Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Kutyavilág Makkosházon

Szeged - Lakossági panaszok hatására a jövőben táblákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy Makkosházon, a Gyöngyvirág utca és az iskola közötti ligetes részen tilos kutyát futtatni.
A kellemes nyár végi napsütésben, péntek délben három kutyatulajdonossal találkoztunk Makkosházon, a Gyöngyvirág utca hátsó része és a Bonifert Domonkos Általános Iskola közötti ligetes parkban. Egy kisfiú a tacskóját sétáltatta, Molnár Fanni Mázlival, a kis yorkshire terrierrel jött, Méhes Gábor pedig Lexával, a német juhászkutyával érkezett. Az egyik beton pingpongasztalnak támaszkodva, az árnyékban pihentek. Lexa egy fa tövében lihegve várta, hogy gazdája elhajítsa a gumilabdát.

A jövőben ezért a közterület-felügyelők akár meg is büntethetik őket. Az ebtartást Szegeden önkormányzati rendelet szabályozza. Az ebben leírtak szerint közterületen, illetve a lakóház közös használatú helyiségeiben és annak udvarán biztonságos vezetésre alkalmas pórázt, bizonyos esetekben pedig szájkosarat kötelező használni.

Molnár Fanni kutyájának, Mázlinak nincs mázlija: ezután már itt sem sétálhat szájkosár nélkül. Fotó: Karnok Csaba
Molnár Fanni kutyájának, Mázlinak nincs mázlija: ezután már itt sem sétálhat szájkosár nélkül.
Fotó: Karnok Csaba

– Legalább 30 éve járnak ide kutyázni. Miután a Lidl megépült, még többen lettünk. Nekem Lexa a harmadik kutyám, akit ide hordok – mondta a kutyakiképzőnek tanuló fiatalember. Gábor alig néhány méterre lakik a parktól, ezért magától értetődőnek tartja, hogy nem sétál kilométereket a töltésig munka előtt, hogy levigye a kutyát sétálni. Azt mondta, a kulturált és jól nevelt kutya sétálhat póráz nélkül, nem fogja otthagyni a gazdáját. Szerinte amúgy sem használja senki az elhanyagolt, gazzal benőtt homokozót, ami eredetileg strandröplabdapálya lenne, de már háló sincs az oszlopokon. Még hozzátette, a kijelölt futtatón, a körtöltésen sem teljesen felhőtlen a helyzet, mivel ott a biciklisek és a futók panaszkodnak a kutyákra és a gazdáikra.

– Ilyen táblákat bárhová ki lehetne tenni. Közterületen a kijelölt futtatók kivételével sehol nem szabad kutyát póráz nélkül sétáltatni. Már megrendeltem a két tiltó táblát, amelyeket az Ortutay és az Agyagos utca felől helyeznek majd ki – hangsúlyozta Kozma József. Makkosház önkormányzati képviselője elmondta, hetente legalább három lakossági panasz érkezik hozzá kutyaügyben.

– A kutyások helyzete Makkosházon egyáltalán nem rossz, hiszen a kijelölt kutyafuttató, a töltés mindenhonnan elérhető – magyarázta a képviselő, aki már dolgozik azon, hogy a Lomnici utcában, a Honfoglalás park mögötti részen kerítéssel körbevett futtatót alakítsanak ki. Kozma azt szeretné, ha a Gyöngyvirág utca mögötti ligetes, fás területet a jövőben inkább a lakosok használnák, nem pedig a kutyák. A jövőben a közterület-felügyelők fokozottan ellenőrzik majd a parkot, és szabálysértés esetén 3–20 ezer forint helyszíni bírságot szabhatnak ki.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Agáta 2013. október 15. 17:06
  „Kozma úr mielőtt tervezget, kérdezze meg az itt lakókat, hogy szeretnének-e kutyafuttatót az ablakuk alatt. Én nem, és értesíteni is fogom a szomszédságot erről a tervről.”
 • 33. vélemény 2013. szeptember 03. 16:16
  „7. papsajt
  Ha lenne bekerített kutyafuttató, ...
  - Addig lenne amíg a "vasazók" meg nem fújnák.”
 • 32. vélemény 2013. szeptember 03. 16:11
  „30. mangó1
  Vértói út----és a Zsitva sor által határolt .....
  - Ugye a töltés felöli oldalra gondolsz és nem a játszótérre?
  A Vértó partján a domboldalban is szoktak nagy testű kutyák póráz és szájkosár nélkül rohangálni.”
 • 31. vélemény 2013. szeptember 03. 16:07
  „táblákkal hívják fel a figyelmet arra, ...
  - Az okos kutya figyelembe is veszi majd. :))”
 • 30. mangó1 2013. szeptember 03. 13:51
  „Vértói út----és a Zsitva sor által határolt .....GAZOS---HATALMAS TERÜLETRE.....KUTYA FUTTATÓT LEHETNE...kialakitani........volta képen azzá is van nyilvánitva.....csak nem tudom miért nem intézkedik az illetékes képviselő .......szavazásnál jó volt hogy rá szavaztunk ugye....”
 • 29. Vega 2013. szeptember 03. 09:57
  „"a képviselő, aki már dolgozik azon, hogy a Lomnici utcában, a Honfoglalás park mögötti részen kerítéssel körbevett futtatót alakítsanak ki."

  nem tudom hogy hányszor járt azon a helyen a tisztelt képviselő, de ott már van egy kerítéssel körbevett terület. anno a vízművek használhatta, de a felszínen jelenleg semmilyen építmény nem található csak fű meg fák. esetleg meg lehetne kérdezni a tulajdonost, hogy ha akadálya nincs, akkor nem csak a város fűnyíróit engednék be, hanem kutyásokat is.”
 • 28. windsor 2013. szeptember 03. 09:18
  „Fri! Te nagyon művelt! A macska elássa, ahol alkalmas rá a talaj... pl a játszóterek homokozójában, de vannak olyan helyek, ahol nem az, de attól még a szag megfelel neki. Te is csak bunkóskodni jársz ide, mert érdemben nem tettél hozzá az ügyhöz, csak velem kötekedsz, holott én pont az vagyok, aki pórázon sétáltatja az engedelmességi vizsgával rendelkező kutyáját, és felszedi az xart utána.
  Viszont az ilyen sok felkiáltójeles mondandó nélküli hozzászólás sokat nem tesz hozzá az életemhez, max megállapíthatom belőle, hogy te se mostanában fogsz bebocsátást nyerni a MENSA tagok közé...”
 • 27. Fri 2013. szeptember 03. 08:30
  „windsor ! Te nagyon okos ! a macska az ürülékét elássa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! az ember nem - mint azt ahogy írod is, a kutyák sem tudják elfedni az ürüléküket, a gazd gondja lenne. AZ , hogy nénik etetik a macskákat, kóbor kutyákat szintén az emberek hibája !!!!!!! de hát ide csak egyesek azért járnak , hogy az ujjaikat tornáztassák a klaviatúrán”
 • 26. vovozs 2013. szeptember 02. 17:58
  „Több mint 10 éve csöppentem ebbe a Gyöngyvirág utcába, de szerintem az egész ligetesdi és röplapdapályáról nekem csak a zsebbe mutyi jut eszembe ,mert ablakom oda néz, és egy hálót láttunk egyszer, nyitás után ,de azt a srácok akik felrakták játék végén le is vették, azóta más nem használta, csupa gaz. Arra jó volt hogy ráköltsünk csomó pénzt, és a megnyitóbulira is, és az itt lakóknak volt egy vagyis két füves területük és mindkettőt tönkretették. Sok lakó a sorból emlékszik, hogy a LIDL megnyitáskor az engedély aláírásakor aláírattak egy kamu papírt is hogy parkot vagy játszóteret kérünk, Na az a játszótér hol van vagy az a papír mert ez még sokáig felkerült lakógyűléseken is. De legalább olyan fákat ültettek volna ami nő is, ezek kiselejtezett harmadosztályú fák voltak amik soha nem nőnek meg. Ez nem fejlesztés volt a lakók felé... a bográcsfőző állvány hát idiótaság volt mások ablaka alá rakni, úgy mint a Bihari utcában is.l”
 • 25. windsor 2013. szeptember 02. 17:31
  „EXENTER: Tökéletesen egyetértek. Annyit fűznék még hozzá, hogy a Bartók Béla tér gyakorlatilag teljesen körbe van xarva, és szinte kivétel nélkül emberi, vagy macska ürülék található. Erre még az öregektől is látom, hogy felszedik a kutyáik után. Viszont a hajléktalanok reggeltől estig itt ülnek, isznak, ürítenek, beájulva fetrengenek a saját mocskukban és ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítve a tér melletti buszmegállót. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek ezt látják. Mert ez elvileg egy játszótér. A Széchényi téren a fák alatt is tele van xarva, és nyilván nem a kutyák hagyják maguk után a xaros zsebkendővel együtt az ürüléket, mert bármilyen jól nevelik őket, azért kitörölni nem szokták maguk után. A nagyobb bokrok és fák alja emberi ürülékkel van tele. Ahogy a Tisza mentén végighúzódó sétány füves területének egy része. A Stefánián is ez van. De ez senkit nem háborít fel. Ahogy a zsinagóga környékét elárasztó macska xar se, és a macskákat etető nénik vannak a legjobban felháborodva az ürülék miatt, holott az ő kis kedvenceik hagyják ott lépten-nyomon a kis csomagocskákat, és nem a kisebb méretű kutyák.
  Nagyon odafigyelve találok helyet, ahol sétálni tudok a kutyával, elengedésről meg annyira már nem is álmodok. Sokkal jobb lenne a helyzet, ha lenne több, normális méretű kutyafuttató, ahol nem csak az 5 kiló alatti kutyák tudnának mozogni, hanem esetleg nagyobb társaik is lefáradhatnának. Talán akkor normalizálódhatna a helyzet a kutyások és a nem kutyások között, de ez csak álom...”
 • 24. bessy 2013. szeptember 02. 17:26
  „Táblát kitenni és azután büntetni a legkönnyebb! De ha már a táblánál tartunk tényleg jó lenne minél több olyan tábla, ahol igazából sétáltatni, futtatni lehet a kutyát és nem pofázik bele végre senki, hogy miért is rohangál előttem 1o-2o méterrel az 5o kilós kutyám. Mondjuk pl. azért, mert nem bánt senkit és semmit. Itt megint nem a kutyákkal és azok gazdáival van baj. Szerencsémre találtam egy olyan helyet, ahol nyugodtan úszhatnak és futkározhatnak és oda tényleg csak olyan kutyát hoznak, amelyik jól nevelt és lássatok csodát, amelyiket félti a gazdája vagy nem bízik meg benne pórázon hozza. Na itt se minden felhőtlen a kutya és nem kutyapiszkot illetően, de legalább elfogadható. Lehetne hosszan sorolni a kóbor macskától, az nem használt játszótérig mindent. És tényleg soem fogom felfogni, hogy miért pont a kutyásokon és főleg a kutyákon verik el a port.
  Pl. a macskák, a madarak, vagy esetleg a vadak kitől kérnek engedélyt, hogy hova szarjanak?”
 • 23. EXENTER 2013. szeptember 02. 16:49
  „Rögtön a lényegre térve, nem minden kutyának tulajdonított kupac ered a kutyáktól !
  Most nem a kisebb űrméretűekre célzok, bár az is megérne pár szót hogy a szabadon kóborló macskák végtermékei miért nem zavarnak senkit ? De elmondom hogy a hullámtéren azért sétálunk pórázon a nagytestű kutyánkkal mert az odáig vezető út is meg a hullámtér is tele van ún. kultúremberek által odanyomott csomaggal prémium esetben gatyával komplett. Kedvencem az a futkosó, de nem becsületben őszült illető, aki a lefelé vezető lépcsősorra naponta helyezi el anyagcseréje eredményét, én egy alkalommal délben ordítottam a letolt gatyája irányába.
  Még utoljára annyit, a város ennyire mocskos és elhanyagolt soha nem volt, a millió más szemétből épp a kutyaszart kellene csak kiválogatni vagy szedjek föl mindjárt fél négyzetméterről minden miegyebet ?”
 • 22. Fri 2013. szeptember 02. 15:59
  „"Kozma azt szeretné, ha a Gyöngyvirág utca mögötti ligetes, fás területet a jövőben inkább a lakosok használnák, nem pedig a kutyák. A jövőben a közterület-felügyelők fokozottan ellenőrzik majd a parkot, és szabálysértés esetén 3-20 ezer forint helyszíni bírságot szabhatnak ki. "

  A büntetés a lényeg úgy látom , mellesleg komolyan gondolják, hogy ott lehet a lakosoknak kellems sétákat tenni ? pihenni, beszélgetni ? stb. ahhoz megfelelő környezetet kellene kialakítani !!!!!”
 • 21. Fri 2013. szeptember 02. 15:55
  „Sajnos a kutyák érzék kárárt az ilyen rendeleteknek, de nagyon sokszor, ez a gazdáiknak köszönhető. Vannak "gazdik" akiknek a nagytestű kutáyjuk utcahosszakkal előrefutnak, gazdi pajtás pedig nyugodtan sétál kezében a pórázzal. Tudom én, hogy nem jó a póráz kellemetlen az állatnak, de házak között, játszótereknél a gazdik által nem jól nevelt kutyusok összevissza szaladgálnak, a pottantásraól nem is beszélve, 10 gazdiból jó estbe egy ha felszedi után. Tehát a gazdiknak köszönhető, mert ők a neveletlenek !!!!”
 • 20. Mandriva 2013. szeptember 02. 15:26
  „Gomicsont: 1.Kutyák 2.Buszok Milyen szerencse, hogy ebben a városban csak ez a két téma foglalkoztatja a polgárokat, semmi más gondjuk nincs”
 • 19. x 2013. szeptember 02. 15:14
  „Mindenki a kutyákkal foglalkozik, de a kutya sem törődik más háziállatokkal Makkosházán, milyen a sorsuk?”
 • 18. alfa258 2013. szeptember 02. 14:56
  „Tőlem elférnek a kutyák,de azért pár dolgot jó lenne ha betartanának a gazdik: 1. szamár nagyságú kutyára rakjon szájkosarat, és ne bizonygassa, hogy nem bánt a kutya!!!! Nekem nem mondta a kutya ..... 2. a kutyapiszok elég bosszantó és idegesítő, főleg ha belelép az ember!! Nagyon kevés gazdit láttam, aki szedi fel rögtön a kedvence termékét!!! (de van olyan aki felszedi) Nem biztos, hogy a kijelölt hely jó is, igazán jó hely pedig nincs!”
 • 17. nyomdasz63 2013. szeptember 02. 14:47
  „Nem ismerem az ottani helyzetet,DE! Létezik nagyobb illegális kutyafuttató,mint a szegedi Kálvária tér?
  Azzal sem tudnak(akarnak) semmit se tenni!”
 • 16. állatbarát3 2013. szeptember 02. 14:43
  „11. p79 2013.09.02. 13:37
  Talán, ha varázsszemüveget használnánk, akkor láthatnánk a ligetes, fás területet, de így ...............nekem sem annak tűnik.

  De az tény, hogy nagyon sok gazdi nem foglalkozik a kutyagumi eltüntetésével, ezért egyetértek azzal, hogy ez miatt büntetni kell, de sajnálom, hogy csak pórázzal lehet majd sétáltatni kedvenceinket.”
 • 15. windsor 2013. szeptember 02. 13:59
  „Sajnos a kutyafuttatók hiánya igen komoly gondot okoz. Mondjuk én a kutyafuttatókra se tudok kijárni, mert azt is ellepik a nénikék a kis kutyusaikkal. Nem sétálnak, csak ülnek a padon, alattuk meg fekszenek a kis ölebek, és emiatt én már nem mehetek be a 45 kilós kutyámmal, mert hát nehogy már és különben is mit képzelek magamról. Holott a város másik végéből mennék oda, hogy szabályos legyek. A töltés kilőve, mert ott futnak, bicikliznek, piknikeznek, hajléktalanok kutyái vannak, üvegszilánkokkal van tele, tehát minden, csak épp a célnak nem megfelelő.
  Jó lenne több, értelmes méretű kutyafuttató. Manapság már egyre jobb a kutyás kultúra, de sajnos így is rengeteg kutyaxarba futok bele. Én a nagytestű kutyám után simán fel bírom szedni, akkor nem értem, hogy a kis ölebek után miért esik nehezükre. Az biztos, hogy könyörtelenül büntetnék mindenkit, aki otthagyja a kutyája után a xart.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyílik az egész Fekete Ház

Az utolsó öt muzeológus kutató is átköltözik a Fekete Házból a Móra-múzeum Tisza-parti épületébe. Tovább olvasom