Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Lazábbra fognák a gyeplőt az iskolákon

Szeged - Egy évvel az iskolák államosítása és központi irányítás alá vonása után a kormány most a decentralizációt fontolgatja: egyes hatásköröket tankerületi vagy intézményvezetői szintre helyeznének vissza. Előtte azonban még bevásárlólistát adtak az iskoláknak: amit lehet, börtöntől kell megrendelni. Ha szükséges, akár temetői fejfát is.
Túlzott volt az iskolák központosítása – a Magyar Nemzet értesülései szerint ezt végre a kormányzat is belátta. Egy évvel azután, hogy az állam átvette az iskolák fenntartását az önkormányzatoktól, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lett az egyetlen döntéshozó minden kérdésben, most úgy tűnik, lazítanának a gyeplőn. Állítólag már a kormány előtt van, és jóváhagyásra vár az a tervezet, amely alapján átszerveznék a Kliket.

A lap idézi Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, aki szerint egyes hatásköröket tankerületi vagy intézményvezetői szintre helyeznének vissza. Emlékeztet Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár évértékelő nyilatkozatára is, amelyben elhangzott: most már a megyei központok megerősítésével ismét el kell mozdulni a decentralizáció felé. Az átszervezéshez a pedagógusoktól is várják a javaslatokat.

Megkérdeztünk ezért néhány intézményvezetőt – természetesen név nélkül, hiszen nem nyilatkozhatnak engedély nélkül –, ők milyen változtatásokat tartanának a legszükségesebbnek.

– Ha lenne saját költségvetésünk, már az sokat segítene – fogalmazott egy általános iskolai igazgató. – Egy éve semmiféle fejlesztés nem történt, pedig az eszközök és épületek amortizálódnak. Ezzel párhuzamosan persze szükség lenne újra gazdaságis kollégákra, hiszen jelenleg minden beszerzést az igazgató és az iskolatitkár végez.

– Ezen az elképesztő bürokrácián kellene lazítani – vélekedett egy másik intézményvezető. – Az engedélyeztetések miatt nagyon húzódnak most az ügyek, sok esetben mire visszaér az iskolába a kör, elszállt a lehetőség, amivel élni akartunk. Ez agyament helyzet.

Egy marék kréta. Manapság az igazgatóknak csak az ilyesfajta dolgok beszerzésekig terjed a döntési jogosítványuk.  Illusztráció: Karnok Csaba
Egy marék kréta. Manapság az igazgatóknak csak az ilyesfajta dolgok beszerzésekig terjed a döntési jogosítványuk. Illusztráció: Karnok Csaba

– Az igazgatók iskolairányítási önállóságát kellene visszaadni munkáltatói és gazdasági kérdésekben – jött az újabb javaslat. – A helyben született döntések mindig sokkal gyorsabbak és alkalmazkodóképesebbek az igényekhez. Ha ez megvan, tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy a szakmai főnököt önkormányzatnak vagy Kliknek hívják.

Kérdés persze, mikor kezdik meg az életszerűhöz közelítő szabályozást, hiszen éppen a múlt hét végén robbant az újabb „bomba": nyilvánosságra került az a levél, amelyben a Klik arra kéri az iskolákat, írják össze, 2014-ben mire van szükségük. Nem is lenne ezzel semmi baj, ha nem mellékelnek hozzá egy olyan táblázatot, amelyen azok a tételek szerepelnek, amelyeket csak a börtönöktől lehet megrendelni. Ilyen például a vécépapír. Azon túl, hogy egy egyszerű tételt is mennyire bonyolult lesz ezután beszerezni, a dolog további pikantériája, hogy a felsorolásban a munkavédelmi bakancstól a temetői fejfán át a nyusziházig és a hullák lábujjára akasztható névcéduláig minden olyasmi is szerepel, amelyre nyilvánvalóan semmi szükségük az iskoláknak. A levél kitér arra is, hogy milyen dolgokat kell az iskoláknak központilag, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül megrendelniük. Ilyen például a boríték vagy az irodabútor is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamupipőke: Kálnay Zsófia

Amióta Kálnay Zsófia megnyerte a Simándy-versenyt, elhalmozzák felkérésekkel. Tovább olvasom