Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Ma újra tárgyalóasztalhoz ül Botka László és Bohács Zsolt

Szeged - Tegnap nem tudott megállapodni, ezért ma újra tárgyalóasztalhoz ül Botka László polgármester és Bohács Zsolt, a szegedi Fidesz frakcióvezetője. Mi történik, ha nem tudnak megállapodni, és senki sem tud többségi támogatást szerezni a városi közgyűlésben?
Szegeden egyetlen pártnak sincs többsége a 29 fős városi közgyűlésben, amelybe 14 fideszes, a polgármesterrel együtt 13 szocialista, valamint 1-1 jobbikos és LMP-s képviselő jutott be. A kormányzáshoz többségi támogatásra, legkevesebb 15 szavazatra van szükség, csak ennyi igen vokssal fogadható el a költségvetés, hozható személyi döntés.

Bár a polgármester közvetlen választása erős legitimitást ad a város vezetőjének, mozgástere mégis szűk, ha a testületben nincs stabil támogatottsága. Alpolgármestereket csak a polgármester jelölhet, a döntés azonban a közgyűlésé. A jogszabály szerint törvényt sért a képviselő-testület, ha titkos szavazással, minősített többséggel (ami 15 szavazat) nem választ meg legalább egy alpolgármestert. Bár a polgármester és a közgyűlés a hatás- és feladatkörök egymásba gabalyodása miatt együttműködésre van ítélve, egy lapunknak nyilatkozó szakértő megfogalmazása szerint kölcsönösen „ki is belezhetik" egymást.

Ha nem tudnak együttműködni, akkor 15 képviselő név szerinti szavazással dönthet úgy, hogy oszlassa fel magát a szegedi közgyűlés, s írjanak ki új választásokat. Ezt azonban a törvény szerint csak a választástól számított 6 hónap elteltével, vagyis 2011. április 3-a után kezdeményezheti a 15 képviselő. Működésképtelenség esetén az Országgyűlés is feloszlathatja a szegedi közgyűlést. Ennek viszont nincs határideje. Szakértőnk szerint ez úgy működik, hogy a közigazgatási hivatal törvényességi ellenőrzést végez az önkormányzatnál. Ha azt állapítja meg, hogy az Alkotmánnyal ellentétes helyzet áll fenn – ez jelentheti azt, hogy nem működik, nem hoz döntéseket a közgyűlés, folyamatos a határozatképtelenség –, akkor javasolhatja a belügyminiszternek, hogy kezdeményezze a kormánynál a képviselő-testület feloszlatását. Ám mielőtt erről a kormány előterjesztésére döntene az Országgyűlés, kikérik az Alkotmánybíróság véleményét arról: fennáll-e az Alkotmánnyal ellentétes helyzet. A törvény szerint a feloszlatást kimondó határozat után 3 hónappal kell kiírni az új választásokat.

Jelenleg a határozatképesség is lényeges kérdés lehet a szegedi közgyűlésben. A képviselő-testület ugyanis csak akkor határozatképes, ha az ülésen a képviselők több mint fele – vagyis 15 – jelen van.

Olvasóink írták

122 hozzászólás
 • 122. harcsabajusz 2010. október 12. 23:48
  „Hogy is kezdödik a A nemzeti együttműködés nyilatkozata?
  ,,Legyen béke, szabadság és egyetértés!"

  Én is ezt mondom: A várost vezessék azok akiket mgválasztottak. Vezessék, és tönkretegyék! Ehhez szó szerint kéne venni a Nenyi-t, ésegyüttmüködni. Bottka már kijelentette, hogy kész erre, most várjuk a FIDESZ együttmüködési hajlandóságát.

  Az index információi szerint: "bár a helyi fideszeseknek volt megegyezési hajladóságuk, a budapesti pártvezetés nem hagyta jóvá, hogy alpolgármesterrel vegyenek részt a város irányításában"... "az újabb információk szerint azonban a Fidesz nem a kooperációban gondolkodik"...

  Vagyis inkább bukjon a város Bottkástól, de nehogy már egy helyen valamiféle kooperáció alakuljon ki a település érdekében.

  Szép...”
 • 121. Tomaseptim 2010. október 12. 22:06
  „119 theseus

  A Fidesz adja a polgármestert? A Fidesznek van önmagában többsége a 28+1 tagú közgyűlésben? Nem hiszem. Az, hogy az itteni Fidesz ekkora országos hátszéllel, szájuk íze szerint átszabott választási körzetekkel, ilyen agresszív és undorító kampánnyal és minden erős emberük (Kósától, Kövéren és Navracsicson át Orbánnal bezárólag) támogatásával is ilyen eredményt tudott elérni az az ő szempontjukból siralmas. A Fidesz Szegeden tényleg bevetette a nehéztüzérséget, és ennyire futotta. Plusz volt 1-2 szoros körzet is, ahol éppen csak a Fideszes jelölt nyert (pld.: Belváros I.)”
 • 120. elebaga 2010. október 12. 17:18
  „A helyi önkormányzati választásokra azért mennek el az emberek, hogy olyanokat válasszanak meg képviselőknek, akik azután a városért dolgoznak, hogy jussunk valamire, hogy újabbnál újabb projecteket valósítsanak meg, hogy fejlődjön a város. Ha ehelyett tovább folyik a kampány, mert a fidesz nem hajlandó beletörődni abba, hogy nem sikerült bevenni Szegedet, akkor annak mi, szegediek látjuk kárát. Hahó, megválasztott városatyák! Vége a háborúnak, tessék szépen 4 évre békeszünetet kötni, oszt dógozni, csesszétek meg!”
 • 119. theseus 2010. október 12. 17:16
  „113. hozzászólás Garfield 2010.10.12. 15:43

  "És arról a pártról mit mondjunk, amelyik immáron a harmadik önkormányzati választáson is megmérettetett és könnyűnek találtattatott?"

  Fidesz 14 : MSZP 12(+1 - de az is kevés)”
 • 118. theseus 2010. október 12. 17:00
  „116. hozzászólás Ebgondolat 2010.10.12. 15:58

  Óriási fölény? Hatalmas többség? Na ne kacagtass!

  Ezt mondhatod Lázárra, Kósára, vagy akár Tarlósra is, akik mind a többszörösét nyerték el a riválisaiknál a szavazatokból.
  Botka 52%-át én nem nevezném hatalmas többségnek, főleg úgy, hogy a helyi sajtó (a DM) évek óta vele van tele, őt isteníti - akárcsak te, miközben B.Nagy ellen masszív lejárató kampány ment. Csak ezért nyert itt Botka, elég szoros versenyben.
  Az tény, hogy Botka nyert, de az is, hogy a pártját leszavazták itt is.
  A Város elzavarta a szoci képviselők nagy részét - ezt ideje lenne már felfogni végre.”
 • 117. Memnel 2010. október 12. 16:32
  „http://index.hu/belfold/2010/10/12/nem_szallhat_be_botka_melle_a_szegedi_fidesz/

  Hát igen, függesszük ki mindenhova a Nemzeti együttműködési nyilatkozatot, de ha bármi számunkra nem kívánatos közbe jön, azonnal fel is rúghatjuk... Itt kezdődik az, hogy semmivel sem másabb a fidesz az mszp-nél, sőt...”
 • 116. Ebgondolat 2010. október 12. 15:58
  „101. hozzászólás frakk 2010.10.12. 15:10
  Elgurult a gyógyszered??? Két hete volt tiszta, demokratikus választás, melyen a Város óriási többséggel kinyilvánította, hogy Botka László vezesse Szegedet!!!!
  A szegedi fidesz pedig ismételten bizonyítja, hogy nekik nem a Város a fontos, hanem a párt!!! Ez velejéig tiszta erkölcsű fidesz nem a saját választóit szolgálja, hanem a saját pártja érdekeit!!! Miféle arrogancia ez már megint??!! Az embernek felfordul a gyomra!!!”
 • 115. Ebgondolat 2010. október 12. 15:53
  „96. hozzászólás frakk 2010.10.12. 14:57
  A fidesz, mint makulátlan párt???????!!!!!!!! Veled tényleg komoly bajok vannak!!!
  Egyébként én nagyon remélem, hogy a fidesz miatt új választások lesznek!!! Akkor viszont örülhetnek, ha 2 számjegyű képviselőjük lesz, nem hogy többségük!!! Ha a fidesz egy új választáson a jelenlegi 14 képviselőjéből csinál 8-11-et, annak ki(k) lesz(nek) a felelőse(i)???”
 • 114. Ebgondolat 2010. október 12. 15:44
  „79. hozzászólás kispacni 2010.10.12. 14:02
  "Gondolom ha fordítva történt, mert annak is volt esélye, hogy B. Nagy nyeri a polgármesteri széket, és az MSZP nyer 14 képviselő helyet és a Fidesz 12, akkor is ugyanigy látnád, hogy a képviselőtestületnek kell engedni :-)"

  Nos, annak, hogy a fidesz nyeri a polgármesterséget, semmi esélye nem volt!!! Botka óriási fölénnyel élvezi a Város támogatását!! Viszont az csak pár szavazaton múlt, hogy nem a fidesznek van 13 delegáltja, míg az MSZP-nek 14!!
  De, ha ne adj isten úgy lett volna, ahogy felvázoltad, akkor is ezt mondanám!!! Nem véletlen az sem, hogy Szeged MSZP-s városnak van elkönyvelve annak ellenére, hogy több fideszes ül a közgyűlésben!!! És az se véletlen, hogy a fidesz sokkal jobban elfogadná, ha csak 10-12 képviselője lenne, de ők adnák a polgármestert!! A polgármester testesíti meg a Város akaratát!!!”
 • 113. Garfield 2010. október 12. 15:43
  „109. hozzászólás frakk 2010.10.12. 15:28

  Ki a francot érdekel, mit csináltak Pesten? Ez Szeged. Jaa, hogy te esetleg Pestről mondod meg a frankót helyi ügyekben?...

  "Elvtelenség egy olyan párttal együtt dolgozni, akik Bp-ten totál lejáratták magukat."

  És arról a pártról mit mondjunk, amelyik immáron a harmadik önkormányzati választáson is megmérettetett és könnyűnek találtattatott?”
 • 112. THK 2010. október 12. 15:38
  „99,
  ha vmi cinizmus, akkor az ennyire pofátlanul hazudni olyan témában, aminek bárki egy pillanat alatt utánanézhet a parlament.hu-n: NEM IS VOLT ilyen szavazás...

  (érthetetlen, miért kampányolsz ennyire görcsösen Botka mellett továbbra is)”
 • 111. ferdzso 2010. október 12. 15:37
  „"109, frakk"! A putris hasonlatod kissé erős, Téged minősít. Azon sem csodálkoznék, ha e miatt a hasonlatod miatt, beperelnének, becsület sértésért! A szólás szabadságnak is vannak határai!”
 • 110. frakk 2010. október 12. 15:32
  „ferdzso: A még nagyobb arányú választói akarat elé állunk. Azt tiszteletben kell tartani. Ha Szeged polgárai arra szvaznak újból , és nem tanulnak a hibákból soha akkor győzzön Botka , és vigye el egyedül a balhét. Ehhez meg nem kell Fidesz.”
 • 109. frakk 2010. október 12. 15:28
  „Most nevezhetitek bárminek is, körbe írhatjátok akárhogy. Elvtelenség egy olyan párttal együtt dolgozni, akik Bp-ten totál lejáratták magukat. Szétlopták a fővárost. Na most ebben az a másik gond, hogy Botka végig mellettük szavazott, és mosolya ha nem is volt cinkos, de cinikusnak mégis mondható volt végig. Most ezekkel együtt dolgozni?? Ez olyan amikor a putriból elhozzák a házadba a kétszeres gyilkost, h csak 4 évig kellene vele élned. Nem háborognál??”
 • 108. ferdzso 2010. október 12. 15:26
  „"101 frakk"!: Lehet, hogy Te mást szerettél volna, de eddig is az említett "választói akarat" győzött. Az utána történő huzavonát nézve, ne nagyon erőltessed az új választásokat, mert a Bohács-féle huzavonát nézve, egyre több szegedi megcsömörlik, és még nagyobb arányú kiállás is elő fordulhat, Botka javára!”
 • 107. Garfield 2010. október 12. 15:21
  „101. frakk 2010.10.12. 15:10

  Amikor azt írod, hogy - állítólag - nem problémáznál az eredmény kapcsán, akkor az némileg ellentétben áll azzal, hogy az új választást szorgalmazod. Vagy ez olyan nálad, mint a NER a FIDESZ-nél: játsszunk nyílt lapokkal, legyen együttműködés, béke, szeretet, stb. mindaddig, amíg az történik, amit én akarok?

  A választói akarat döntött. A FIDESZ - Pestről rángatva a helyi bábokat - pedig azt mondja, hogy no, te Szeged, ezért az eredményért megfizetsz, ha beledöglötök, akkor is az lesz, amit mi mondunk.

  Ilyenkor azért eszembe jut, hogy mindig előjön az a vita, miszerint a parlamenti képviselők pártérdekeket képviselnek, nem a választók érdekét. Akkor vajon minek minősítsük azt, amikor a FIDESZ jeles képviselői még csak nem is helyi pártérdekeket, hanem Pestről vezényelt pártérdekeket képviselnek egy város ellenében?...”
 • 106. frakk 2010. október 12. 15:20
  „Ejnye Evelinke , én sosem neveztem így a Botkát annak ellenére sem, hogy tökéletesen alkalmatlannak tartom polg. mesternek. Emberileg akkor sem sértem meg , amikor szakmai hozzáértését nagyon megkérdőjelezem.”
 • 105. alfa258 2010. október 12. 15:16
  „frakk: a választói akarat most ez volt!!! Punktum! De ha megint Botka "nyernétek", megint itt tépnéd a szádat és problémáznál itt!!
  zugügyvéd - te honnan szedsz ennyi marhaságot össze? A narancs megromlott a fejedben??”
 • 104. Evelyn_26 2010. október 12. 15:14
  „Baromarcú Orbán és a többiek! Szeged előtt két út állt! Ti a szenvedéssel telibe löknétek bele a szegedieket? Hülyék vagytok?”
 • 103. Tomaseptim 2010. október 12. 15:13
  „És itt a tárgyalások végeredménye: http://index.hu/belfold/2010/10/12/nem_szallhat_be_botka_melle_a_szegedi_fidesz/

  Köszönjük szépen a pesti vezérkarnak Orbánostul és Kövérestül, hogy ezt jelenti számukra a nemzeti együttműködés, aminek lehet jobb neve lenne a Narancsos Együttműködés nyilatkozata. Hiába szép bolsevik párt a Fidesz. És még ők szoktak komcsizni a másik oldalra.”
122 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenin-szobor a pálmafák árnyékában, avagy nyaralás a Krím-félszigeten

Míg nyaranta legtöbben a horvát vagy az olasz tengerparton pihennek, egy ötfős szegedi társaság idén egy egészen extrém úti célt választott magának: Szevasztopolt, Szimferopolt, Jaltát - azaz a Krím-félszigetet. Tovább olvasom