Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Lezárult a Jó kezekben akciónk: egészség, bizalom, elismerés

Ezernél is több jelölés, négy tucat portré, sok köszönőtelefon és -levél – ez Jó kezekben akciónk mérlege. Tegnapi záróünnepségünkön 6 kategóriában hirdettek nyertest, abszolút győztesként az onkológiai klinika ápolóit emelték ki a döntnökök. Jelképes ajándékainkat Hajnal Ferenc, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, Szilárd András háziorvos és Dehelán Aurélia szemészorvos adta át.
Tajti János neurológus (kórházi orvos kategória):
– Minden egészségügyben dolgozó hordozza magában a betegét. Ez fordítva is igaz: a páciens is őrzi magában az orvosát, az ápolóját – derítette ki a Jó kezekben akció. Az egészség világnapján az ismeretterjesztés a legfontosabb. Sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni a száj, a bél és a végbél körüli panaszoknak. Vagy épp a végtagzsibbadásnak, ugyanis ilyen fájdalom esetén is gyakori, hogy az illető későn fordul orvoshoz, pedig megelőzhetné a stroke-ot, a bénulást. Kevesen tudják, hogy a halálozások negyedik leggyakoribb oka a stroke. Ma már kevés a szó: romlik a lakosság egészségügyi állapota.

Tánczos Tamás, a csongrádi mentősöknél is dolgozó altatóorvos (nem kórházi orvos kategória):
– Az egészségügy megítélésén sokat javított a Délmagyarország és a Délvilág kezdeményezése, a lap hasábjain biztosított nyilvánosság. Sok páciens indokolatlanul vagy késlekedve jelentkezik az orvosi ügyeleten. Javaslom: az iskolában tanítsák például a lázcsillapítás módszereit, vagy azokat a tüneteket, amelyek súlyos problémára – például szívinfarktusra – utalnak, és orvosi beavatkozást igényelnek – hangsúlyozta a mentőállomáson besegítő szakorvos, aki hálás édesanyjának, mert diplomát szerezhetett, illetve köszöni feleségének és kislányának is, hogy e nehéz pályán lelki támaszt nyújtanak.

Dán Andrásné, nyugdíjas nővér a transzplantáltaknál (ápolói kategória):
– Koronája a 26 évnyi szolgálatnak ez a páciensektől érkező elismerés – összegzett, tolmácsolta a külföldön tartózkodó kolléganője véleményét a feladatot öröklő Mónus Ágnes. Az SZTE sebészeti klinika transzplantációs osztályának mostani főnővére az egészség világnapján az élő donoros szervátültetés jelentőségére hívta föl a figyelmet. Osztotta Hajnal professzor véleményét: a ma embere nem ismeri föl az olyan alapbetegségeket, mint elődei. Régen tudták, mi az orbánc, a gutaütés – a maguk laikus módján többet tudtak az egészséges életmódról. Már nem birtokoljuk ezt az ősi tudást.

Boros Judit ápolónő, Ősz Idő Otthon (nem kórházi ápoló):
– A külvilág csak az egészségügyben történt rosszra figyel föl, beidegződés a kritika. A rossz hír ritka, de azt túlzóan fölnagyítja a bulvár sajtó. A Jó kezekben olyan kezdeményezés, amely a jó hírt nagyítja föl. Ezzel megerősítést ad azoknak, akik ezen az úton indultak el. Az idősek otthonában lakók lelki egészségéhez elengedhetetlen a családias és bizalmi légkör. E bizalom elnyerése a legnehezebb feladat és a legnagyobb kincs – hangsúlyozta. Egyetértett, mikor Szilárd doktor kifejtette: a bérrendezésének alapot adna, ha a GDP arányában a jelenlegi 4,8-ról az európai átlagot jelentő 8 százalékra emelnék az egészségügy részesedését.

Hanesz Anna, főnővér az SZTE onkológiai klinikán (munkahelyi közösség kategória):
– Nem szoktunk hozzá a visszajelzéshez, pedig nagy szükségünk lenne az olyan pozitív üzenetekre, mint a Jó kezekben akció. Az abszolút kategória elismerése és az ajándék megerősít minket: a mindennapokban tapasztalt nehézségek ellenére jól döntöttünk, mikor az egészségügyi pályára léptünk. Az ilyen akció és a világnap ráirányítja a figyelmet az olyan jelenségekre, mint amit 32 éve a pályán dolgozó nővérként tapasztalok: növekszik a daganatos betegek száma, sokfélesége. Mert az életminőség összefügg az ember állapotával, testi és lelki betegségeivel.

Műhelyi Mariann, a makói kórház titkárságvezetője (egyéb kategória):
– A betegek véleményét tükröző felméréseket elemezve tudjuk: a páciensek többsége elégedett az egészségügyben dolgozók munkájával. Ezért örvendetes a Délmagyarország és a Délvilág kezdeményezése – mondta. Úgy véli: az egészségügy átalakítása akkor lesz jó, ha minden beteg tudja, melyik vizsgálatra, beavatkozásra hova kell mennie, és az egészségügyi dolgozók segítőkészen fogadják, mert biztosnak tudják a helyüket. Egyetértett Dehelán doktornő szavaival, aki egyik orvoselődjét idézve hangsúlyozta: a mai világban csak az az érték, ami pénzzel mérhető, pedig kevés tudásunk is elegendő lenne a magyarság megmentésére.

Csoportkép, győztesekkel. Fotó: Frank Yvette
Csoportkép, győztesekkel. Fotó: Frank Yvette

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomok, bazársorok a keresztúton: a bibliai tájakat ma már hiába keressük

Dr. Juhász Árpád geológus útifilmet forgatott a Szentföldön: arról faggattuk, vajon milyen képet mutat ma ez a vidék ahhoz képest, amit Jézus láthatott? Tovább olvasom