Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Lazább az új kresz: Egy pohár sör után is lehet kerékpározni

Szeged - Módosította a kormány a KRESZ egyes rendelkezéseit. Tilos lesz lézerblokkolót használni, de parkolhatunk kapu előtt. Most már alkoholfogyasztás után is lehet biciklizni.
A kormány módosította a KRESZ egyes rendelkezéseit. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint azzal a céllal, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák.

Egyes változások már augusztustól, a többség szeptembertől lesz érvényes. A várakozási tilalom már augusztusban enyhül, vagyis szabadon parkolhatnak az autósok az út menti ingatlan kapubejárójában, ha a parkolásra az ingatlan tulajdonosa áldását adta. Szeptembertől tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. Ez a módosítás a sebességellenőrzés kivédésére alkalmas lézerblokkolók további terjedését igyekszik megakadályozni, de a KRESZ új változata az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását nem tiltja.

Őt ezután is el fogják meszelni a rendőrök...
Őt ezután is el fogják meszelni a rendőrök...


Egyetlen pozitívum

Egyedül a várakozási tilalom enyhülését tartja igazán pozitívnak Gombkötő Ferenc, a Gombimotor Vezetéstechnikai Tréning vezetője. – Néhány közterület-felügyelő hajlamos volt azt is megbüntetni, aki saját ingatlana előtt parkolt. Az új szabállyal ez remélhetőleg megszűnik – mondta. Megtudtuk: a lézerblokkolókat egy joghézag miatt nem tiltotta semmi, az autópályán eddig is arrébb kellett húzódni. – Arra, hogy a kerékpárosok ezentúl ihatnak, egész egyszerűen nem találok szavakat – mondta az oktató.

Szintén szeptembertől érvényes az a szabály, hogy két- vagy többsávos autópályán és autóúton torlódás esetén a legbelső sávban balra, a többi sávban pedig szorosan jobbra kell húzódni. Baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. A jövőben nem büntetik az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetőjét, azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért.

A KRESZ módosulása a kerékpárosokat is érinti. Már nincs zéró tolerancia az alkoholfogyasztás tekintetében, kivéve a főútvonalakon. A rendelet nyomán a kerékpárosok alkoholos, de nem ittas állapotban vezethetik járművüket – egy pohár sör vagy bor beleférhet. A világítás ezentúl lehet a kerékpároson, sisakon, táska csatján is. A láthatósági mellény, fényvisszaverős ruházat továbbra is csak éjszaka, rossz látási viszonyok közt, csak lakott területen kívül kötelező.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. info 2013. május 23. 19:23
  „Háát az autósnak ezért kell újra vizsgázni nehogy elcsapja a részeg biciklistát!1 pohár ide vagy oda”
 • 90. partsap 2012. augusztus 31. 13:46
  „89.!
  Nagyon jó!:)”
 • 89. enisehezem 2012. augusztus 30. 15:07
  „NYUGODTAN PARKOLJ A KAPUBEÁLLÓMBA,VAGY A GARÁZSOM ELÉ... HA ÉN SEM TUDOK MOZOGNI AZ AUTÓMMAL,AKKOR TE SEM A TIÉDDEL,MERT NEM LESZ BENNE SZELEP!!!!!!!!!!”
 • 88. cselac 2012. augusztus 29. 12:59
  „deckás bácsi: olyan intelem is lesz, hogy józan gyalogos, vigyázz, mert bármikor elcsaphat egy részeg autós? Vagy, hogy józan autós vigyázz, mert bármikor eléd léphet egy részeg gyalogos? Nem az van a módosításban, hogy lehet ittasan bicajozni, hanem annyi, hogy nem fognak senkit megbünteti azért, mert teljesen normálisan, kulturáltan tud közlekedni, de tegyük fel, elfogyasztott egy pohár fröccsöt.”
 • 87. vuk 2012. augusztus 29. 09:08
  „74. tucat 2012.08.28. 18:23
  a "reszegen" tekeres tovabbra is tilos, igy ez a szabaly nem fog tobb ilyet eloidezni.
  persze ha a media ugy adja le, mint a multkori kreszmodositasnal az egyiranyu utcat, es csak annyit irnak, hogy "mostmar szabad piasan bringazni", az mas teszta, de ez nem a modositas sara, hanem az ujsagiroke.”
 • 86. vuk 2012. augusztus 29. 08:51
  „83. deszkás 2012.08.29. 01:54
  Termeszetesen a kresz nem egyenloen vonatkozik mihndenkire. Ugyertem, hogy pl. autopalyara kerekparos sosem mehet fel, autos meg sosem mehet ra a kerekparutra. Ilyen kulonbsegek leteznek, es mindig is letezni fognak.
  Maskepp fogalmazva: ugyanugy vonatkozik rajuk a kresz, csak mas-mas reszei. Most hoztak egy szabalyt, hogy kerekpar vezetese elott 0.3 ezrelekig lehet inni, nem foutvonalon: ergo aki igy tesz az SZABALYOS. Tehat a kresz ra is vonatkozott. Ennel tovabb nem tudom ragozni...”
 • 85. nelek 2012. augusztus 29. 08:21
  „Megdöbbentőek az alant leírtak. A cikkben EGY pohár sörről volt szó. Egy pohárról, értitek?”
 • 84. okz63 2012. augusztus 29. 06:42
  „72. la-za 2012.08.28. 18:12
  "Ahogy vuk is mondta: a bicikli másmilyen jármű, mint a kocsi.....(ezt a mondatot idézzük fel akkor is, amikor ugyanolyan közlekedési feltételeket akarnak, mint a gépjárműveknek"

  Ott a pont! ;-)”
 • 83. deszkás 2012. augusztus 29. 01:54
  „Szóval kedves VUK miért is jó(?) ha ihat egy kortyot is a bicajos? A Kresz nem egyenlően vonatkozik a résztvevőkre? Amit ugye kölcsönösen be kell(ene) tartani? A következő intelem az autósnak: VIGYÁZZ BÁRMELYIK KERÉKPÁROS LEHET RÉSZEG úgy közlekedj.Én ha nem is kérded:ittas résztvevőnek ha balesetet okoz megfejelném a SZÁNDÉKOS elkövetéssel. Nem lehetne a dohányosokkal egy nívóra venni ? Azaz vannak dohányzóbűnözők és vannak ittas bűnözők. Na megyek álmodom tovább.”
 • 82. la-za 2012. augusztus 28. 23:07
  „80.CsImre 2012.08.28. 20:48

  Ez a bringásoknak máris megvan, az autósoknak remélhetőleg meglesz (legalábbis alakul, pl a Vásárhelyi Pál utca szélesítésével is). Ha nem így látod, akkor túlságosan elfogult vagy....”
 • 81. tams073 2012. augusztus 28. 22:33
  „Én magam nem értek eggyet aki részt vesz a forgalomba ne vezesen semmit ittasan van taxi tömegközlekedés séta.Igy is az a baj, hogy lassan kölön kaszt a kerékpáros az utakon és a legtöbnek fogalma sincs mi az a kresz”
 • 80. CsImre 2012. augusztus 28. 20:48
  „72. la-za:

  Nem csak ugyanolyat, hanem jobbat. :P Minden járművel a kényelmes, gyors, és biztonságos eljutás a cél, ezt kell biztosítani a sajátosságoknak megfelelően.”
 • 79. czindi 2012. augusztus 28. 19:44
  „Aki piás, alkesz, az eddig is ivott, gyalog, biciklin, autóval és motorral közlekedve is. Csak az volt a kérdés, elkapják-é vagy sem, van-é kellő "barátsága", vagy sem, u.s.w. ( csak tucat agyát tornáztatom, ha már az iskolai torna-bulikról kimarad !) Ha pl. Belgiumban próbálták volna bevezetni a zéró toleranciát, a kormány megbukott volna.
  (egyébként jogosan!) Vagy lehet, hogy pont ezért bukott meg?”
 • 78. eleonóra 2012. augusztus 28. 19:35
  „65.vuk
  A lézerblokkoló a KRESZ-t be nem taró felelőtlen vezetőnek találták ki, mások veszélyeztetésére.Nekem is jó kocsim van de nem kell blokkoló, mert felelőséggel vezetek.
  A bicikli kontra autót nem környezetvédelmi szempontból értékeltem.”
 • 77. okz63 2012. augusztus 28. 18:37
  „41. vuk 2012.08.28. 12:43
  "Persze lehet peldakat hozni, hogy "multkor is lattam egy kerekparost, aki...". Ennek mi koze a temahoz? "

  Semmivel se kevesebb közük van hozzá, mint az autósoknak...”
 • 76. tucat 2012. augusztus 28. 18:35
  „64. macs
  No problem, elférnek azok egyszerre is, jó nagy lendülettel, "egységben az erő" felkiáltással nekibuzdulván. Aki egészben átér a túloldalra, az kap egy fröccsöt..., gázfröccsöt... Na, majd kitalálják a biztatás és jutalmazás módját a szakemberek! A lényeg, hogy kemény legyen a verseny, és ne csak a suliban legyen mindennapos tesi, mozogjon a tunya nyugger (bocs, idősek, csak a poén miatt) is! ;)”
 • 75. mediashreck 2012. augusztus 28. 18:33
  „Lazabb, vagy nem lazabb a KRESZ, mindegy.
  Magyarorszagon a biciklik 83,5 %-a lopott bicikli.
  :)”
 • 74. tucat 2012. augusztus 28. 18:23
  „58. vuk
  Ne vegye szerénytelenségnek, ha azt mondom, nem tartom magam buta gyereknek, de én ezt azóta sem tudom eldönteni. Talán az a kevéske, az a pár század másodperces reakcióidő-késedelem... Nem, nem tudom. Már mindegy is sajnos.
  De az biztos, hogy utazni kell, inni azonban nem kötelező. Ezért számomra ez a dilemma sem létezik: négy, vagy két keréken guruljak el a buliba. Ha gurulok, nem iszom, ha iszom, nem gurulok (legfeljebb a lépcsőn, de az nem közút :D).
  De azt hozzáteszem, hogy nem azok miatt aggódom, akik egy álló délutánon át együtt strandolnak, kirándulnak, s közben elszürcsölnek egy-két pohár sört, majd szépen, rendben hazabringáznak, hanem azok miatt, akikben az a kevéske gátlás is feloldódik, amely még úgy-ahogy elejét vette a gyakori lerészegedésüknek, s az ilyen állapotban előadott "köz-le-ke-dé-sük-nek". Lásd a fotót! Ettől tartok. Pontosan attól, hogy a félelmek (nem a balesettől, á, az kizárt, hanem a zsandártól! :D) megszűntével gyakrabban jelennek meg az ilyen állapotú "partnerek" a közútjainkon. És bizony sokan közülük már sosem érnek haza. Akárhogy is, az a szerencsétlen is egy emberi léány, ott, azon a képen, és bizonyára hazavárja valaki. Ha meg nem, annál szívszorítóbb az egész történet. A kép számomra mindenesetre az, és semmi kedvem vigyorogni rajta. Pedig szeretem a mókát, bizistók. De ez nem móka nekem.”
 • 73. kovboj3 2012. augusztus 28. 18:15
  „43 deadman.
  a bicigli nem megy magától 50-nel akármennyiért veszed. azt a lábaddal kell tekerni. én egyszer tekertem 47-tel és nagyon örültem neki. az meg hogy mellékúton lehet sör után biciklizni egyrészt még nem kötelező, másrészt meg nem ettől fogok többet inni. aki ezután tajtrészegen jaszkarizik a járdán meg forgalommal szemben az eddig is megtette, és nem azért mert nem tudta hogy ez tilos.”
 • 72. la-za 2012. augusztus 28. 18:12
  „Nem hiszem, hogy ettől a módosítástól sokat változnának a bringások közlekedési szokásai. Eddig is legalább 90%-uk úgy közlekedett, hogy le<moderálva>ta a KRESZT (vagy nem is ismerte), ezután is így lesz. Eddig is sokan bicikliztek 1-2 (vagy több) pohár szesz után, ezután is fognak.

  Ahogy vuk is mondta: a bicikli másmilyen jármű, mint a kocsi.....(ezt a mondatot idézzük fel akkor is, amikor ugyanolyan közlekedési feltételeket akarnak, mint a gépjárműveknek.... :)))”
91 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetni tanul Varga Ádám édesanyja

Márkus Tímea, a kerekes székes, Kölnben őssejtkezelésen kétszer is átesett Varga Ádám édesanyja egy szegedi autósiskola támogatásával vezetni tanul. Tovább olvasom