Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

L’Oréal-díjas az SZBK kutatónője, Mónika

Szeged - Fuxreiter Mónika, a Szegedi Biológiai Központ enzimológusa kapta a L'Oréal és az UNESCO elismerését, amelyet A nőkért és a tudományért címmel ítéltek oda idén hetedszer.
Hetedik éve írja ki a L’Oréal Magyarország és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű, összesen 11 ezer eurós ösztöndíját. Olyan kutatónőket tüntetnek ki, akik anyag- vagy élettudományok terén tevékenykednek. Két szegedi tudósnő – Hernádi Klára vegyész és Széll Márta, a bőrklinika főmunkatársa – után a bírálóbizottság ismét szegedi kutatóhelyről választott díjazottat a 45 év alatti kategóriában.

Fuxreiter Mónika, a Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézetében dolgozik, korát szemérmesen elhallgatja. Bonyolult nevű szakterületét, a rendezetlenség-funkció paradigmát úgy magyarázta el: korábban azt hitték testünk fehérjéiről, hogy egy funkcióhoz egy kitüntetett szerkezet kapcsolódik. Ezt borították fel tíz éve amerikai vizsgálatok, miszerint léteznek fehérjék, amik különösebb szerkezet nélkül működnek közre fontos folyamatokban, mint a rák és idegrendszeri betegségek. Fuxreiter Mónika és kutatótársa, Tompa Péter ezeknek a „rendezetlen" fehérjéknek a szerepét bizonyította, ehhez a laborelemzéseket jelenleg Izraelben végzi. Alapkutatása a gyógyszertervezésben nyitott új utat.

Fuxreiter Mónika két gyermekével, Krisztinával és Pállal.
Fuxreiter Mónika két gyermekével, Krisztinával és Pállal.
Fotó: DM/DV

– Az elméleti kutatást lehet kisgyerek mellett vállalni – mondta a kutatónő, miként befolyásolta pályáját női mivolta. A rendezetlenségkutató mögött rendezett családi háttér áll, férje is kutató, aki két kisgyerekükkel, Krisztinával és Pállal ingázik Mónika után Izraelbe, vagy várja őt idehaza. A kutatónő elárulta: úszással és biciklizéssel regenerálódik, de az egyetlen, amikor nem jár az agya, hiszen ott nagyon kell figyelnie, ha sziklát mászik.

Olvasóink írták

 • 13. flexsnake 2009. december 23. 16:04
  „12. biztosan vérig van sértve hogy a keresztnevén szólították. Ugyan. Nálunk sem hadnagyozik senki, Béláim meg Tiboraim, pedig hát azért csak egy komoly hely. Nem számít. Ha ez a legnagyobb gondod fordulj a grécsihez-”
 • 12. allegro 2009. december 18. 02:01
  „12. flexnake,
  nyilvánvaló, hogy szokták gyakran a keresztnevén szólítani - ami nyelvtanilag, nyelvészetileg is teljesen rendben van, de nekem akkor is bántotta a szemem, első olvasatra rögtön. Miközben beugrott, hogy olvastam erről már valamikor egy kommunikációs- vagy/és illemtankönyvben. Talán ezek ebben a közegben dominánsabban érvényesek, mint a nyelvészeti szempontok. A többség is ezt állította, már pedig akkor - legalábbis nézőpontod alapján - jó lesz, ha regisztrálod nyelvészetileg, hogy változik a nyelv ;)!”
 • 11. Logaritmus 2009. december 17. 17:41
  „Gratulálok (és Ön tényleg gyönyörű)!”
 • 10. allegro 2009. december 17. 17:12
  „8. Kedves Elméleti Szociológus!

  Elméletben véleményem szerint maga a díj alapítása köthető ilyesféle tartalomhoz, mint fiatal nőként és pl. gyerek mellett is eredményesen dolgozni. A gyakorlatban itt a végén, mellesleg írnak erről a háttérről, ami teljesen helyénvaló, de attól még a cikk nem erről szól. A kutatás témáját jobban ismertetni egy napilapban meg nincs értelme - főleg egy ilyen speciális területen. Néhány szó a díjazott magánéletéről el is várható, különösen, ha azzal emeli annak értékét, ettől még nem válik köztes tartalmúvá a cikk és nem válik egy női lapba valóvá.
  Nem adok igazat és, mint írtad előbb, szociológus létedre különösen nem, differenciálni jobban kellene elméletben is, ha nem megy kellőképpen, ne is várd, hogy akárcsak lemónikázva is bekerülsz a lapba.
  Mivel megszólítottál, úgy értelmezem, nem szántad mókának v. iróniának véleményed - mint ahogyan értem a befejezést.”
 • 9. horvathi 2009. december 17. 17:06
  „Ha jól értelmezem a cikket és elnézem a fényképet, akkor Mónika egy "mese".......”
 • 8. flexsnake 2009. december 17. 16:49
  „3. mivel a cikk nem a kitűntetésről szól hanem olyan köztes tartalmú mint a gyerek mellett eredményesen dolgozni, teljesen helyénvaló hogy az anyát lemónikázzák. :) <moderálva>”
 • 7. flexsnake 2009. december 17. 16:48
  „Nem csúnya bár túl széles a szája :D Az elméleti kutatás nagyszerű dolog én elméleti szociológiát kutatok, elméletit :D”
 • 6. horvathi 2009. december 17. 16:32
  „Mit jelent a cikknek az a kitétele, hogy "ingázik Mónika után Izraelbe"?”
 • 5. pocokkaa 2009. december 17. 14:47
  „Gratulálok”
 • 4. métely 2009. december 17. 13:49
  „Gratulálok a díjazottnak!

  3. Teljesen egyetértek. A kutatónő nem celeb, hogy csak így lemónikázzák...”
 • 3. allegro 2009. december 17. 13:33
  „Gratulálok eredményeihez!
  Meg kell jegyeznem az újságírás kritikájaként, a címben a keresztnév említése kisebbítő, nem ad elég tiszteletet viselőjének. Akkor is, ha nehéz a vezetékneve, legyen teljes névvel. Egy férfi esetében ez ugye nem fordulhatott volna elő, hogy díjat kapott Péter. Vagy az egyetem rektora, Gábor...”
 • 2. BagatElla 2009. december 17. 11:47
  „Gratulálok!

  De ismét le kell, hogy írjam azt, amit már Simon István, Charles Simonyi díjazott esetében leírtam: A Szegedi Biológia Központ Enzimológiai Intézete csak a nevében szegedi, ugyan az SZBK tagintézete, de helyileg Budapesten, a Karolina úton található!!! Tehát egyik kutató sem szegedi!”
 • 1. antikos 2009. december 17. 10:58
  „Gratulálok!!!!
  Először azt hittem Ön a nap szépe:))) Ha megengedi, hogy bókoljak:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi halászlével nyitott a leégett étterem

A hivatalos vizsgálat szerint elektromos zárlat okozta a tüzet az augusztusban leégett Jobb mint Otthon Kisvendéglőben. Négy hónappal a történtek után szerdán újra megnyitott az étterem. Tovább olvasom