadó hó alól csikktenger, elképesztő mennyiségű kutyapiszok, szemét bukkant elő a városban.
A Stefánián szinte félméterenként botlottunk kutyaürülékbe, a buszmegállókban, a csatornák fedelei mellett pedig halmokban állt a csikk.

– A legnagyobb gondot valóban a csikk és a kutyapiszok jelenti. A nemdohányzókat védő törvény miatt mindenki az utcán cigizik, a csikket pedig oda dobja, ahol áll – hallottuk Bakacsi Zoltántól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetőjétől.

Mi volt a hó alatt? Hát... Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Bakacsi Zoltán szerint tetemes mennyiség lepi el Szegedet kutyapiszokból is, kollégái a belvárosból kifelé haladva kézi munkaerővel takarítanak. Koszos hóhalmok is maradtak a városban, ezek javarészt dolomit- és zeolitőrleménnyel vannak tele. Ezekkel az anyagokkal gyorsították a hó olvadását, és próbálták síkosságmentesíteni a díszburkolatokat. Kézzel lapátolják el a buckákat, takarítják a buszmegállókat is. Ha az időjárás engedi, a társaság megkezdi a gépi tavaszi nagytakarítást is.

A részlegvezető a vendéglátóhelyek, üzletek és egyéb szolgáltatók tulajdonosainak azt tanácsolja, hogy fordítsanak nagyobb gondot környezetük tisztántartására. – Helyezzenek ki hulladéktárolókat, amelyeket aztán naponta ürítsenek. Ez egyébként kötelességük lenne – tette hozzá.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. purgator 2012. március 03. 10:31
  „A kutyaadó elleni lázongók, vagy kis kedvenceik sz*rják tele a várost? Ha meg beszedik az adót, a magasságos önkormányzat gondoskodjon a termés eltakarításáról is. Most hol vannak a havonta a Főpostát ostromló tarka magyarok? Nem tud közmunkát adni a város? Segílykét tud?”
 • 61. alfa258 2012. március 02. 14:57
  „Miért mire számítottak????? Aranyrögökre????? A bagósok azért dobálják szét a csikket, mert a megállóban nem lehet, csak 5 m távolságban. Ha ott nincs szemetes, akkor eldobja. Az még nincs törvényben hogy utcán nem lehet. Ekkora baromságot!!!!! Nyáron majd a kocsmáktól 5- de lehet 10 m-es körzetben lesz nagy rakás csikk, mert "védik az egészségünket", mert beadta egy kósza ötlettől vezérelt narancsos pacsirta, hogy legyen bünti, aztán csak vissza szokott a bagóra a d.isz nőfejű nagyúr is!!! Menjenek a jó francba. A kutyásokat is lehetne büntetni, mert a kutyaszar qva büdi ha belelépsz, és gusztustalan. De 1 -2 gazdit ha láttam, hogy összeszedte kedvence termékét. A szemétszállításra beszedett sarcból fizessenek legalább közmunkásokat és azok takarítanak. Ha tiszta az utca rá lehet szólni a zemberre, hogy ne szemeteljen!!! GEEEE??????????”
 • 60. Yucca 2012. március 02. 11:25
  „csupika: legyen igazad! Tény, hogy ezt vagy kézi seprűzéssel, vagy nagyteljesítményű, szívó hatású géppel lehetne teljesen eltüntetni, de jobb lenne minél előbb.
  Arról nem is beszélve, hogy miután sokan járunk rajta, a karistolás koptatja, gyilkolja a szépnek már egyáltalán nem nevezhető díszburkolatot, aminek már csak akkor van némi színe, ha esett rá az eső.”
 • 59. csupika 2012. március 01. 20:28
  „Én tavalyról emlékszem, hogy a gyalogos utcatakarítók (nem tudom most a hivatalos megnevezésüket) söpörték napokig ezeket a kis őrleményeket. Tavasz közepén már csak kevés helyen maradt.
  Tegnap a Deák gimnáziumnál nagy úttisztítót láttam.”
 • 58. Yucca 2012. március 01. 16:23
  „"Koszos hóhalmok is maradtak a városban, ezek javarészt dolomit- és zeolitőrleménnyel vannak tele." -- Ezek az apró kőörlemények aztán ott maradnak a járdákon hónapokig, hozzuk haza a cipőtalpakba ékelődve.
  Tegnap egy kis takarítógép ügyködött a Klauzál téren. Valami vizet fröcskölt, forgósöprűzött és ilyenek.
  Direkt mentem a nyomában: az égvilágon semmi nem változott. A kő szürke, koszos maradt, a kis kavicskák szintén ugyanott.”
 • 57. IVY 2012. március 01. 12:32
  „46. vmagdi 2012.02.29. 14:39

  "a Szillérin tegnap elképedve láttam millionyi eldobott ures mini palinkasuveget, de valami iszonyu sokat a jarda melletti fuben. Pusztulunk piszkolodunk, fizikailag, mentalisan es erzelmileg is."

  Menj csak be a környező mellékutcákba! Rögtön megtalálod a pálinkásüvegek gazdáit. Figyelő szemek elől elbújó hajléktalanokat! Tele velük a lakótelep! Ha kell, még az ajtód elé is sz..nak!”
 • 56. Agáta 2012. március 01. 10:39
  „Akit nem érdekel a környezete - és nem nevelték rá gyerekkorában - az mindig szemetelni fog. Nemcsak most. 20 évvel ezelőtt egy reggel szálltam le a Nagyposta előtt az 1-es villamosról. Frissen fel volt takarítva, fellocsolva (május végén). Egy nő még bele szippantott a bagójába, ledobta a földre és felszállt a tujára. Legszívesebben lerángattam volna!
  A bagósok nem azért dobálják szét a csikket, mert csak az utcán szívhatják! Eddig is szét hajigálták. Az összes megálló tele van. Nem tudom, ki találta ki a türelmi időt, jó nagy marhaság! A városban már 2,5 éve nem lenne szabad a megállókban dohányozni, de senki nem szerzett érvényt a rendeletnek, nem büntettek és nincs sehol kiírva. A magyar ember olyan, hogy a napot is letagadja az égről, ha nincs rá írva, hogy "nap". Még mindig túl olcsó a bagó, 100 Ft-ért adnám szálát! Amennyibe a tüdőrákos kezelése kerül.... meggyógyítani nem tudják, így évekig tákolják...”
 • 55. Casablanca 2012. március 01. 08:57
  „Egész Szeged szemetes!

  Mégis azt mondják a lakosok, hogy nincs vagy kevés aszemetük, minek fizetni ennyit a hulladékszállítási szolgáltatásért, magas a díj stb...

  Az ilyeneknek azért kevés a szemete, mert a közterületeken széthajigálják (csikk, pálinkás üveg, neylon, rágógumi, kutyagumi stb.), a munkahelyen meg munkaidőben hegyekbe termelik a szemetet, a maradékot meg illegálisan elpöccintik akárhová...

  Döntsék már el: most akkor igénylik a "napi" szemétürítést vagy elég egy hónapban egyszer kiüríteni a kukát???”
 • 54. yin-yang 2012. március 01. 05:44
  „52. egyetértek, nagyon jó :) /meg műanyag zacsiba csomózni lebomló szerves hulladékot?ez mekkora!szemét kupac világot hoz még ránk/”
 • 53. Lilyom 2012. március 01. 04:18
  „Szerintem meg az emberek bunkosagat ne a kukak hianyara kenjuk mar!!!!
  Az, hogy nincsen 100 meteren belul kuka ne azt jelentse mar, hogy akkor nyugodtan ott hagyhatjuk a kutya szemetet!
  Kedves buszke kutyatartok! Ha nincsen kuka a kozelben, nyugodtan foghatjuk es hazavihetjuk a kis ajandekcsomagot es otthon kidobhatjuk!!!!
  Ugyanugy, ahogy en sem dobom el a papirzsepkendomet az utcan, csak azert mert nincsen kuka!!!!
  Ahogy a zsebkendom is elfer a zsebembe mig hazaerek, ugy masnak is elfer a kezeben a sajat kutyaja piszka!!”
 • 52. zoli0209 2012. február 29. 20:40
  „egyébként mindennel egyetértenék,ha!a kedves szülővárosom rendesen letakaritotta volna a megállóterületét,ötven méterenként kirakna csikk óvszer és egyéb szemét tárolókat és azt naponta ki üritené. tévedés ne essék a törvény egypárti államunk hozta állja ő a számlát.mi meg fizetjük éhező rossz anyagi helyzetű családjaikat szeretett parlamentereinknek.a Szegedi hó eddig sosem maradt meg következő télig akkor régen nem csikk meg kutjagumi hihi maradt alatta hanem lónak citromja kedves fiatal tiltakozó barátaim.a kenyér szállitó jármú csak 1,8 le-s vol de naponta nyolcszor potjantott!nem semmi,de bió anyag lebomlik mint az dohány csikk és a kutjagumi!érdekes hogy a mi társadalmunk ennyire egy kijelölt irányba fejlődik.a vezér birka ezelőtt huszon éve kijelölte a követendő utat mint KI mint IR szed és most ilyeneken lovagolunk,talán inkább azon a sok hirtelen gazdaggal kellene foglalkozni aki rosszul fizetett!munkából már a sokadik lakásánál és egyébnél jár!”
 • 51. Pandora 2012. február 29. 20:11
  „eszembe jutott a "Szilvát szemétért" népmese.
  így télen lehetne ezt "Krumplit kutyaszarért" verzióra alkalmazni :)

  lehet még sikere is lenne az akciónak :)”
 • 50. kabalapasas 2012. február 29. 19:34
  „Felhívnám az illetékesek figyelmét,hogy sajnálatos módon egy elpusztult cica is van a Szent György tér sarkán,az egyik villanyoszlop tövében,nem messze a játszótértől... :

  http://www.kephost.com/view3.php?filename=g3ay0ktc6ct6ir2a9zuc.jpg

  A másik dolog az,hogy itt egyesek a kóbor cicák ürülékével foglalkoznak,ami természetesen veszélyes igen,de ne keverjük már össze egy kóbor állat piszkát azzal,amit felelőtlen gazdák hagynak a kedvencük után az utcán.....”
 • 49. ferdzso 2012. február 29. 19:27
  „Ezek a "piszok kutyák" megint cigarettáztak, a "wc-n"!(A hó mindent eltakart..)”
 • 48. jozko 2012. február 29. 16:42
  „Láttam egy megszállott fazont a városban .
  Videóval járkál, "trónoló" helyzetben kapja lencsevégre a kutyákat - a végtermékkel - és a pózoló gazdikkal együtt.
  "Kutya szépségverseny "néven tervezi nyilvánosságra hozni, valószínű, hogy a neten.

  Személyiségi jogokat sem sért, a kutyák bemutatása nem lehet sértő.
  A gazdit csak az ismeretségi körében ismerik fel - vagy a szűkebb környezetében...
  Integetni, integetni!”
 • 47. Dorci79 2012. február 29. 14:40
  „sousse

  Azért le bírnak hajolni,hogy a kutyájukat felöltöztessék ezekbe a rongyokba? De mikor a xart fel kéne venni az már nem megy ???Én elhiszem,hogy nekik gyerekpótló és társaság az állat,de mi meg térdig járunk a kutyapiszokban!!!!”
 • 46. vmagdi 2012. február 29. 14:39
  „a Szillérin tegnap elképedve láttam millionyi eldobott ures mini palinkasuveget, de valami iszonyu sokat a jarda melletti fuben. Pusztulunk piszkolodunk, fizikailag, mentalisan es erzelmileg is.”
 • 45. Mignon 2012. február 29. 14:34
  „Van itt a munkahelyemen egy kollegam, aki ilyen kerdesben kiismeri magat.

  Ö mondta, hogy a kutyapiszok azert veszelyes, mert ha valamilyen modon
  az ember testebe kerülnek a bacilusok,
  un.: "neoszporoza-fertözest" ( "Neospora caninum") okozhat, amely
  agygyulladassal es halallal is jarhat.

  Nem tudtam, hogy ilyen veszelyes.”
 • 44. csupika 2012. február 29. 14:25
  „A póráz kérdés jelen esetben nem fontos. Régóta hangoztatják szakemberek és felelős állattartók, hogy nem a póráz fog megvédeni egy veszélyes kutyától vagy inkább a kutya veszélyes gazdájától. Tény, hogy egy nagyobb testű kutya méreténél fogva erősebb és többet tud ártani, de az is tény, hogy ezek döntő többsége nyugodtabb és kezelhetőbb is egyben, hiszen tudatában van a méretének, ezért azt is tudja, hogy erőszakot (harapást) csak végső esetben kell használnia, hiszen eleve elrettentő ránézésre. Sok nagytestű kutya, például a német dog eleve így lett kitenyésztve: nyugodt, jámbor és családszerető! kutya. De mivel akkora, mint egy kisebb ló, ezért nem fordul ellene senki és semmi.

  Most leszögezem, hogy a gazda a felelős, és ha olyan kutyát választ, amit tud kezelni, akkor a szabadon engedett kutyája nem jelenthet semmiféle veszélyt a környezetére, hiszen lehet őt kezelni, és a felelős gazdi figyel is a környezetére. Én ha olyan helyen sétálok a kutyával, ahol kisgyerekes család közeledik, mindig visszahívom a lábam mellé a kutyát, mert bár ÉN tudom, hogy semmiféle veszélyt nem jelent senkire, de ezt ŐK nem feltétlenül fogják tudni, és eszem ágában sincs megijeszteni őket. Ideáig kéne eljutnia minden gazdinak, és máris nagyobb lenne a békesség.”
 • 43. Queenmargareth 2012. február 29. 14:15
  „nos, most, hogy voltam bent a városban is jobban szétnéztem:tény, ahol van szemetes, szintén nem használják. Szomorú.
  A szemetes kukákat hiányoltam szintén a Tisza partról, a Móra Ferenc Múzeum szép kertecskéje is teli fekáliával, rohangálnak a virágok között a kutyák.
  Szerintem azért egy kiskutyára is kell póráz.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malájok között egy európai

Hogyan lehet megszokni a baloldali közlekedést vagy a világ egyik legmelegebb éghajlatát –… Tovább olvasom