Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Lojzi bácsi borbélyműhelye

Szeged - A könyvek és folyóiratok tanúsága szerint a hajdanvolt borbélyok a sebgyógyításban, érvágásban és foghúzásban is jártasak voltak.
A közelebbi múlt mesterei már csak szépségápolással foglalkoztak: borotváltak, hajat vágtak és bodorítottak. A Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjteményéből válogatott fotókon múlt századi szegedi üzleteket láthatunk a földszinti kiállítótérben január 28-áig, köztük Cserzy Mihályét. A borbélymesterből lett író rövid elbeszéléseiben a Tisza-vidéki népéletet örökítette meg.

Babik Barna a magángyűjteményéből berendezett falusi borbélyműhely székében. fotó: Kuklis István
Babik Barna a magángyűjteményéből berendezett falusi borbélyműhely székében. fotó: Kuklis István

A dokumentumok papírvilágát a dr. Babik Barna szegedi orvos magángyűjteményéből berendezett falusi borbélyműhely kelti életre. A nagy, dupla tükrös szekrény polcain ott sorakoznak az ívesre kopott pamacsok, fénylő borotvák, a csillogóra kikoptatott ollók, a púderes edénykék, a parfümszórókkal még a messzi városi elegancia is átlibben az egyszerű műhelyen. A tekintélyes karfás forgós székbe a kedvünkért a kismesterségek híres szegedi gyűjtője is beleült. Elmondta: a gyűjtemény főbb darabjai Újkígyósról és Horgosról származnak, Balogh Lajos, Lojzi bácsi és Kis Iván Zoltán borbélymester keze nyomát és emlékét őrzik a századfordulóból, illetve az 1930-as évekből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitelek: másodfokon is vesztett a Lombard

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. ellen hozott elsőfokú ítéletet. Tovább olvasom